Retseptid jänestest

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Retseptid jänestest

Postitus Postitas Feen »

Ma vaatasin, et sel teemal foorumis retsept olemas, aga sinna alla oli jätkuks halb retsepte toppida. Tegin siis jäneste jaoks eraldi lahtri, kui keegi viitsib (st, saab ja viitsib), võib selle retsepti tagant otsast siia lisaks tõsta.

Jänes hapukapsitega

pool jänest, 1 kg pretud hapukapsaid (st, poes siis praekapsa nime all), 4 porgandit, soola, pipart, ürdisegu (mul oli itaalia üs).


Võta jänese esi ja tagajalg, samuti üks ribipool ning seljatükk, vajadusel lõika selga ja ribi väiksemaks, maitsesta liha soola ja pipraga. Pane ahjupotti (mul siis see malmist), sinna juurde lisa porgandirattad ning nii palju prekapsast kui mahub, peale raputa ürdisegu. Juurde võib kallata ka pool klaasi vett. Pane pott ahju ning küpseta u 2 tundi (või tibake vähem), suht vaiksel kuumusel.

Valmistada oli seda ülimalt lihtne ja tulemus oli selline, et hea õnne korral teen seda kunagi veel. Arvatavasti töötab sama retsept ka lindude juures, ja miks ka mitte metskitsega.
Viimati muutis Feen, E Jaan 16, 2006 11:30 am, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Ma siis ohin siin, köögist tulevate lõhnade najal, järgmise retsepti ette. See küll selles järgus, et vast tuleb soola teemal parandusi, aga mine tea. Igatahes...

Koolajänes

pool jänest, 0.5 l Coca-colat, 4 tsillikauna, kimp peterselli, vett, 2-3 spl margariini, peotäis kuivatatud ploome ja sama palju aprikoose, soola.


Kuna pool jänest on juba kapsastega tehtud, siis ülejäänud pool jänest panna koolaga marinaadi, kallata juurde veel u klaas vett, lisada purustatud tsilli ning petersell. Marineeri niimoodi jänest paar päeva (äkki ei pea seda üldse marineerima, aga mul siin jäi asi külmikusse seisma), siis pane jänese tükid ahjupotti ning maitsesta soolaga, vala marinaad peale ning eemalda tsilli (äkki polnud vaja, aga igaks juhuks, mine sa tigedat tea). Marinaadi kallasin tagasi küll suht väikese osa, nii, et põhi on 1 cm kihiga kaetud. Seejärel ladusin juurde aprikoosid ja ploomid, vedelikku paningi vähe, et mitte ploomidest mingit plöga saada. Lõpuks lõin juurde 3 spl võid, kuhjaga ning lükkasin ahju. Kuumus suht rahulik. Maitset kommida ei oska, aga lõhn ajab suu vett jooksma (kuigi kõht on täis). Eks varsti redigeerin seda retsepti siin.

Ja nüüd siis maitsmise järel. Võrratu, kui soola panna mõistlikult lisaks, st, mitte liiga palju, aga nii, et mage ei jääks, siis on sellega ok (mul juhtus olema). Tsilli eemaldamine enne valmistamist oli hea idee, mulle meeldis saadud terav nüans (no, terava armastajad naeraksid selle vähese pärast, aga koduselt, kes ei armasta piprast, tegid märkuse (mitte, et see mind eriti kõigutaks :D)). Plooma ja aprokoose oleks võinud enamgi panna. Kaste on igati vajalik, niisutab hästi liha (see kuivem kui hapukapsastega tehtult). Jäin asjaga vägagi rahule ning julgeks külalistelegi pakkuda, kitsega sama retsepti ei teeks.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Jänesekäkid

2 jänesemaksa, 2 südant, kereliha, 2 viilu leiba, 2 viilu saia, 3 sibulat (keskmisest väiksemad), 2 spl võid, u 500 g jahu, 3 muna, u klaas piima, 2 kuubikut kana-aedviljapuljongit, soola, pipart, Laue maitsetaimedega, dekoorvürtsi Bratox


