metssiga

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Postitus Postitas Beretta »

Pidulik põrsakarbonaad Vabariigi aastapäevaks. Põrsas kenasti poolitatud piki selgroogu. Sealt võtsin ühe poole seljaosa kaelast kuni sisefileedeni.
Hõõrusin maitsesoolaga (Podravka, Vegeta) sisse. Lasin tunnikese seista.
Järgmiseks sinep- Grape Must Mustard (Stokmanis saada, kallis kui **** aga hinda väärt) Sinepi tempisin sortsu õli ja apelsinimahlaga vedelamaks ja määrisin lihale. Selle lahjendamise tembuga saab 200gr purgist kolm korda teha ja jääb mahlasem. Katsin karbonaadi
sisekülje mustade ploomidega. Seejärel katsin kogu karbonaadi peekoniviiludega ja mähkisin fooliumisse. Praad eelkuumendatud (200 C) ahju. Juurde pruunid kartulid, keedetud peet ja hapukurk. Tulemus oli selline, et Ilvese kõnest kuulsime algust ja lõppu.
Kasutaja avatar
palle
Postitusi: 39
Liitunud: L Jaan 07, 2006 9:07 pm

Postitus Postitas palle »

Minu versioon ahjupraest. Teinud nii metssea , kitse ning ka faasaniga.

Kogused on mul olnud nii 600 - 900 g liha (kahjuks pole kaalunud), 2 - 3 rusikasuurust tükki. Liha tükeldan 2 – 3 cm kuubikuteks. Faasanil (2 tk)tiivad jalad ja kere eraldi. Seejärel segan marinaadi kokku – tumedat sojakastest paar supilusikat , veini- ( või balsami ) äädikat – samuti paar spl , paar suurt sibulat viiludeks ning küüslauku julgelt 5 – 6 küünt. Otsa valan veel kolmveerand klaasi jagu veini. Maitseaineteks seal ja kitsel purustatud kadakamari ( lasin kohvimasinast läbi ) 1 - 2 tl, vii pipra segu 2 tl , jahimaitseainete segu 2 tl. Maitseainete , veini ja äädika kogused panin umbkaudu. Faasanile võib rohkem linnumiatseaineid panna. Ise panen maitseaineid tunde järgi peoga (valan peo sisse sobiva kuhja) ning vedelikke valan otse nõusse. Küüslauguga ma ei koonerda (mulle endale väga meeldib) , kuid seekordses tulemuses see väga välja ei löönud. Nii naine kui lapsed sõid heameelega. Vist sai ka maitseainetega normi piiresse jäädud. Eks 200 kraadi ja pikk hautamine tee oma töö.

Lasen sellel kraamil seista 16 h ( õhtul teen valmis , lõunaks pistan ahju ). Ahju panemiseks võtan sellise paraja kõrgusega haudepoti , sinna sisse panen küpsetuskoti. Spl jahu tuleb enne sisse visata ning kotti raputada. Lihakraami koos sibula ja muu paremaga panen keskele ning ümber liha ringina kooritud kartulitükid. Sellised poolikud ja suts väiksemad tükid. Liha ja ümbert kartuleid tuleb kordamööda panna et kartulid moodustaksid nagu väikese müüri ümber liha põhjast alates. Valan ka marinaadi mingi portsu sisse. Kõige peale veel porgandid neljaks lõigatud , umbes 4 – 5. Kõige lõpuks võid , mingi 1/3 pakki. Küpsetuskotil üks nurk veidi ära lõigata ning seejärel ahju 200 juurde nii pooleteiseks tunniks.

Kraam tuleb hea , kartulid saavad sellised mahlased ja maitsestatud. Või hulka võib vähendada , kes palju leent ei taha. Just lõpetasin sellise prae manustamise. Liha oleks ehk tsipa rohkem tahtnud saada , aga kartulid oleks vist liiga pudiks keenud. Kaste ( arvatavasti suuremalt osalt võist koosnev) oli samuti hõrk. Koorega segades oleks kindlasti veel parem saanud , kuid mulle endale meeldib selline puhas leem rohkem.

Sama skeemi järgi olen nii kitse kui ka faasanit teinud. Küpsetuskoti plussiks on see , et ta hoiab asja mahlasena , kuid laseb veidi auru välja. Seetõttu tuleb selline paras kraam. Ning kartulid tulevad samuti sellised parajalt vürtsised.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Rain Käärsti metssealihatoit

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Eile lugesin Rain Käärsti metssearetsepti, tundus veidi omapärane, mälu järgi taastan:

2spl Balsamico veiniäädikat
2dl punast veini
6spl sojakastet
4spl pähklivõid
4spl mett
2spl peenestatud ingverit
2 teelusikatäit hakitud küüslauku
1 punane sibul, hakitud
õli
500 g kuubikuteks lõigatud metssealiha

prae küpsetuspotis kergelt küüslauk, sibul ja ingver, lisa liha ja prae pruuniks, lisa mesi, sojakaste ja vein ja pähklivõi, kõik ained, vajadusel lisa vett, hauta seni kuni lihatükk kahvli all pooleks läheb.

