kustutada

Jaht koertega ja kuidas oma lemmik tööle saada .
Vasta
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: kustutada

Postitus Postitas baddmann »

Sa ei vastanud mu küsimusele, Puugi. Mis seos on TÕULISUSE NÕUDEL jahindusega ? St miks on vältimatu seaduses nõuda, et jahti tohib Eestis pidada ainult TÕULISTE (st eraorganisatsioonide poolt kehtestatud reeglite alusel aretatud omadusi evivate) koertega ?

Küsin suurelt aretajalt ka teise küsimuse, kuigi ma tean, et see on oluliselt ebameeldivam vastata. Kas pole mitte nii, et tõuraamat on tõusüsteemi elushoidjatele hädavajalik, kuna ühe tõu raames paarituste tegemine juba iseenesest tõstab riski geneetiliste haiguste esinemiseks ? Seega kas ei jõua me niiviisi mõeldes mitte sellise "ketserliku" oletuseni, et mida kaugemalt suguluses olevaid koeri paaritada, seda väiksem on geneetiliste haiguste risk ? ;)

Seega pole mõtet õigustada jahipidamisel AINULT tõupuhaste koerte kasutamise SEADUSLIKKU NÕUET loomade heaolu ja tervise eest hoolitsemise väitega. Põhjuseks on kas ärihuvi või lollus.

BM


puugi kirjutas:Otsene seos.Jahipidamiseks on aretatud kindlad tõud.Kui kõik koerad segamini paaritada ja ainult jahiomadust taga ajada tekiks hirmus kaos! :wink:
Kes vastutab selliste asjade eest kui kutsikatel ilmnevad kõiksugused väärarengud?Kui praegugi on registrites koeri kes on õe või vennaga poegi teinud?
Tõulisus ei välista muidugi 100%,et kõik terved koerad tulevad,aga on näha kes sellised asjad on teinud.Samas on hästi näha millistel vanematel on head ja millistel vähe nõrgemad järglased jne.
Ma üritan isegi välja uurida,et kuhu need isehakanud spetsialistid need kutsikad ja koerad sokutavad kes ootusi ei õigusta(lastakse salaja kuuritaga maha???)
Katsuks aru saada,et koer ei ole siga kes 6 kuuselt ära veristatakse!Koera eluiga on tihti üle 10 aasta.(Kui tal õnne on)
Need lambad kes üritavad midagi tõestada võiksid koerte solkimise ära lõpetada ja rottide või hamstritega oma tõuaretust välja elada!
Mul on ainult üks küsimus:Kes vastutab selle eest,et koertega igasuguseid mõistusevastaseid tegusid tehakse?
Mina vastutan ainuisikuliselt kõigi oma kasvandike käekäigu eest.Ka selle eest kui pärast ilmneb mingi terviserike mida pole osanud ette näha.
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas puugi »

Vajadusel kasutatakse näiteks laikade aretuses ehtsat susi.Kui minul on näiteks võõrast verd koera vaja ei ole seda väga raske leida .Laikadel on nii lai tõutuumik,et sobivate koerte leidmine pole üldse probleem.Miljoneid koeri üle maailma laiali.Eesti hagijatel on asi keerulisem. Kas ilma paberiteta koertel on ka mingi salajane andmebaas? :M Kuidas ma tean,et ta on piisavalt kauge põlvnemisega?
Ärihuvist on selliste asjadega tegelemine väga kaugel!On Sul aimu kui palju jahikoeri Eestis üldse aastas kasvatatakse?Võrreldes sport,ilu ja teenistuskoertega väga vähe.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: kustutada

Postitus Postitas baddmann »

Ilmselt selget vastust ma Puugilt ei saa - ma tegelikult aimasin seda ette. Pole hullu, ei saagi inimest sundida tema enda huvide vastu sõna võtma ;)

Puugi, ma eeldan, et tõututel koertel ei ole oma andmebaasi. Juba tõutus ise loob tõenäosuse (jah, tõenäosuse, mitte kindla teadmise), et liiga lähedast sugulust ei ole ning kui on, siis see ilmselt väljendub inbriidingu näol päris inetute kutsikate sünnis ja sellele järgnevas loomulikus saatuses.

