Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Mart »

No ei tehta seda seadust demokraatlikumaks mitte üks raas. Kui see sellisel kujul vastu võetakse, siis pole muud kui peab kohtu poole pöörduma. Tuleb võtta maaomanike ja jahimeeste ühendus kokku ja kas või Euroopa Ülemkohtuni välja ega muidu valitsuse vastu ei saa. See seadus, mida praegu riigikogus läbi suruma hakatakse, ei ole ei jahimeeste, ei maaomanike, ei üldsuse huve arvestav, vaid pelgalt suurfirmade jaoks vormitud üllitis.
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Beretta »

Aadu, ma tuleks ka nepijahti.
Grumpy old man
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

http://uudised.err.ee/index.php?06268638

Marju Lauristin, kellega Te 1992. aastal koos Mõõdukate nimekirjas kandideerisite ja parlamenti pääsesite, on ju tegelikult öelnud tänase situatsiooni kohta, et tegemist on Prantsuse revolutsiooni eelse olukorraga.

Kuulge, iga teine rääkija, see tundlik pool, nagu Teie nimetate, ütleb, et meil ei ole demokraatiat. Kuulge, see on ju naeruväärne. Kas ilma demokraatiata ühiskonnas oleks võimalik midagi niisugust suust välja ajada, nagu need samad tundlikud inimesed teevad? Ei ole võimalik. Sa oleksid kohe selle koha peal, kus sa tunned oma, konkreetselt oma kontidega, mis koha peal sa oled. Meil on demokraatiat rohkem kui vaja on. Et seda demokraatiat aeg-ajalt kasutatakse valesti, on iseküsimus ja keegi peaks suunama, kuidas demokraatiat kasutada, kuigi suunatud demokraatia, andke andeks, on omaette nonsenss.

Ma ei saagi Teist päris lõpuni aru, proua Kirsipuu. Ühtepidi Te ütlete, et asi on nagu üle võimendatud ja natukene meedia pasundatud. Teistpidi Te ütlete ja tunnistate Reformierakonna loojana, et Te olete mures, Te olete mures oma lapse pärast.

Jah, olengi mures. Ütelge mulle üks erakond, kus midagi niisugust ei oleks juhtunud. Kõigil on juhtunud. Mitte kedagi nendest ei ole niimoodi materdatud nagu meie erakonda, sellepärast mina tahaksin teiste käest natukene rohkem mõistmist. /.../ Mulle tundub, et see Teie poolt nimetatud tundlikum osa ühiskonnast soovib lihtsalt ükskord ometigi näha, et Reformierakond jõuaks sinna, kus nemad on pikka aega olnud, see tähendab mudas püherdamas.

Päris hirmutavad avaldused.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Tõesti hämmastav jutt! Kandev õigustus:"Aga teised on samasugused v isegi hullemad" :P Lähen aga löön kellegi maha ja pärast õigustan ennast ,aga vot "nemad" lõid ka.Ja terve ühiskonna suhtumine kaldubki sinna poole.Võtkem või jahindus rinkondades väga sagedast suhtumist "kui mina ei lase,siis lasevad naabrimehed nagunii"
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Beretta »

Mind kummitab eilsest õhtust see vanaema Valve kirega öeldud: "Meil on demokraatiat rohkem kui vaja on." Kuhu teistimõtlejaid välja saatma hakatakse- Ruhnu? Või saja esimesele kilomeetrile, see on siis Lungu, nagu mittevabariigi ajal? Kõhe hakkas.
Grumpy old man
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Tsiteerides Valve Kirsipuud natuke teisiti, kartmata oma arvamust välja öelda ...

Tsitaat artiklist:
Ma ei ütleks seda, aga ma pean Teile ausalt ütlema, et ma ei ole selle vastu huvi tundnud, aga ma arvan, et täpselt nagu Reformierakonnas, nii ka teistes kohtades võib väga palju olla mingisuguseid sisemisi reegleid, mille järgi elatakse ja mida ei tarvitse kõik erakonna liikmed teada.

