Retseptid metskitsest

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Retseptid metskitsest

Postitus Postitas Feen »

Ulukeid meil palju. Ma arvan, et nendes orienteerumine on lihtsam kui ulukid on eraldi välja toodud, ja siis vastavad retseptid nende all.

Supp kitse reiest.

Kitse jalg (reis, säär) puhastada lihast, nii et erinevad lihasgrupid oleks eraldi välja lõigatud (see oluline küll ainult hilisema tükeldamise juures, annab natuke välimuslikku poolt). Keeta liha pehmeks (soolaga maitsestatud vees, potti võib lisada ka loorberit ja terapipart. Või siis mõnda supi jaoks maitseainesegu. Kui liha pehme, võtta see potist ja lõigata liha seibideks (mida seibideks lõigata ei saa, need kuubikuteks). Pruunistada lihatükid pannil koos (2-3-4 sibulaga, mis lõigatud poolikuteks rõngasteks). Kohati võib sibula tumepruuniks ajada. Siis keeta potis eraldi riis. Panna potti keedetud riis, liha-sibula segu, poole liitri kuni liitri vee kohta 1 pakk hapukrugisuppi (müüakse mingi 4 eq tk, saiakuubikute jms-ga, selline kiirsupp). siis lisada puljongit (mina kasutasin puljongi asemel sellist segu nagu Pescador, mis tegelikult kala maitseaine... ja olen sama asja ka kalast teinud, kiisast, soovitan. sel juhul lisada maitseainet siis kui kala ja sibul pooleldi praetud ja hiljem supileende ka). Soola lisada vastavalt maitsele, ka riisi keeduvette, ja hiljem suppi.
Lasta supp korra keema ja ongi valmis.
Viimati muutis Feen, N Aug 05, 2004 10:42 pm, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Markko
Postitusi: 74
Liitunud: R Dets 05, 2003 3:49 pm

Postitus Postitas Markko »

HAUTATUD KITSELIHA
Mitmele inimesele: 4-6
Valmistamise aeg: 90 minutit
Koostisained: 1 kg. pehmet liha
2-3 sibulat
3 spl. võid
100 gr. hapukoort
1 tl. jahu
paprikat
petersellilehti
1/2 klaasi veini
1/2 puljongit
soola
Serveerimise viis:
Valmistusviis: Liha tükeldada ja pruunistada võis koos hakitud sibulaga. Peaaegu küpsele lihale lisada sool ja paprika. Hautada veini ja puljongiga kastes. Lõpuks lisada jahuga segatud hapukoor. Lasta veidi haududa ja puistata peale hakitud petersell
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Sokk värske kartuliga

Postitus Postitas Feen »

Tükelda sokk (ca 3 cm-sed kuubikud), lisa sibulat, küüslauku, rohelist sibulat, tilli, peterselli, vars-sellerit, musta pipart, Santa-Maria punast lihamaitseainet (Tartu turul pole enam Piprapoodi... APPPIIII!!! kui keegi uut asukohta teab), ketsupit. Sega korralikult segi. Mina panin osa sellest segust kohe pannile (tuli pehme, aga eks sokk oli ka selline lihaloom).
Praadida pannil kuni oma mahl hakkab otsa saama, siis lisada kuubik kana-pipra puljongit (suure panni liha kohta) ja klaas vett. Peale panna värskekartuli lõigud (ise kasutasin suuremaid, st. lõikasin pooleks, siis pikki pooleks ja siis viilutasin mingi 6 mm-ks viiludeks). Ja kui kartul on pehme, siis taldrikule ja kodujuust sinna kõrvale... ja hapukoore-rohelise sibula salatit ja, ja väga hea tuli.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Jahimees
Postitusi: 416
Liitunud: N Okt 16, 2003 12:49 pm

Re: Sokk värske kartuliga

Postitus Postitas Jahimees »

Feen kirjutas:(Tartu turul pole enam Piprapoodi... APPPIIII!!! kui keegi uut asukohta teab)


Eelmine neljapäev käisin, oli küll alles a hädapärast ajab asja ka see ära Oskari Lihapood, Riia mnt 50, Tartu
Kas tuleb jaht???
Kasutaja avatar
Jahimeez
Postitusi: 67
Liitunud: N Juun 24, 2004 4:08 pm