Kuid tõutute koerte hulgas on veel ka tõukoerte ristandid - mis oleks sinu arvates näiteks ühe heade omadustega, kontrollitud tervisega laikatõu esindaja ja teise heade omadustega, kontrollitud tervisega laikatõu esindaja ristandi jahis kasutamise vastuväiteks ? Ma pean silmas mitte lihtsalt, et Sulle või EKL-ile ei meeldi selline asi, vaid sisuliseks vastuväiteks ? Loom on terve, õnnelik, jahiomadustega ja ei tea mida veel. Kõike seda muidugi hüpoteetiliselt. Ma ei väidagi, et neid peaks hakkama paljundama või aretama sellisel viisil, vaid et mis on põhjendatud argument seadusandja poolt sellise isendi kasutamise ärakeelamiseks. Tean oma kogemusest mõnede aastate eest, et vene-euroopa laika + karjala karukoer andsid superhea jahiomadustega kutsikate pesakonna (jah, Puugi, need konkreetsed tõud muidugi on kunstlikult eristatud algse tõu harud, aga nad ON eraldi tõud siiski ja seega EKL pühakirjas eraldi välja toodud, seega oleksid need isendid pidanud olema krantsid ja igati põlualused EKL, EJKTÜ ja EJS kontekstis). Hilisemad sama liini vene-euroopa tegelased ei olnud enam nii vahvad võitlejad;)

Kui jutt käiks nt madalama kui X cm turjakõrgusega häälega ajava koera kasutamise keelust metskitse jahtimisel, siis see keeld on oma olemuselt hoopis teistsugune, kui kindlate tõugude, tõugruppide ja üldse tõulisuse nõue. See keeld käiks konkreetselt jahipidamisomaduste pihta ja oleks minu jaoks arusaadav.

Aga olgu kuidas on. Nagu Puugi ütles, siis teeme näo, et ärihuvi ei ole. Järele jääb ... lollus.

BM

puugi kirjutas:Vajadusel kasutatakse näiteks laikade aretuses ehtsat susi.Kui minul on näiteks võõrast verd koera vaja ei ole seda väga raske leida .Laikadel on nii lai tõutuumik,et sobivate koerte leidmine pole üldse probleem.Miljoneid koeri üle maailma laiali.Eesti hagijatel on asi keerulisem. Kas ilma paberiteta koertel on ka mingi salajane andmebaas? :M Kuidas ma tean,et ta on piisavalt kauge põlvnemisega?
Ärihuvist on selliste asjadega tegelemine väga kaugel!On Sul aimu kui palju jahikoeri Eestis üldse aastas kasvatatakse?Võrreldes sport,ilu ja teenistuskoertega väga vähe.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Valaks kaõli tulle!

Siinkohal kipun BM vankril olema! Kui räägime JAHIKOERTEST/OMADUSEST ,siis mitte mingine paber ei anna garantiid ,et ma saan tänu heale paberile ka samaväärselt hea jahikoera.Jah tõenäosused on küll suuremad ,aga sama suured on tõenäosused kahe heade tööomadustega koera ristamisel ,kui omanik lihtsalt ei viitsi /taha jännata mingite paberitega ja jätab need lihtsalt tegemata ja tulemus on ju ametlikult krantsid.Isegi kaht riigikogulast ristates ,võib saada viimase päti v varga ,mitte uue riigikogulase,mis me siis veel koertest räägime! :D Ja ärge nüüd hakake jahuma ,et vot ikka sellise "sabakumerusega"koera töövõime on suurem kui mitte standardile vastaval.Kes on viitsinud vaadata filmi "Küti elu",siis seal on ilusti näha kuidas kütt koerte hulgas valiku teeb.Meie koerakasvatajate üks lubatav garantii heale kutsikale on --vanem /vanemad on venemaalt toodud! Jah see võib ju nii olla ,aga ilmselt on seal valikud tehtud hoopis teistel alustel .Toome hea koera sealt siia ja mõne põlve pärast siinset "aretust" on nende järeltulijatest saanud ütleme siis pehmelt :"Mitte enam nii head jahikoerad"
Jahikoera staatuse peaks määrama ikka töökatse ,mitte mingine tihti ärihuvidest sõltuv väljaantav uhke paber.Mis aga ei tähenda päris kindlasti tõustandardite eitamist!
Kui mees toob metsa ikka tublilt töötava "laikalaatse" koera ,siis miks peaks seadus keelama sellel koeral tööd teha?
linnukütt
Postitusi: 182
Liitunud: K Dets 05, 2012 8:49 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas linnukütt »

