Laika töökirjeldus

2005. aasta teemad
Suletud
HONG
Postitusi: 40
Liitunud: R Veebr 11, 2005 3:01 pm

Laika töökirjeldus

Postitus Postitas HONG »

Kas keegi oskaks nõu anda kuidas peaks laika töötama metsseale kui ka põdrale.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Laika peaks siga tagant /kintsust /koodist naksama ja kohe eemale hüppama.Nii hoitaksae siga paigal ja koer ei saa viga.Põdra pidamiseks peaks aga koer haukuma looma eest.
Kivi kotti!
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Postitus Postitas GC »

See küsimus huvitaks mind ka. On palju arvajaid, aga kuidas lugu aretajate arvates on!? Ise arvan, et laika ei pea ründama, ka mitte siga.
koos koeraga
Hunter30-06
Postitusi: 102
Liitunud: L Dets 11, 2004 5:45 pm

Postitus Postitas Hunter30-06 »

Aretajate arvates on vist jah tähtis,et näksaks.Minu arvamus on,et laika peab vahendeid valimata ulukit ühe paiga peal hoidma ja sellest koera omanikule pidevalt haukumisega märku andma.Ja haukumine peab olema tugev ja puhas ning hoidma uluki tähelepanu koeral,et kütt saaks loomale lasumaa peale.Selle näksamisega on see häda,et mõni laika ei tee enam väikse põrsa peale häält vaid väägib seda niikaua kuni põrsas vastu ei hakka.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Mis tähtsust sel mis aretaja arvab tähtis on see kuidas koer sea kinni hoiab.Just täna rääkisin ühe kõva laika mehega ja jutt oli sama. Koer ei pea mitte sea küljes rippuma vaid just nimelt ainult naksama ja kohe tagasi tõmbuma .Nii keerab siga p põõsasse ja mine lase ainult maha.Need koerad kes sea küljes ripuvad saavad ruttu otsa.
Kivi kotti!
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Postitus Postitas GC »

Et siga näksab ja põtra haugub kaugelt. Kui suurt siga näksab, küllap siis tahab põtra ka näksata ja nii need põdrad koera ees liduvadki.
Paljud on siin kõvad laika mehed, aga kas keegi teab kuidas laika tegelikult töötama peab. Mina ei tea. Aga selge on see, et siga ta füüsiliselt kinni hoida ei tohiks ja näksamisest on sinna ainult mõni samm.
Kult, ma võin sulle eraviisiliselt rääkida, millega nn. "näksavad " laikad metsas hakkama võivad saada!!!
koos koeraga
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Postitus Postitas tony »

Laika tööpõhimõte on järgmine:Tundes uluki lõhna(õhust) peab ta kõige lühemat teed pidi ulukini jõudma ja haukumisega märku andma kus uluk asub, et peremees saaks ligi minna ja uluki ära lasta.Kui tegu on kuldiga siis looma põgenemisel peab ta teda tagant hammustama, et kult minema ei saaks(kõige paremini paneb kuldi istuma munadest hammustus).Kui koer seda teeb siis paratamatult võtab ta põrsa kinni.(meeldigu see mõnele või mitte)Põdra puhul peab eest haukuma et põdral ei oleks võimalust ära minna.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

GC kirjutas:Et siga näksab ja põtra haugub kaugelt. Kui suurt siga näksab, küllap siis tahab põtra ka näksata ja nii need põdrad koera ees liduvadki.
Paljud on siin kõvad laika mehed, aga kas keegi teab kuidas laika tegelikult töötama peab. Mina ei tea. Aga selge on see, et siga ta füüsiliselt kinni hoida ei tohiks ja näksamisest on sinna ainult mõni samm.
Kult, ma võin sulle eraviisiliselt rääkida, millega nn. "näksavad " laikad metsas hakkama võivad saada!!!

Eks olen minagi mõndagi näinud.Ütled ,et ei tea kuidas laika peab käituma ,aga tegelt paistab on sul oma seisukoht olemas.Neid koeri kes töötavad nii nagu vaja on maru vähe ja kui tahta veel ,et laika töötaks nii põdrale kui seale väga hästi on vist liig.Muidugi mida keegi laikalt ootab,mõni arvab ,et kui koer sead laiali lööb ,suutmatta neist ühtegi kinni pidada ongi hea tulemus.Siis on juba õigem hagijat kasutada.Minule meeldib igaljuhul see varjant mida TONY kirjeldab .Olen seda sea-aias oma silmaga näinud ,koer nagu mängiks seaga ,naks ära ja kohe eemale.Nagu siga püüab põgeneda nii naksab uuesti,seal pole muud varjanti kui enda kaitsmisega tegelda....Põdra kinni pidamisest oli üks hea raamat ,kus kirjeldatakse koera tegevust põdra kinni hoidmisel .Raamat oli vist pealkirjaga "Hingekell"
Kivi kotti!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Vene jahiraamatute järgi ongi nii, et igale saakloomale oma laika -eristatakse eraldi nt orava ja nugiselaikat, igale karusloomale, samuti ka suurulukile. Päris universaalset laikat pole, aga iga laika saab mingil määral hakkama ka nn kõrvalerialadega. Eriti karusloomakütid õpetasid laikat ikka oma vajadusteks, vastavalt saaklooma käitumise eripäradele.
Eks see suurulukijaht on ikka hiljem laikadele külge poogitud. ISe pean ka õigeks seda näksamise meetodit, muidu paneb siga täie lauluga minema, ei hoia teda mingi haukumine paigal. Aga teisest küljest, kui laika siga seal paksus kinni hoiab, kuhu ainult roomates juurde pääseb, laksmisest rääkimata, siis oleks tõesti parem kui kloer karja laiali lööb, saab vähemalt suurem osa seltskonnast adrenaliini tunda ja pauku teha.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

koertest

Postitus Postitas bighornet »