Siinpoolne versioon tekstist on järgmine..

Ma ei ütleks seda, aga ma pean Teile ausalt ütlema, et ma ei ole selle vastu huvi tundnud, aga ma arvan, et täpselt nagu Reformierakonnas, nii ka teistes valitsejate ringkondades võib väga palju olla mingisuguseid sisemisi reegleid, mille järgi elatakse ja mida ei tarvitse isegi kõik erakonna liikmedki teada, rääkimata riiki alles jäänud elanikest, kes nii ehk naa on sunnitud sellega leppima või siis siit, sellest riigist ühel või teisel moel lahkuma ...

-------------------------------------------------

Selliselt välja öelduna on pilt tõesem.

Meil minevat ju väga hästi ... kui kuulata valitsejaid ..
Mis siis et lihtrahvas katsub kuidagi hakkama saada ja leppida ning täna ja ka homme ning tulevikus toime tulla selle kõigega, mis nood Meie-d igaüks oma ilmeksimatuses ette kirjutavad .. küll igat sorti lausa presidendi sõnul ostetavate säädustega ja niinimetatud ''ühiskondlike reeglitega'', ilma selle samuse ühiskonnaga/elanike/inimestega tegelikkuses nõu pidamata ja arvestamata.

Ja kui nüüd arvamus päris tõeselt välja öelda, .. siis see lihtrahvas on ju niiöelda ajupestud tõeline molusk kahh .. ilma igasuguse julgusetta oma arvamust väljendada.
Kas seda arvamust, kui sellist, ka üldse on ja üldse eksisteeribki ??
Muidugi sellest ajupestud massi hulgast tuleb välja arvata erandid, kuid kes neid kuulab, kuuleb või näeb .. ''Suur ja ilmeksimatu karavan'' liigub ju edasi vaatamata ''koerte haukumisele'' ja ''suuri laevu saadab alati kajakate kisa'' ...
Inimesed näivad olevat sellisele lauslollusele vastu hakkamise võime ja võimaluseta, olgugi, et see tegelikkuses neil inimestel olemas on ..
Konutatakse kuskil teki all või kööginurkas alkopitsi taga ja siis ollakse .. oi kui ''kõvad tegijad''.
Kui tegelikuks tegutsemiseks läheb, siis öeldakse: ''Mis nüüd mina .. ega minust midagi ei sõltu .. nad teevad ju mida iganes ja mida tahavad ... ei meie ühiskonna/inimeste arvamusega ei arvesta keegist ..''
Tegelikkuses ongi nii .. jääb vaid inimeste passiivsust ja osavõtmatust vaadeldes ja fakti konstanteerides öelda .. justnimelt osavõtmatust ehk ükskõiksust vaadates ja nähes.
Vaadake kasvõi valimiste farssi, nii liitu astumise mõistes, kui euro kasutusele võttu ... varasematest asjades ja reformierakonna võimule uuesti saamisest parem siin rääkima ei kipu.

Seda arvestust ja arvestamist peetakse vaid mingite müstiliste ''huvigruppide'' - oligarhhide/rahastajatega, kes on teadagi ainult oma kasumi ja omandi, mitte ühiskonna, kui terviku ja elu jätkusuutlikuse huvide eest väljas.

Lihtsamas keeles kasumiahnusest lähtuv ''huvigrupp'' on väljas ainult ülesostmise peal, läbi poliitikute/valitsejate ahnuse ..
Kõike tehakse vaid kasumite jätkuvust garanteerivate kasumlike tingimuste eest ja poliitikute/valitsuste poolt nende rahastajate/ülesostjate kasumi jätkuseks moodustavate seaduste abil ja ettekirjutusel.
Tehke silmad lahti, siis näete, mis toimub ümberringi.
Selliselt käitutakse vaid selleks, et garanteerida endile/firmadele/pankadele/fondidele ja muule jooksva kasumi rammusat jätkuvust tagavat ''seaduslikku tausta'' ja toetutakse vaid ainuvõimule ning määramisõigusele - ehk sellele, kuidas asjad peaksid jätkuvalt ''Meie ilmeksimatute'' ja selle ''Meie'' toetajate/ülesostjate .. niiõelda arenguriikide tühjakslüpsjate arvates olema.
Moodne ''demokraatlik'', raha poolt kallutatud omandisuhetel kapitalism on oma jätkusuutlikuses vaid tänasele päevale elav ... pikem perspektiiv ehk jätkusuutlik nägemus ja tegelikkus neid ei huvita.