Postitus Postitas Jahimeez »

Markko kirjutas:HAUTATUD KITSELIHA
Mitmele inimesele: 4-6
Valmistamise aeg: 90 minutit
Koostisained: 1 kg. pehmet liha
2-3 sibulat
3 spl. võid
100 gr. hapukoort
1 tl. jahu
paprikat
petersellilehti
1/2 klaasi veini
1/2 puljongit
soola
Serveerimise viis:
Valmistusviis: Liha tükeldada ja pruunistada võis koos hakitud sibulaga. Peaaegu küpsele lihale lisada sool ja paprika. Hautada veini ja puljongiga kastes. Lõpuks lisada jahuga segatud hapukoor. Lasta veidi haududa ja puistata peale hakitud petersell


olen teinud praktiliselt sama retsepti järgi kuid hapukoore asemel olen lisanud õli või rasva. :D
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Sokk värske kartuliga

Postitus Postitas Feen »

jahimees kirjutas:Eelmine neljapäev käisin, oli küll alles a hädapärast ajab asja ka see ära Oskari Lihapood, Riia mnt 50, Tartu


On alles jah... täiesti müstika. Ükspäev kiiruga oli vaja, ja siis ei olnud seal midagi. Võimalik, et uks oli lihtsalt kinni (st. et see pood on vist ühel päeval kinni ka) ja nii see eksiarvamus tekkis.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Et siis üks võimalus kitse hautada:

Kitseliha lõigata tükkideks (sellised 3-4 cm suurused), panna pannile, lisada pipart, praadida seni kuni liha pruunistub. Teisel pannil (või siis panna liha vahepeal juba potti) praadida õlis porgandiribad, seni kuni need kuldseks tämbuvad, siis lisada küüslauku ja 1 tükeldatud sibul. Praadida natuke ning lisada potti koos lihaga. Sinna juurde vett, nii, et liha oleks kaetud. Juurde soola, puljongit, tükeldatud porrut ja peterselli ning 3-6 kooritud tomatit (sõltuvalt suurusest). Lisada 2 spl täit mett. Juurde võib panna mõnda lihamaitseainet ning natuke karrit (seda soovitaks panna enne vee ja puljongi lisamist, siis segada ning siis vesi). Ja hautada seni kuni liha pehme ning muu mass on paraja kastme moodustanud.

Kui nüüd midagi meelest läks, siis Kütt, tuleta meelde :) Nimelt, oli siis mul au koos temaga seal seda retsepti leiutada ja katsetada.

Juurde võib siis igaüks vastavalt soovile teha seda mida tahab. (ise tegin sama, mida kusagil pardiretsepti juures sai kirjeldatud, st. kurkumiga praetud kõrvits ja riis vürtsikate ubadega).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kitsetalle liha (ise kasutasin ühe tagumise jala ja ühe esimese jala). Suitsetatud seapekki (sisaldas mingis osas tailiha ka). Porgandit,
porrut, küüslauku, varssellerit, riisi, kana-pipra puljongit, Santa Maria
liha üldmaitseainet ja kadakamarju. Kastmeks, Knorr lihakaste ja till.

Keeta riis soolaga maitsestatult, nõrutada.

Pannil praadida porgandid (õlis), seni kuni need kuldseks tõmbuvad, lisada
liha ja küüslauk, suitsupeki ribad, tükeldatud seller ja porru (poolikud
viilud ja hakitud lehed). Siis lisada kadakamarju. hautada. siis lisada
lihamaitseaine, segada, hautada. Siis lisada vett ja pannitäie segu kohta
2 kuubikut puljongit. Hautada, vahepeal segades. Kui tundub, et asi
valmis, siis valada segu riisiga kokku ja segada segamini (kui on vähem
inimesi, siis võib liha lihtsalt riisile kõrvale panna). Kui kasutada 2 kg riisi, siis piisab antud kogusest ca 15le inimesele.