Huvitav keskustelu. Ma ei saa pihta milles probleem. Võtke tõugu kui tüübi kinnitust. Te ju liikluses ei saa kasutada autot, mille põhiosad koosnevad erinevate autode osadest. Õigemini saate läbi häda, kui eraldi paber antakse, et selline kokkuehitatud auto on kõlblik meie teede jaoks ja sellega sõitmine ohutu ka veel peale selle. Iga ameerika sõiduk vist ei läbi tüübikinnitust ning minu teada tüübikinnitust mitteläbinud autosid ei lubata meie teedele. Erinevaid koeratõuge omavahel paaritades saadaksegi omaehitatud auto sarnane effekt. Ühel koeral kümne erineva tõu tunnused. Millegipärast kinnitatakse ka relvatüübid ning iseehitatud tulirelva, kus on kasutatud erinevat tüüpi tulirelvade osasid, on vist kuradima raske registreerida. Või ma eksin, härrased.
Elus on kõik võimalik, ka koerhunti (Canis lupusxCanis familiaris) saavad kõvemad mehed kasutada jahikoerana, kui jõuavad võidu temaga joosta ja saavad pärale hetkel, kui too on looma murdnud ja seda sööma asub. Kotkaid ja pistrikke ju kasutatakse jahikoerte asemel, asi see koerhunt ära siis ole.
MLP
Postitusi: 466
Liitunud: T Jaan 17, 2012 8:20 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas MLP »

jh kasutatakse isegi tuhkruid jänese jahis ja mida kõike veel.Äkki teeks sellest pudrust mingi uue teema ,mis ei kannaks alapealkirja KUSTUTADA! (b)
sinu nukker noku!
Kasutaja avatar
Olgerd
Postitusi: 787
Liitunud: P Apr 09, 2006 5:16 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas Olgerd »

linnukütt kirjutas:Huvitav keskustelu. Ma ei saa pihta milles probleem. Võtke tõugu kui tüübi kinnitust. Te ju liikluses ei saa kasutada autot, mille põhiosad koosnevad erinevate autode osadest. Õigemini saate läbi häda, kui eraldi paber antakse, et selline kokkuehitatud auto on kõlblik meie teede jaoks ja sellega sõitmine ohutu ka veel peale selle. Iga ameerika sõiduk vist ei läbi tüübikinnitust ning minu teada tüübikinnitust mitteläbinud autosid ei lubata meie teedele. Erinevaid koeratõuge omavahel paaritades saadaksegi omaehitatud auto sarnane effekt. Ühel koeral kümne erineva tõu tunnused. Millegipärast kinnitatakse ka relvatüübid ning iseehitatud tulirelva, kus on kasutatud erinevat tüüpi tulirelvade osasid, on vist kuradima raske registreerida. Või ma eksin, härrased.
Elus on kõik võimalik, ka koerhunti (Canis lupusxCanis familiaris) saavad kõvemad mehed kasutada jahikoerana, kui jõuavad võidu temaga joosta ja saavad pärale hetkel, kui too on looma murdnud ja seda sööma asub. Kotkaid ja pistrikke ju kasutatakse jahikoerte asemel, asi see koerhunt ära siis ole.
Siin ongi kergelt vasturääkivust autode näite puhul, et kui ikkagi asi toimib, siis saab selle ka arvele võtta ja sellega sõita legaalselt. Kui koer toimib ala läbib näiteks jahikatse, siis miks mitte väljastada talle jahikoera pass olenemata sellest, kas ta on "orginaal juppidest või mitte". Jahikatse välistaks ka täiesti suvalised koerad metsas, kuid annaks võimaluse pidada jahti nende koertega, kellel on olemas jahiinstinktid olenemata sellest, kas tegemist on puhtatõulise isendiga või mitte.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas Ahto Kattai »

linnukütt kirjutas: Iga ameerika sõiduk vist ei läbi tüübikinnitust ning minu teada tüübikinnitust mitteläbinud autosid ei lubata meie teedele.

