Hakati menetlema

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Vasta
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas kakuke »

aadu kadakas kirjutas:Rallmanni jutt on ju enamasti õige, kuid ei kirjelda tervikut, vaid ühe huvigrupi peasuunda. ...

Aga see on ju äärmiselt loogiline, et igaüks esindab oma huvigrupi suunda.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Ain Aavik »

No hoogu juurde ..
-----------------------------------------------------------------------------------------
EEML: Jahindus toetub liialt maaomanikele ja maksumaksjatele
Eesti Erametsaliidu pressiteade

07.03.2013

Jahindus toetub liialt maaomanikele ja maksumaksjatele

Uue jahiseaduse eelnõu arutelud on taas jäänud toppama. Sedapuhku siis Riigikogus ning peamiselt ulukikahjude kompenseerimise küsimuse tõttu. Keskkonnaministeerium on esitanud ettepaneku, et lisaks eelnõu algtekstis väljapakutule võiksid jahimehed luua ise vabatahtlikke fonde ulukikahjude kompenseerimiseks. Jahimeeste soov on aga luua selleks riiklik fond. Metsaomanikud on juba väljendanud oma poolehoidu Keskkonnaministeeriumi ettepanekule.

Arved Viirlaiu Põhja-Eesti Metsaühistu juht Kalle Põld sõnab, et jahimeeste poolt soovitud fond jätab endiselt kõik kulud maaomanike ja maksumaksjate kanda. „Kavalate jahimeeste pakutud fondi loomise soovitusega pannakse nende arvates lolli maaomaniku õlule sisuliselt kogu ulukikahjustuse talumine, sest seaduse eelnõu kohaselt maaomanikuna kannan ma ulukikahjustused ca 90% ulatuses ja jahimeeste pakutavat fondi peaks hakkama ülal pidama minu kui maksumaksja raha, mis sisuliselt tähendab ju seda, et jahimeeste vastutusele ei jäägi praktiliselt midagi."

Eesti Jahimeeste Seltsi seisukoht on olnud, et riikliku fondi abil saaksid jahihooaja alguses jahimehed kindluse selles osas, kui suured saavad olema nende kulutused. Erametsaliidu tegevdirektori Priit Põllumäe sõnul on ju sama küsimus ka maaomanikel. „Metsa- ja maaomanikud tahaksid ka võib-olla teada, milliseks nende järgmise aasta kulutused kujunevad, ent kahjustused on ettearvamatud ning sellest tulenevad kulud sisuliselt prognoosimatud." Maaomanikel pole täna võimalik nende kulutuste kontrolli all hoidmise osas kaasa rääkida."

„Mündil on ka teine külg," rõhutab Põllumäe ning lisab: „Põllumajandus- ning maaelu poliitika toetuste abil panustavad maaomanikud säästvasse maakasutusse. Nende toetuste üheks allikaks on ka Eesti riigi ehk maksumaksja raha. Mis saab aga siis, kui toetusega tehtud investeering metsloomade poolt täielikult ära süüakse? See on sisuliselt varjatud maksustamine, sest kui räägime maakasutuse kuludest ja tuludest, siis peame kõiki neid nüansse silmas pidama." Põllumäe lisab, et kahjuks kiputakse tänastes ulukikahjude kompenseerimise aruteludes rääkima vaid jahimeeste kuludest, samas unustades, et jahipidamise (emotsionaalne hüve) ning ka jahisaaduste näol on tegemist siiski sisuliselt tuluga.

Metsakasvataja Anti Rallmann toob välja veel ühe tahu: „Jahimehed söödavad arvukuse suurendamise eesmärgil metssigu, kes aga hea meelega pistavad nahka kanaliste kurnad. Seasöödakohtades pugivad end rasva kährikud, kes samuti ei jäta maaspesitsejate lindude kurnasid söömata. Tagajärjeks on kanaliste arvukuse vähenemine ja kaitsealade laienemise surve maaomanikele."

Tõsi, jahimehed teevad igal aastal hulga kulutusi - laskemoon, bensiin, riided, raadiosaatjad, lisasöötmine, jahiseltside liikmemaksud jne. Teisalt saadakse vastu erinevaid hüvesid - nii emotsionaalseid, sotsiaalseid kui ka majanduslikke. Kas tegemist on kahjumliku ettevõtmisega? Kuna Eestis on 15 000 jahimeest, siis kindlasti see nii pole. Järelikult on saadavad hüved piisavad, et teha kõiki vajalikke kulutusi.

