Hakati menetlema

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Vasta
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas rajaleidja »

Siili kirjutas:Millegipärast on EJS-le väga armas,et ühed maksaksid kinni teiste tegemata töö.Või meeldib hoopis fond ise,selle haldamine,kasutamine,käsutamine jne ?

Kui ma nüüd õieti mäletan, siis selle fondi idee oleks selles, et jahimehel oleks teada, kui palju tema jahilkäik aastas maksab. Ehk siis fondi puhul on sul kindel summa, mis sa igal aastal maksad ja oskad sellega arvestada. Kui iga jahiselts peab maksma aga kogu kahju sõltuvalt kahjude suurusest, võib tekkida olukord, et aastaid maksad kahjudeks võib olla 500-1000 eurot, teisel aastal istutatakse aga kordades rohkem istikuid või mis muul põhjusel tuleb kahjunõudeks hoopis 5000-10000 eurot. Ja see võib tekitada paljude seltside seas maksejõuetust ja lööb jahimaastiku päris segamini. Lisaks sellele oli vähemalt algselt fondi idee ka selles, et selles osaleks kolm osapoolt: jahimees, riik(sest riigi suurkiskjate poliitika tõttu on vaja metsa sõralisi, kes nagunii teevad kahju ja kelle eest ei peaks maksma jahimees) ning maaomanik(omavastutuse osa). Riik vist ütles kohe ära, et nemad ei osale mingil juhul ja no maaomanik...hakkab ta jee midagi ise maksma.
Vaevalt selle kahjude teemal midagi enne päris selgeks saab, kui uus seadus on vastu võetud, esimesed kahjunõuded esitatud ja esimesed kohtulahendid olemas. Kui paar korda on kohtus selgeks vaieldud, et kas kuuse sõi ikka ära selle jahiseltsi põder või naabri oma, kas põder oli "riigi reserv" huntidele või jahiseltsi lihakeha, eks siis saab ka selgeks, mille eest ja kui palju maaomanik saab küsida.
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Välek »

rajaleidja kirjutas:Vaevalt selle kahjude teemal midagi enne päris selgeks saab, kui uus seadus on vastu võetud, esimesed kahjunõuded esitatud ja esimesed kohtulahendid olemas. Kui paar korda on kohtus selgeks vaieldud, et kas kuuse sõi ikka ära selle jahiseltsi põder või naabri oma, kas põder oli "riigi reserv" huntidele või jahiseltsi lihakeha, eks siis saab ka selgeks, mille eest ja kui palju maaomanik saab küsida.

Samuti ei kütita ulukeid esimese jahipäevaga alanud hooajal. Kevadised põrsad ei kõlba suvel lasta. Emist ei lasta põrsaste eest, aga viljas käivad nad ju ometi kõik koos- ikka jahimeeste tegemata töö, järeldus sigu on palju. Ilvese poolt talvel murdmata jäänud kitsed panevad kevadel kuuseladvad nahka- IKKA jahimeeste süü.
Kohtunikuks tuleb karu, kes ei saagi asjast aru.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Ain Aavik »

Head foorumlased.

Tuleb teha selge vahe sisse kahjustusel ja toitumisjäljel, sest vabalt liikuval peremehetul ulukil peab olema võimalus vabalt ka toituda. Maaomanikele peab saama kohustus tagada teatud arvu ulukitele looduslik toidubaas ilma, et räägitakse mingist kahjustusest.
Tahab maaomanik õigusi, peab saama ka kohustusi. Metsloomal peab olema õigus toituda oma looduslikus keskkonnas vabalt. (Sealt muidugi edasi vabatahtlikud kokkulepete ja võimaluste kompromissid - söödakohad jne)
Ja maaomanikul on KOHUSTUSED JA VASTUTUS seoses ulukikahjude ennetamisega, aga sellest on siin ühes teises teemas juba juttu ..

