Küpsetatud põder

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Küpsetatud põder

Postitus Postitas Feen »

Sellesse teemasse võiks siis mõningaid retsepte põdralihast kirjutada.

Marineeri põder nii nagu juhendatud marinaadide all, punane marinaad nr.1 Lõika põdrast (kui juba eelnevalt pole lõigatud) 3-4 cm tükid, pane pannile, prae kenasti pruuniks, siis lisa sool. Õli pole vaja panna, pigem vett, seda mitte väga palju. loomulikult pane enne liha koos marinaadiga pannile. prae seni kuni liha tundub pehme olevat ja vedelikku on minimaalselt. Aja kuumus maksimaalseks ja siis vala peale 3 cl brändit, süüta kohe põlema. loksuta panni kenasti , et konjakist alkoholi osa suht ära põleks. Korda 3 cl-ga. Siis prae veel natuke aega (mingi 5 minutit). Minul oli tulemus fantastiline. Ps. konjaki kogust valida tunde järgi, mitte koonerdada, aga mitte liialdada ka. (ahjaa... ise kasutasin sellist brändit nagu belõi aist - balck label)

Koos lihaga võib pakkuda mida iganes süda soovib. ei hakkagi ideid kirja panema, kõigil oma sisetunde asi.
Viimati muutis Feen, E Apr 26, 2004 12:04 am, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Steik

Postitus Postitas Feen »

Täna üks tuttav tundis huvi, et millal põdra hooaeg algab... et seda steiki, mis siis sai tehtud, seda tahaks. Ja nii tuligi meelde, et ega ma põtra ainult ei marineerinud (krt, kõiki retsepte ei jõuagi siia kirjutada, aga nüüdsest katsun pärast uluki tegemist kähku retsepti siia kirja panna)

Tegelikult ülilihtne :)

Viilutatud (1.5-2 cm paksusega ja mul oli ca <6 cm-se diameetriga tükid, aga see pole oluline), maitsestada musta pipraga. siis tulisele pannile, kus eelnevalt õli kuumaks aetud. vist küpsetasin umbes pool minutit mõlemalt poolt ja enne poolt vahetades maitsestasin soolaga. Seest toores, aga hästi mahlane. soovitan. Ps. küpsusaste on puhtalt sisetunde asi, nagu steigi puhul ikka,

kõrvale nt. lihapuljongis hautatud sibulad (pannil). ja ahjus pruunistatud keedukartul. Ise sõin praesibula ja leivaga. lihatoiduline nagu ma olen :wink:
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Et siis Pauli teadis kõnelda...

Põdralihast viilud (u. käelaba suurused) maitsestada pipra ja soolaga, panna vahele porgandiriba ja pekiviil (nu, äkki sobib peekon ka). Siis hambaork läbi, pruunistada pannil, ning siis potti. Seal keeta vees (hmmm... seda asja peab uurima), kus on ohtralt sibulat ja küüslauku. Selle proovin siis varsti ära.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Pihelgas
Postitusi: 12
Liitunud: L Sept 11, 2004 11:04 am

Postitus Postitas Pihelgas »

sülg hakkab jooksma - seda teemat saab ainult täiskõhuga lugeda :D
Austus neile, kes võitlesid ja langesid!
Kasutaja avatar
Jahimees
Postitusi: 416
Liitunud: N Okt 16, 2003 12:49 pm

Postitus Postitas Jahimees »

Feen kirjutas:Et siis Pauli teadis kõnelda...

Põdralihast viilud (u. käelaba suurused) maitsestada pipra ja soolaga, panna vahele porgandiriba ja pekiviil (nu, äkki sobib peekon ka). Siis hambaork läbi, pruunistada pannil, ning siis potti. Seal keeta vees (hmmm... seda asja peab uurima), kus on ohtralt sibulat ja küüslauku. Selle proovin siis varsti ära.

Mina teen nõnda: põdralihast viilud klopin ära, siis suitsu pekk, sibula ja küüslaugu segu, porgand, sool, pipar ja köömneid, keeran rulli, panen niidiga kokku, pruunistan pannil ja siis ahju (puu küteka ahi), ahjus lasen olla 1,5h siis hapukoore-jahu kaste peale ja lakud sõrmed puhtaks.
Kas tuleb jaht???
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Aga mis moel see ahjus välja näeb? Küpsetusplaat? pott? mida määrdeaineks? (aga see retsept saab ka järele proovitud).

Ps. ja kas sibul ning küüslauk lähevad toorelt?
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Jahimees
Postitusi: 416
Liitunud: N Okt 16, 2003 12:49 pm

Postitus Postitas Jahimees »

Feen kirjutas:Aga mis moel see ahjus välja näeb? Küpsetusplaat? pott? mida määrdeaineks? (aga see retsept saab ka järele proovitud).