Kui küsiti, kuda laika seale või põdrale töötama peaks, võiks öelda, et seale töötamisel oleneb, kas koeri on üks või enam. pilt muutub hoopis teiseks, kui koeri on kaks või enam. On häid variante, kus paaris töötavad ühe pesakonna isas- ja emasloom. Tavaliselt on hasart siis hoopistükkis erinev. Isane kipub siga eespoolt, emane tagantpoolt rünnata (naiselik alalhoiuinstinkt ohutusel).Aga sellist lusti pole igal jahimehel- jahiseltsil võimalust nautida. Hea, kui erinevategi peremeeste koerad koos töötavad! seakarja puhul on nad tavaliselt erinevate loomadega, üksiku puhul koos.
Ja kui juhtub veel selline koer olema, kes jõuab põgeneva loomaga(ka põdraga) sammu pidades hingamise vahepeal korra- kaks haugatada,on selline loom lausa pidu!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Natukene siis omi kogemusi värskest seajahist. Läksime koeraga mööda värsket searada metsa. kõnnitud sai juba tükk aega, kui ükshetk koer rajalt kõrvale hüppas ja jooksu pani. mõtlesin, et ju nägi kitse(suht tavaline). Läksin veel natuke edasi ja jõdsin sigade ööbimispaika. hakkasin vaatama, kus suunas nad siis jooksu olid pannud. ja kohe hakkas koer ka noores kuusikus haukuma. haukumine oli hästi tihe ja vali. juurde hiilimine vaatamata tihedale võsale täiesti reaalne. pääsesin seale umbes 15 meetri peale. kuusik aga nii tihe, et lasta ei saa. korraks näed, kuidas siga koera ees passib ja jälle kuuse okste taha kaob. koer haugub nagu segane. korraks naksas siga tagumikust. siga niutsatas ja keeras ümber. lasta aga ei saa. teen paar sammu lähemale ja siga sööstab minema. koer järgi ja teeb ka jooksu ajal häält. aga vähe, sest täis tambil joostes on ikka raske haukuda küll. jooksu ajal haukudes on hääl kile nagu hagijal. koer oli umbes pool tundi seal kallal ja haukus aga mina siga ära lasta ei suutnud. ja siis ükshetk kaotas koer jälje. siga tiirutas kogu aeg omaenda jälgedel ja ajas meil mõlemal pea sassi.
siis kuulsin, et kütiliinilt olid osad sead tagasi keeranud. otsustasin sinna minna ja uued jäljed võtta. hakkasime koeraga sinna minema ja ükshetk oli koer jälle läinud. ja kaks minutit hiljem haukus jälle pööraselt sea kallal. aga ikka tihedas kuusikus. kokku kestis meie jaht kolm tundi. igatahes jäi minul seekord see siga laskmata. aga koer töötas minu arust nagu mõnel õppevideol. oleks veel teine koer ka olnud, oleksid nad suutnud siga täiesti paigal hoida.
aga see oli esimene kord, kui mu koer nii hästi töötas. ja usun, et abi oli ka sellest, et ta sai eelmisel nädalal vigast siga haukuda.
olgu veel öeldud, et koer on natuke üle 1,5 aasta vana. Nii et kui kellelgi teist on koer sama vana ja pole veel tööle hakkanud, ärge teda veel maha kandke.
Viimati muutis rajaleidja, L Apr 02, 2005 8:42 am, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
harrastaja
Postitusi: 55
Liitunud: R Jaan 07, 2005 4:35 pm

Postitus Postitas harrastaja »

olen kuulnud et laikadel on need nn sea-aiad kus siis vaadatakse milline laika paremini töötab. Kas need krdi "rohelised" sellise asja peale kisama ei hakka?
Ära kahetse tegemata jäänud pauku
Nivaomanik
Postitusi: 206
Liitunud: R Nov 21, 2003 4:42 pm

Postitus Postitas Nivaomanik »

rajaleidja kirjutas: kokku kestis meie jaht kolm tundi. igatahes jäi minul seekord see siga laskmata. aga koer töötas minu arust nagu mõnel õppevideol. oleks veel teine koer ka olnud, oleksid nad suutnud siga täiesti paigal hoida.

Kahe laikaga on selline lugu et see on nii ja naa, et hoiavad paremini paigal. Olen ise metsas täheldanud et siga (eriti üksik suur) seisab ühe koera ees tunduvalt paremini, kui kahe ees. Ise arvan, et asi selles, et kui on 2 koera, siis siga ei jõua ennast enam kaitsta (koera jälgida) ja ainsaks pääseteeks jäävad tema jaoks kiired jalad ja kui ikka siga täie auruga minema paneb, siis ei püüa teda ükski laika. Iseasi muidugi see kui koerad lähevad niikaua järgi kuni siga väsib aga see vahemaa võib ulatuda 10 kilomeetri piirimaile.
2 koera sea pidamise all ei mõtle ma seda et koerad sea lihtsalt kinni võtaksid. See on juba omaette teema.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

see asi on küll jah, et kui siga ikka täie hooga jooksu paneb, siis koer talle enam järgi ei jõua. pühapäeval oligi nii, et kui siga täie vinega minema pani, oli tükk aega vaikus. aga kuna siga ei tahtnud metsast välja minna, leidis koer lõpuks ta siiski ülesse. alles siis kui siga pani otsejoones metsast välja, sai ta putku.
Suletud