Nitecore Chameleon

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
Vasta
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Nitecore Chameleon

Postitus Postitas andrus »

Jahimehes suured jutud olnud ja väidetavalt ka palju teist müüdud.
Mis kogemused kasutajatel on?
jahismurf
Lauri_L
Postitusi: 4
Liitunud: P Veebr 16, 2014 10:16 am

Re: Nitecore Chameleon

Postitus Postitas Lauri_L »

Olin selle Jahimehe artikli kirjutamise juures ning lisaks paneksin mõned täpsustused juurde...

Nitecore Chameleon seeria lamp CU6 on igati asjalik UV lamp. Ütleks et üks parimaid ja multifunktsionaalseimaid, mida selle raha eest on võimalik saada (see pole kindlasti reklaamiks öeldud). Tegemist on ka tõupuhta UV-ga (365nm).

Olen lähiajal saanud lisaks CU6-le proovida mitmeid kuni 100€ maksvaid UV lampe ning tuleb tõdeda et CU6 teeb oma töö kõige paremini ära. Lisaks on alati saadaval valge valgus. No ja kui kellelegi oluline on, siis lambi peas on ka pisemad vähemvõimsad LED-id rohelise, sinise ja punase valgusvärvusega, neist aga looduses suurt tolku ilmselt pole. Punane ehk pimedas kaardi lugemiseks vms. See, et on võimalik kasutada 18650 Li-ion akut, on tõsiseks plussiks. Palju on lampe, mis kasutavad vaid CR123 liitiumpatareisid ning need maksavad palju ning neid kulub samuti palju.

Enne aga tuleks endale selgeks teha, mis on UV valgus ja mida see teeb. Abiks näiteks Wikipedia. Kindlasti tuleks enda harimiseks läbi lugeda see artikkel.

Kui kogu tekst lühidalt kokku võtta, siis UV valgus on lillakas ning lambist (CU6) väljudes suhteliselt "nähtamatu". Valges või kergelt hämaras on paljude esmane jahmatus suur, sest tundub, et lamp on kasutu. Pimedas keskkonnas muutub olukord aga oluliselt ning UV toob kasutajale kontrastina esile selle, mida muidu ei näe või millele ei oska muidu tähelepanugi pöörata. Minu esimene kokkupuude selle lambiga tõi pimedas ikka tõsise :D näole. Tingimata ei pea "see" olema asi, vaid ka teatud putukad-mutukad muutuvad UV valguses silmatorkavaks. Väike stiilinäide siin ja siin. Ise ma pole metsas CU6-ga kohalikke tarakaane taga ajanud ning kaasa rääkida ei julge.

Ühesõnaga on CU6 minu meelest üks tore riistapuu, mis sobib algajast UV-lambi austajast kuni tegusa kriminalistini välja (loomulikult on võimalik rämeda € eest osta kõike, kuid siinkohal tuleks jääda realistiks). CU6 on oma kasutusse võtnud ka Rootsi ja Tšehhi politsei, seega ei saa ju olla tegemist kehva lambiga?

Mis puudutab jahipidamist, siis nagu ka näiteks sinine, punane ja külm valge valgus, muudab ka UV valgus vere mustaks. Lihtsalt UV teeb seda edulisemalt kui värvilised valgused ning tekitab seejuures vähem kõrvalvalgust. Siiski tuleb jahimehi siinkohal natukene maa peale tuua - UV lamp ei ole ega ei saagi olema "kõikvõimas" tööriist, mis meie võrdlemisi tumedates toonides looduses verejälje edukalt nähtavaks teeb. Lihtsalt must värv ei paista tumedalt taustalt välja (va kui taustaks on UV valguses fluorestseeruv pind). Samas on hea, kui UV on vajadusel ikkagi käepärast.

CU6 head küljed:
- Lisaks UV-le on samas lambis ka valge valgus (440lm/190m) ning tagasihoidliku valgustugevusega punane, sinine ja roheline valgus
- 18650 Li-ion akude kasutamisvõimalus (ja kes soovib patareisid kasutada, siis sobivad ka CR123 liitiumpatareid. Siinkohal on soovitus kasutada ikka üle 3000mAh mahutavusega akusid ja kindlasti PCB kaitsega akusid, sest vastasel juhul ei kehti lambile garantii.
- Tõupuhas UV valgus, 365nm. Paljud saadavalolevad lambid liiguvad juba 180+nm, see aga pole enam sugugi see mis vaja oleks.
- Võimas ja kaugeleulatuv UV valgus. Ideaalne detailseks tööks kuni 5m (pimeduses), samas suuremad objektid on valgustatavad ka kuni 15m. Need numbrid on siis kehtivad UV valguse korral.
- Korralik koostekvaliteet, ametlik esindaja Eestis olemas. Seega pole probleemi kui lambiga midagi ka juhtuma peaks.
- Vee- ja põrutuskindel. Vastab IPX-8 2m.
- Saab paigaldada standardmõõdus (40mm) värvifiltreid (kellel vaja), hajuteid, valgussauasid jne.

CU6 miinuspooled (jahimehe seisukohast vaadates)
- Hinda loomulikult on (115€ kanti), kuid selle raha eest saab korraliku ja pikaaegse tööriista.
- Verejälje ajamiseks on kindlasti paremaid abivahendeid - nt tubli koer.
- UV valguse kasutamine vajab pisut harjutamist ning harjumist. Tegemist pole lambiga, mille võtad ja lähed. Eelnevalt on vaja natuke trenni ka teha :wink:
- Ainult lamp komplektile tuleb juurde osta ka veel aku+akulaadija ja/või patareid. Olenevalt ostukohast saab selle komplekti juurde mõnekümne euroga. Nagu varem öeldud, siis ühekordne väljaminek korralikule kaitsega akule ja laadijale tasub ennast kindlasti ära. Ja akudest siis ikka 3000+ mAh mahutavusega 18650 Li-ion akud. Panasonicu NCR elementidel baseeruvad 3100mAh ja 3400mAh on (y).

Kui on veel küsimusi, siis püüan võimalikult objektiivselt vastata.
Taskulambid.eu - suurim valik kvaliteettaskulampe Eestis!
metskurvits
Postitusi: 28
Liitunud: P Juul 08, 2012 8:52 pm

Re: Nitecore Chameleon

Postitus Postitas metskurvits »

Oman sellist lampi, millel valge põhivalguse kõrval ka sinine LED (lisaks nõrk punane ja roheline).
Minu arust sellest sinisest valgusest pole midagi tolku. Veri ei paista ei lumel ega lumeta ikka välja. Põhivalgus valgena 500 lumenit on aga igati asjalik. Valgust ikka piisavalt. Lisaks veel vastupidav 3100mAh mahutavusega aku. Valgustugevust saab viie-astmeliselt valida.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Nitecore Chameleon

Postitus Postitas aivar00 »

UV ja lihtsalt sinine valgus on 2 iseasja :lol: :lol:
ikka lõbusalt
metskurvits
Postitusi: 28
Liitunud: P Juul 08, 2012 8:52 pm

Re: Nitecore Chameleon

Postitus Postitas metskurvits »

Nitecore chameleon Cb6 ei ole jah Uv valgust, vaid tavaline sinine lisaks. Igatahes sellest sinisest seal tolku pole.
Vasta