Ps. ja kas sibul ning küüslauk lähevad toorelt?


Ahjupotis, määrdeainet ei pane vaid panen vee. Sibula ja küüslaugu hakin ära ja selle panen toorelt rulli sisse ja ka porgandi panen toorelt.
Olen ka proovinud panna kuivatatud ja ka toorest õuna (kui on) annab päris hea maitse.
Kas tuleb jaht???
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Sai proovitud kah Kardi raamatust punase veini marinaadi põdra peal. Peale marinaadi liha kuivaks. Pikkisin peale marineerimist pekiga läbi, pruunistasin pannil ära(soolasin muidugi ka enne pruunistamist), siis suitsupeekoni viilud peale ja ahju hauduma. Vahepeal muidugi tuleb ahjus kasta. Tuli võrratult hea. Aga eks iga l..s kiida oma töövahendit.

Suures tuhinas tegin metssea kintsule tavalise õllemarinaadi Kardi järgi, aga see küll midagi väärt ei tundunud olema, või panin kuidagi mööda.
Aga eks oma "suu " on kuningas.
ikka lõbusalt
mustlesk
Postitusi: 635
Liitunud: N Dets 02, 2004 1:48 pm

Postitus Postitas mustlesk »

Mina teen tavaliselt nii.Liha lõikan parajateks ribadeks ja pannile,maitseks läheb sool,pipar,estragon,lihaüldmaitseaine,tulinelihamaitseaine,sojakaste.Peale pannil pruunistamist läheb liha ahjupotti kuhu lähevad veel sibul,küüslauk,porgand.Kui liha juba küpse valan peale rõõskkoore kuhu on segatud sinep,korraks veel keema ja ongi valmis.
Vahest panen kartulid kah potti,tuleb selline mõnus pajaroog,olen teinud ka küpsetus pannil,ka väga hea.
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

Põdraliharullid.
Peopesasuurused viilud kloppida ja maitsestada (minul läheb enamasti sool ja viie pipra segu). Siis rullida ümber singipeki- ja porgandiviilu ja hambatikuga kinnitada (praadida on vähe ebamugavam, aga teha ja süüa mugavam kui niidiga jännates). Pannil pruunistada ja panna potti, kus sibul, küüslauk ja õlitilk ees. Vett valada lihale nii palju, et napilt ära katab. Edasi võib hautada (mitte keeta!) nii pliidil kui ka prae- või toaahjus 1,5-2 tundi ja siis andke aga minna.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Sai just söömaaeg läbi. Oli päris hea eile lastud põdrast. Sai siis jahikaaslase retsept ära proovitud nende väiksemate põdraliha tükkidega, millest suurt ahjupraadi ei saa teha. Arvan, et kui liha oleks nädala laagerdunud, siis maitse kindlasti parem.
Ago põder.

Lõikasin liha väikesteks tükkideks (nagu guljašile). Määrisin ahjuvormi põhja toiduõliga kokku, siis kiht majoneesi. Siis kiht põdraliha kuubikuid (maitsestatud kadakamarja, basiiliku, pipra, majoraani jne.s.o. oma maitse järgi). Seejärel lihale jälle kiht majoneesi, siis kiht riivitud juustu. Tegin kaks kihti. Kõige peale jäi majonees ja riivitud juust. Siis vorm ahju küpsema. Alguses sai veel foolium peale pandud, et juust kohe ära ei pruunistuks. Umbes 1 tunni pärast võtsin fooliumi ära. Siis veel 1 tund ahjus ja välja tuli väga hää.

Nüüdseks asi selge kuhu väiksed viletsama kvaliteediga lihatükid ära kasutada saab. See põdrakotlett on ka hea, aga vaheldust vaja.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Postitaks vahelduseks jälle mõne retsepti siia. Antud retseptiga on nii, et vahtrasiirupi asemel võib mett panna, maitsesegusid varieerida, lisaks ka küpsetusplaadile panna seda mida hing ihkab. Liha tuleb aga usinasti katta. Äkki on mõistlik see alguses fooliumiga katta, samas, ei tea, pole proovinud. (viimane tund siis ilma). Ja lihaga on nii, et seda tegin tegelikult metskitsest sobis küll. Aga põdra teemal vast on see hea vaheldus. St, proovige siis sellega mis käepärast (äkki seaga ka ok... aga pigem ikka põder või kits).


