sokk (ja laiemalt parasiitidest)

Põevad metsloomad mitmesuguseid haigusi ja siin saab nendest juttu teha.
Kasutaja avatar
kriss
Postitusi: 157
Liitunud: N Okt 23, 2003 9:59 am

sokk (ja laiemalt parasiitidest)

Postitus Postitas kriss »

eelmine hooaeg sai lastud sokk millel olid maksal valged ussid mis oli nagu laigud mis tulid ära kui noaga koukisid nad olid sellised keerdus latakad. kui keegi sai mu jutust aru ja oskab selle kohta midagi rääkida siis palun.
jaht eesti moodi
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Vaata paar teemat allpool olevat mürgitamise juttu. Tundub, et seal sama teema üleval
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

Postitus Postitas enki »

ei hakanud uut teemat tegema sest tegu ikka sokuga. Hiljuti lstud rääbakal sokul oli nn pasatõbi. autoni lohistamise ajal nirises ta u kilojagu kergemaks vist (igastahes oli igavene haisev rada pärast rohu sees). Naha võtsin niimoodi maha, et soolestik jäi sinna külge & seega liha jäi puhtaks. Tekkis aga küsimus, et kas selline tõbi on ka inimeseloomale kuidagi nakkav? Äkki oskab mõni targem mees ytelda ka haigustekitaja nime & selle kuidas see inim organismiga kohandub. Üldiselt peaks vist inimese kui omnivoori ja kitse kui rohusööja seedekulglad ja mikroorganismid piisavalt erinema? Targad- kommenteeriga seda tõbe.
kaalikas
Postitusi: 274
Liitunud: T Aug 24, 2004 10:45 am

Postitus Postitas kaalikas »

hullult tahaks ka teada kuidas nahka niimoodi maha võtta et sisikond naha külge jääb!jagage mulle ka õpetusi! :lol:
Kasutaja avatar
Anti
Postitusi: 501
Liitunud: E Dets 05, 2005 2:13 pm

Postitus Postitas Anti »

enki...vaatasin siin jahiraamatut..
seal olid parasitoosid e. invasioonihaigused(algloomad,lesttõved,putuktõved ja usstõved) mis tekitavad:
1)kehamassi vähenemist
2)kasvu pidurdumist
3)kehvemaid järglasi
4)sageli kõhulahtisust
5)liha,sarve ja naha kvaliteedi langemist
Ja sellesse võivad nakatuda ka koduloomad ja inimesed.
1973-76 oli sagedane metskitsede suremine ja see oli suremise peapõhjus.
Sa igatahes küsi veterinaarilt ennem,kui liha sööma tormad.


Anti.
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

Postitus Postitas enki »

Kuda soolikaid võetakse.
Nüli loom niikaugele kuni ainult päraku ümbert on veel kinni (parim teha kui kits ripub esijalgu pidi üleval). ava kõhuõõs ja tõmba ettevaatlikult magu koos soolikatega välja aga jäta süsteem kuni kõrisõlmeni terveks. Suru kitse tagakoivad laiali ja löö noa ja haamriga ettevaatlikult pärasoole peal olev õhukene luu katki. eemalda sõrmega luutükid ja veendu, et on tekkinud piisav kanal mida mööda saab pärasoole läbi tõmmata. nüüd tõmba lahti tagumikul veel kinni olev nahk ja voila saadki eemaldada kitse naha koos selle küljes oleva soolestikuga.
to anti
Võivad nakatuda.... aga kas mõõdukas küpsetamine hävitab haigustekitajad? On keegi sellise looma liha ka varem söönud??
Liha on juba ketsupimarinaadis ja peaks teoreetiliselt ülehomseks saslõkivalmis olema :(
Kasutaja avatar
Anti
Postitusi: 501
Liitunud: E Dets 05, 2005 2:13 pm

Postitus Postitas Anti »

vot sellekohta siin kirjas pole..vb keegi teine teab...
vkx
Postitusi: 231
Liitunud: R Sept 26, 2003 11:51 am

Postitus Postitas vkx »

enki kirjutas:...Liha on juba ketsupimarinaadis ja peaks teoreetiliselt ülehomseks saslõkivalmis olema :(