Milised rõõmud jäävad täna maaomanikele? Kõik ulukikahjustused tuleb sajaprotsendiliselt ära kannatada, sellele lisandub emotsionaalne äng tehtud töö ja nähtud vaeva luhtaminemisest. Ka maksumaksja saab enesele teadmata sellest ebaõiglusest osa. On kahetsusväärne, kui riigis tehakse otsuseid viisil, mis ei arvesta osapoolte reaalset vastutuskoormat; otsus ei saa sõltuda sellest, kas otsuse tegija on ise või omab tutvusringkonnas jahimehi.

1. Eesti Erametsaliit peab ebaeetiliseks, et keskkonna ja avalike hüvede kaitsmise retoorikaga püüab Jahimeeste Mõttekoda põhjendada vana jahindussüsteemi säilitamist, tunnistamata seejuures, et:

1.1 ulukiasurkondade ohjamisega pole paljud jahipiirkonnad toime tulnud ja sellega on kahjustatud ökosüsteemide tasakaalu (eriti metssigade lisasöötmisega tekkiv kahju kaitsealustele liikidele);

1.2 motivatsiooni puudumine teha koostööd maaomanikega ja võtta vastutust ulukikahjude ennetamise eest on viinud konfliktideni kogukondades ning soosinud metsa- ja põllukahjude teket;

1.3 kuni tänaseni pole enamuse eramaaomanikega peetud vajalikuks lepinguid sõlmida, kuigi seda on kehtiv seadus eeldanud;

1.3 paljud jahipiirkonna kasutajad korraldavad jahiturismi ja realiseerivad ulukiliha kommertseesmärgil - selle äri käive on mitmeid miljoneid eurosid, kusjuures turistidele pakutakse teenust kohati ka "mustalt";

1.4 kasvava maamaksu peab tasuma maaomanik, samuti tegema investeeringud metsa- ja põlluteedesse, metsakultuuride uuendamisse ja viljapõldude rajamisse - samas pole uue jahiseaduse vastased valmis isegi proportsionaalselt maaomanikuga hüvitama tekkivat ulukikahju;

1.5 aktiivselt töötatakse selle vastu, et jahipiirkondade lubade väljaandmine oleks läbipaistev ja kõigile avatud protsess, vältimaks konkurentsi, milles sõelutaks välja kõige enam kogukonna huve arvestav ulukihoolde teenuse pakkuja ja mis võib paratamatult viia "vanade olijate" privileegide kadumiseni.

2. Eesti Erametsaliit toetab omanike poolt kaua oodatud jahiseduse eelnõu sisukat menetlust Riigikogus ja kutsub üles Riigikogu liikmeid lõpetama nõukogude aeg meie jahinduses ning looma uue seadusega eeldused meie ökosüsteemide terviklikuks majandamiseks ja omanike põhiseaduslike õiguste taastamiseks.

Lisainfo: Priit Põllumäe, EEMLi tegevdirektor, mob: +372 504 0928, priit.pollumae@erametsaliit.ee

Pressiteate edastas:
Regina Hansen
Eesti Erametsaliidu kommunikatsioonijuht
+372 52 75151
regina.hansen@eramets.ee
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas aadu kadakas »

Tubli EEML! Või peaks ütlema "soe" nagu ühes asjapeitusmängus.
Mitte Mõttekoda pole see mitmepealine lohemadu, vaid reguleerimata jahiturism, mis tasakaalu jahinduses on peapeale pööranud. Ma rõõmuga näeks, et EEML selles osas võtaks riigilt "nööbist kinni" ning samas läheks seda konnasilma praktikas parandama ehk otse jahiturismiärikate peale. Lihtsalt arvan, et siis tuleb selle "pahega" võidelda ka Teie enda sees.
Äkki veelkord üritaks aru saada, et miks peaks kannatama kokkuvõttes see osa Eesti jahimeestest, kes tegelikult ka jahiäri ei aja, vaid enam-vähem õigetel alustel meie jahikultuuri igapäevaselt panustavad.
JOOSU
Postitusi: 82
Liitunud: E Veebr 28, 2011 9:19 am

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas JOOSU »

