Palun andke nõu?

2005. aasta teemad
kajahimees
Postitusi: 62
Liitunud: E Mär 28, 2005 1:53 pm

Postitus Postitas kajahimees »

Baddmanni kaliibrite valiku jutt suht-koht OK, minu meelest. Vahest niipalju ainult, et kui unustaja mees ei ole siis .30-06 võiks vindi kaliiber siiski olla, sellele pole vähemalt odavat ja kättesaadavat sõjamoona liikvel, mida .308 win puhul eriti ohtralt kasutatakse, mis aga suurema uluki jahiks minu arust ei sobi. 30-06-le on samuti võimalik kergem ja raskem kuul leida, mis ok kokku jooksevad. 12 kaliiber on muidugi haavlipüssina põhiline, kui aga hirmsasti sellest kuuli põrutada, siis sõltuvalt tsokkidest võib püssi kiiresti vanarauaks ka lasta. Üldiselt, kergem on midagi soovitada, kui enam-vähem hinnaklass oleks teada.
eeru
Postitusi: 246
Liitunud: N Veebr 26, 2004 9:17 am

Postitus Postitas eeru »

ja 3-4a möödudes avastad, et oled 3668-s .308 win omanik ja sul ei ole õiget siledaraudset ning vintrelv ei sobi õieti mittekuimillekski. Pigem siis juba .30-06 Spr. Osta alustuseks korralik siledaraudne, käid 1-2-3-4 aastat jahis ja saad teada millise kaliibriga, kui kalli ja millise optikaga vintrelva... arvestades oma jahihuvisid peaks soetama :wink:
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

Eks igaüks soovita muidugi enda vaatevinklist ja nii kuidas küsimust mõistnud on. Kuid seda väidet, et olla 3668-s 308win vintrelva omanik on kuidagimoodi kehvem kui 1834-s 30-06 vintrelva omanik ei ole väga aus algajale jahimehele välja käia minu meelest. Tal ei pruugi olla ehk eelduslikke (ning kahjuks vajalikke) teadmisi selle 308 ja 30-06 eelistajate vahelise igipõlise vaidluse lõppematusest :D:D:D, et soovitust õieti mõista. Ning kui vähegi viitsimist on padrunile enne raudalükkamist otsa vaadata, siis sõjamoona ei kasutata nagunii. Leidub muidugi erandeid, mis parata. Ohustavad ennast ja teisi sellega, seega peaks ju 308 tsiviilkäibes äkki üldse ära keelama ? ;)

Sportlaskmise aspektist on küllaltki mitmetes teemades ja mitte ainult siin foorumis piisavalt laialt vaetud 308 eeliseid 30-06 ees ja mitte vastupidi. Samas - kui harjutad enda jaoks, lase tiirus millega tahad. Viidatud 30 kaliibrid teevad lõppkokkuvõttes mõlemad ikka sama töö ära ning olulist vahet Eestis jahil ei ole. Tõepoolest, mõnesid tasandikuloomi võib Aafrikas 30-06-ga küttida ning 308-ga enamust mitte - aga pole jällegi seost algaja jahimehega Eestis.

Teema algataja tõstatas küsimuse just selle nurga alt, et oleks relv /relvad mida kasutada nii jahis kui harjutamiseks. Loomulikult tuleb harjutada ka 375 H&H Magnum relvaga laskmist, kui selline on kord soetatud. Saaks ju sedamoodi olla näiteks neljateistkümnes selle kaliibriga relva omanik Eestis. Milline au, milline lugupidamine! ;) Eelkirjutaja loogika järgi võiks siis "375mehed" niiöelda kõrge kaarega "30-06 meestele" peale p****da :D. Usun aga ka, et kõrvalseisjad hakkavad tiirus (eriti näiteka poolkinnises) 375 meestele päris pahase pilguga vaatama peale esimese võistlusseeria lõpetamist ;) ning sama hakkavad tegema relvaomaniku pangakaart ja rahakott.

