Metsaloomalihakõrvane

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Grouse
Postitusi: 85
Liitunud: T Aug 16, 2005 4:23 pm

Postitus Postitas Grouse »

Eesti köök on sarnane Saksa köögiga.
Väga hästi sobivad hapukapsa ja seaprae kõrvale Saksa veinid. Viinamarjadeks võik olla Riesling, Gewürztraminer(magusam) ja punastest Pinot Noir-hea kerge punane vein.
Ise eelistan Kendermannsi veine
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Feen kirjutas:Põdra, kopra ja taolite teiste kõrvale soovitan Rioja (Baja) veine. Tempranillo siis võiks viinamari, mingi 10-20% muud võib ka sekka olla. Igatahes hea valik.
nii, minu valik sellise liha kõrvale on see tuneeslaste odav kvaliteetvein Mandagon, poolmagus aga mitte nii nagu nt ungari poolmagusad, vaid kuidagi liha kõrvale parem. Ungari omad meeldivad niisama eraldi juua, aga seda eraldi nagu ei taha, samas liharoogade kõrvale ok. Odav peab see jook olema, sest liha läheb ju palju ja kõrvast ka, ikka kilojagu ja putlit korraga näkku ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Postitus Postitas Sarvik »

Toivo kirjutas:Siga ja singid lähevad palju paremini valge veiniga, ideaalne on vaevuaimatava magusustega riesling ning itaalia vahuvein Prosecco di Valdobiadene (100-130 krooni). No ei lähe punane kui seal mingilgi määral tuntavat pargisust on (mida enamustel punastel on).

Vinn punni.


väga,väga asjalik kommentaar!

veidi vaidleks vastu vaid viimasele siin uuesti tsiteeritud seisukohale....kuna fännan just tugevaid ja jõulisi punaseid veine siis ei ole patt (ka ametliku etiketi mõttes) sea ja singi (eriti metsea) kõrvale juua kergeid noori punased veine....sest maitse üle ei vaielda... :lol:
kärbes kirbule!
tarmo
Postitusi: 143
Liitunud: N Dets 27, 2007 10:16 pm

Postitus Postitas tarmo »

http://www.elkschnaps.com/de/index.html
http://www.elkschnaps.com/de/sortiment.html
Eesti poodides näinud pole ,aga laevadel täks-frii poest saab.Maitse Jäägri sarnane.07 hind 260eek. 37%
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Seda viimast pakkumist lugedes tuleb vana nõuka aeg meelde- kaks sõpra läksid restorani - tellisid 1 roaks hapukapsa supi. Vaja midagi ka kõrvale võtta- üks pakkus võtame valget viina- teine vastu-liiga odav. Lõpuks võtsid konjakit. Muidugi maitse üle ei vaielda aga konjak ja hapukapsasupp on minu arvates sama lollus kui ürdiliköör ja suvaline praad. Seda likööri naudiks ikka peale prae söömist...
ikka lõbusalt
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Pagan hakkas endal kah see arvuti jupsima
Viimati muutis aivar00, K Veebr 27, 2008 12:09 pm, muudetud 1 kord kokku.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

vaat Aivariga nõus, metslooma liha kõrvale nautimiseks ja isu tõstmiseks ikka õige vein, liköörid ja muud veel kangemad napsud on teine teema...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Aperatiiviks on likööridel täiesti oma koht. Enne praadi siis pisuke likööriamps ergutab kenasti seedimist ja pole meilegi võõras ütlemine, et sea moodi sööma ei asu.