Kaste. Vette lisada sobiv kogus lihakastme pulbrit, lasta keema, siis kui
asi tundub valmis olevat, lisada hakitud till. (15le inimesele tehes läks 6 pakki lihakastet).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

metskitsekebab

Postitus Postitas Pauli »

Läbi hakklihamasina ajada kitseliha, (singi)pekk (1/6-1/5 liha massist, liiga rasvased kebabid lagunevad küpsetamisel ära), sibul (1 suur 1kg liha kohta) ja kuivatatud sai (paar viilakat). Võib lisada ka küüslauku (passib kitsele hästi). Hakkliha maitsestada soola ja ulukilihamaitseainega (vt. pipar.ee, andis minu arvates parima tulemuse). NB! maitseainesegusid kasutades (sisaldavad tihti soola) mitte üle soolata (mina olen pannud 1/2-1/3 "normaalsest" soolakogusest)! Lisada 1 muna 1-2 kg kohta ja võib ka 1 supilusikatäis tärklist 1-2 kg kohta (kebabitainas tuleb plingim ja paremini vormitav). Kebabide vormimisel tuleks valmissegatud hakklihamassi kõigepealt peo vahel pigistada (nagu lumepalli teeks) ja siis lõikelaual 10-12 cm vorstikesteks veeretada. Grilltikk pista läbi valmisvormitud kebabi. Küpsetada kindlasti sütel!
Viimati muutis Pauli, E Sept 04, 2006 1:28 pm, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Metskits jäätisega

1 metskitse kints, 8 keskmist sibulat, 1 küüslauk, 500 ml 10%st kohvikoort, 500 g vaniljejäätist, tulist kastet (a'la tobasco), Santa Maria punast lihamaitseainet, soola, 2 kuubikust aedviljapuljongit


Lõika kintu suuremad lihasgrupid eraldi lahti ning tee neist ristiviilud. Kuumuta pannil õli, pruunista liha pannil (liigne mahl kalla hautamispotti), lõpus maitsesta SM lihamaitseainega. Hautamispotti (st, tegelikult tavaline suur pott) pane hakitud (viilutatud) sibulad ning õli. Kuumuta sibulaid mõnda aega potis, pane juurde puljongikuubikud, u 10 tilka tulist kastet, koor, hakitud küüslauguküüned, jäätis. Ja siis lisa sinna pannilt tulnud liha, iga pannitäie vahele lisa pannile natukene vett, sega kaste ja vala see samuti potti. Ma ise sain nii vist 5 pannitäit lihaviilusid. Sega liha ja sibulad segamini ning hauta tasasel tulel oma tunnike (või veidi enam). Vahepeal sega.

Jäätis läks sisse tänu sellele, et oli jäätist ja koore teema oli va lahjake, ja kangemat kraami tuua ei viitsinud. Aga tulemus oli igati üllatav, kits polnud kuiv, liha pehme, kerge vanillimaitse (st,meeldivalt tuntav), ja see tuline mix andis mõnusa vürtsika alatooni. Küüslauk ja sibu olid ka omal kohal. Soovitan kitsehooaja lõpetuseks proovida.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Jahimeez
Postitusi: 67
Liitunud: N Juun 24, 2004 4:08 pm

Postitus Postitas Jahimeez »

Markko kirjutas:HAUTATUD KITSELIHA
Mitmele inimesele: 4-6
Valmistamise aeg: 90 minutit
Koostisained: 1 kg. pehmet liha
2-3 sibulat
3 spl. võid
100 gr. hapukoort
1 tl. jahu
paprikat
petersellilehti
1/2 klaasi veini
1/2 puljongit
soola
Serveerimise viis:
Valmistusviis: Liha tükeldada ja pruunistada võis koos hakitud sibulaga. Peaaegu küpsele lihale lisada sool ja paprika. Hautada veini ja puljongiga kastes. Lõpuks lisada jahuga segatud hapukoor. Lasta veidi haududa ja puistata peale hakitud petersell


Väga super retsept, ise lisan veel tavaliselt tomatipastat ja jahu hapukoorega lahustan eelnevalt külmas vees, siis ei tõmba tükki.
Jahti kaine peaga!
Kasutaja avatar
Kolevoll
Postitusi: 249
Liitunud: E Apr 05, 2004 2:16 pm

Postitus Postitas Kolevoll »

Metskitseseljafilee

Koostisained:
- 2 metskitseseljafileed,
- 200 g suitsupekki,
- 200 g võid,
- 1-2 porgandit,
- 4 suuremat tomatit,
- 200 g koort,
- maitseained (sool, jahvatatud punane paprika, viie pipra segu, kadakamarjad, petersell).

