Püss koeraga ajajale.

Siin oleks tore vahetada mõtteid jahirelvadest , nende headest ja ka halbadest külgedest .
Milline relv millise jahi jaoks jne.
Vasta
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas honkomees »

kult kirjutas:... Vali õige kuul ja kaliiber ja ei rikoshetti see vindi kuul sileda kasutusalas midagist rohkem,aga on ometi täpsem! Kui oled rägastikus siis pole mõtet rääkida mingist 70+ m....
igasugune vindi kuul on kordades rikošetialtim kui blondo või monolit vms sileda kuul (võib-olla 45-70govt on sileda tinakuuliga samal tasemel, ei oma kogemust) ja täpsuses pole sile laskemaal kuni 60 m millegipoolest viletsam kui vint, kuul jookseb nö ühte auku kui on kasutada normaalne sihik, mitte latt.

Aga kui rägastikust välja jõuad ja vaatad kuidas sead plagavad üle langi ca 100-150 m peal koera eest, siis siledaga olen kirunud küll ja küll ...

sax kirjutas: ... Teine teema- sea/põdra jaht, siledas rauas kah kuul. Koer võtab puu otsas istuvat nugist. Mida teeb "vindimees" ? Aga mina vahetan kiirustamata siledas rauas kuuli haavlite vastu ja toon nugise alla.

vindimees läheb laskma siga ja põtra. peaks ju suutma ikka otsustada mida laskma minnakse....
kult kirjutas:... Vindimees astub uljalt edasi ,sest nugisega jantimise eest võid kaaslastelt jahi rikkumise eest "noomituse"saada!...
näituseks minu laika eelistas alati karusnahka ja tema sea või põdrajahile saamiseks tuli nugis ära kutsuda. Ja paugud ajus on loomade väljaajamiseks päris hea vahend :lol:, ei mingit noomitust kolleegidelt.
sax kirjutas:... kunagi sai tiirus ikka iga aasta näha mõnd uut kombimeest kes peale vintraua sisselaskmist ütles kavala näoga et "ma proovin siledast ka(100m)"
no aga mida seal proovida :?: ...
siledast on kuni 100 m korraliku sihiku puhul lasketabavus täitsa OK ja kombi puhul ka kokkujooks normaalne (mul 50 m mahuvad mõlemad rauad tollise ringi sisse), teine teema on üle 60-70 m distantsi puhul sileda kuuli ebapiisav energia, ei tapa enam sajal meetril.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
plaaster
Postitusi: 344
Liitunud: E Dets 19, 2005 10:32 am

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas plaaster »

rajaleidja kirjutas:Olen mina loll või lihtsalt ei mõika, aga milleks on vaja ajajal metsas 100m peale summida? Eriti veel, kui teemaks koeraga ajaja. Ma saan aru, kui jahti pidada kuskil põhjamaal suurtes massiivides, hõre mägine mets jne. aga seal juba jutt koeraga jahist, mitte ajujahist. Meie metsades, ajujahis ajajana 100+ meetrit lasta :M

Koeraga kahekesi jahti tehes olen nii ajaja kui kütt ja seda nii võsas kui lagedal ja sellepärast eelistangi kombit!
Kasutaja avatar
duma
Postitusi: 523
Liitunud: N Mär 15, 2007 12:10 pm

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas duma »

Meil ajus alati rohkem kui 1 inimene võib-olla seepärast, ei julge/taha mina ajus lasta 100+ m pealt. Ja koeri ka rohkem kui 1 ajus.
duo on parem
jyri

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas jyri »

plaaster kirjutas:Koeraga kahekesi jahti tehes olen nii ajaja kui kütt ja seda nii võsas kui lagedal ja sellepärast eelistangi kombit!

