saslõkk jaanisokust

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Re: saslõkk jaanisokust

Postitus Postitas Eik »

jahimees kirjutas:
zakslane kirjutas:
Anonymous kirjutas:Kuidas nende maitseainetega on? Et need mõlemad lähevad siis sisse ja antud koguse(5-6kg) liha kohta läheb siis mõlemat üks pakk?


Pakil kogused kirjas ja teoreetiliselt pole ka soola enam vaja, mina panin juurde, muidu jäi liiga mage. :)


Jäi ikka arusaamatuks, kas lähevad mõlemad pakid sellele kogusele lihale?


Vastavalt liha kogusele pane ikka, mõlemast natuke ja maitse järgi soola juurde. Üle pole mõtet pingutada, kuna ketshup ise ka juba maitsestatud.
kütt
Postitusi: 294
Liitunud: L Nov 29, 2003 10:14 am

Postitus Postitas kütt »

Minu 1 reegel on selline maitseainetega, naljaga pooleks, et kõike ja ikka rohkem :lol:
Tegelt muidugi ei saa lihamaitset väärtuslikku ära tappa ja eelistan siiski rohkem ainult teravusi panna, pipart, pipart ja veelkord, lihtsalt meeldib ... (b)
Kasutaja avatar
pri:t
Postitusi: 388
Liitunud: E Dets 01, 2003 5:55 pm

Re: saslõkk jaanisokust

Postitus Postitas pri:t »

zakslane kirjutas:Minu parim saslõkk metskitse lihast on selline:
5-6kg metskitse liha
1kg suvalist ketshupit
maitseainete segu "Hawai" ja "Peha" (maaletooja: oü Habicht Tartu, Vabaduse pst. 1) liha poodides tavaliselt müügil.
4-5 keskmist sibulat
vajadusel soola

Liha lõikad umbes 4*5cm paksusteks tükkideks
Maitsained segad ketshupiga ja siis lihaga ning paned kaanega suletavasse ämbrisse (võiks olla õhukindlalt ).
Jätad tuppa sooja ja aeg-ajalt (kui meelde tuleb) loksutad kogu kupatust.
36h pärast lisad sibula ja paned keldrisse või külmikusse ning veel 24h.
Siis grill kuumaks, kergelt liha pruuniks, viin lahti ja Head isu !!!
Pärast limpsid sõrmed ka puhtaks!! :lol:


Sai siis proovitud ja oli tõesti hea. Tänudsõnad zakslasele. Kõrvale veel soolauba ja õlu ja (y) (y)
Mine metsa!! ;)
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Olen eelnevatel aastatel korduvalt sokku saslõkiks teinud. aga vaid ühe korra tuli tõeliselt hea. kahjuks ei saanud retsept kirja pandud. niipalju mäletan, et kasutasin tomatipastat, grillmaitseainet, siis valmis metslooma marinaadi (tartu aardla hulgilaos müügil. lapik pudel. ka linnu marinaad jne.), sidrunimahla ja punast veinu. seisis vist kaks päeva. tundub jube kemüüse olevat, aga lõpptulemus oli väga hea. liha oli väga pehme ja mahlane. mahlasuse andis kindlasti vein ja pehmuse sidrunimahl. kuna ise olen suhtkoht pirtsaka maitseeelistusega, siis julgen ka teistele soovitada
Mell
Postitusi: 12
Liitunud: T Jaan 27, 2004 2:50 pm

saslõkk jaanisokust

Postitus Postitas Mell »

Sattusin enne jaani Piprapoodi ja näppu jäid "argentiina" ja "shaslõki" maitsesegu ning katsetamiseks ka "lihapehmendaja", mis pidavat puha looduslik asi olema.

Tegin siis sellise saslõki:
2kg metskitse liha
0,4-0,5kg mahedat ketshupit, vist oli Felix
maitseainete segu "Argentina" ja "Shaslõki", kuna sai pandud mõlemat siis enamvähem pool paki peal soovitatud kogusest kg kohta
tunde järgi paprikapulbrit (mina lisasin mahedamamaitselist)
4 keskmist sibulat
4 suuremat küüslauguküünt
"Lihapehmendajat"-vajalik kogus on pakil kirjas, kuna see sisaldab ka soola siis soola enam lisada pole vaja.