Selline on minu, kui ''metsapoolse isiku'' arvamus ... aga ma ju igatsugu ''kaasaegse'' niiöelda ''progressi'' ja arengu ''evolutsiooniliste protsesside'' takistaja .. ehk siis suur vaenlane.

Mul enam kõhe pole, tegelik reaalsus on selline .. saatkut kasvõi välja .. Siberisse, tulen ka seal toime, kui ''maailm enne otsa eip saa'' nagu ennustett on :wink:
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Karolin
Postitusi: 148
Liitunud: K Dets 05, 2012 10:53 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Karolin »

Valitsus kiitis täna heaks uue, tervikliku jahiseaduse eelnõu, mis loob eeldused tihedaks koostööks maaomanike ja jahimeeste vahel. http://ejs.ee/et/uudised-ja-teated/1217 ... kiidu.html
Kasutaja avatar
Jahimees
Postitusi: 416
Liitunud: N Okt 16, 2003 12:49 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Jahimees »

Ma ei kujuta küll ette, kuidas seda asja reaalsuses ellu hakatakse viima. Lepingud :!: :?: rendisummad. Ja kuidas jahimees leiab üles kõik need omanikud? Pole ju juurdepääsu andmetele. Jah ma tean kinnistu nime ja piire, aga ei tea ju omanikku. Ja ärge hakake rääkima, et raha eest saab kõike.
Kas tuleb jaht???
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aivar00 »

Selle üles leidmise kohapealt ma küsiks vastu - miks siiani otsitud ei ole?
Minu seltsil üsna suur osa lepingutest sõlmitud ning suur abi olnud kohalikust metsaseltsist. Kohalikud ikka enam-vähem teavad kelle maad-metsad kus asuvad. Iseküsimus kas seda kohalikku jahimehest külameest võib saata seltsi nimel lepigut sõlmima :lol: .
Meil sellega üsna negatiivne kogemus :lol:.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
Karmo
Postitusi: 301
Liitunud: K Okt 13, 2004 2:30 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Karmo »

Mis sellel kohalikul külamehest jahimehel siis häda on, et ei kõlba lepingut sõlmima?
Kasutaja avatar
Jahimees
Postitusi: 416
Liitunud: N Okt 16, 2003 12:49 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Jahimees »

aivar00 kirjutas:Selle üles leidmise kohapealt ma küsiks vastu - miks siiani otsitud ei ole?
Minu seltsil üsna suur osa lepingutest sõlmitud ning suur abi olnud kohalikust metsaseltsist. Kohalikud ikka enam-vähem teavad kelle maad-metsad kus asuvad. Iseküsimus kas seda kohalikku jahimehest külameest võib saata seltsi nimel lepigut sõlmima :lol: .
Meil sellega üsna negatiivne kogemus :lol:.

Suuremate maaomanikega (20ha+) on ka meil tänasel päeval kokkulepped sõlmitud. Aga neid väikseid omanikke ma mõtlesin. (ja seda ma arvasin, et targutamiseks läheb)
Kas tuleb jaht???
jell
Postitusi: 65
Liitunud: L Dets 05, 2009 2:25 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas jell »

