kopraliha

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Nüüd sai siis koos Kakuke'ga ja Kütt'ga tehtud pisike kopraküpsetamisralli. Oli teisi hooaja lõpuks päris uhkelt kogunenud.

Tulistan siia siis mõned retseprid ja meenutused.

Kõigepealt lihtsalt suitsukobras. Liha seisis terve öö soolavees, lõunast sai see tugevalt küüslauku täis pikitud (küüs lõigata ratasteks, 5-6 ratast, ning siis noa otsaga auk sisse ja küüslauk auku) . Seda võib panna ikka väga uhkelt, annab hea maitse. Teise asjana pikkisime sisse kadakamarju. Need olid ka väga head. Aga kuna neid pisikesi on korraliku maitseelamuse jaoks päris tüütu sinna sisse ajada, siis soovitaks kadakamarjad ära purustada ja siis nendega kopratükid sisse hõõruda. Suitsetatud sai õunapuuga (kui kuivaga süsi all, siis tooremat peale ja väga ilusasti andis suitsu ning parajalt kuuma. Õhtuks oli liha üllatavalt mahlane. Ja kui ikka VÄGA kiire pole, siis ärge eelkupatamist tehke. Ma mõned korrad olen teinud, aga tulemuseks on ikka nõks kuivem liha kui niisama tehtult. Eks õunapuul ja puude õigel niiskusel oli oma osa.

Ja nüüd siis uute katsetuste radadele.


Dönergebab koprast.

1 kg kopraliha, kimp peterselli, u pool väiksemat porrut, 1-2 küünt küüslauku, maitsesegu Döner, soola.


Ajada maitseroheline, küüslauk ja kopraliha ja -pekk läbi hakklihamasina. Segada see maitseainetega (soolaga ei maksa liialdada, mul endal seisis liha 3 päeva soolvees ja lõpptulemus oli liiga soolane, st. et sobib soolamata liha ning Döner annab peaaegu kogu vajaliku soolasuse, kui siis õige nõks lisaks). Teha piklikud pallikesed ning torgata sellest puust grilltikk läbi. Sealt edasi sai pandud osa suitsuahju ja osa grillile. Töötasid mõlemad ja ausalt, ei teagi kumba soovitada... mõlemad olid head. (nojah, kui suitsuahi juba sees, siis grilli eraldi kuumaks enam ajama ei hakkaks ;) )

Porgandikebab koprast

1 kg kopraliha, 1 keskmine porgand, kuivatatud majorani ning estragoni, Laue maitsetaimedega (Piprapood), tumedamat hakklihamaitseainet (Santa-Maria), soola.


Lasta liha ja porgand hakkliha masinast läbi, lisada maitseained (see retsept sai teostatud kopra kõhulihast ja soolas see enne polnud ning soolasus oli väga paras). Edasi sama teema, tikk läbi ning suitsuahi ja/või grill, valik on sinu :)

Seda dönergebabit tegime ka selliselt, et maitseaineks sai hoopis Lauet pandud, sobis.

Manustatud sai kõike seda õlle ja veiniga. Ise jõime ühte Valencia veini, mis niisama joomiseks päris hea, aga nende retseptide puhul sobiks pigem mõni Tempranillo (viinamari) esindaja, või siis Shiraz.

Ja hetkel marineerub mul mõningane hulk liha veel st, varsti täiendan siis retseptivalikut.

Ps. Seda hakliha oli meil pea 10 kilo, jagatud ja segatud sai see vastavalt tundele, nii et kilo liha teema on siis retsepti loetavamaks muutmiseks mõeldud ja lisade koguste teemal lihtsalt oletan, et nii see võis koguseliselt olla.
Viimati muutis Feen, T Mai 24, 2005 12:28 pm, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
tuuba
Postitusi: 38
Liitunud: N Veebr 03, 2005 1:35 pm

Postitus Postitas tuuba »

