Lihajagamisest (poolitatud teema)

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Kasutaja avatar
TiitR
Postitusi: 1172
Liitunud: L Aug 25, 2007 12:44 pm

Lihajagamisest (poolitatud teema)

Postitus Postitas TiitR »

Koffer kirjutas:Selle hooaja esimesed sead ajujahist.

Sellise pundi peale sai igaüks päris korraliku "seibi" liha ju? :D Meil oli eile 12 mehe peale 1 kesik ja kotti sai kondistatuna samuti suht peotäis :D
Koffer
Postitusi: 110
Liitunud: P Sept 27, 2009 1:33 pm

Re: Pilte kordaläinud jahipäevast

Postitus Postitas Koffer »

Ei olnud asi nii hull midagi, päeva lõpuks kütiti veel üks põdralehm. :D
Vahvaid jutte jahilt http://karlajahimehed.blogspot.com/
Kauneid looduskaadreid https://www.facebook.com/KristjanTearPhotography
Kasutaja avatar
Olgerd
Postitusi: 787
Liitunud: P Apr 09, 2006 5:16 pm

Re: Pilte kordaläinud jahipäevast

Postitus Postitas Olgerd »

TiitR kirjutas:
Koffer kirjutas:Selle hooaja esimesed sead ajujahist.

Sellise pundi peale sai igaüks päris korraliku "seibi" liha ju? :D Meil oli eile 12 mehe peale 1 kesik ja kotti sai kondistatuna samuti suht peotäis :D

Aga miks mitte jagada kesik 4 mehe peale ja siis järgmine jaht saavad teised mehed nii jagada. Põrsad oleme 2 mehe peale jaganud teinekord jne. Mõttetu ju jagada neid peotäiekesi. :D
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Pilte kordaläinud jahipäevast

Postitus Postitas sooviku »

Aga miks mitte jagada kesik 4 mehe peale ja siis järgmine jaht saavad teised mehed nii jagada. Põrsad oleme 2 mehe peale jaganud teinekord jne. Mõttetu ju jagada neid peotäiekesi. :D[/

Just,nii tehakse meilgi.Teiseks,ma ei saa sellest kondistamise kombest aru.Kondiga praad on ju palju parema maiguga.Loos otsustab,kord saad kondisema,kord vähem kondisema portsu.Pole seepärast kunagi virisemist ja vaidlust olnud.
Naine võib olla,koer peab olema!
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Pilte kordaläinud jahipäevast

Postitus Postitas sammal.habe »

Offtopik, vabandust:
Ega ma koer ole, et konti söön. kondita liha on ikka parem.
Ühes jahiseltsis kuhu kuulun on paraku kombeks suure kirvega portse raiuda - hammastest on kahju luupurusegust liha süües.
(kalameeste vanasõna - kõige parem kala on vorst, sel pole luid sees)
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Pilte kordaläinud jahipäevast

Postitus Postitas sooviku »

Kui juba offtopik siis offtopik :wink: :
Eluaeg on kirvega liha raiutud.Ka kodusiga raiuti kirvega ja polnud seda luupuru kusagil.Võimalik,et kuskil käib tükeldamine puulõhkumiskirvega või haamriga. :) Ja keegi ei sunni ju konti sööma,kui hambad viletsad :wink: Aga eks igaüks teab ise,kuidas teeb.Olen kuulnud,et mõnes pundis jagatakse ka ühe põdra maks 30 mehe peale ära. :M Tea,kas neerud ja südamed samuti?
Naine võib olla,koer peab olema!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Lihajagamisest (poolitatud teema)

Postitus Postitas kakuke »

Jagame liha siin teemas ja muud teemad jätaks sellest puhtaks. ;)
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Lihajagamisest (poolitatud teema)

Postitus Postitas Beretta »

Et põdrajahilt tulles liha oleks liha, mitte hakkliha toormaterjali moodi, oleme viimastel aastatel hakanud tegema portsu järgmisel moel.
Näiteks on kütitud 2 põtra. Nimekirjas on näiteks 22 meest. 4 tagakintsu jagatakse peale kondistamist 22-ks tükiks. Need on portsu põhjad. 4 seljafileed samuti 22 tükiks ja portsu põhjale peale. Edasi esilapkad, kaela liha jne. Ribid saeme elektrisaega tükkideks, sama kondistatud kaelatükkidega. Portsumeister teeb portsud valmis, lihatükeldajad vaatavad kriitiliselt üle. Kaalumist vajalikuks ei pea.
Algul oli vastuseis vanakooli meeste poolt- mis apteegi värki tee harjutate. Aga stroganoviks oskan ma ka ise lõigata. Keel ja süda jäävad laskjale, sisefileed pannile või loosiga. Vahel antud ka kellelegi preemiaks. Muidugi on sellise toimetamise eelduseks korralik lahitall, elektritelfri, tükeldamislaua, roostevaba vanniga liha kogumiseks enne portsu tegemist ja lauad portsude jaotamiseks.
Grumpy old man
Kasutaja avatar
TiitR
Postitusi: 1172
Liitunud: L Aug 25, 2007 12:44 pm

