tahaks nõu

Siin võiks oma küsimusi esitada alles jahimeheks pürgijad ja noorjahimehed teemadel - kuidas jahimeheks saada,minu esimene relv jne.
Gert
Postitusi: 1
Liitunud: P Jaan 05, 2014 3:15 pm

tahaks nõu

Postitus Postitas Gert »

Tere on plaanis relva soetama hakata aga ei tea veel täpselt millist. Olen välja valinud mõned mudelid: Browning X-Bolt Hunter ja SAKO A7 SYNTHETIC (head ja vead ) palun kommenteerige kellel kogemusi nende relvadega või soovitage midagi paremat.
kakk
Postitusi: 66
Liitunud: K Jaan 19, 2011 10:04 pm

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas kakk »

Kui sa ise pole varem relva omanud siis isiklik arvamus oleks soetada alustuseks sileraudne jahirelv, kuna sellega kaasneb rohkeb jahivõimalusi.Ja laskedistants on võrreldes vintraudsega tunduvalt väiksem, ehk siis õpid uluki(objekti) kaugust hindama paremini.Noorjahimees peaks ka aru saama mõistest hiilimisjaht ja siledaraudne jahirelv sobib selleks ideaalselt.
Autoaken allakerida ja 100m+ pealt looma lasta saab pm igaüks hakkama.
(see minuarvamus)
Kõigeparem kui on võimalus soetada mõlemad nii sile kui ka vint korraga.
Kasutaja avatar
TiitR
Postitusi: 1172
Liitunud: L Aug 25, 2007 12:44 pm

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas TiitR »

kakk kirjutas:Autoaken allakerida ja 100m+ pealt looma lasta saab pm igaüks hakkama.
(see minuarvamus)

Autost laskmine on seadusega vastuolus :evil: ja olgem ausad, ka suht-koht võimatu tegevus (minu arust), kui just väike hiinlane või kärbikuga tegu pole :roll: ?
kakk
Postitusi: 66
Liitunud: K Jaan 19, 2011 10:04 pm

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas kakk »

Keelatud ta ongi, aga ikka tehakse, samamoodi on keelatud autot mistahes laskmistoena kasutada, aga näe ikka tehakse.See kes tahab see ka rikub seadust see on käinud algusest peale nii ja ainult käputäis saab karistada kui sedagi.
Aga see oli lihtsalt näide tegelikkusest.
MLP
Postitusi: 466
Liitunud: T Jaan 17, 2012 8:20 pm

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas MLP »

jh siin ei kehti isegi ütlus....(ma pole nii rikkas, et odavaid asju osta) nii see võik või peakski olema enne sile ja siis pikk!!!
sinu nukker noku!
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas rajaleidja »

kakk kirjutas:Kui sa ise pole varem relva omanud siis isiklik arvamus oleks soetada alustuseks sileraudne jahirelv

Ja kõik autojuhid, esimeseks autoks peaks olema elektriauto, et kodust esimestel aastatel väga kaugele ei saaks sõita ja ära ei eksiks, esimesed 3 aastat sõita ainult ainult päikesetõusust päikeseloojanguni, esimesed 4 aastat ainult kevadest sügiseni kuni öökülmade saabumiseni. Seejärel võib katsetada kuni 65hj bensiinimootoriga öist sõitu ja juhendajaga koos ka talvel liiklemist.
Aga kui jahi juurde tagasi tulla, siis optikat püssile valides raudne reegel: esimene optika max 1,5 kordse suurendusega. Suurendust suurendada iga kahe aasta tagant 1,5-2 sammuga.
Kas te juba ära ei väsi sellest "osta sileraudne, muidu........."???? Esitati lihtne küsimus kahe konkreetse relva kohta joppen puhh ma ütlen
kakk
Postitusi: 66
Liitunud: K Jaan 19, 2011 10:04 pm

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas kakk »

Kuule joppen-puhh kui sa veel aru pole saanud mis otstarve foorumitel on siis tee see endale selgeks!
Küsiti küll üht aga anti lihtsalt soovitus.
Inimene pole ise veel vastanud ega kommenteerinud, milleks kisa?
Mis selles imelikku?Foorumi sinu arusaam, mõte?
jyri

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas jyri »

Oma vanusest tingituna ei häbene tunnistama, et isklikult minul tekkis ja on siiani probleem laskmisel sihtimisega läbi optika. Sileraudsega alustasin jahilaskmist 13 aastaselt ja harjusin "võtma ette" mistahes distantsidel õigesti. Vene ajal sai siledaga palju jooksvaid ulukeid lastud. Optikatega on nii, et tiirus probleeme pole- sihin ja taban sinna, kuhu peab. Aga välitingimustes on liikuva(jooksva) looma laskmine muutunud ületamatuks probleemiks :VS . Lasen pidevalt mööda, ehk kui isegi taban, siis mitte sinna, kuhu tahtsin, kas liiga ette või liiga taha. Koeral muidugi hea meel, saab ka tööd teha (y) .
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas hundikütt »

Ei taha kellelegi öelda,mida keegi esimeseks ostma peaks aga üks näide elust enesest.Mõned aastad tagasi võtsime oma jahtkonda vastu neli noort jahimeest,kõigil vintrelvad juba kapis.Tänaseks päevaks on elu omad korrektuurid teinud,kõik on muretsenud siledad ja enamus jahtides käiaksegi siledaga.
jahe
Postitusi: 743
Liitunud: K Mär 24, 2004 10:03 am

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas jahe »

Jahimeeste kokkutulekul vestlesin pisut vintis peaga ühe päris kena jahinaisega, kes oli igati kogemustega jahinaine.Ma siis vaikselt tegin juttu,et tahaks ka jahimeheks saada ja püssi osta,näitsik soovitas kindlalt sileraudset.Nii et hr Rajaleidja pole siin midagi et kahmad kohe vindi pihku :lol:.
243win
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas rajaleidja »

jahe kirjutas:Jahimeeste kokkutulekul vestlesin pisut vintis peaga ühe päris kena jahinaisega, kes oli igati kogemustega jahinaine.Ma siis vaikselt tegin juttu,et tahaks ka jahimeheks saada ja püssi osta,näitsik soovitas kindlalt sileraudset.Nii et hr Rajaleidja pole siin midagi et kahmad kohe vindi pihku :lol:.

