konserv

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Vasta
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: konserv

Postitus Postitas sooviku »

Tõsi,põdrapeast saab väga hea süldi,kui karv gaasipitsiga maha kõrvetada.Kallerdis tuleb nii kõva,et võid kirsaga peale astuda,jälge ei jää :) .Sama on tehtud lambapeaga ja ei põlnd seal kasukamaiku ega midagi.Metsseapeaga pole proovinud aga usun,et sealtgi saab kamara sama nipiga kätte.
Naine võib olla,koer peab olema!
kalamees :)
Postitusi: 191
Liitunud: K Juun 21, 2006 11:26 am

Re: konserv

Postitus Postitas kalamees :) »

Eile proovisin esimest korda metsseast konservi teha (eks õhtul maitseb kuidas välja tuli :roll:). Liha lõikasin 3*3*3cm tükkideks. Praadisin kodusearasvaga läbi (nii kaua kuni lihast välja tulev vesi ära aurustub). Siis panin liha keema. Lisasin pipart, soola, loorberit maitse järgi ning keetsin väiksel tulel 3h. Kogu kupatuse panin 0,5l purki (purgid kuumutasin läbi ahjus 150C juures ning kaaned siis said keedetud). Eks näis kuidas säilib (kui üldsegi säilida lastakse :lol: ).
julged teha, julge ka vastutada...
kalamees :)
Postitusi: 191
Liitunud: K Juun 21, 2006 11:26 am

Re: konserv

Postitus Postitas kalamees :) »

kel huvi konservikarpide vastu siis leidsin sellise firma http://www.printtare.ee/index.php?id=31
julged teha, julge ka vastutada...
quentin
Postitusi: 72
Liitunud: L Jaan 20, 2007 11:13 am

Re: konserv

Postitus Postitas quentin »

Servus

Mul on siuke keeruline küsimus, et kuidas arvestate lihakeetmise aega kas pliidile astamise hetkest või konkreeselt keetmise hektkest?
www.aigur.com
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: konserv

Postitus Postitas kakuke »

Mina arvestan ikka sellest ajast, kui keema lähevad. Ja keema minemiseni võib vabalt tunnike minna, kui mitte rohkemgi.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: konserv

Postitus Postitas aivar00 »

Ikka keema hakkamisest. Kui sul on 1 liiter vett, siis see läheb ju kordades kiiremini keema kui näiteks 10 liitrit. Seepärast ei saagi aega arvestada pliidile asetamisest. Liha paned ju ka tavaliselt juba vajaliku temperatuurini eelkuumutatud ahju ja siis hakkad aega lugema (kui just sisetermomeetrit ei kasuta) :wink: .
ikka lõbusalt
jaak eensalu
Postitusi: 2
Liitunud: E Apr 26, 2010 8:59 am

Re: konserv

Postitus Postitas jaak eensalu »

Tere1
Pole ise jahimees aga teema huvitab. Hankisin autoklaavi ja tahan lammast purki panna. Paluks nõu, kas klaaspurkidesse tegemisel tuleb autoklaavi mingi rõhk sisse lüüa, et purgid puru ei läheks? Kui põdrale aitab 110 kraadist, siis ehk aitab sellest ka lambale? Ette tänades.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: konserv

Postitus Postitas honkomees »

jaak eensalu kirjutas:.... Paluks nõu, kas klaaspurkidesse tegemisel tuleb autoklaavi mingi rõhk sisse lüüa, et purgid puru ei läheks? Kui põdrale aitab 110 kraadist, siis ehk aitab sellest ka lambale? Ette tänades.


ise löön 2 atti sisse, siis kuumutan kuni rõhk tõuseb 4 atini ja hoian tuld reguleerides 4-4,2 ati vahel. Selle rõhu saavutamisest hakkan siis aega võtma, noorloomadele piisab tunnikesest, vanadele vintsketele 1,5 tundi vähemalt. Pärast seda vatjopkade sees aeglaselt maha jahutada nii ööpäeva jooksul, seejärel hästi!!! ettevaatlikult!!! aeglaselt ja jupikaupa, pausidega lasen rõhu maha ja võtan purgid välja.