Ning mis puutub soovitusse, et kõigepealt sile ja alles siis kui üldse tundub vajalik vinti osta: tendents on ikka sinnasuunda olnud, et jahirelvade valik spetsialiseerub. Vintrelv on tänapäeval peamine suurulukijahi relv, sileraudne on oma aja selles osas ära elanud, kuigi teda saab sel otstarbel kasutada, jah, seda ma loomulikult ei eita. Andke mulle andeks minu abstraktne sarkasm, kuid olen veendunud, et leidub päris heal hulgal eakamapoolseid ning kahjuks tagurlikke jahimehi, kes vintrelva kasutamise eriti noorematel jahimeestel üldse ära keelaks. Ma ei pea sellist suhtumist õigeks. Põhjendused väljuksid veelgi kaugemale käesoleva teema raamidest.

Nõndapalju siis minu soovituse täiendavaks argumentatsiooniks ning eelkirjutaja "vigurliku" mõttekäigu minupoolseks kommentaariks ;) Pingeid kruvima ja sootuks veel fleimi algatama need mõttemõlgutused ei ole mõeldud.

Päikest ;)

BM
kajahimees
Postitusi: 62
Liitunud: E Mär 28, 2005 1:53 pm

Postitus Postitas kajahimees »

Absoluutselt ei taha siinkohal .308 win kaliibrit kuidagimoodi halvustada ega .30-06 üles kiita (ise kasutan üldsegi .300 win mag suuruluki jahiks) aga kui veidi tudeerida meie viimast Jahiraamatut, siis selle kohaselt ei jätku .308 win 11,7 gr kuuliga moona puhul küllaldaselt kuuli energiat (rääkimata soovitatavast) hirve, karu põdra ja kuldi laskmisel üle 100 m distantsilt. Palju neisse numbritesse uskuma peab on iseasi, kuid näiteks .30-06 puhul nätab sama tabel sama kuuliga küllaldast enegriat isegi 200 m-l. Kui kaugelt nüüd keegi laseb või ei, jällegi pikk teema aga ilmselt võiks seda siiski arvestada. Või üldse, äkki keegi võtaks kommenteerida selle Jahiraamatu tõekspidamised (lk.216).
Ja see, et sileraudsega alustada, tiirus harjutada on kindlasti ka väärt mõte, annab hiljem vindiga praktiseerides ainult positiivset kogemust ja vilumust.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Ei ole mõtet vaielda teemal kellele emale kellele tütar (308 ja 30-06), selleks on siin üks teine teema. Huvitav, et suht noored jahimehed alustavad teemat küsimusega, et millist kaliibrit, aga ei küsi, et vot tahan neid ja neid loomi küttida, soovitage selleks kaliibrit. Ise kui otsisin omale esimest vintrelva siis sai küll esmalt ikka mõeldud, et tahan küttida metskitse, kobrast, rebast ja muid väiksemaid "pudinaid" siis sellest ka minu kaliibrivalik 222Rem. Alustaks vast ikka õigest otsast? :wink:
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

See "Jahiraamatu" tabel võtab küll veidi nõutuks selles osas tõepoolest, aga tegelik elu on teine - ikka lihtsam. Nimelt annavad erinevad laskemoonatootjad (mitte kõik) minu arusaamise kohaselt enda poolt valmistatavate padrunite kohta välja tabeleid (nt Sako oma tuleb kõigepealt meelde), millisele ulukile milline kuul millise raskusega on kasutatav ja millisele isegi soovitatav. Kui neid tabeleid, kuulide ballistilisi andmeid ja mida kõike veel kombineerida erinevate tootjate poolt erinevatele püssirohtudele omistatud suudmerõhu andmetega ning lisada sinna veel erinevate maade seadusandjate poolt etteantud normid selle kohta, millise vähima energiahulgaga tuleb teatud suurusega ulukit tabada, siis peakski lõpuks tekkima mingisugune "virrvarr" tabel, kus on sees üleüldised andmed. Peast ei mäleta, kas kõnealuses "Jahiraamatu" tabelis leidus ka viide allikale, kuid kuna ülejäänud eluvaldkonnad milles tegev olen lausa sunnivad peaaegu alati tegelema sellega, mida akadeemilisteks ringkondades nimetatakse allikakriitikaks ning veidi vähem akadeemilistes (teatud mööndustega) taustauuringuks, siis võtan endale julguse konkreetse tabeli puhul jätta enda jaoks paika väga suure lõtku vähemalt seni, kuni allikaid teada ei ole. Erineva algmaterjali kombineerimisega võib (pahaaimamatult seejuures) tekitada küllaltki tunnetatava segaduse, kuna erineva algmaterjali autorid on(st võivad olla) lähtunud erinevatest põhimõtetest, veidi erinevatest katsetustingimustest ja millest veel.