kribasin facebooki EJS-i hõiskele uue Jahiseaduse kohta nii: mismoodi kiitis heaks? Mitte ükski mineisteerium pole eelnõud ilma märkusteta kooskõlastanud, jahimeeste foorumis on juba aastaid seistud vastu suurmetsaomanike plaanidele. Mismoodi peaks inimene, kelle tegemisi seaduse muutmine kõige rohkem mõjutama hakkab, ennast kuuldavaks tegema? Kärt Anvelt, Sinuga on mitu korda räägitud ja oled lubanud teema üles tõsta või anda edasi Ulvar Käärstile. Selleks, et ka tavalise jahimehe hääl kuulda oleks ja mitte ainult suuromaniku tahe läbi ei läheks. Miks on EJS, kes deklareerib ennast kui kõigi Eesti jahimeeste katusorganisatsiooni, kogu aeg vait olnud? Ma saan aru, et ei peagi hüsteeriliselt lõugama nagu seda Erametsaliit kogu aeg teinud on aga ennast ja oma seisukohti kaitsma peaks ju ikkagi. Ja kui meil on siiski vaja seda nn. "euroopalikku jahindust", mille eest praegu tunduvad seisvat nii Erametsaliit, Keskkonnaministeerium kui ka Eesti Jahimeeste Selts, siis peaks olema seline korralik järelemõtlemise koht. Traditsiooniliselt on jahipidamine siinsetel aladel olnud kogukonnapõhine. Kunagi on ta olnud samalaadne ka tervel Euroopa territooriumil seni, kuni tekkis kihistumine ja nn "pööblil" jahipidamine ära keelati. Keelati ära kui tema seisusele mitte
vastav tegevus. Kas meil on jälle vaja seda vahe tegemist, et ühtede inimeste seisus lubab neil jahti pidada ja teiste oma mitte? Mina mäletan jahimeeste kursustelt lauset: "Jahil ja saunas on kõik inimesed võrdsed" Las ta siis nii olla. Tegelikult need asjad ei ole ju nii, et käige minu sõnade, mitte minu tegude järgi. Käige minu tegude järgi ja pidage meeles, et mu sõnad tegudele vastaksid.
Need, kes teavad, teavad niikuinii ja neile on info eelnevalt antud. Ühtegi nime ei ole siin postituses kuritarvitatud, kõigi inimestega on räägitud. See, kas nad on mingeid lubatud tegusid teinud, on iseasi
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ahto Kattai »

aivar00 kirjutas: Iseküsimus kas seda kohalikku jahimehest külameest võib saata seltsi nimel lepigut sõlmima :lol: .
Meil sellega üsna negatiivne kogemus :lol:.

Ära nüüd Aivar pahanda ,aga eestis on palju jahtkondi kus ainult nendest nn.kohalikest jahimeestest külameestest seltskond /kogukond koosnebki :M Igal pool ei ole võimalik vormis konstaablit lepingut sõlmima saata :cry:

Mis puudutab meie esindus organiatsiooni ,siis nendel teemadel on siin jahutud küll ja veel.Seda ,et kits on kärneriks on siin nii mõnigi mees püüdnud öelda ,kahjuks on need hääled jäänud "hüüdeiks kõrbes",et mitte öelda kodanikud on end lihtsalt lolliks teinud.Paraku pole peale kaklust rusikatega mõtet vehkida.Arvan ,et nii mõnigi mees ,kes SIIANI loodab ,et küll keegi hea onu ometigi ei lase meiega midagi halba juhtuda,on sunnitud lähitulevikus jahimehe ameti/hobi maha panema v salakütiks hakkama! Kas selleks ,et meile sellest nn seltsist kasu oleks ja meid jahimehi tõeliselt esindama hakataks peavad jahimehed sealt maakondade kaupa lahkuma .....:?: Ehk keegi targem teab!
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Ain ütles välja tegelikult peamise mure selle Ahto kirjeldatu osas:
Ain Aavik kirjutas:Ja kui nüüd arvamus päris tõeselt välja öelda, .. siis see lihtrahvas on ju niiöelda ajupestud tõeline molusk kahh .. ilma igasuguse julgusetta oma arvamust väljendada.
Kas seda arvamust, kui sellist, ka üldse on ja üldse eksisteeribki ??
Muidugi sellest ajupestud massi hulgast tuleb välja arvata erandid, kuid kes neid kuulab, kuuleb või näeb .. ''Suur ja ilmeksimatu karavan'' liigub ju edasi vaatamata ''koerte haukumisele'' ja ''suuri laevu saadab alati kajakate kisa'' ...
Inimesed näivad olevat sellisele lauslollusele vastu hakkamise võime ja võimaluseta, olgugi, et see tegelikkuses neil inimestel olemas on ..
Konutatakse kuskil teki all või kööginurkas alkopitsi taga ja siis ollakse .. oi kui ''kõvad tegijad''.
Kui tegelikuks tegutsemiseks läheb, siis öeldakse: ''Mis nüüd mina .. ega minust midagi ei sõltu .. nad teevad ju mida iganes ja mida tahavad ... ei meie ühiskonna/inimeste arvamusega ei arvesta keegist ..''
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas kirp »