(y)
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas andrus »

Üldiselt on nii,et koeraga ei peeta ainult sea ja põdrajahti.Mõni seltskond ajab ka karvikuid lisaks taga,seega minge oma jutuga puu taha ja iga üks otsustagu ise mis talle meeldib.
jahismurf
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas puugi »

See pealkiri on eksitav,sest mida selle koeraga ajatakse ja kuhu kui olete üksi? :D
Pealegi kasutatakse peatavaid koeri!Metsas tehakse enamus laskudest 20 meetrilt ja kui on kütid väljas ei ole asi ka väga oluline.
Aga selge,et eelistusi on erinevaid ja siledaga saab vabalt asjad tehtud.Kombil pole ka midagi viga kui metsas 100+püüdma ei hakka. (b)
Ja kui nugiste kohalt nutavad seltsimehed,siis ilvestest pühkigu suud puhtaks.Ja jahile enam ei kutsutagi selliseid !Vot nii kõvasid mehi on ka. :D
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas Ain Aavik »

Pisut sõna sekka..
Mo arust kõikse sobivam tulenui koeraga ajajale on ohutuse mõttes kukkedega sileraudne. Kaliibri osas ulatab pisut ehk pikema maa peale see 16 kaliibrine .. kui 12 kaliibrine, mis on küll suurema ''tulejõuga'' - jämmem ... ehkki viimast liigub kukkedega suht vähem, kui 16-st.

Üritan juba pikemat aega ühe pärijaga kaubale saada 16 kaliibrise kukkedega tulenuia asjus, kuid seni edutult (mõni on lihtsalt väääägadema pika juhtmega) ... seni käin politsei relvakapis teist õlitamas ja määrimas, kui aega ja trehvamist on.
Olgu mainitud, et tulenui on Toz-16BM ja praktiliselt uus, 750 mm raua pikkusega.
Tegu siis sellise mudeliga nagu pildilt näha .. pilt ise pärit mujalt - aastakäik on selline, et tulenui on esimese 500 seas valmistuselt.
Manused
3472195.jpg
Viimati muutis Ain Aavik, T Dets 11, 2012 7:37 pm, muudetud 1 kord kokku.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
valgeronk
Postitusi: 316
Liitunud: L Sept 12, 2009 10:22 am

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas valgeronk »

Oman ka sellist relva,lisaks palju teisi.Tean mehi kes kasutavad koeraga ajajana 45-70 Gov.vibulukuga relva,ei ole nendel ei optikat ega muid kollimaatoreid,tavaline sälksihik.Mummivad sigu ja põtra.Ja ei ole need vibulukuga püssid kallid,keskmiselt tuhandega saab omanikuks.
linnukütt
Postitusi: 182
Liitunud: K Dets 05, 2012 8:49 pm

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas linnukütt »

Viimasel ajal kasutan kombi ja vindi asemel 28 kal siledaraudset. Kergem kaasa tassida, ca 3,0 kg. Ei kasuta teisi relvi, sest ajujahis koeraga jõuab põder reeglina enne kütiliinile, kui mina tihedas metsas ohutusse ja kindlust tagavasse laskeulatusse. Metsad pole meil just parkmetsad. See püss sobib koeraga jahipidamisel ka muudele ulukitele suurepäraselt. Harjumuse asi, nii nagu enamikel relvaomanikel. Oma relv on ikka kõige tuttavam, täpsem ja parim.
Kasutaja avatar
Heino
Postitusi: 149
Liitunud: P Dets 24, 2006 4:30 pm

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas Heino »

N Liidu lõpupoole sebisid paremad mehed endale 28 cal silinderraudadega püssid, need asendasid vinti, mida sel ajal oli suht võimatu saada. Kindlasti on see padriku jaoks parim püss ja käimise juures on kaal väga määrav. Ainus mida ma ei oska komenteerida on moona saadavus ja selle kooskõla. Näiteks 12 cal puhul on kõige parema kooskõlaga kartetš 5,5 mm, kes ainult ütleks, kust seda saada??? teistel tuleks parima tulemuse saavutamiseks tikke haavlite vahele toppida ja palju muud naljakat teha.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Lubasin ,aga ei saa mitte vaiki olla! Mitmest postitusest jookseb läbi kardets ,kuigi pealkiri räägib koerajahist,ja silmas peetakse põhiliselt seajahti! :twisted: Tean paljusi koeramehi,sealhulgas ma ise,kes sellise moona kasutamise eest koerajahil võiks füüsilise noomiituse pakkuda. Antku taevaisa mulle andeks,aga kõige potensiaalsemaks kardetsi kasutajaks pean ma just neid kombi fännajaid taate ja mitte ainult taate,kelle märgile pihtasaamisega on suuri probleeme.No kas täie aruga inimene laseks 30-35 m pealt ilvest kardetsiga koer loomast meetri- paari kaugusel haukumas!? Kahjuks selliseid geenjusi leidub! :evil:
jyri