Haki südamed ja liha, pane pannile praadima, kupata kergelt maksad ning tükelda ka need (samuti pannile). Prae mõnda aega, siis lisa hakitud sibulad, Laue maitseainet, soola, musta pipart, lõpus veel pudistatud pehmed saia ja leivaviilud, sega. Kui segu valma, siis jahuta seda mõnda aega, pane kaussi või ning kalla segu peale, kohe peale osa jahust, siis munad. Sega, lisa jahu, siis piima, siis veel jahu. Sega selline nätske tainas valmis. Pane potti rohkelt vett (sõltub siiski poti suurusest), juurde puljongikuubikud (eriti peen on seda teha veel põdralihapuljongist) ning natukene soola ja paar tl Bratoxit. Lase puljongil keema tõusta ning vähenda kuumust nii, et puljong keeks tasaselt. Võta abiks 2 lusikat ning klaas külma vett, vormi lusikate abil u 3 cm läbimõõduga pallikesed, enne iga käki vormimist kasta luskikad külma vette. Keeda käkke u 20 minutit, nii võib samas puljongis teha mitu partiid. Serveeri koos hapukoorega.

Minul läheb juba kolmas tiir taldrikuga köögivahet, väga head said ja toitvad kah (klimpe soovitatakse üldse süüa nt enne metsa minekut või muud vastupidavust nõudvat tegevust).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Koores hautatud jänes

paar jänesejalga ja nt tükeldatud selg, 6 porgandit, 2 sibulat, 500 ml vahukoort, soola, pipart, peterselli, kuubik-kaks aedviljapuljongit


Pane jänesetükid potti, vala lisaks natukene õli, kuumuta, lisa sinna seibitatud porgandid ning puljong, samuti hakitud sibulad. Lisada võid ka natukene vett, aga lõppkokkuvõttes tundus see liigne olevat (krt, ei mäleta seda retsepti täpselt, kirja ka kohe ei pannud, vast on nii nagu siin kirjas). Lisa kohe ka koor. Sool, pipar manu ning kaas potile, vahepeal lisa peterselli... oota kuni valmis ning naudi koos riisiga.
Loodetasvati oli nii, aga igati hea sai.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Koolajänes vol.2

Pool jänest, 0.5 l Coca-colat, kuivatatud aprikoose, kuivatatud viigimarjasid, peterselli, 2 spl võid, piprasegu, soola, juustu.

Maitsesta jänes, pane igale poole ümber ja vahele kuivatatud puuviljad, lisa või (ise kasutasin tegelikult margariini), haki lisaks peterselli, vala juurde koola. Pane potile kaas peale ning hauta vaikselt ahjus mingi 1.5 tundi (sõltub juba jänesest), vahepeal kasta praeleemega. Kui jänes tundub valmis olevat, siis pane peale u 500 g riivitud juustu, või juustuviilusid. Pane ahjupott ahju tagasi, ilma kaaneta, rapute enne veel natuke peterselli peale ning hoia max kuumusel seni kuni juust pealt pruunikaks tõmbub.

Kõrvale tee ahjukartuleid- kartulid lõigata pikki sektoriteks ning siis soolvees keema, kui pehmenema hakkavad, siis tuli alt, kartulid kurnata, raputa potti paar korda (muudab pinda tihendamaks). Pane ahjuplaadile õli (nii, et pind oleks korralikult kaetud), soojenda õli ahjus, siis lisa õlile juurde pipart ning maitseainedi, ka ürdisegu. Pane kartulid plaadile, tee õliga kokku (st, sega olemasoleva maitsestatud seguga), ning küpseta ahjus pruuniks.

Pole ka keeruline.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
fjuliks
Postitusi: 2
Liitunud: E Okt 09, 2006 3:51 pm

Tervist härra Feen!

Postitus Postitas fjuliks »

Kaks jänest seisav külmas ja ootavad et nendega tegeldaks! Tahaks neist midagi hääd teha aga retseptidest jääb vajaka! Äkki oled täitsa ja annad hüva nõu kuda neist söpradest maitsvat rooga teha! Oleks suur tahtmine nad kuidagi tervelt ahju pista! OK tänud ette!
puukoi

Re: Tervist härra Feen!

Postitus Postitas puukoi »

fjuliks kirjutas:Kaks jänest seisav külmas ja ootavad et nendega tegeldaks! Tahaks neist midagi hääd teha aga retseptidest jääb vajaka! Äkki oled täitsa ja annad hüva nõu kuda neist söpradest maitsvat rooga teha! Oleks suur tahtmine nad kuidagi tervelt ahju pista! OK tänud ette!


