Pasteedid, pated, süldid jme

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Vasta
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Pasteedid, pated, süldid jme

Postitus Postitas Feen »

Avastasin, et mul pole siin pasteedi retsepti. Kunagi tegin, hea sai... nüüd teen jälle ja siis muudkui leiutan, siit ka miskit ei avastanud.

1 metssea maks, 2 südant, 5 keskmist porgandit, 3 sibulat, soola, pipart, Peha, peterselli, muskaati.

Prae pannil südamed, maitsesta, prae maksa viilud (suured), maitsesta. Maksa ja südame raadimisele lisa sibulaviilud. Prae porgandeid ka natukenening maitsesta soola ja muskaatpähkliga. Seejärel läheb kõik potti, sinna juurde vesi ja petersell. Keeda vaiksel tulel, maitse ning vajadusel lisa soola. (üsna kindlasti on vaja). Soovi korral viska paar loorberilehte ka sekka. Kaua pole vaja keeta, lihtsalt, et seest läbi oleks küpsenud. Edasi jätkub protsess siis kui leem on piisavalt jahtunud, et maksa ja südame tükke annab käega katsuda. Aja tükid koos porgandiga hakklihamasinast läbi. Võid leeme läbi sõela kurnata, saad sibulad paremini kätte. Aitab ka see, kui keeta sibulad tervelt või suurte tükkidena, kuid siis väheneb säilivusaeg. Hakklihamasinasse kalla leent juurde, natukese haaval pidevalt. Kui segu valmis, maitse, ise lisasin veel soola ja lasin nuimikseriga veelgi peenemaks. Võib ka vispliga vahustada. Tean, et mõned lisavad veel võid, haakub paremini pärast.

Sedasi saab pasteeti teha ainult soola ja pipart kasutades. Loorberi võib ka ära jätta. Täiesti korralik pasteet sai.
Viimati muutis Feen, N Aug 30, 2007 1:07 pm, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
kormoran
Postitusi: 183
Liitunud: E Dets 11, 2006 10:01 pm

Postitus Postitas kormoran »

Pakuks oma süldi retsepti välja.

1 metsea pea,0,5-1 kg.liha,2 kodusea jalga(kallerdamiseks), mõned loorberi lehed, näpuotsaga terapipart, paar porgandid ja natuke tilli.

Keeta kogu kupatus hästi vaiksel tulel(vesi vaevu liigub)3 tundi, hakkida kõk hästi peeneks(kodusea jalad jätan välja), siis vormi ja külmkappi järgmine päev väga hästi ära kallerdunud..Vaht tuleb kindlasti pealt ära riisuda, et tuleks ilus kallerdis ! Siiamaani on väga maitsev saanud.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Postitus Postitas jorr »

Hästi kallerdub küll aga mina panen soola(algul) ja maitseainet(loorber,kadakamari,vürts,terapipar ja natike jahimehe maitseainet keemise lõpul) ning kodusea koodi asemel metsseakoodid millelt ka liha keemise lõpul võtan.Saab tume ja tugeva kalleriga sült ning kallertub ka mittekülmkapis,aint jahedas.Muide,põdrapeast- koodist saab pangetäis sülti ja metssea omast nati vähem.
noorus on ilus aeg
valdi
Postitusi: 56
Liitunud: R Nov 30, 2012 12:17 pm

Re: Pasteedid, pated, süldid jme

Postitus Postitas valdi »

Tegin eile pasteeti. Oli üks kopra maks ja ca 200 g metspõrsa maksa. Leotasin neid 3 tundi piimas, siis võtsin maksa välja ja pruunistasin võiga (ilma maitseaineteta). Siis pruunistasin vok-pannil võiga sea suitsupõseliha (ca poole jagu maksa kaalust) koos kahe suure seibideks lõigatud porgandi ja kahe suure sibulaga. Põseliha puunistatud, panin hulka maksa ja lisasin vett nii, et kõik oleks napilt kaetud. Juurde 2 loorberilehte. Kui kõik poolpehme, lisasin soola ja pipart. Kui porgand ja maks pehme (mul haudus ca 1 tund), siis kallasin segu läbi sõela. Tahke osa purustasin köögikombainiga, lisasin ca 50 g võid, riivitud muskaatpähklit, brändit ja keeduleent nii, et segu oleks paraja konsistensiga. Lasin kõik segi ja lisasin maitseaineid, kuni asi oli hea. Üldiselt võib öelda, et porgandit võinuks veidi rohkem olla ja kui maitstes tundub, et midagi on nagu puudu, siis pane brändit juurde. Tulemus oli väga hea!
valdi
Postitusi: 56
Liitunud: R Nov 30, 2012 12:17 pm

Re: Pasteedid, pated, süldid jme

Postitus Postitas valdi »

Üks asi ununes: koos muude maitseainetega panin ka kuhjaga teelusikatäie fariinsuhkrut.
Vasta