Riivo Aegviidust soovitas kuumsuitsu kopra retsepti, mille ma ka realiseerisin. Tulemus oli väga hea. Ilma äädikata, muide. Siit siis detailne ülevaade:
1. Sul on vaja 3 mugulsibulat, 3 küüslauku, 1 sidrun, u 4 liitlrit õunamahla(soovitatav mitte magus toormahl), jämesoola, surnud kobras ja 2 l Turbodiesel õlle.
2. Surnud kobras tuleb jämeda soolaga ära töödelda ja lasta häirimatult lebada pool tunnikest.
3. Teha valmis koprahärrale luksuslik õunamahla vann ja aidata härra vanni.
4. Lõikuda sibul ja küüslauk, lisada vanni. Lõikuda sidrun ja kaunistada sellega härra olemine.
5. Riivo soovitas hoida härrat vannis u 24 tundi, kuid mina hoidsin 48 tundi. Ei maksa ehmatada, kui avastad, et vannis on tekkinud veidi vahtu. Kõik on korras.
6. Aidata härra vannist välja, kuivatada.
7. Panna härrale suitsusaun valmis.
8. Enne suitsuahju aitamist soovitan mina veel jämeda soolaga üle käia aga ega ei pea, maitse asi.
9. Nüüd peab naisele teatama, et läheb suitsutamiseks, mis on väga peenike protsess ja eeldab ranget järelevalvet. Lahku toast iseteadvalt ja tõsise näoilmega :twisted:
10. Otsi ülesse eelnevalt peidetud Turbodiesel ja väike Jägermeister.
11. Teha üks terav ja mähkida härra marlisse, asetada suitsuahju.
12. Suitsutamine kestab u 7-12 tundi. Tähtis on, et rasv, mahl ei tilguks kerisekividele, see võib anda kibeda maitse.
13. Lahenda nüüd julgelt ära oma napsud, sest kopra valmimisel rõõmustab naine hirmsasti ja annab tavaliselt andeks sinu pehme oleku!
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Postitus Postitas andrus »

:D (y)
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Tuuba postitus on tõesti tasemel. :) Aga ma siis ise jätkan sellise igapäevakokanduse valdkonnas.

Jogurti-keefirimarinaadis kobras, grillitult

1 kg kopraliha, 0.5 l maitsestamata jogurtit, 0.5 l keefiri, 8 küüslauguküünt, 100 g marineeritud pärlsibulaid koos marinaadiga, 1 väiksem porru, peterselli, heledat lihamaitseainet (nt Piprapoe praeliha vürtsisool või Santa-Maria lihamaitseaine).


Kobras lõigata grillimiseks sobivateks tükkideks, panna marineerimiseks sobivasse nõusse. lisada sinna maitseained, tükeldatud küüslauk, ratasteks lõigatud porru, pärlsibulad, lihamaitseaine ning peale kallata jogurt ning keefir. Lasta jahedas kohas, marinaadis, seista kuni nädala.


Ise tegin loomulikult rohkem liha ning mingi kogus läks koos selle marinaadiga ahju. Tuli täiesti hea, aga grillitud variant meeldis endale rohkem.
Viimati muutis Feen, K Mai 25, 2005 10:47 am, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kuna koprajahi lõppu ning esimeste nõgeste tärkamist ei lahuta just palju aega, siis sel teemal ka üks retsept.

Kobras nõgestes

2 kg kopratükke, 1 l tomatipastat, 0.5 l vett, värskeid nõgeseid (noori), 1 küüslauk, sool, pipar. St. Maria Punast lihamaitseainet.


Kobras panna potti, valada peale vesi, tomatipasta ning terved küüslauguküüned. Lasta sellel kuumeneda, siis lisada nõgesed (võimalikult palju, aga ikka nii, et üle poti ei ajaks ja vedelikku ka jääks). Hautada umbes 2-2.5 tundi, vahepeal segada ning enne lõppu lisada soovi korral veel nõgeseid. Kui liha pehma, siis tõsta see potist välja ning kastme võib soovi korral lasta mikseriga ühtlaseks massiks (aga võib ka niisama koos lihaga taldrikule tõsta).

Kõrvale riis.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Peaks siis jälle retsepte siia kah panema. Eriti kui teemaks veel see - istun arvuti taha... nii mõnigi kotlet söödud... ja mõni veel söömata, ja Saku Kuld kah ees (tundub, et Saku toodetest midagi enda maitsele ka lõpuks leidnud).