Vaata jahe, mina täitsa alustasin siledaga :D Esimeseks relvaks isa vana vene IZ 12 kaliibris, siis sai käidud isa .308ga, siis soetatud 7mm rem mag, oma 12 ja .308, siis lisaks 20 kal sile, mis sai vahetatud 28 kal vastu, ja viimasena soetatud veel 45/70 gov. Ja sile 28 on ka hetkel üks lemmikuid, aga seda minu jahipidamis viiside pärast. Aga samas võin kahe käe sõrmedel ülesse lugeda lähituttavaid, kes alustanud vindiga(mõni aja jooksul ka sileda lisaks soetanud) ja vaatamata sellele lasevad, hiilivad ja hindavad kaugust kordi paremini kui kümme aastat siledaga jahti pidanud mehed ja kusjuures, pange nüüd tähele: Nad ei lase ka auto aknast loomi :wink:
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas andrus »

Seda sile vs vint teemat on siin jahutud küll ja küll. Lõppenud on alati ühte moodi.......
kui sa oled "ohoo" siis sa oled "ohoo" sõltumata sellest on sul vint või sile
jahismurf
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas kakuke »

Joppen puhh, aru ma ei taipa, päris pikk maa on veel täiskuuni ja juba foorum puupüsti täis kuutõbiseid. :D
Aga teemast rääkides, siis oli minugi esimene püss kapis vintraudne, see hernepüss 222 ja joppenpuhh, täna ma ei kahetsegi seda, sest kapis peab kõike olema, mida vajadusel pihku haarata. ;)
Ps. Gert´ile, mine poodi ja võta see, mis endale enam meeldib, sest kobedad keskmised on mõlemad, aga ei midagi erilist.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
sokk
Postitusi: 508
Liitunud: R Veebr 19, 2010 6:29 pm

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas sokk »

Gert kirjutas:Tere on plaanis relva soetama hakata aga ei tea veel täpselt millist. Olen välja valinud mõned mudelid: Browning X-Bolt Hunter ja SAKO A7 SYNTHETIC (head ja vead ) palun kommenteerige kellel kogemusi nende relvadega või soovitage midagi paremat.

Gert, kõige parem on ikka minna ise poodi ja vaadata neid. Vaata mis rohkem meeldib ja võta see. Soovitaksin vaid omalt poolt võtta kergem püss ja proovida mõlemat poes õlga ehk on üks teisest mugavam.
Born to hunt.
https://www.facebook.com/HuntingSmurf/
https://www.instagram.com/huntingsmurf/
https://www.youtube.com/channel/UCodfVOhCwglMPdlrvIjWP7A
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: tahaks nõu

Postitus Postitas kirp »

Nagu sulle juba on soovitatud, näpi mõlemat poes - tegemist on sarnase kvaliteedi ja hinnaga relvadega. Eks mõningaid erisusi ikka on ja sellest sõltub sinu otsus. Esimene erinevus on synteetkast laad vs. puit. Endal on mõlemast materialist kabadega relvi ja puit on muidugi ilusam. Samas vihmakäes pikalt olles eelistan sünteetikat - ei paisu ja mängi, mis on ujuva rauaga püsside puhul tähtis. X-boldil olla kinnitus kabaga väga hea, millele viitavat see, et kuuma rauaga ei muutuvat tabamispunkt. A7 olla tikka kinnitus neljakandilise metallplaadiga (kruvid muidugi lisaks), mis on nigelam. Teiseks valikukriteeriumiks endal oleks luku käik. Sako a7 on sako 75 sarnase poldiga. See oli omal ajal yks paremaid maailmas. Siiski A7 puuduseks tuuakse, et poldi tagumine osa on plastikust nagu tikkal (kokkuhoid). Päästikud olla mõlemal võrdselt head ja reguleeritava tõmbetugevusega. X-l on alumiiniumist päästikukaitse ja a7 plastist (nagu odavamal tikkal). Järgmine oluline erinevus on salv - a7 on see kyll plastist, aga metallservadega ja väga kindla kinnitusega, X-l pidi olema suur võimalus, et tuleb metsas mütates lahti ja kaob ära. Järgmine erinevus on optika alused - X- nimetus tulenevatki, et aluse kruvid on kuidagi teineteise telgedega risti. Kas ja mis hinnaga neid aluseid liigub, ei tea. Sako torud olla täpsemad (jahil on muidugi vähe vahet kas tihedus on alla 1 MOA v. vähe suurem). Kontrolli, millised on sinu valitud kaliibri puhul mõlema toru Twistid - sellest sõltub, kas saad raskemaid kuule eduliselt lasta. Leidsin ka yhest foorumist kurtmise, et X-l kaitseriiv klõpsuvat liigselt. Kui see on tõsi, siis on vaikselt varitsuses olles oht, et uluk kuuleb selle ära (eriti karu).
Vasta