Just nõnda tõeliste sõpradega tehaksegi - tervelt ahju pista!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kusjuures, tervelt tehtud jänes on huvitav teema. Ma siin natukene mõtlesin, ja tundub, et selleks olemas suur küpsetuskott. Sinna peaks jänes sisse mahtuma küll (proovinud ei ole, aga ma loodan).

Muidu oleks teema selline (tegin eile metssiga, tükkidena, ja tuli sigahea :)).

Määri jänes uluki-kukeseenefondiga (Rimi. Võib asendada ka nt sojakastmega), raputa natuke musta pipart lisaks. Võta karp või 2 shampinjone, pane need tervelt koos jänesega küpsetuskotti. Lisaks sellele siis 200-300 g sinihallitusjuustu, pakk või 2 kuivatatud aprikoose. Soolaga üle raputatud kartulid (tervetena, või suuremate korral poolitatult. Porgandeid, kipm peterselli (tükeldatud). Küpseta alla 200 kraadi, kindlasti. Ja seda siis mingi 3 tundi, kotile tee peale noaga paar augukest. Jänesele võid kotti kallata lisaks veel vahukoort või siis natukene võid juurde panna.

Selle asja peaks sel kujul ise ka läbi tegema, saaks teada, kas see jänes ikkagi kotti mahub :D
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

terve jänes ahjupotis

Postitus Postitas jorr »

Ise olen seda tervet jänesetegemist palju näinud ja söönud.Polnud ju viikümaendatel igasugu maitseaineid mis praegu liiguvad saadagi ja toit oli lihne aga maitsev ning liha ikka lihamaitsega.
Üks jänes, mis mahtus suuremasse ahjupotti ilusti ära.Kahele poole küljealla veidi searasva ja suitsupekiribasid.Kõhtu samuti kodussuitsetatud seapekki,poolekslõigatud sibulad 2tükki,kergelt soolaga hõõruda pealt,mõni tera musta pipart ja kadakamarja ning poole jänese ulatuses vett , siis kogu kupatus puudega köetud toaahju.Kaan muidugi peale.Olenes kütmisulatusest kas poolteist või kaks tundi ja vahepeal lisada veidi keeva vett ning kui liha pehme juba siis lisada leht loorberi ja paar supilusika täit võid ning lasta veel veerant tundi aududa.
Kõrvale olid keedu või ahjukartulid ja vahel ka jõhvikasavhti ehk kõrvitsasalatit.
Oli jahimehekodus tavaliselt ikka korra või kaks nädalas laual.
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kakukese perekonna varamust midagi. Ma nüüd puhtalt meenutuse järgi, äkki päris see ei ole, aga sinna kanti. Kõige huvitavam on see, et seda retsepti juba siin pole, sest viimasel ajal olen jänest nii teinud, ja nüüd hakkan ka ühte tegema.


1 jänes, veiniäädikat, porgandeid, kartuleid, 500 ml kohvi koort, soola, pipart.

Marinaarida jänes. Selleks lisada vette mõni sorts veiniäädikat (no, ausalt ei tea palju, lihtsalt mõninane sorts, palju ei pane) ja soola. Marineeri u päevakene. Seejärel eemalda marinaadist, ning pruunista pannil. Aseta tükid potti, lisa mõned porgandid, vastavalt poti suurusele ja tujule. Vala juurde kohvikoor. Hauta. Enne jänese valmimist lisa soolaga hõõrutud kartulid. Kõige vahvam tulemus on olnud nii, et liha valmimisel lisatakse varasemalt soolvees keedetud kartulid ja soojendatakse potis üles. Natuke kastmeseks ka, et maitset juurde tuleks. Kui vedelikku jääb jänesel väheks, siis lisada klaas puljongit.