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas jyri »

kult kirjutas:Lubasin ,aga ei saa mitte vaiki olla! Mitmest postitusest jookseb läbi kardets ,kuigi pealkiri räägib koerajahist,ja silmas peetakse põhiliselt seajahti! :twisted: Tean paljusi koeramehi,sealhulgas ma ise,kes sellise moona kasutamise eest koerajahil võiks füüsilise noomiituse pakkuda. Antku taevaisa mulle andeks,aga kõige potensiaalsemaks kardetsi kasutajaks pean ma just neid kombi fännajaid taate ja mitte ainult taate,kelle märgile pihtasaamisega on suuri probleeme.No kas täie aruga inimene laseks 30-35 m pealt ilvest kardetsiga koer loomast meetri- paari kaugusel haukumas!? Kahjuks selliseid geenjusi leidub! :evil:

Aga kas sa laseks siis kuuliga, kui su enda koer ulukil "kintsus kinni" ? :M Mina jätan sellises situstsioonis sõrme sirgeks. Aga kartetchiga võib ju ilvest lasta , kui see puus on ja okste vahelt/läbi. (y)
Kasutan kombit aastast `95, ja pole "märgile pihtasaamisega" probleeme olnud :D See-eest olen 100% päri "füüsilise noomituse" rakendamises liiga "agarate" :L laskjate suhtes (y)
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas sooviku »

Pole eriline relvafriik kunagi olnud ja seepärast seda foorumi osa ka väga harva külastan.Minule aitab 12 cal.Browning GTS-ist küll ja küll.Kõik jahid saan peetud.Kui loom on kaugel,sitasti ees või rupsikus siis lihtsalt ei lase.Huvitav,kas mehed,kes käivad Tallinnast Võrumaale jahil,laevad hommikul kogu oma relvakapi sisu autosse?Tihti ei tea hommikul luurele minnes,mis jahiks läheb.Põtra-siga pole,ilvese-hundi load on otsas ja lähebki rebase-jänesejahiks.Või jookseb mink mööda ojakallast,mis püssiga siis seda looma lasta?Ma olen alati öelnud,et tänapäevane suur valik ei ole sugugi hea :wink: .Lähed poodi haamrit ostma,valik on nii suur,et ei suuda otsustada millist võtta ja tuled ilma tagasi.Vanasti,(et mitte öelda vene ajal)läksid ja võtsid selle puuvarrega ära ja kestis aastakümneid.
Ühesõnaga,mina pooldan koerajahis siledat (mul pole ju teistsugust püssi olnud ka).Ja tegelikult kardan ma neid noori,tuliseid vindimehi lageda peal kütiliiniski,mis siis veel padrikust rääkida.
Naine võib olla,koer peab olema!
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas kakuke »

Mina lähen ka hommikul koeraga jahti minnes kahe püssiga välja, vintraudne 308 ja sile 28kal. Vint juhuks, kui peaks kuskil ees seisma ja siledast väheks võib jääda. Seega igaks juhuks autos, et kui peaks vaja minema. Kui aga sees, siis kindlasti oma 28´ga. Hea kerge mugav püss. Õnneks kuulimoona on ka saada.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
riuka
Postitusi: 9
Liitunud: N Dets 23, 2010 9:20 pm

Re: Püss koeraga ajajale.

Postitus Postitas riuka »

Eks me kõik kasutame metsas seda mida saame kodust kapist kaasa võtta. Kui see asi vastab meie ootustele ja oskustele on kõik OK. Kui aga koeraga metsas müttajal tekiks võimalus valida kas ta jääks siis loemasoleva juurde või eelistaks hoopis midagi muud?
Vasta