P.S. ise kasutan põhjas liitrit vett auru tekitamiseks, nii et purgid ise üldse vette ei ulatu.
P.P.S. kraadiklaasi ei kasuta, see auk klaavis seisab mul tühjalt
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
jaak eensalu
Postitusi: 2
Liitunud: E Apr 26, 2010 8:59 am

Re: konserv

Postitus Postitas jaak eensalu »

Väga tänan, ehk on ka teistele see info kasulik. Google leidis foorumi lihtsalt üles. Mul on vanad lambad ja olen saanud vanast lambast väga head konservi, nii et tuleb endal ka ära proovida. Osta-s oli üks ca 30l klaav saadaval, võtsin ära. Veneaegne värk, roostevaba muidugi.
Kasutaja avatar
Olgerd
Postitusi: 787
Liitunud: P Apr 09, 2006 5:16 pm

Re: konserv

Postitus Postitas Olgerd »

Klaaspurke enamsti tehakse vee sees ja kasutatakse vasturõhku, et purke puru ei teeks.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: konserv

Postitus Postitas honkomees »

Olgerd kirjutas:Klaaspurke enamsti tehakse vee sees ....

milleks, olen kogu teadliku elu (pea 40 a. ja enne seda mu kadund isa) teinud klaaspurkidesse konserve autoklaaviga ja auruga, palju kiirem (odavam ja kergem pütti tõsta pliidile) liiter kui pütitäis vett keema ajada ja tulemus sama
Rõhu peab muidugi enne keemaajamist sisse lööma.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Jaanes Partsioja
Postitusi: 134
Liitunud: P Sept 19, 2010 8:34 pm

Re: konserv

Postitus Postitas Jaanes Partsioja »

Panen siia oma retsepti ka ülesse:

Jaanese ulukikonservi retsept:
Kõigepealt otsi suur kastrul kuhu paned keema kodusea jalad
olen pannud 15L- sesse potti kuskil 10 jalga sinna lisad suured sibulad 4-6tükki.
Hautad kuni liha kondiküljest lahti peale kurnamist saad liha kasutada kamara eest, kaalu kindlasti üle. Vedelik on see. mis valad igale konservile pärast peale, teeb väga hää kallerdise.
Sutsakas zelatiini, mis retseptis, see teeb kallerdise tugevamaks.
Olen naisel lasknud eelmine päev valmis keeta ja konservi karpi panemise päeval vaiksel tulel selle
kurnatud kallerdise üles sulatanud.

1kg liha
300gr kamarat, mille all 1,5-2cm pekki: Ei tasu karta, kaob lihasisse nii ära et ei saa arugi.
aja haklihamasinast läbi.
Sega omavahel kokku ja nüüd siis sellele massile maitseaine kogused 1kg haklihamassi kohta

3-5gr suhkurt -(teelusikatäis)
15gr soola - (2kuhjas teelusikatäit)
Jahimehe segu "Santa Maria" teelusikatäis

Igasse karpi eraldi:
1 näpuotsa suurune tükk loorberit
3-4 tera pipart
1 tera vürtsi
1/4 - 1/2 küüslaaugu küünt
zelatiini näpuotsatäis põhja ja pärast lihapeale.
Liha pane karpi nii et karp peaaegu ääreni.
Kallerdise vedelik vala ääreni täis. kui kaane peale paned surub üleliigse vedeliku välja ja õhku ei jää vahele.
Kaaneta ja autoglaavi. Sööma hakka soovitavalt peale kahte nädalat- maitsed tõmbavad paremini sisse.
Loomulikult peale autoglaavist välja võtmist jahuta 1-2 karpi kiiresti külmaks ja proovi kuidas esialgne maitse on :) Head isu.
kaval
Postitusi: 12
Liitunud: N Nov 11, 2010 9:03 am

Re: konserv

Postitus Postitas kaval »

Sai ka proovitud teha 0,5 klaaspurki nii põdra, kui ka sealiha.
Tulemus väga hea, aga pekki koos kamaraga tuleks lisada korralikult, siis tulemus
kindlasti mahlasem.
Tegin põdraliha 2x2cm tükkidest. Kahvliga purgist võtta ideaalne.
Sealiha lasin haklihamasinast läbi. Purgist väljasaamisega veits keeruline.
Aga maitset see ju ei mõjuta.

Igati väärt kaup. Ise lastud, ise tehtud ja ka ise ärasöödud.

Soovitan kõigil ise teha, sest see mida tehakse kuskil tööstuses ei tea
kunagi, mis liha sööme.
Eohippus
Postitusi: 210
Liitunud: N Sept 21, 2006 7:52 pm

Re: konserv

Postitus Postitas Eohippus »

Kas keegi oskab öelda, et kust siin Eestis müüakse konservikarbi kaanetajaid?
Iga lõpp on uue algus...
Jack
Postitusi: 114
Liitunud: T Juul 05, 2005 9:55 am

Re: konserv

Postitus Postitas Jack »

Kardan, et otseselt ei müüdagi. Kindlalt muidugi ei tea. Aga arvan, et igas piirkonnas on kellelgi olemas, saab ju laenata.
...kohe metsa...
Vasta