Re: Lihajagamisest (poolitatud teema)

Postitus Postitas TiitR »

Täpselt sama jagamisstiil on meilgi (just põtrade juures), et kõik lihasgrupid eraldi. Samuti sisefileed jaotatkse loosiga.
Kirve matsime meie oma seltsis mingi aeg maha ja soetasime korraliku eletrisae - ei mingeid kilde enam vms., samuti on kogu tükeldamise protsessis korralik ajavõit.
jahe
Postitusi: 743
Liitunud: K Mär 24, 2004 10:03 am

Re: Lihajagamisest (poolitatud teema)

Postitus Postitas jahe »

Enne kui lihajagamiseks läheb,peaks rümp korralikult maha jahtuma(paar-kolm päeva +2 kraadi).
Pehme liha lõikame lihasgruppide viisi korralikud suuremad tükid,mitte ei sulbi peeneks.Kondid ja ribid on vabas valikus,kes tahab see võtab.Kontide tükeldamiseks kasutame lintsaagi,mitte kirvest.
Sisefileed kuuluvad laskjale, keel ja pea samuti,maks,süda ja neerud,kes tahab see võtab,kuigi tavaliselt jäävad need metsa,no ei ole lihtsalt tarbijaid.
243win
Kasutaja avatar
sokk
Postitusi: 508
Liitunud: R Veebr 19, 2010 6:29 pm

Re: Lihajagamisest (poolitatud teema)

Postitus Postitas sokk »

Meil põtradega probleemi pole. Kuid märgiks ära et keele saab lahkaja. Probleem on talvel sigade laskmisega. Kuna meil on linnameeste punt 15 meest millest natukene üle poolte käivad niisama laua taga juttu ajamas ja ahju kütmas siis teinepool jahimeestest kellel on huvi jahi vastu ning kes on ka võimelised peavad jahti. Sigadele ajujahti me ei pea kuna mehed ei jaksa siis jääb ainult pukkist laskmine. Ja nüüd kui keegi laseb sea (tavaliselt lastakse üks siga) siis proovi sa see siga ära jagada 10'ne mehe vahel. :VS Lihtsam on loobuda naeruväärsest osast nign ei jää muud üle kui käija nädala sees.
Born to hunt.
https://www.facebook.com/HuntingSmurf/
https://www.instagram.com/huntingsmurf/
https://www.youtube.com/channel/UCodfVOhCwglMPdlrvIjWP7A
TRG
Postitusi: 284
Liitunud: L Apr 23, 2011 8:36 pm

Re: Lihajagamisest (poolitatud teema)

Postitus Postitas TRG »

Meil jagatakse sigu nii nagu Olgerd ja sooviku ära märkisid. Sigade poolitamiseks ja "tükeldamiseks" kasutame tiigersaage. Toimib väga hästi :wink: .
Õnne peab olema
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Lihajagamisest (poolitatud teema)

Postitus Postitas hundikütt »

Minu arust on selle va liha jagamise juures kõige tähtsam jagaja oskused.Kirved saed on teisejärgulised.Kui mõni ,,spetsialist,, on jaganud ja kodus avastad,et lastud loom on koosnenud ainult kõhu nahast,siis pole enam vahet,kas on saetud ,raiutud või viilitud,praetükki sealt enam välja ei puhasta.
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Lihajagamisest (poolitatud teema)

Postitus Postitas Beretta »

Täpselt nii, Hundikütt. See krd "spetsialist" on veel kindlasti enne võtnud 2 õlut ja mitu punnsuutäit 40 vollist siis ongi nii, et saadi need rümba osad mida nimetasid. Jagab ja joriseb sinna juurde, et vahet pole millest ports koosneb.
Jahedaga nõus, et lihakeha peaks enne rippuma. Siin on liha laagerdamisets juttu kunagi olnud.
Põdrajahil see praktiliselt välja ei tule. Kõik mehed ei ole kohalikud.
Aga see et maks ja süda metsa jäätakse? Või ei saanud ma aru.
Grumpy old man
Kasutaja avatar
TiitR
Postitusi: 1172
Liitunud: L Aug 25, 2007 12:44 pm

Re: Lihajagamisest (poolitatud teema)

Postitus Postitas TiitR »

jahe kirjutas:Enne kui lihajagamiseks läheb,peaks rümp korralikult maha jahtuma(paar-kolm päeva +2 kraadi).

Jutt jumala õige. Meil juba tavaks saanud, et laup. laseme põdra, sisikond välja, nahk maha, rippu ja järgmine hommik jagama/lõikama. Loomulikult on asja eelduseks õhu temperatuur. Tänavune sügis andis ideaalsed tingimused, kus siin vahepeal (Tartumaal vähemalt) virutas paar nv. isegi sinna -10C juurde ja lihakere oli hommikuks kenasti maha jahtunud. Isegi nii maha jahtunud, et näpud hakkasid külmetama.
Meie saame kõik oma asjad sellega ära aetud (3 erinevat tera olid kaasas ja ühe pika tera ostsime juurde): http://www.toolman.ee/et/tiigersaed-tor ... 3050t.html
Vasta