Alles seejärel võib teha juttu kahjustuste rahalisest kompenseerimisest või kinni maksmisest ja riik ei saa mitte kui mingil juhul taganeda võetud kohustustest, see on üks mis kindel, sest EU ees peab ka aru andma ja vastutama.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Siili »

Pidasingi seda silmas,et see on selline sigri-migri,et kohus on ka seal võimetu,pealegi on loom peremehetu vara ja teda pole võimalik ka vangi panna.Riik ja maaomanikud loobusid,tuletan siinjuures meelde,et jahimees on seni teinud seda tööd oma vabast-une ajast enda vahenditega ja enda rahakoti peal.Jahimees ei ole galeeri ori ega ahelates,ka tema loobub.Ütlete tuleb teine ,võib olla ka võhik ,saab omale 10000 + kaela ja loobub samuti.Ütlete kas tõesti?Kui seadusesse on kodeeritud sisse võimalus lihtsalt teenida,siis seda ka kahjuks tehakse.Kui inimene saadab kirja et tema kultuur on metsas ära söödud ja mitu inimest roomab kultuuri peal ringi,ega leia midagi,tunnistatakse siiski et ta tõsi jah ei istutanudki midagi.Kohtu lahendeid oodatakse pikki aastaid ja kui lõpuks leitakse et seda keda seaduse järgi peaks lüpsma, pole üldse olemas,on seadus surnult sündinud.Praeguse seaduse järgi on jahimees määratud kõike tegema ja maksma-vastutama.Sinisilmne lootus.
tihane
Postitusi: 75
Liitunud: N Jaan 20, 2005 10:06 am

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas tihane »

rajaleidja kirjutas:
Siili kirjutas:Millegipärast on EJS-le väga armas,et ühed maksaksid kinni teiste tegemata töö.Või meeldib hoopis fond ise,selle haldamine,kasutamine,käsutamine jne ?

Kui ma nüüd õieti mäletan, siis selle fondi idee oleks selles, et jahimehel oleks teada, kui palju tema jahilkäik aastas maksab. Ehk siis fondi puhul on sul kindel summa, mis sa igal aastal maksad ja oskad sellega arvestada.


Kas lisaks fondile on mõeldud ka lihtsalt kindlustamist kindlustusseltsis?
Kasutaja avatar
H:Owl
Postitusi: 172
Liitunud: E Nov 19, 2012 3:30 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas H:Owl »

Alles me lugesime juristide kinnitusi, et mis ka ei juhtuks, jahipiirkonnad jäävad vähemalt esialgu endistele kasutajatele. Ja juba esineb hr. Palling "peenelt varjatud" ähvardustega!
Kalle Palling "Maalehes":
“Kuna me oleme plaaninud menetleda keskkonnakomisjonis seda eelnõu väga tempokalt, saab see kindlasti vastu võetud seadusena siin saalis vabariigi aastapäevaks,” ütles Kalle Palling Riigikogu ees. “Siis on ka nendel 64 jahipiirkonnal olemas kindlus, et 1. märtsist ei katke nende jahitegevus.”
Ja mis tähendab öelda hüvasti
kärmele ponile ja jahile?
Elu lõppu ja kiratsemise algust

Pealik Seattle?
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas aadu kadakas »

Kahjustus ja toitumisjälg :M
Kui paariaastases kuusekultuuris on takseerimise hetkel ca 100% kitse poolt kahjustatud, siis on tegemist toitumisjäljega, mida saab hetkel kahjustuseks hinnata. Läheb paar aastat edasi ning tegemist suisa ideaalse kuusenoorendikuga. Põhjus lihtne: kui kits järjestikulistel aastatel latvasid nahka ei pane. siis tegelikult ei juhtu selle kultuuriga midagi.
Kui me väikekiskjad kuskil 0-i ligi kütime, siis hiired söövad kultuuri kohe kindlasti lume alt ära. Kas tegemist toitumisjäljega?
Või võtame näiteks hirved, kes silorullid ära rihivad. Omanik pole aeda ümber teinud ja keegi ei kohustagi seda. Kahjustus? Metssiga silub nisupõllu servad maha nagu rulliga. Toitumisjälg?
Seni kuni pole paigas mingid kriteeriumid (kahjustuste mõiste, omavastutus, metoodikad hindamiseks jmt), on minumeelest fondi idee üksnes neile kasulik, kes selle "poti" juures leemelusikat keerutavad. Pealegi on tegu ju väikese potiga.
Lihtne on hoida ulukite maksimaalset ja suurematki arvukust üleval, teha seejuures õnnestunud jahid turismijahinõudlejatele ning siis võtta fondist ka ulukikahjustuste eest manti.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Ahto Kattai »

aadu kadakas kirjutas:Kahjustus ja toitumisjälg :M

Seni kuni pole paigas mingid kriteeriumid (kahjustuste mõiste, omavastutus, metoodikad hindamiseks jmt), on minumeelest fondi idee üksnes neile kasulik, kes selle "poti" juures leemelusikat keerutavad. Pealegi on tegu ju väikese potiga.
Lihtne on hoida ulukite maksimaalset ja suurematki arvukust üleval, teha seejuures õnnestunud jahid turismijahinõudlejatele ning siis võtta fondist ka ulukikahjustuste eest manti.