Laagerdunud ja pipardega maitsestatud metskitseseljafilee lõigata sobiva pikkusega tükkideks ning pikkida suitsupekiga. Ahjus küpsetamiseks sobilikku anumasse panna sulatatud või (soovitav on võilt vadak ja vaht eemaldada) ja pekiga pikitud liha. Anumas liha asetada ahju pruunistuma. Porgand, tomatid ja järelejäänud suitsupekk tükeldada. Kui liha on piisavalt pruunistunud, lisada anumasse kadakamarjad ja tükeldatud porgand ning pekikuubikud, 10-15 minutit hiljem lisada tükeldatud tomatid ja sool. Tomatite lisamise järel katta anum kaanega ja jätkata küpsetusprotsessi ahjus. Kui tomatid on pehmed, lisada anumas küpsevale lihale hakitud petersell ning koor. Seejärel lasta kogu segul veel ahjus pisut haududa. Serveerimiseks sobivad keedukartulid ja marineeritud kurk. Söögi alla sobib ka pitsike jahedat vodkat.
suslik252
Postitusi: 9
Liitunud: K Okt 26, 2005 1:26 pm

Postitus Postitas suslik252 »

Kitse tagumine kints ahjus
Vaja läheb:1kondistatud tagumine kints,1tuup sinepit,pool klaasi õli,1,5-2tl.soola,pool tl.pipart,pool tl.suhkurt ja 5-6 küünt küüslauku.
Sinep,õli,sool,pipar ja suhkur kokku segada.Kints lõigata um.3-ks,pikkida sisse pooleks lõigatud küüslaugu küüned.Seejärel määrida saadud seguga kokku ja lasta seista a 2h.Ahi 250 kraadini ja liha ahjupotti vesi poolenisti peale ja 1,5-2h aegajalt liha pöörata.
Täitsa hea tuli ema kes metslooma liha ei söö vitsutas päris usinasti.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Ma nüüd natuke jälle hõiskan. Muide, kui kellelgi orüksi või kudu teemal plaan midagi valmistada, siis seda retsepti soovitaks kah :D Samuti hirve korral.

tsitaat kirjutavast raamatust:

Ahjuliha merikapsaga

Kirjutasin pealkirja ära ning läksin kööki, uut portsu tooma. Marineerimisest üle jäänud nn pähklitükk, säärelihased jms, sai ahjupotti pandud, kätte juhtunud lisandid juurde ja ahju. Äkki on sokk sattunud selline lihaloom olevat, aga ka maitse on fantastiline kindlasti proovige järgi. Merikapsas annab päris toreda nüansi lisaks.

1 kg tükeldatud metskitseliha, 2 purki merikapsa-sibulasalatit, oliiviõli, sibulapealseid, soola, pipart, grillsegu Gyros "Hellas".

Pane tükid ahjupotti, vala peale oliiviõli selliselt, et lihatükid oleksid kergelt õlised. Maitsesta ning lisa juured sibulad ning merikapsasalati. Ise panin 4 noort sibulat koos pealsetega. Sega segu korralikult läbi ja maitsesta, sega uuesti. Lõpuks vala, vajadusel, juurde veel natukene oliiviõli, seejärel küpseta ahjus paar tundi. Soola ei maksa palju panna, merikapsas sisaldab ka soola, samuti Gyros "Hellas".
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

retsepdid metskitsest

Postitus Postitas jorr »

Jah,retsept kitsest võtab vee suhu, aga praeguse kuumaga ahju küll kütma ei hakka.Isegi pliidi alla ei ole mitu päeva tuld teinud.Ja lihahoidmisegagi mure, sügavkülma ei taha panna ja tavalisse ei mahu terve sokk kuidagi ära.Paremad tükid muidugi marinaadis ja tsemendi peal.Kellel elektri või gaasiahi need muidugi saavad ka ahjupraadi teha aga puupliidiomanikud vaevalt kaheks tunniks tuld teevad selle kuumaga.
noorus on ilus aeg
Vasta