:VS Tuleks sm Kõivu sõnade juurde tagasi:Kui võtta ühe metssea lihakaaluks tagasihoidlik 50 kg siis saame 417 metssea küttimisel 20 850 kg liha.
Tegin väikese jalutuskäigu ja süvenesin nendesse sõnadesse. Kaalusin oma sead laudas ära ja vaatasin Neid allesjäänud metssigu, kes pagevad Röövellikke Jahiturismide poolt meie selja taha(RMK jahialadelt, kuhu on müüdud Kirve hinnaga Jahiõigus). On märke näha juba et ulukite arvukus väheneb. Samuti need kilogrammid ei ole need mis ulukite seisukohalt on välja öeldud- neil ei anta võimalust kosuda ,nagu kodusealgi ,kes elab Säästureziimil.
Arvan et sm Kõiv on neid Numbreid võrrelnud Hobustega, kuna seda liha eksporditi ja imporditi ju Eestis.Laske ikka Oma Kohalikel Jahimeestel otsustada kui palju neid küttida, sellepärast et me maksame sellele Üritusele lihtsalt peale ja me hoiame Ressurssi nii et tulevastele põlvedele mida anda.
Igal asjal EI OLE ANTUD HINNASEDELIT, HOIDKEM MIS MEILE OLULINE JA PÜHA ON ! EI OLE SEE RAHATEENIMIS KOHT !
spioonikas
Postitusi: 42
Liitunud: N Dets 01, 2011 3:48 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas spioonikas »

Huvitav mis number on Hr.Kõivu hinnasedelil? :roll:
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Välek »

Ehk on sinna hoopis midagi kirjutatud või joonistatud.
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas andrus »

Seal pidada olla kirjutatud ODAV ?? :roll:
jahismurf
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Välek »

Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Ain Aavik »

Seda, kuidas ''ragiseb ja sulab'', saab lugeda tervikuna manusest.
http://www.epl.ee/news/eesti/koalitsioo ... d=65790172
Manused
Koalitsioon harutab omakeskis toppava jahiseaduse umbsõlme.doc
(35.5 KiB) Allalaaditud 307 korda
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Kõiv: Ulukikahjude probleemi nähakse pigem suuremana kui see tegelikult on. Enamikus Eestist teevad jahimehed ja maaomanikud koostööd ja kõik toimib.”


Ma ei saa selljuhul aru milles probleem,kui väidetavalt kahjusi praktiliselt pole ,kus kohast siis see hala milliseid hulle kahjusid maaomanikud peavad taluma? Selle punkti võiks ju siis kohe maha kriipsutada,milleks luua seadust kui avalik huvi puudub? Kas H Kõiv imeb pliiatsist probleeme välja v tahetakse jahimehele lihtsalt "kott pähe tõmmata"?
Jaanes Partsioja
Postitusi: 134
Liitunud: P Sept 19, 2010 8:34 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas Jaanes Partsioja »

Ikka kott pähe, seda on kogu eelnev teema arutlus näidanud. Hirmsasti on vaja näidata rahvale, kui rikkas on tava jahimees, ja kõike seda maaomaniku arvelt. Seaduse muudatus on tehtud kitsa huvigrupi survel, sellest saab iga vähegi mõtlev inimene aru, kes antud alateemasi on süvitsi lugenud. Ja hästi läheb see sellistele maaomanikele peale, kes omavad kusagil maatükki ja mõtlevad, et nüüd saan püsti rikkaks- on ju T.Kõiv rõhutanud, et maaomanikel on õigus kahjude eest raha saada. Nagu Ahto juba öelnud on: Paku inimesele võimalus kergelt raha saada ja ta hakkab seda mõne aja pärast juba nõudma jne, jne.
Pigem tekitab selline kallutatud demagoogia partnerite vahel suuremaid pingeid, kui arvata osatakse.
Kirgi üles kütta on kerge ja mida lollim rahvas seda lihtsam, kahjuks ei ole seaduse loojad arvestanud faktiga, et noores riigis on rahvas arenenud koos riigiga.Ei saa päris nii, et meie kirjutame seaduse, teie asi on täita. Jahimehed on enamuses vägagi mõtlev rahva osa ja see, et meie arvamus on läbi erinevate meediakanalite jõudnud eestimaalaste ette, on tekitanud olukorra, kus kerges laines õõtsuv paat on sattunud tormisele merele.Kapteni pabereid ei ole aga selles seltskonnas (komisjonis) kellelgi ja kui oli võimalus kuulata kaptenite nõuandeid, siis suurest ülbusest jäeti kaptenid rannale vaatama. Nüüd siis tõmmeldakse ja meenutatakse nõuandeid, aga isekus ei luba veel tunnistada: Kooliharidusest jääb puudu.