Kotleid koprast

Selle retsepti juures on see teema, et mida rohkem liha, seda uhkem. Kõigepealt tuleb võtta 1 kobras. Ise kasutasin raudadega püütuid (me siis Kakukesega võtsime järjest 3 looma välja ja mina, vaeseke, pidin nendega miskit peale hakkama. Parem on kobras ära puhastada, tükeldada, 3-4 korda veega pesta (tünn - vesi- vesi minema - vesi... las seisab ka natukene - vesi minema...), seejärel kilo soola kopra kohta ning ööks seisma. Hommikul pesed tükid puhtaks (st, jämeda soola lahustamata tükid nt minema). Siis oleks hea lasta lihal nõrguda. Siis pekk pealt noaga maha, parajad tükid ning asi läbi hakklihamasina (3 kobrast oli selline paras tegemine). Vahepeal lase kopra kohta läbi ka 1 küüslauk (kooritult muidugi), 2 sibulat, kimp peterselli, ja mul oli majorani ning estragoni kah manu panna (külmutatult siis). Sool oli kenasti juba siis lihal piisavalt ->väldi KÕIKI soolaga maitseaineid (kunagi panin sellega võssa). Pipart kah manu. Kui liha pole piisavalt nõrgunud, siis lisa nt tärklist. Hiljem jahu. Ise panin mõlemat, nõrgumine jäi tegemata, aega polnud. Aga äkki kotleti koos püsimise teemal hea kui mingit jahukraami lisaks pandud. Muna igatahes ei pannud. Saia ka mitte. Seejärel õli pannile, see kuumaks, siis vormida kotletid ning pannile. Seejärel kuumust kõvasti vähemaks ning kaane all hautada. Üks pool pruunistub (eeldatavasti) esimese kuuma mõjul, teise poolega tegele siis kui kotletid kaane all läbi küpsenud -> eemalda kaas ning passi peale. Voh, teisele partiile panin köömneid peale, on kah head, soovitan. Majonees kah sobib ja leib. Päeval testisin mingi kuramuse kauna peal teha (lihtsalt terasest), aga siis võtis naks põhja kinni (kuumus oli suur ja küpseda asi ei jõudnud, aga põhjast kippus liialt saama) ja kokkuvõttes tuligi segatud hakkliha, mis oli kah hea. Ja jällegi - kus on kopra maitse??? Siin igatahes mitte. (nülitud laual).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Meelis
Postitusi: 87
Liitunud: N Aug 11, 2005 12:41 pm

Postitus Postitas Meelis »

[quote="Feen"]Ja retseptidele siis täiendust.

2 kopramaksa, 2 suurt sibulat, natukene vett, 100 g võid, 1 kuubik advilja-kana puljongit, soola, pipart, sinihallitusjuustu, värsket peterselli.

Retsept proovitud. Mulle maitses, väga hea! Naine nii vaimustuses ei olnud. Mõlemad oleme veini ja hallitusjuustu sõbrad.
Seega proovida tasub ja sõpradele võib kindlasti elamuse valmistamiseks teha. Mina jätan retsepti oma menüüsse :wink: Tänud Feenile!
Kivi kotti!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kopramaksaga on selline lugu, et väga enamusel juhtudest on sellel, kergest tugevani, kirbe maitse juures, st natuke mõrkja järelmaitsega. On olnud ka juhuseid kus maks on olnud ilma selle kirbe maiguta, aga kui aus olla, siis on saanud nendel kordadel kobras suht kiiresti nülitud ja maks likku.

Pasteedi teemal on nii, et koprast saab see söödav, aga siis on lihtsalt nagu pasteet ikka, va see lisa mõrkjas maik (st, pasteediks seda ei soovita). Ja üldse ei imesta kui selle retsepti juures on neid, kellele meeldib, aga ka neid, kellele üldse ei meeldi, mõeldud see siis selliste tugevamate maitsete armastajatele või lihtsalt tolereerijatele.

Ps. kuna mõned jahimehed on suutnud saavutada kopra maksade juures sellist edu, et mõrkjat maitset pole, siis sel teemal valmistan lähipäevil, vabamal ajal, ette küsitluse, sest lihtsalt, on hulk küsimusi (minul nt pole õnnestunud 100% perfektset tulemust saavutada). Arvatavasti puudutab see ka liha osa. Eks ma pean mõtlema välja, kuidas ma küsitluse koostan jms, aga loodetavasti on sel minul ja teistel mõningast kasu.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kaljas keedetud kobras

1 noor kobras, pudel kalja (pudeli suurus sõltub siis poti suurusest ja kasutatava kopra hulgast), 500 kuivatatud aprikoose, 500 g kuivatatud õunu, 3 suurt porgandit, 3 spl margariini, 500 g hapukoort maitsesegu tandoori masala (Piprapood), soola, köömneid.