Ma saan nii aru ,et ega seadusesse ei hakatagi mingeid metoodikaid kirjutama ,seadus vaid sätestb ,kes metoodika,.... jne.määrab ja selgemast selgem on et otsustajaiks on "ülipädevad" inimesed ministeerjumist ja/või keskk ametnikud.Nagu ma juba eelnevalt olen kirjutanud ,võib see fond kujuneda jahimeeste (EJS)enda nõutud lisa maksekoormuseks iseendale.Ega keegi(EJS) ju tegelikult väga kõva häälega ei räägi ,et suures osas loodetakse ,et fondi looks riik ja jahimeeste osa oleks seal minimaalne."Riik" aga ilmselt nii ei arva! Siiani on riigiametnikud jahimeest ainult nöökinud.Küll pole jahimehel mingit sõnaõigust suurkiskjate küttimisel,oleks siis veel ,et antakse laskelimiit,aga sinna juurde mõeldakse veel igasugu jahipidamist takistavaid nõudmisi.Nagu seda on mingid kentsakad piirkonnad,kuhu luba antakse.Jahile mineku teatamise kohustust (tehakse hulka tööd ja kulutatakse resurssi,piirates loomad sisse ,siis selgub aga et keegi registreeris igaks juhuks hommikul ka kuhugi jahi ja peab ootama millise tulemusega "igaksjuhuks" jaht lõpeb,absurd!) ja **** teab mida veel.Jahimees aga köhigu pappi,tehku loendust,korjaku lõualuid ...jne.Kuskilt jäi silma küttimistulemused.Kui 2009 .aastal kütiti 15716 metskitse,siis 2011 oli see 1211 tk.ja ilmselt vähenes see number eelmisel aastal veelgi. Kellegi arvates peaks aga kiskjate arvukus tõusmma v vähemalt samaks jääma!Et jahimees"ostku" riigi suurkiskjatele süia!? :M

Ehk peakski kogu selle jahikompoti varblaste kätte andma,las ostavad jahimeeste käest teenust,kui neil see kahjustuste valu nii suur on!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas rajaleidja »

http://www.postimees.ee/1126648/ruutli- ... ana-veelgi
Üks väga hea ja argumenteeritud artikkel
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas andrus »

http://www.maaleht.ee/news/mets/jaht/ja ... d=65627812

sellest kumab jälle natuke teine toon läbi
jahismurf
Indrek S. Einberg
Postitusi: 29
Liitunud: K Dets 12, 2012 9:57 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Indrek S. Einberg »

aadu kadakas kirjutas:Kahjustus ja toitumisjälg :M
Kui paariaastases kuusekultuuris on takseerimise hetkel ca 100% kitse poolt kahjustatud, siis on tegemist toitumisjäljega, mida saab hetkel kahjustuseks hinnata. Läheb paar aastat edasi ning tegemist suisa ideaalse kuusenoorendikuga. Põhjus lihtne: kui kits järjestikulistel aastatel latvasid nahka ei pane. siis tegelikult ei juhtu selle kultuuriga midagi.
Kui me väikekiskjad kuskil 0-i ligi kütime, siis hiired söövad kultuuri kohe kindlasti lume alt ära. Kas tegemist toitumisjäljega?
Või võtame näiteks hirved, kes silorullid ära rihivad. Omanik pole aeda ümber teinud ja keegi ei kohustagi seda. Kahjustus? Metssiga silub nisupõllu servad maha nagu rulliga. Toitumisjälg?
Seni kuni pole paigas mingid kriteeriumid (kahjustuste mõiste, omavastutus, metoodikad hindamiseks jmt), on minumeelest fondi idee üksnes neile kasulik, kes selle "poti" juures leemelusikat keerutavad. Pealegi on tegu ju väikese potiga.
Lihtne on hoida ulukite maksimaalset ja suurematki arvukust üleval, teha seejuures õnnestunud jahid turismijahinõudlejatele ning siis võtta fondist ka ulukikahjustuste eest manti.