1 põdra sisefilee või umbes sama suur fileetükk, 150-200 g toorsinki, 10 porgandit, 4 küüslauku, 2 apelsini, 1 lime või sidrun, sojakastet, vahtrasiirupit, võid, 12 keskmist kartulit, 6 paksu juustuviilu, soola, pipart, peterselli, ürdisegu Provance.

Lõika 4 porgandit ratasteks ning prae neid võis, maitsesta soola, pipra ja Provanc’ga. Samuti lisa sinna 3 hakitud küüslauguküünt ning tükeldatud toorsink. Määri ahjupann võiga, sinna lisa filee, ümber pane 6 väiksemat, tervet, porgandit, koorimata ja terved, risti poolitatud
Küüslaugud, samuti see segu, mis pannilt tuli. Liha maitsesta soola ja pipraga, pigista peale terve apelsini mahl ning nõruta juurde sojakastet, samuti raputa peale Provance’t. Kata liha vaheldumisi apelsini- ja limeviiludega, lisa pannile veel apelsini- ja limeviilusid. Prae pannil eraldi mõned pisemad lihatükid koralikult pruuniks, maitsesta soola ja pipraga, soovi korral võid lisada sibulat. Kui lihatükid on korralikult pruunid, siis söö need ära, pannile aga vala klaas-kaks vett ning sega valmis puljong. See puljong vala küpsetuspannile. Aseta toidule peale ja vahele petersellioksi. Pane liha ahju 160 kraadi juurde küpsema. Sega tassist kuumast veest, spl võist, sojakastmest ja vahtrasiirupist kastmeleem ning kasta lihatükki (või kui neid on mitu, siis lihatükke) vahepeal sellega. Pane kangesse soolvette keema kartulid ning keeda need peaaegu valmis. Siis lõika need pooleks ning enne liha valmimist lisa ahjupanni serva, täisringina. Üldse on nii, et küpsetuspannil oleva toidu heaks väljanägemiseks on siin palju sättimisvõimalusi, kasutage seda ära. Kartulitele võib peale raputada hakitud peterselli. Kui liha valmis, siis keera kuumus ära, pane peale juustuviilud ning lase neil ahjus sulada.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
KeegiVeel
Postitusi: 120
Liitunud: T Okt 04, 2005 11:09 am

Postitus Postitas KeegiVeel »

Mina olen liha lõigand ketasteks, seejärel haamriga häste õhukeseks tagund. Siis valan igale tükile (ainult ühele poolele) liha üldmaitseainet pääle. Seejärel määrin maitseainele majoneesi (võib ka sinepit), siis panen sinna marineeritud seeni ja juustu. Keeran liha rulli ja hambatikuga fikseerin. Liha ahju, enne tõmban veel "triibu" võid igale tükile peale. Potti panen veel suuremaid sibulatükke ka.
Austage ka teisi jahimehi!
Kasutaja avatar
valdo
Postitusi: 157
Liitunud: N Mai 04, 2006 4:44 pm

Postitus Postitas valdo »

Sai siis kah proovitud üht retsepti põdra lihast.

Marinaad: - 5-6 dl õlut, 1 suur sibul, 4-5 tk nelki, 8-10 tera vürtsipipart, 10 kadakamarja, 1 tl tüümiani.

Praadimiseks: - 2 sl margariini/võid, 1 tl soola, 1/4 tl valget pipart, 1 tl paprikapulbrit, 4 dl kurnatud marinaadi, 2 sl tomatipüreed, 8-10 väikest sibulat, 1-2 porgandit, 1-2 dl hapukoort.

Lõika liha paraja suurusega tükkideks. Sega marinaadi ained (koori ja tükelda sibul, purusta pipraterad ja kadakamarjad). Pane liha kahekordsesse kilekotti ning kalla marinaad peale. Peale seda seo kott kinni ning paiguta see 24 tunniks külmkappi. Vahepeal keera kotti teist pidi.
Võta liha marinaadist, lase nõrguda. NB! Jäta marinaad alles!
Kuumuta rasv pannil ning pruunista liha. Seejärel tõsta liha potti ja maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga. Lisa kurnatud marinaad ja tomatipüree. Hauta umbes tund aega ehk kuni liha on mure.
Koori sibulad ja porgandid, tükelda need ja lisa potti. Hauta koos lihaga 10-15 min. Lõpuks lisa hapukoor, sega ja maitsesta.
Serveerida võiks koos keedukartulitega või kartulipüreega.

Usun, et sarnaselt saaks teha kobrast, siga ja ka kitse.
LauriV
Postitusi: 50
Liitunud: K Veebr 08, 2006 10:19 pm

Postitus Postitas LauriV »

äkki keegi oskab öelda mõne hea retsepti mida saaks hästi ja lihtasti teha ribidest...
Vasta