liha kuivatamine

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Pole mahti saanud muljetada. Õnnestus endal ka juunis beef jerky maitseaine lõpuks Tallinnast kätte saada. Mõtlesin metssea peal hakata katsetama, aga "õnneks" jäi 23 juuni hommikul mul aiataga põgramullikas rekka alla. Terved olid vaid tagakintsud, kuid see eraldi teema. Fileerisin siis põdra kintsust paar kilo liha ära, segasin maitseainega (lisasin tavalist peensoola kaalu järgi vastavalt maitseainepakil olevale õpetusele), seisis ühe ööpäeva külmikus ja siis nöörile. Läksid tumepruuniks, kuid maitse päris hea. Lihameistritelt kuulsin nitritisoola kohta, et pidi ainult selleks vajalik olema, et värvi säilitaks. Vanasti olevat seda asja vist salpeetriks kutsutud. Minule värv tähtis ei olnud. Mekk on küll mõnus vürtsikas. Igatahes maitseb rohkem kui poes müüdav, kuid ega ta nüüd nii hea ka ei ole,et värske prae vastu vahetaks, kuid vahelduseks kärab küll. Nüüd ootan talve, kui suur niiskuseperiood läbi saab, siis saab uuesti teha.
ikka lõbusalt
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

liha kuivatamine

Postitus Postitas bighornet »

Siga!?
see ju kaua ei säli, rasva rääsumist kudas väldid?
sellega igapäev ei jama ja kui partiist midagi alles jääb järgmist õllelaari ootama, siis mis sest saab? poes müüdaval oli vist too niiskust imav kotike ka juures!
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Postitus Postitas Eik »

Siga jah eriti hea vist kuivatada pole, vaata teemat "keeritsuss" :D
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

Postitus Postitas bighornet »

aivar00 kirjutas:Pole mahti saanud muljetada. Õnnestus endal ka juunis Mekk on küll mõnus vürtsikas. Igatahes maitseb rohkem kui poes müüdav, kuid ega ta nüüd nii hea ka ei ole,et värske prae vastu vahetaks, kuid vahelduseks kärab küll. Nüüd ootan talve, kui suur niiskuseperiood läbi saab, siis saab uuesti teha.


No veelkord koogutan ja tänan "radyka jerky" õpetuse eest! Eelmine kord oli kõigil keeled pikad nagu kaelkirjakutel, kes õlle kõrvale toda näksasid!
Aivar, loe veelkord zakslase katsetust! niipaljukest, et kui kesküttega korterit ei köeta veel või radikat üldse pole, kepsib tavaline el. radikas kah, veel eriti ,kui see aegreleega koos tasasele režiimile sättida! Nüüd sügisene noorlooma liha võrreldes talvepoolsega on eriti hõrk sest toidubaas ju muutub järsult!
Pealeselle on igasuguses talvepoolses ulukis lihastevahelisi rasvavaru kübekesi rohkem kui sügisel.
Eelniiskuse saab ideaalselt eemaldada, kui liha asetada mõnele vatmani tüüpi paberile. Kiirustada ei maksa, tuleb anda nii laagerdus-kui kuivamisaega. Nagu kuivanud seen lõhub hambad ära (poe oma on vast isegi liiga vintske, kuivem sulab suus mõnusamalt). Pärast ülejääki säilitada õhukindlalt (kotis-purgis), et uuesti lisaniiskust ei imeks.
head janu!
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Kahjuks ei ole radika fänn ja elektriradikat kah sellepärast ostma ei hakka. Ootan selle aja ära, kui tuba kütma hakkan. See metseavariant oli vale mõte küll, kuid alguses ei tulnud see keeritsuss lihtsalt meelde. Tänud meeldetuletuse eest. Seetõttu katsetan tõenäoliselt sügisese kitsega. Minu arvates ei ole see ka probleem, kui liha enne tegemist ka sügavkülmas seisnud on.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Postitus Postitas Eik »

Ehhee... zakslasel jõulukaunistused jälle üleval, seekord siis põdralihast :D :D


Pilt
Vasta