308-ga elevandi kallale loomulikult ei lähe, aga seda vahet, kas põdrapull/kult on lihtsalt suur või väga suur, tegema - lähtudes kaliibrist - kah ei hakka ;) Kukuvad nad ühtemoodi mõlemad.

Päikest ;)

BM

P.S. 300 WinMag oli ka endal veel hiljuti algselt plaanis, aga kuna senine vint oli veidi ebatäpne väiksemate ulukite kaugemalt laskmiseks, siis seekord veel kaliibrit ei vahetanud, kuna rebasele ja kitsele tundus see olevat kerge "overkill". Subjektiivne arvamus loomulikult.

BM
kajahimees
Postitusi: 62
Liitunud: E Mär 28, 2005 1:53 pm

Postitus Postitas kajahimees »

Näiteks Dynamit Nobel´il on väga hästi illustreeritud tabel igasugu moona ja sellega kütitavate ulukite kohta, võib-olla mõnel on veel. Ega jah nende numbritega ennast lolliks ajada pole mõtet aga mingi ettekujutuse, eriti algajale ta ju annab. Ja algajad kindlasti võiksid vähemalt selle konkreetse Jahiraamatu ikka läbi lugeda ja tudeerida, seal paljud asjad üsna ok ära seletatud.
Mis veel suuremate kaliibrite koha pealt-ega ikka täpsus loeb palju. Pole sel energial tähtsust, kui kusagilt pehmest kohast läbi põrutad. Pole nii ühti, et piisab pihta laskmisest! Ja ka korraliku tabamuse puhul võib uluk ikka 100-150 m ära uimerdada. Nii et, tuleb püsida mõistlikkuse piires ja arvestada konkreetselt oma relva võimalustega.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Jahiraamat on kena ajalooline tagasivaade möödunud sajandi kaunitele seitsmekümnendatele ja kaheksakümnendatele aastatele. Aeg on edasi läinud. Kineetiline energia? Palun veenduge Norma kodulehekülge vaadeldes, et näiteks 308 WIN 11,7g (Nosler) Partitioni kuuli kineetiline energia 100 meetri peal on suurem kui 30-06 Spr "tavalise" poolmantelkuuli (Vulkan, Oryks, jt) energia 100 m pealt!
Järeldus: kuuli BC on kineetilise energia säilitamise suhtes väga määrava tähtsusega keskmistel ja pikkadel distantsidel!
Palun ärge soovitage noorjahimeestele esimeseks püssiks 30-06 poltlukuga püssi! Neil tuleb sellega laskma ka hakata! 308 Win on igal juhul mõõdukam ja mõistlikum valik!
Kasutaja avatar
Arles
Postitusi: 602
Liitunud: K Dets 22, 2004 11:13 am

väike arvamus

Postitus Postitas Arles »

Minu tagasihoidlik kommentaar oleks, et siledaraudne esimeseks relvaks on hea valik ainult siis, kui muid võimalusi ei ole.
Nimelt ei ole kasulik laskma õppida liigagi ebatäpse relvaga, kui on võimalik lasta täpsemaga (ntx lahtise sihikuga vintrelvaga).
Mõned küll soovitavad sõitma õppida sapaka/mossega aga milleks?

Loomulikult ei kehti soovitus linnujahi soovi kohta.

Parimat!
kajahimees
Postitusi: 62
Liitunud: E Mär 28, 2005 1:53 pm

Postitus Postitas kajahimees »

Kaupo on loomulikult sel teemal, ja veel mõnel muulgi, täielik ekspert, seetõttu tema soovitusi tasub alati kuulata ja lugeda. Kahju, et sellised materjalid üldse siis sinna raamatusse sisse said, mindki need numbrid hämmastasid, teades, et Eestis tõesti lastakse pea kõike .308-ga.
Siinkohal üks küsimus Kaupole teemaväliselt-ega Sa .300 win mag juhuslikult ei lae, või oskad soovitada, kes laeb?
Suletud