Tänane variant sai marinaadi koos rosmariiniga, kuidas tuleb, ei tea veel.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kaarel.A
Postitusi: 4
Liitunud: T Dets 04, 2007 2:34 pm

Ploomijänes konjakiga

Postitus Postitas Kaarel.A »

Me tuttavaga mõtlesime ükskord et teeme sellise eksperimendi:

1 – 1,5 kilone jänes.
Kuivatatud mustad ploomid 100 g
Schalottensibul 2 tk
Porgand 200 g
Seenepuljong 3,5 dl
Värske petersell
Sool 1 sl
Pipar 0,5 sl
Või 1 sl
Konjak 4-5 sl
Rõõsk koor 2,5 dl

Valmistamine:
(Soovitatavalt valumalmist haudepannil)

Lõika jänes tükkideks (vajadusel ja võimalusel proovi ka eemaldada haavlid) ja pruunista haudepannil tükid võis. Lisa seejärel tükeldatud sibul ja ratasteks lõigatud porgand ja prae suurel kuumusel nii umbes 10 min. Lisa seejärel tükeldatud ploomid ja hakitud petersell. Maitsesta soola ja pipraga. Kalla seejärel peale puljong ja siis konjak. (Konjakit võib hiljem maitse järgi veel lisada). Keera pliidikuumus madalaks ja hauta 1 tund kaane all.

Kaste:

Võta haudepannist välja jänese tükid ja porgand. Kalla seejärel pannile rõõsk koor. Kasuta varsmikserit ja peenesta kastet kuni see on ühtlane ja kreemjas. Maitse ja lisa vajadusel konjakit, soola või pipart. Keeda vaiksel tulel paar minutit.

Sõime seda värske kartuliga peterselliga garneeritult, keele viis alla.
tarmo
Postitusi: 143
Liitunud: N Dets 27, 2007 10:16 pm

Re: Retseptid jänestest

Postitus Postitas tarmo »

Hautatud jänes viigimarjadega
http://www.stockmann.ee/portal/4355/
Kasutaja avatar
pktaks
Postitusi: 539
Liitunud: L Nov 26, 2011 12:34 pm

Re: Retseptid jänestest

Postitus Postitas pktaks »

Tegime ükspäev uuest jahimeeste kokaraamatust jänest.
Valmistamiseks kulus
1 tükeldatud jänes
200g suitsupeekonit (või suitsupekki)
1 karp šampinjone
1 klaas valget kuiva veini
1 klaas puljongit (kasutasime seenepuljongit)
1 suurem sibul
3 küüslauguküünt
soola, pipart, värsket tüümiani ja peterselli

Pruunista jänese tükid tulisel pannil, maitsesta vastavalt soovile soola ja pipraga. Seejärel prae/pruunista pannil ära hakitud sibul, küüslauk, tükeldatud peekon ja tükeldatud šampinjonid. Pane lihatükid paksu põhjaga potti, sinna peale ülejäänud segu, vala peale klaasitäis valget veini ja klaasitäis pulgongit, nii et katab kenasti ära ja peale vastavalt maitsele siis hakitud tüümiani ja peterselli.

Hautasin pliidil umbes 3,5 tundi. Esimesel päeval oli väga hea, teisel päeval soojendades veel parem ja pehmem :)
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Retseptid jänestest

Postitus Postitas Ats »

Kogu jama sai alguse sellest, et seapukist tulles koperdasin põllul jänese otsa. Impulsiivselt kerkis silme ette pilt mahlasest jänesepraest ning kuna elusalt va sunnik ennast ahju saata ei tahtnud lasta tuli ikka pauku ka teha.
Kodus tekkis hoopis grillimõte, seega maitsestasin jänese bbq marinaadiga ning jätsin päevaks seisma. Lõppes see jama sellega, et grilli ei olnud aega teha.
Tagakintsudest sai hoopis kaste tehtud.
Selleks lõikasin tagakintsudel kondid välja, tükeldasin liha väiksemateks tükkideks ning pruunistasin pannil ära. Seejärel liha pannilt minema ning asemele porgandikuubikud, kaalikakuubikud, tükeldatud sibul ja küüslauk. Kui juurikad olid õlis mõnusalt klaasjaks praadinud, valasin liha sinna juurde ning lisasin nats võid. Lasin segul koos praadida nii 10 minutit ning lisasin vett ja hautasin oma 1,5 tundi madalal temperatuuril. (Kui vaja siis tuleb vett juurde lisada, aga mitte palju). Liha sai selline mõnus pehme. Peale seda lisasin rõõsa koore ja lasin veel selles podiseda. Soola ja pipart ka maitse järgi. Kes tahab paksemat kastet võib lisada kas jahu või kastmepaksendajat. Kõrvale keedekartul ja peedisalat. Igatahes pott limpsiti tühjaks.
Kõik komponendid lisasin tunde järgi.
Pole looma, pole probleemi!
Vasta