(Kas magusvürtsikas käkk või oivaline hõrgutis?)
Viimati muutis Kaupo Kindsigo, N Okt 18, 2007 10:34 am, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Mulle tundub, et see sõltub tegijast. Ma pähklivõi kallale pole läinud, aga rohkem mett ja sojakastet natukene, ja tsillit hakitult. Siis on ka selline magus-vürtsikas käkk valmis :D tegelikult on päris hea (aga eks ta maitse asi ole). Ja nüüd vaatades külmkappi, mul on selle jaoks komponendid lausa olemas, täna teen küll põdrkondist puljongit (teine päev tegelikult tegemisel, hetkel konsentreerin) ja ei viitsi notsut sulatama hakata, aga katsun millalgi järgi proovida.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
jahinaine
Postitusi: 80
Liitunud: K Jaan 12, 2005 11:19 am

Postitus Postitas jahinaine »

Minu Firmakas siis kah :)


Kasutada võib ükskõik millise looma: põrda/kitse/sea pehmet, selja- või sisefileed, kuid lemmik ikka põrsa selg :roll:
Lõikad lihast a´la snitsli suurused tükid ja vasardad mõlemilt poolt. Laod haamerdatud liha pannile(külg külje kõrval) katad sibularõngaste ja meelepäraste maitseainetega (soolast ja piprast piisab küll) ning siis valad üle majoneesiga, nii et ikka ilusti kaetud on, filee puhul 30 minutiks 200 kraadiga ahju või kuni majonees hakkab õrnalt pruunistuma ja ongi valmis. Kui on veic sitkem liha tuleks ikka tunnike hoida.

Kiire, lihtne ja maitsev 8)
jahinaine
Postitusi: 80
Liitunud: K Jaan 12, 2005 11:19 am

Postitus Postitas jahinaine »

Unustasin veel teid, mehed, kiita, et nii usinad kokad olete :D

Lausa lust lugeda teie retsepte!

PS! Feen mis värk raamatuga on, kas on juba ilmunud???
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

:D ei ole. Hetkel natukene seisak. Piltide taha jäi oluliselt asi. Teisest küljest selgus, et paljud asjad vajavad pikemalt katsetamist, proovimist, täiustamist (muidu suure hurraaga raamat välja ja prast on omal ka tunne, et see ja too pahasti). Hetkel katsun kenasti valikuliselt Eesti Jahimehes retseptikülge kirjutada (järgmises peaks tulema jänesest 1 retsept... oeh, annaks Taevaisa ainult lund, enne on jänest vaja), ja märtsis tuleb kopraeri, natuke püüdmisest, rohkem liha ettevalmistusest ja siis mõned retseptid ka. Kogun sellisel moel mingi osa pilte, katsun kunagi raamatukvaliteediga pilte enam kokku saada (õppimine ja sättimine käib, kaamerat vaja, õigel ajal, õiges kohas, tingimusi jne, eks siis kunagi tuleb see raamat ka :)).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
jahinaine
Postitusi: 80
Liitunud: K Jaan 12, 2005 11:19 am

Postitus Postitas jahinaine »

Selge :)
Igaksjuhuks küsisin, et siis ostma joosta, aga siis ma veel ikka ei lähe :wink:
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

Keel alla

Postitus Postitas Arles »

Nädalavahetusel õnnestus üks küpsetamisvoor päris kenasti. Loomulikult ei jääud kogused täpselt meelde aga kõhutune peaks aitama.

Vaja:
Metsanotsu liha
Mustsõstra-vaarika moos (puhas sõstar oleks vast veel parem)
Pipar
Sool
Tuline lihamaitseaine
Liha üldmaitseaine

Seega siis 2-4 cm paksused sealiha tükid (hea kui oleks saanud veidi omas mahlas laagerduda.
Määrida kokku õrnalt soolaga
Moos segada maitseainetega
Määrida liha segatud moosiseguga kokku
Lasta värk seista poolt tundi või rohkem
200C ahju - sõltuvalt liha paksusest aga pigem vähem aega. St. liha võiks seest roosakaks jääda.
Parimat!

Arles
arlestaal.blogspot.com
tarmo
Postitusi: 143
Liitunud: N Dets 27, 2007 10:16 pm

Re: metssiga

Postitus Postitas tarmo »

tarmo
Postitusi: 143
Liitunud: N Dets 27, 2007 10:16 pm

Re: metssiga

Postitus Postitas tarmo »

Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Re: metssiga

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Tegin metssea kaelalihast Itaalia-pärase hautise ja (allesjäänud lihast teisel päeval) supi.

