Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Kasutaja avatar
kärss
Postitusi: 109
Liitunud: T Dets 04, 2007 1:58 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas kärss »

Väikesed näpunäited koduseks vorstitegemiseks. Pole sellist toppimismasinat Eestis küll näinud aga paistab huvitav olema.
metsas on mõnus
koll

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas koll »

Sain proovida kuskil Põlvamaal vorstitsehhis tehtud põdraliha vorsti, kas keegi teab kes ja kus seal sellist teenust osutab, kg vorsti tegemise hind oli ca'2€. Vorstipakkuja ei pidanud mind vist sellise salajase info vääriliseks. :D
Aga vorst oli ilusa välimusega, pekitükid kenasti loetavad, struktuur mõnus ja maitse väga hea, piisavalt küüslauku jne. Üle tüki aja selline asjalik maitseelamus.

Karula vorst on selle masstootmisega nats devalveerunud, kuidagi taignase konsistentsiga ja kibe.
Grillvorstid ja singid on seal väga OK (y)
Kasutaja avatar
kärss
Postitusi: 109
Liitunud: T Dets 04, 2007 1:58 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas kärss »

metsas on mõnus
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas honkomees »

koll kirjutas:Sain proovida kuskil Põlvamaal vorstitsehhis tehtud põdraliha vorsti, kas keegi teab kes ja kus seal sellist teenust osutab, kg vorsti tegemise hind oli ca'2€. ...
arvatavalt ikka Arke elik Põlgaste lihatööstus, meie laseme ikka seal teha.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas Eik »

Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas Ain Aavik »

Pean Karni meeste kiituseks ütlema, et tõesti on hää vorst. Segus on klappi ja maitse om hüva.
Mõned vorstikad (tööstused, kui nii võib nimetada, kuid pole tahtmist isiklikuks minna) on küll sellised, et pole vahet, mis liha sinna viid ... ''lehma udara'' ja vürtsi maitse on liha maitsest üle, pole siis enam lugu, mis loomaga om tegu - kõik on ühe maitsega, olgu tegu kopra, kitse või suurema loomaga :M .
Kui erinevad vorstid lahti lõikad ja kõrvuti paned, on värv ja konsistenski punktipealt sama, maitsest juba eespool jutt ...
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas kakuke »

Sarvik kirjutas:Järeldus/sõnum : kui te saate 100 kg toormest 90 kg poolsuitsuvorsti võib olla tegu täiesti ausate vorstimeistritega

Kas ka siis, kui lihale pannakse juurde ca 20% pekki + muud sudrumudru?
Karula on jah hakanud mingit kibedat suitsu tegema vorstidele ja vorst suht pudrune.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas Sarvik »

to kakuke: teksti kontekstis toorme all on silmas peetud liha ja pekki.

ja veel...mida rohkem pekki seda väiksem väljatulek kuna pekk ei seo vett
kärbes kirbule!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas kakuke »

Praktika tikubki olema, et väljatulek on väiksem, kui viidud liha, kuigi pekk koos muu mudruga läheb ka veel juurde.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Sarvik
Postitusi: 576
Liitunud: E Jaan 08, 2007 3:09 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas Sarvik »

kakuke kirjutas:Praktika tikubki olema, et väljatulek on väiksem, kui viidud liha, kuigi pekk koos muu mudruga läheb ka veel juurde.


jah ja seda ma väidangi et sõltuvalt retseptist võib see olla täiesti aus business
kärbes kirbule!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas honkomees »

zakslane kirjutas:See äkki :)

http://www.karni.ee
:lol: :lol: :lol: no see ongi Põlgastes oleva Arke tööstuse mingi uus kaubamärk :VS , Põlva-Võru kandis ei tea keegi seda, ikka Põlgaste või Arke nimi suus kui jutt liha tööstusse viimisest. Lisaks ostavad nad ka normaalsetel tingimustel ulukiliha kokku, ei ürita igal võimalusel sorti madalamaks kraapida ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
kaidojaht
Postitusi: 141
Liitunud: R Okt 29, 2004 8:46 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas kaidojaht »

Põlva vorstimeister Raul 5065332. Saab ka sinke ja muud.
Kasutaja avatar
TiitR
Postitusi: 1172
Liitunud: L Aug 25, 2007 12:44 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas TiitR »

kaidojaht kirjutas:Põlva vorstimeister Raul 5065332. Saab ka sinke ja muud.

Lasin ka erinevatest lihadest tema (Lihapagar OÜ) juures teha. Soe soovitus, et kindlasti mainida, et fraktsioon lasta pigem peenem kui jämedakoelisem ja mina palusin ka natuke rohkem suitsu lisada (tuginedes siis esimesest satsist, kus vorst sai jämedakoelisem ja õrnema suitsuga). Muidu maitsed täitsa ok jah. Uurisin Raulilt ka konservi kohta, kuid kartis, et ei jõua sellel hooajal oma konservitehast tööle panna....kuid metsanotsu külmikus ootamas, et äkki ikka jõuab 8)
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas Välek »

Siiamaani kogemused 1 vorstivabrikuga. Lastud teha umbes 400 kg vorsti. Väljatulek oli nii: viisin 96kg liha, lisati 19kg pekki, vorsti sain 100kg. Kui lasin pekki lisamata vorsti teha, sain 100kg liha kohta 85kg vorsti.
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus

Postitus Postitas hundikütt »

P ole küll vorsti jutt aga küsiks sellise küsimuse.Kas keegi teab head singi tegijat Pärnu,Viljandi,Rapla kandis.Ärge siis mingeid kodus sussitajaid pakkuge,sai juba proovitud ja terve siga läks koertele kalli raha eest ja ka need sülitasid tahma nädal aega.Tahaks saada sellist head ja mahlast sinki nagu tehti Viiratsis.
Vasta