Lõika kobras tükkideks, tagajalgadelt eemalda luud, luude asemele pane aprokoosi. Vali välja veel meelepäraseid tükke, nt selgroo küljest lahti raiutud ribid saab rulli keerata, sisse samuti aprikoose ja õunu. Pane liha potti, vala vesi peale, kupata kuni tekib vaht, vala vesi ära. Pane pott tulele tagasi, vala juurde kalja nii, et selle piir ulatuks u lihatükkide ülemise servani. Vett imbub lihast veel juurde. Pane juurde margariin, aprikoosid, õunad, maitseained. Hauta kuni kobras on üsna pehme (u 1,5 tundi), lisa hapukoor ning hoia veel u pool tundi pliidil. Maitse. Kui pehmus rahuldab, siis hakka sööma, kui ei, las haudub veel (st, pigem keeb rahulikult).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Olukord selline, et muudkui leiutan siin kopra teemal, aga - sabaga pole nagu eriti midagi teinud. Seega, tegin ära. Vanemast ajast kogemus suitsuahjus tehtutega. Korra sai tugevat kuumasuitsu, rasv sulas üles, saba jahtus maha, rasv tarretus (nu, selline kollageenirikas asi on). Oli suitsumaitseline tugev tarrend. Tegin ka rahulikumas suitsus. Sai selline pehmem suitsupekk... st, väga pehme.

Aga siis tänasest. 2 sama sai nülitud nii, et sisu jäi justkui kala. Kärpisin tibakene peenemast otsast (pannile mahtumiseks), määrisin kokku Argentiniaga (punane vürtsikas maitsesegu, ürtidega). Lisasin natukene soola ja musta pipart. Pannile sai natukene õli. Sabad pannile, säristasin seal teisi mõnda aega, siis tekkis kahtlus, äkki ei küpse läbi. Valasin üle tomatimahlaga, peale hakitud värske petersell. Ja nõnda hautasin (vist üle poole tunni, samal ajal kondistasin ühte koberit, ei vaadanud kella).

Tulemus - vürtsikas, kergelt tomatine, aru saadav, et tegemist pekiga, aga selline tugevama poolne. Süüa kõlbab ka nii, et lõikad ja sööd. Soovitaks pigem lõigata sellel kujul juppideks, praadida kartuleid ja u poole praadimise päält tükid juurde lisada.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Meelis
Postitusi: 87
Liitunud: N Aug 11, 2005 12:41 pm

Postitus Postitas Meelis »

Jogurti-keefirimarinaadis kobras, grillitult

1 kg kopraliha, 0.5 l maitsestamata jogurtit, 0.5 l keefiri, 8 küüslauguküünt, 100 g marineeritud pärlsibulaid koos marinaadiga, 1 väiksem porru, peterselli, heledat lihamaitseainet (nt Piprapoe praeliha vürtsisool või Santa-Maria lihamaitseaine).


Pikad pühad seljataga ja keefiri marinaadis kobras grillitud. Supper! Ma küll kasutasin ainult keefiri, jogurtit ei õnnestunud poest leida. Tulemuseks oli pehme ja mahlane grillliha, häirivat kopra maitset ei olnud. Et retseptis soola polnud, jätsin selle lisamata ja riputasin grillimise käigus peale. Muidu oli natuke mage. Lisndiks kreekasalat ja (b)
Feen, kas sul sool ununes või oled ka hiljem lisanud?
Kivi kotti!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Kurjam küll... soola teema on siia ununenud kirjutada. Seda siis lisan vahetult enne grillimist, raputan kenasti üle. Soolal paha komme lihast mahlad välja imeda (e siis osmoos). Enne grillimist liha üle raputades saab selle meki ka kätte ning liha mahlasem. Ehhh.. muidugi, ega see asi nüüd nii hull ka pole, et kohe soola panna ei võiks.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Näiteks

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Soovitan õhukesed suitsutatud kopraliha lõigud asetada kooritud küpse meloni viiludele. Meloni magus mahlasus tasakaalustab väga hästi kopraliha kergelt mõrkja nüansi!
aivo
Postitusi: 1
Liitunud: K Veebr 09, 2005 11:15 am

kopralihast sasslõkk

Postitus Postitas aivo »

mina tegin koprast sasslõkki sool.pipar.sibul .küüslauk ja punasesõstra mahl.
samal päeval oli tehtud sokkust ka sasslõkk aga kopra oma sai ennem otsa.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Mees keda usaldan on teinud 2 tähelepanekut: eelmisel sügisel kaotas pärast õhtust lasku kitse, seljafilee (ja tagakintsud) olid hommikul ülihääd, sellel suvel kaotas (pärast lasku) vaarikatesse soku, leidis vara hommikul, seljafilee ja tagajalad täitsa maitsvad ja söögikõlbulikud :oops: :roll: :( ! mida kommenteerite???????????????? :o :D :evil:
Vasta