Punaste veinide kohta sea kõrvale, notsust annab selliseid toite teha, mille juurde saab ka päris tammist veini juua. Samas, teada asi, Toivo ei pea idamaisetest toitudest eriti lugu. Seega, selliste toitude juurde nagu toivo eelistus on, ei kujutaks minagi pargisemat ja tugevamat punast. Vist isegi kergemat punast mitte :D
Viimati muutis Feen, R Mär 14, 2008 10:42 am, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Feen kirjutas:...Toivo ei pea idamaisetest toitudest eriti lugu...
ja-jah, ma jälle aastaid ülikooliaegu kirgiiside jt sellekandi rahvastega koos ühes toas elanud ja nende söökidest väga lugu pean, ikka nõuan korralikku maitsestamist, lihale kiht kodust adžikat peale jms ja loomulikult korralikku veini kõrvale, nüüd on jälle ka ehtsaid gruusia ja moldaavia veine saada, aga sindrid kallid, ei anna õndsa vene ajaga võrreldagi
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Re: Metsaloomalihakõrvane

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Tegin juba mitu korda erineva sisuga šampinjonikübaraid, nüüd panin sinihallitusjuustu ja hakitud küüslauku ning hakitud seenejalgu. Kuumutasin ahju 180 C ja küpsetasin täidetud seenekübaraid 10 min, pärast veel nõrgema kuumusega 5 min. Tulemus oli enam-vähem aga veidi vesine.
Kes pakub seente koha pealt lisa?
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Metsaloomalihakõrvane

Postitus Postitas aivar00 »

Minu arvates on šampinjonid üldse väga õrna maitsega ja lisandid tapavad sellegi ära. Ise proovinud eriti suvel grillil šampinjoni kübaraid erinevat sorti sulatatud juustuga täita. Et maitse mahedam jääks (loe seene maitse ka tunda jääks) olen lisanud sulatatud juustule tavalist riivitud nn. mahejuustu (ka toorjuustu). Siis on väga mõnus õrn maitse olnud liha kõrvale.
Kuna endal aias kasvavad metsikult tindikud, siis olen neid noortena ka liha kõrvale grillinud. On samuti maheda ja õrna maitsega nagu šampinjonidki. Ka suvikõrvits ehk kabatšokk viiludena õliga kokku (grillilt maha tõstes kaussi nn. torni ladudes igale viilule suts soola ja purustatud küüslaauku peale), siis ca 4-5 minutit maitsestuda ja edasi juba jälle lihale garneeringuks (ka paljalt valgele peale näm näm). Kuramus küll ei saa rohkem kirjutada ila juba hakkab tilkuma :wink:
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Metsaloomalihakõrvane

Postitus Postitas Feen »

Shampinjonid on alguses tõesti nõrga maitsega, a mullegi tunduvad natuke vesised, seetõttu sellised kergelt grillituna pole mulle endale meelepärased. Ise armastan seente tugevat praadimist (va mõni erand), see toob seene maitse tugevamalt (ja natuke teisiti) esile. Sa sinna läheb sinihallitusjuust ideaalselt, pole seda seene maitset vajagi, peaasi, et juustu ohtralt oleks :D. Ise teeks pigem nii, et praeks seened korralikult ära, siis sulataks juustu sisse ning selle seguga täidaks midagi (nt selliseid shampinjone, mis va vesised jäävad, aga ongi selline tugevam, mille juures tunda mahedamat ja vesisemat ümbrist.

Lugedes muidugi alguses seda osa, et 10+5 minutit, käis kohe läbi kõlks, et kas vähe ei saa. Võiks proovida eelküpsetamist, või grillimist, või ühelt poolt praadimist (pruunikaks) ja siis juust sisse ning ahju (natuke kauemaks kui võimalik). See peaks seda vesisust vähemaks võtma.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Metsaloomalihakõrvane

Postitus Postitas Ats »

Ise valinud väiksed sampinjonid, jalad alt lõiganud ja kübarasse mahedamat hallitusjuustu pannud ning ahju. Lasen küpseda seni kui vett välja ei tule.
Pole looma, pole probleemi!
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Metsaloomalihakõrvane

Postitus Postitas Beretta »

Proovige portabello (šampinjone) seeni ( vahel poes ikka on, sellised keskmise võiseene suurused). Seenemaitset rohkemgi kui meie metsasšampinjonil.
Grumpy old man
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Metsaloomalihakõrvane

Postitus Postitas kakuke »

Ise eelistan maitse teemal enam näiteks austerservikuid, kui šampinjone.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Vasta