Lõika liha umbes 4-5cm suurusteks tükkideks, lisa maitseained ja ketsup ning jäta vähemalt üheks ööks jahedasse. Siis lisa viilutatud sibul ja hakitud küüslauk ning sega kogu kupatus korralikult läbi ja jäta veel paariks kolmeks päevaks külmikusse.
Selleks, et lisada ka natuke mõnusat rasvasust lõikasin umbes saslõkitükkidega samasuured poole cm paksused suitsupeekoni viilud(kaalujälgijad võivad selle välja jätta :lol: ) ja ajasin tihedalt vaheldumisi vardasse. Grill parasjagu tuliseks ja liha kiirelt parasjagu pruuniks.
Tulemus parasjagu vürtsikas, ülimaitsev ja mahlane. Kõrvale kas külm õlu või mõni suviselt kerge vein ja mis sa hing veel tahta oskad

Hääd katsetamist :D


PS. Lihapehmendaja proovitud ka põdra- ja kitse ahjuprae peal ja väärib täiesti oma nime, küpsetusaeg on lühem kui tavaliselt ja liha saab mõnusalt pehme.
Kasutaja avatar
Jahimees
Postitusi: 416
Liitunud: N Okt 16, 2003 12:49 pm

Re: saslõkk jaanisokust

Postitus Postitas Jahimees »

Mell kirjutas:Sattusin enne jaani Piprapoodi ja näppu jäid "argentiina" ja "shaslõki" maitsesegu ning katsetamiseks ka "lihapehmendaja", mis pidavat puha looduslik asi olema.


Ja need said kõik Piprapoest?
Kas tuleb jaht???
Mell
Postitusi: 12
Liitunud: T Jaan 27, 2004 2:50 pm

Re: saslõkk jaanisokust

Postitus Postitas Mell »

Kõik olid tõesti Tallinnas olemas. Igaks juhuks panin kõikide poodide/lettide aadressid, kes veel ei tea.

Piprapood Tallinnas:
Liivalaia 43
10145 Tallinn
Tel. 6 455 021
E-R 10:00 - 19:00
L 10:00 - 16:00


Piprapood Tartus:
Tartu Turuhoone
Vabaduse pst 1
51004 Tartu
Tel. 7 441 197
E-L 9:00 - 16:00

Esindusriiulid:
Kiika Kööki kauplus, Pikk 1, Tallinn
Oskari Lihapood, Riia mnt 50, Tartu
Jaani Lihapood,Riia mnt 49a Viljandi
Tel.433 7464
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kunagi oli Pärnus ka esinduskauplus. Lisaks (no, see on juba päris mitmes postitus foorumis, kus need adred läbi käivad, aga küll küllale liiga ei teaa, kui asi seda väärt :) ) http://www.pipar.ee

Tulevastele lugejatele - Pärnus läks asi kinni. Koduleht läks kinni. Tartus on uus tegija antud valdkonnas. Asukoht sama, maitseained samad (täiendatud 06.06.2007).
Viimati muutis Feen, K Juun 06, 2007 9:29 am, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Sai siis Jaanipäeval need eksootilised maitseained nagu Peha ja Hawai steak ära proovitud. Selle erinevusega, et mina ei ole ketsupit kasutanud, vaid kasutan kontsentreeritud tomatipastat ( ca 25% lahjendan ise veega). Ei saa midagi halba õelda. Täitsa söödav oli. Samas teise osa sokust tegin samuti tomatipastaga, kuid maitseaineteks panin kadakamarju, loorberilehte, musta pipart, muskaati ning veidi ka magusa paprika pulbrit. Soola ja sibulat loomulikult panin mõlemale marinaadile. Olid kallid sugulased linnast külas ja neile oli sokk üldse eksootika. Hindasid aga tavamaitseainetega tehtut veidi paremaks. Ise muidugi sain selle peale nina püsti ajada, kuid jah eks nende Pehadega on lihtsam valmis teha. Endale maitsesid muidugi mõlemad, kuid iga päev Tallinnas maitseainet toomas käia ka tüütu. Vürtsipoes on nad küll pakitud minigrippkottidesse, kuid need ei ole õhukindlad. Samuti on see auto parkimine seal tüütu. Seetõttu üritan ikka tavaliste maitseainetega hakkama saada, kuigi uute maitsete katsetamine on päris huvitav.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

äkki tulebki selle retsepti juures esile natuke see, et kasutada ketsupid... tomatipastal ja ketsupil on tibake vahe sees. Ja millegi pärast tundub mulle, et need segud harmoneeruvad ketsupiga paremini. Ise tegin tuttavale oma vanad head alternatiivi asjast, ja maitseaineteks kasutasin just Hawaii-d ja Peha (tegelikult saab sealt valida ka Dönerit, Lauet... Argentiniat (teen sellega kohe vasrti ribi) jms). Rahvas oli ülimalt rahul olnud. Panen siia ka retsepti.

Šašlõkk jaanisokust 3

4 kilo metskitseliha (sokuliha), 1 kg ketšupit, 3 sellerivart, kimp peterselli, 5-6 oksa pune, 1 küüslauk, 200 ml punast, poolmagusat veini, maitseaineteks Peha ja Hawaii Steak (Piprapood), lihapehmendajat (Piprapood), purustatud musta pipart.