Minu meelest pole vist eriti arvestatud, et maaomand ise (kui tegemist ei ole linna keskel asuva krundiga) põhjustab ulukikahjustuse a prima vista. Sel puhul on vägagi ebaõiglane ainult ühele ühiskonna grupile nende kahjustuste korvamise kohustus määrata. Kurbkoomiliseks läheb aga siis kui selle korvamise kohustuse saavad ainsad, kes kahjustusi veidi ohjes suudavad hoida - kütid.
Loogiline on kahjustuste silumisega alata nii et kõigepealt seotakse lahti mõisted "jahimees" ja "ulukikahjustus". Liidetakse aga omavahel mõisted "maaomand" ja "ulukikahjustus".
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Siili »

Täitsa jamaks kisub ikka kätte.Mingi paber kritseldatakse valmis aastapäevaks (nagu vanasti-Lenini sajandaks sünnipäevaks,oktoobrirevolutsiooni aastapäevaks jne) edasi sisu peavad aga lahti harutama-paika panema kohtud.Selleks et kõigis instantsides lahendeid saada kulub kindlasti oma 10-20 aastat.Seaduse järgi,kui vaidlustatakse mingi seadus ei saa ka seda seadust kasutada tegevuse alusena.Teiste sõnadega kahekümne neljandaks vastu võetud seaduse vaidlustatakse kahekümne viienda lõunaks,sisuks hiired, kes tekitavad metsakultuuridele kahju ,aga ei ole kantud jahiulukite nimekirja aga kahjustusi peab maksma jahimees.
Ilus paber on kohtule esitada ka teemal-Kui lastakse palju väikekiskjaid on hiiri palju ,kui lastakse vähe väikekiskjaid,süüakse ära kanalised.(loodusekallistajad,metsaomanikud).
Hoopis on meil maha vaikitud probleem, seoses jahiks suletud aladega.Loomade arv kasvab peagi alal,kus neid ei häirita.Hea küll,maaomanik kannab enda maal kahjud.Kes kannab kahjud aga nende vahel või kõrval asuval kinnistul,kus jaht on piiratud või lõpetatud ?Kes maksab-tellib inventuurid komisjonid eelnevate ja järgnevate kahjude vahel?Kui ka avatakse uuesti jaht kinnistul,Toompeal nagu näha ei teata veel et loomadel on jalad all,sealjuures ka jahikoertel.Kui tahad pahandusi vältida ,hoia ikka aladest päris kaugele.Nendel probleemidel on alati ühine nimetaja-jahimees on alati süüdi"nuta valva ja maksa.
Täiesti on fikseerimata maaomaniku kohustused,kuidas ta peab ise kaitsma enda vara.
Kasutaja avatar
H:Owl
Postitusi: 172
Liitunud: E Nov 19, 2012 3:30 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas H:Owl »

See küsimus peaks vist õieti olema "Küsimused ja vastused" teemas aga seal (nii tundub mulle) eeldatakse küsijalt ka vastuse teadmist. Mina ei tea.
Niisiis lootes parimat aga valmistudes halvimaks küsin: Millisele isikule (või isikute ringile) peab tulevikus maaomaniku tasuta jahiloa välja kirjutama jahimaa kasutaja, kui tema kasutuses olevate maade omanike hulgas on (näiteks) AS "Swindler & Sons" AB, kelle enamusaktsiad kuuluvad Rootsi pensionifondile?

Kõik nimed ja olukorrad selles postituses on autori fantaasia vili ja võimalikud kokkulangevused reaalsete isikute ja olukordadega täiesti juhuslikud!
Ja mis tähendab öelda hüvasti
kärmele ponile ja jahile?
Elu lõppu ja kiratsemise algust

Pealik Seattle?
Kasutaja avatar
unt
Postitusi: 476
Liitunud: K Aug 27, 2008 12:40 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas unt »

Kõigi Rootsi riigi pensionäride nimele! :mrgreen:
Jahil juhtub nii mõndagi... ja kõigil pole vaja kõike teada!
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas aadu kadakas »

... kes ise ei oma õrna aimugi, kuidas nende raha kasutatakse.
Vasta