Igal juhul: Ainile kütust paaki ja õli mootorisse.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas rajaleidja »

Ahto Kattai kirjutas:Kõiv: Ulukikahjude probleemi nähakse pigem suuremana kui see tegelikult on. Enamikus Eestist teevad jahimehed ja maaomanikud koostööd ja kõik toimib.”


Ma ei saa selljuhul aru milles probleem,kui väidetavalt kahjusi praktiliselt pole ,kus kohast siis see hala milliseid hulle kahjusid maaomanikud peavad taluma? Selle punkti võiks ju siis kohe maha kriipsutada,milleks luua seadust kui avalik huvi puudub? Kas H Kõiv imeb pliiatsist probleeme välja v tahetakse jahimehele lihtsalt "kott pähe tõmmata"?

Avalik saladus on ju see, et maaomanikke ei huvitagi niiväga see kahjude kompenseerimine, kui igaaastane tasu, mida jahimeestelt saada voovitakse. On see siis hektari põhine või laskelimiidi põhine, eks aeg näitab.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas kakuke »

Kahjude kompenseerimine on kogu aeg vahend olnud saavutamaks oma tahtmine. Juba Ando Eelmaa, kui see pukis oli, mainis ära, et kui jäme ots nende käes, võib kahjudest üldse mitte rääkida.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas GC »

Jaanes Partsioja kirjutas:Ikka kott pähe, seda on kogu eelnev teema arutlus näidanud. Hirmsasti on vaja näidata rahvale, kui rikkas on tava jahimees, ja kõike seda maaomaniku arvelt. Seaduse muudatus on tehtud kitsa huvigrupi survel, sellest saab iga vähegi mõtlev inimene aru, kes antud alateemasi on süvitsi lugenud. Ja hästi läheb see sellistele maaomanikele peale, kes omavad kusagil maatükki ja mõtlevad, et nüüd saan püsti rikkaks- on ju T.Kõiv rõhutanud, et maaomanikel on õigus kahjude eest raha saada. Nagu Ahto juba öelnud on: Paku inimesele võimalus kergelt raha saada ja ta hakkab seda mõne aja pärast juba nõudma jne, jne.
Pigem tekitab selline kallutatud demagoogia partnerite vahel suuremaid pingeid, kui arvata osatakse.
Kirgi üles kütta on kerge ja mida lollim rahvas seda lihtsam, kahjuks ei ole seaduse loojad arvestanud faktiga, et noores riigis on rahvas arenenud koos riigiga.Ei saa päris nii, et meie kirjutame seaduse, teie asi on täita. Jahimehed on enamuses vägagi mõtlev rahva osa ja see, et meie arvamus on läbi erinevate meediakanalite jõudnud eestimaalaste ette, on tekitanud olukorra, kus kerges laines õõtsuv paat on sattunud tormisele merele.Kapteni pabereid ei ole aga selles seltskonnas (komisjonis) kellelgi ja kui oli võimalus kuulata kaptenite nõuandeid, siis suurest ülbusest jäeti kaptenid rannale vaatama. Nüüd siis tõmmeldakse ja meenutatakse nõuandeid, aga isekus ei luba veel tunnistada: Kooliharidusest jääb puudu.

Igal juhul: Ainile kütust paaki ja õli mootorisse.


Hea võrdlus sul... "kapten jäeti kaldale!" (y)
koos koeraga
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Hakati menetlema

Postitus Postitas GC »

Välek kirjutas:Jää ragiseb ja sulab: http://www.epl.ee/news/eesti/koalitsioo ... d=65790172

Ärge veel hõisake!
"Sepp on ääsile tule alla teinud, ... nüüd on vaja rauda taguda!"
Igaüks, kes oskab oma mõtteid paberile panna, peab seda nüüd tegema!
Meid on mituteist tuhat! Räägivad üksikud!
koos koeraga
Vasta