Seaduse eelnõu üheks märksõnaks on KOMPROMISS nagu ministriproua artiklis õigustatult rõhutab. Ja see on tegelikult KÕVA edasiminek igas mõttes. Ühest küljest näitab see osapoolte jõudu ja vastupidavust (ka vastasest tuleb lugu pidada), teisest küljest vajadust teineteisega reaalses tegevuses lähiaastatel arvestada (siinjuures tahaks südamele panna vajadust jätkuvalt aktiivsust üles näidata taasloodavates jahindusnõukogudes, kus reaalselt igapäevaotsuseid tegema hakatakse). Just siin tuleks „koivad kõhu alt välja võtta“ ja enestele õiged ja väärikad esindajad valida. Rõhutaks selle juures just jahimeeste järjest kasvavaid poliitilise võitluse esimesi kogemusi, millele on kindlasti kaasa aidanud ka siinsed aktiivsed foorumlased. Seda nii jahimeestel omakeskis (kes ja kuidas meid juhivad ja esindavad) kui ka väljapoole (kes ja mis huvidega veel jahindusest matti tahavad võtta – ja siin ei tohi süüdistavalt vaadata vaid eramaa omanike pääle – kaartid lõi segi ja tea-mida-pikas-perspektiivis loova pretsedendi tekitas just valitseva partei juhitud RMK oma oksjonitega).
Kui algust meenutada, siis taheti ju ootamatusega jalust rabada ja asjad teerullitaktikat kasutades kiiresti ühele poole saada. Jahiüldsuse (tegelikult kodanikuühiskonna ühe osa) suhteliselt kõva vastuseis oli selge ootamatus. Nii, et silmi on tulnud lahti teha mõlemal poolel, hajunud on nii mõnedki illusioonid ja loodetavasti viib see edasiste eduliste koostöövormideni kus teineteise huvidega arvestatakse.
Jah, uus seadus sätestab vajaduse enam dialoogi astuda ja see on jahiseltsidele teatud ebamugavusi valmistav (eriti piirkondades kus on palju väikesi maaomandusi). Aga selge leping on olenemata ühiskonnakorrast ikkagi parim viis teineteise huvides kokkuleppimiseks. Kui see ei õnnestu, kukub teatud hulk maadest ja loomadest jahipidamisest välja. Seegi ei pruugi olla 100% paha – tekib ju omamoodi reservaate kus loomad peitu minna saavad (näiteks praegugi hoiab minu jahiselts teatud „reservaate“ kus loomi ei häirita ja rahulikult pesitseda lastakse).
Kokkuvõtteks tahan öelda, et uus seadus lõpetab ühe etapi pikast ja kurnavast vastasseisust. Ta loob raamid, mis tuleb reaalse elu ja tegevusega alles täitma hakata. Kindlasti tuleb maaomaniku huvidega rohkem arvestama hakkama. Hinnanguliselt läheb jahipidamine 2x kallimaks. Aga uus seadus ei ole kõige hullem võimaldades Eesti traditsiooniliselt suurearvulise jahimeeste kogukonna püsimajäämist kui me tööd teeme ja enda eest seisame. Kui me seda ei suuda, ju siis ei vääri tulevikku ja kaome „ajaloo hämarustesse“. Aga ega tühja kohta nüüd küll ei jää :D
Vasta