1 sl maapähkli või maisiõli
1 sl 82% võid
1/2 Metssea kaela tükki kondiga=1,2 kg
1/2 tl Tüümiani
1/4 tl Salveid
1/4 tl Rosmariini
1/2 tl Basiilikut
4 hakitud küüslauguküünt
2 sl head Extra Virgin oliiviõli
2-3 sl viilutatud kivideta musti oliive
1 dl valget veini


Malmpotis kuumuta õli ja või segu.
Lõika metssea kaelalt terava noaga parajad peopesa suurused lihatükid.
Oota, kuni või ja õli segu tõmbub pruunikaks!
Pruunista lihatükid mõlemalt poolelt paari minuti jooksul.
Jälgi, et 2/3 poti põhjast oleks lihaga kaetud ja 1/3 tühi.
Tõsta pruunistatud lihatükid kõrvale, taldrikule.
Viimasena pruunista allesjäänud kondiga kaelatükk, igalt poolt.
Maitsesta praetud tükid mõlemalt poolt värskelt jahvatatud meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
Viiluta lihatükid ristikiudu 1-1,5 cm laiusteks ribadeks ja pane kuuma malmpotti koos kondiga tükiga.
Lisa ürdid, oliiviõli ja küüslauk ja oliiviviilud, sega läbi, lisa 1 dl vett ja hauta kaane all 25 min.
Sega ja lisa valge vein, timmi maitset soola ja pipra suhtes, hauta 15 min.

Serveeri koos pikateralise riisi või polentaga!

Head isu!

Kaupo :lol:
vollifedja
Postitusi: 573
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Re: metssiga

Postitus Postitas vollifedja »

Metsseast rullid.(sobib ka kitse-põdraliha)
Võtad kintsuliha, lõikad u1cm seibideks, nii naisterahva peopesa suuruseks, võib ka mitmest väiksemast tükist"lappida"
Vasardad, pipardad, soolatad, muskaati ka
sibula koorid, viilutad
küüslaugu koorid, ribatad
Suitsupekk, ucm paksused ribad(hädaga ka taval. pekk e peekon
toores prgand-ribatad
hapu e. marin kurk, ribatad.
Igast lisandist ühe keerad rulli sisse(sibul+ küüsl.+porgannd+kurk+pekk), niidiga ümbert kinni mässida(ei pea eriti hoolas olema, lased et ilusti rullis püsiks.
pruunustad rullid pannil, paned haudepotti koos ülejäänud lisanditega hauduma.Kui on pehmed, kuumalt arutad niidid ära.
Kuna pole ise eriline "sousti seel ligund liha fänn", siis selle roaga pole võimalik alt minna(noh et jääb vintske või kuivab ära) See on minu ema igipõline retsept ja "töötab " iga ilmaga,võikski nimetada UndiAnni liharullid.Ja ka külmast peast juba head!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: metssiga

Postitus Postitas Feen »

Panen siia omale ühe retsepti meelde jätmiseks (EJsse seda ei tule, aga omale maitses hästi).

400 g metsseahakkliha, 2 porgandit, 1 suur sibul, 4 küüslauguküünt, 6 muna, 400 ml (250 ml tegelikult küll) vahukoort, musta pipart, juurviljavürtsi (mingisuguses poes müüdi sellist asja nagu Kucharek, juurviljavürts suppidele ning liha- ja kalatoitude juurde. Mingi Vegeta analoog, sinises pakis. Meeskokk koos juurviljadega pildil).

Hakkliha pannile, praadimise ajal lisada (üsna alguses) küüslaugu, sibularattad ning jämedad porgandirattad ja pipar. Sedasi praadida-hautada liha läbi, vajadusel natukene vett juurde. Järgmiseks lisada vahukoor ning jätkata hautamist. Kui see segu tundub valmis olevat, lüüa peale munad ning hautada kuni munad ka valmis saavad. st, kui muna enam-vähem hüübinud siis saab kiirema valmimise huvides toitu segada ja natuke veel hautada (küpsetab munad paremini läbi). Tänasel kordamisel lisan enne munade panekut juurde ahukartuleid. Loodetavasti saab hea.

Köögis meenus veel selline nüans, et kui munad peale lõin, raputasin nendele natukene jämedat soola ja juurde.

(lubasin suure suuga, et seda retsepti EJsse ei tule, tuleb küll, aga seda segu tuleb natukene hakkida ning pärmitaigna sees ahju toppida, parajate pirukatena).
Viimati muutis Feen, K Apr 08, 2009 10:51 am, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Vasta