No kui varem mitte, siis üleülehommseks peaks vast asi selge olema... kas kõlbas süüa või mitte. :roll:
Viimati muutis vkx, L Juul 22, 2006 9:51 am, muudetud 1 kord kokku.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Küll on palju tarkust juurde tulnud... :shock:. Mis seal vahet on kui nülid uluki täielikult ära ning jätad päraku juurde nn. väikese naharingi. Seejärel lõikad kõhu lahti kuni rinnakorvini, seejärel ilma tagajalgade vahet lahti raiumata lõikad pärasoole lahti, seod nöörijupiga otsa kokku, et paska pärakust välja ei tuleks ja seejärel veidi käega-noaga aidates saad sisikonna kuni kopsudeni ühes tükis kätte (kui soov on võib ka kuni alalõuluuni lahti lõigata ja siis võid ühe valuga ka keele kõri ja soolikate külge jätta).
NB. Selle meetodi nimi on "päraku sidumine" :lol: :lol: :lol:
On veel variante, kuid ei hakka neid kõiki täpselt kirjeldama (kits vasakul küljel pikali, kits paremast esijalast rippus jne. :lol: )
Kõik soolebatsillid hukkuvad juhukl kui sa liha korralikult läbi kuumutad. Sellest eespool ka juttu olnud, et ulukit ei soovitata pesta kuna veega ajad bakterid mööda lihakeha laiali, vaid kuiva lapiga (ise kasutan ka nn. paberist köögirätte) verised kohad ainult ära puhastad ja kuivatad.
(Kui mõni batsill ellu jääb, siis osta eelnevalt hulgim Lotuse pehmet WC paberit ning varu aga pipraviina või söetablette) :lol:
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Anti
Postitusi: 501
Liitunud: E Dets 05, 2005 2:13 pm

Postitus Postitas Anti »

Sellest eespool ka juttu olnud, et ulukit ei soovitata pesta kuna veega ajad bakterid mööda lihakeha laiali, vaid kuiva lapiga (ise kasutan ka nn. paberist köögirätte) verised kohad ainult ära puhastad ja kuivatad.


Kas sügisel ajujahi ajal lased põdra kah rätikutega üle, või teed seda ainult kitsega?
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

Postitus Postitas enki »

To aivar00
Sinu meetod on tavalisem aga konkreetne sokk oli tagantpoolt üleni kuivanud pasaga koos ja ei hakanud sellepärast üldse sealt noaga torkima.
Üldiselt ega ta vast muud hullu saa teha kui peab paar päeva peldikus elama :wink: Igaksjuhuks siiski kui mind peale homset enam foorumis ei kohta siis teadke, et selline toit tapab.
Meie teeme sügisel põtradele kah nende paberrätikutega ainult kuivatamist. Ei mingit pesu.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

enki kirjutas: Meie teeme sügisel põtradele kah nende paberrätikutega ainult kuivatamist. Ei mingit pesu.


Ja väga õigesti teete! Eriti kui on tegu müügiks minevate põdrarümpadega - siis teostatakse lihatööstuses rümba kontroll ja kui erinevatest osadest liha pinnalt võetud proovid peaksid näitama täpselt ühesugust bakteriaalset saastet, on rümbaostjale selge, et looma on veega pestud. Enamasti ostmise tingimustes ju selgelt sees, et rümpa pesta ei või.

BM
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

Kui ma nüüd õieti mäletan, siis seitsmekümnendatel olid kitsede pasatõve peapõhjuseks ümarussid (solkmed jms). Need tegelased on esiteks üsna liigispetsiifilised (koeral omad, kitsel omad ja inimesel omad) ja teiseks ei levi liha kaudu. Teate ju küll kuda "*****" vältida: peske enne sööki käsi ja laske lihal hea maitsta.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Et siis askariaas. haigus, mida p6hjustab solge. Nagu Mosse pajatas, inimesel oma, kitsel oma. Aga kuna emassolge muneb öö-päevas u 200000 muna, siis tasub arvestada sellega, et kogu see pasarida on ussimunasid täis, ja seega, nakkusallikas teistele metskitsedele.
Ise vaatasin sokujahis ka sitase ***** kitse, ja siis võtsin ta risti kah, aga sisemise dilemma ajal, lasta või mitte, astus kits minema... üldiselt peaks sellised loomad kõrvaldama, samas kotti ajama, edasi juba oma asi, kas auku või mujale (aga mitte põõsa alla).

Seda ka, et kui kaasjahiline sitase ***** ringi jookseb, siis on rohkem muret, ja siis käsi pesta erilise hoolega ;)
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
enki
Postitusi: 143
Liitunud: E Mai 08, 2006 11:27 am

Postitus Postitas enki »

Aipaganat selle teiste kitsede niimoodi nakatamise peale ma ei osanudki mõelda. Nüüd süda valutab, et sellise nakkuskolde põllule laiali ajasin :( Nüüdsest ajan sellised kitsed kohe kotti ja seljas toon ära. Egasmidagi tuleb sinna tagasi minna ja võimalikud nakatunud vaskkestas tinamürgiga termineerida :twisted:
Sai just tolle kitse liha punusse pandud & peab tänama foorumlasi hää saslõkiretsepti eest- oli väga nämma. Eks siis ärgates paista kas toda hunnikutega varutud pehmet paberit kah kõike vaja läheb :wink:
Vasta