Haki komponendid, tükelda liha sobivateks paladeks. Sega kõik komponendid kokku, maitsesta vaistavalt soovile ning koguseliselt arvestusega, et kasutatakse mitmeid erinevaid maitseaineid. Soola pole juurde vaja, lihapehmendaja sisaldab seda 90% ning maitsesegud sisaldavad seda samuti piisavalt. Marineeri 12-24 tundi, vastavalt vajadusele. Selle juures on soovitatav jälgida lisatavat lihapehmendaja kogust, arvestades, et kui 10-20 g lihapehmendajat on piisav 1 kg liha pehmendamiseks 12 tunni jooksul, siis 2 kg liha jaoks kulub 24 tundi (kui liha piisavalt vahepeal segada).

Ja nüüd siis asun uute retseptide kallale...
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: saslõkk jaanisokust

Postitus Postitas kakuke »

zakslane kirjutas:Minu parim saslõkk metskitse lihast on selline:
5-6kg metskitse liha
1kg suvalist ketshupit
maitseainete segu "Hawai" ja "Peha" (maaletooja: oü Habicht Tartu, Vabaduse pst. 1) liha poodides tavaliselt müügil.
4-5 keskmist sibulat
vajadusel soola

Parim saslõkiretsept minu jaoks siiani. Liha olen eelnevalt 3 ööpäeva laagerdanud ja mingit lihapehmendajat pole tarvis olnud. Viimati tegi naine seda ca 10le inimesele ja kogu seltskond oli ülimalt rahul olnud. :D
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Troll
Postitusi: 158
Liitunud: E Mai 05, 2003 3:41 pm

Postitus Postitas Troll »

Sai see aasta siis see retsept järgi proovitud ja tõesti! parim šašlõkk, mida saanud olen! Kahe päevaga tõmbas liha nii pehmeks, et tuli ainult natuke süte peal kuuma läbi lasta ja valmis. Mmmm! (y)
sergo
Postitusi: 435
Liitunud: N Dets 15, 2005 1:21 am

Postitus Postitas sergo »

soovitaks vahelduseks tavalisele ketsupile kasutada mõnd teravamaitselisemat (hot näiteks), siis lisada ka mõningane kogus mahedamat sinepit ja kindlasti mett ning küüslauku ja maitserohelisi, isegi mädarõigast. Mesi teeb liha pehmeks ja muredaks, pole neid pehmendajaid vajagi. Ja teine baasaine või variant: kasutada ketsupi asemel keefiri või jogurtit, seda siis rohkem. Maitsestama peab iga mees oma tahte järgi. Sellest marinaadist saab pärast veel peale liha väljavõtmist superhea kastme liha kõrvale kui teda kogu aeg segades 3-5 min keeta. Sisse võib tahtmise korral panna veel eelnevalt kergelt läbihautatud peenestatud juurikaid, need küpsevad ise marinaadis lõplikult ära. Head proovimist!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Timmisin siin veel sokukese teemal marinaadi ning tulemus, mis oleks nagu hetke parimate killast on järgmine:

Sokukints, Felixi ketshup (kõige tavalisem), toiduõli, 5 viilu leiba, 3 spl valget veiniäädikat (tavaline äädikas sobib ka), Santa-Maria tsitrusega grillsegu, soola, peterselli.

Soku kints lõigata u 4x4 cm kuubikuteks, peale kallata ketshupit (kogust ei mäleta, aga selliselt, et see kataks kergelt liha, kergelt). Seejärel maitsestada üsna julgesti, lisada kimp hakitud peterselli ning peale valada õli (seda panna üsna julgelt. Lisada natukene äädikat (see teeb liha krõmpsumaks, liiga palju äädikat muudab liha üsna sitkeks, seega, kintsu kohta on u 3 spl paras kogus, jääb toredalt tugev, aga mahlane, ja pehmus veel ei kannata). Lõpuks pudista sekka leivaviilud (kuulu järgi pidavat lõunamaades kasutatama lambalihalt "kasukamaitse" eemaldamiseks). Ise kasutasin linnaseleiba ja pealinna peenleiba, u pooleks, aga vast ei ole vahet.


Kogu see marinaad korralikult läbi segada ja panna paariks päevaks potti või kilekoti sees jahedasse. Edasi nagu ikka, grillil alguses suuremat kuumust, siis mingi aeg mahedamat kuumust lisaks. Kui pealt kõrbema läheb, kuivab liha ära, pole nii hea. Kui liialt vähe küpsetatud saab, siis jääb äädika tõttu natuke sitkeks (aga see vast sõltub loomast kah).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
tannu
Postitusi: 8
Liitunud: T Jaan 03, 2006 11:13 am

Postitus Postitas tannu »

Tere.Sai siis tehtud Zakslase retsepi järgi,ainult ketsupi asendasin keefiriga ja lisasin veel purustatud musta pipart.Parim.
Vasta