No vat siis ,sellest järeldubki ,et paber ei tee veel asjast asja ."Asi " peab ikka iseenesest ka "asi" olema/peab oma otstarvet täitma. Ehk siis ,"kutsikatehas" mis toodab praaki ,aga omab paberit on OK ,aga tühipalja paberi puudumisel me sobivat vahendit kasutada ei tohi!?
Kas keegi oskab pakkuda palju meil eestis jahimeestel jahikoeri on ja milline %-t nendest mitte krantsid, aga lontrused on? Ja mõelge sealt nüüd edasi,kelle huvides seadusepügal töötab?
Kasutaja avatar
Marekp
Postitusi: 172
Liitunud: L Sept 06, 2008 6:40 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas Marekp »

Olen jätkuvald arvamusel, et jahikoera pass on nõukaaegne igand, mille oleks pidanud vabariigi taasloomise käigus koos pesuveega minema viskama.
Soomes pole tõesti kunagi koertele jahipidamisel mingit tõupiirangut olnud ja puugi poolt kirjeldatud kaost ei ole ka sündinud.
Lugesin hiljuti Metsästys ja Kalastus 1/2015 ilmunud artiklit "Sukupuustaan pudonneet", päris hea ja mõtlema panev artikkel. Seekord teemaks olid hagijad ja vaatluse all olnud konkreetse kutsika soontes voolas soome hagija ja inglise rebasekoera veri. Maksab selline tõutu jahikoera kutsikas 250 eurot (tõukoer 1000 eurot). Nõudlus selliste "reppumiehen koira" (nagu neid kõnepruugis kutsutakse) järgi on suurem kui pakkumine, seega müüjad uurivad ennem ostja tausta, et olla kindel, et koer ikka tegev jahimehe kätte satuks, mitte diivanikoeraks. Loomulikult, ostjaid teavitatakse kutsika vanematest ja et selline kutsikas tõuaretusse edasi ei lähe.
Hea ajakirjandusliku tava kohaselt anti sõna ka 3-le suuremale hagija tõuühingule(soome hagijas, beagle ja dreever), muuhulgas küsiti ka, kas ja kuidas sellised mitmetõulised hagijad mõjutavad puhtatõulisi ja tõuaretust. Tähelepanuväärne oli et kõik kolm ütlesid, et see ei mõjuta puhtatõuliste hagijate tõuaretust. Küll aga nad taunisid sellist äri, aga mis neil ka muud üle jäi. 8)
Üks kõnekas fakt veel, soomes pidi igal aastal turule tulema umbes 500 täiesti tõupuhast, aga ilma paberiteta soome hagija kutsikat.
Tagasi tulles nüüd selle konkreetse kutsika juurde, siis uus omanik oli väga rahul. Kutsikas oli alles 9 kuune kui tema eest lasi juba 2 jänest (ühes jahis). Soome halljänestest on umbes 10% hall-ja valgejänese ristandid. Koera omanik ütles sellepeale, et miks peab koer olema puhtatõuline kui saak e. halljänesed enam ei ole. :lol:
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas puugi »

Ahto Kattai kirjutas:
linnukütt kirjutas: Iga ameerika sõiduk vist ei läbi tüübikinnitust ning minu teada tüübikinnitust mitteläbinud autosid ei lubata meie teedele.

No vat siis ,sellest järeldubki ,et paber ei tee veel asjast asja ."Asi " peab ikka iseenesest ka "asi" olema/peab oma otstarvet täitma. Ehk siis ,"kutsikatehas" mis toodab praaki ,aga omab paberit on OK ,aga tühipalja paberi puudumisel me sobivat vahendit kasutada ei tohi!?
Kas keegi oskab pakkuda palju meil eestis jahimeestel jahikoeri on ja milline %-t nendest mitte krantsid, aga lontrused on? Ja mõelge sealt nüüd edasi,kelle huvides seadusepügal töötab?

Oot-oot!Kas koeral mis minu käest ostsid oli midagi viga või?Kas ei hakanud tööle?Ei läbinud töökatset?Kas ei olnud nii,et said paberid ka? Mis toimub??? :VS
linnukütt
Postitusi: 182
Liitunud: K Dets 05, 2012 8:49 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas linnukütt »

Marekp "Olen jätkuvald arvamusel, et jahikoera pass on nõukaaegne igand"

Siin sa eksid. Jahikoera pass e koera katsetustõend väljastati juba enne teist maailmasõda, nimelt 1934. a jahiseaduse alusel. Katsetati hagijat ja tema tööomadusi ning katse võttis vastu riigi metsaülem, katse läbinud koer sai tunnistuse ning numbri, mis kinnitati kaelarihmale. Koera surma korral number ja tunnistus tagastati.
Nii on kirjas F.Reidolfi poolt koostatud üllitises, mis mõtestas lahti 1934.a jahiseaduse ja selle alusel antud määrused.
Sealt tuli see jahikoera pass meie jahindusse.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Puugi ära võta asja isiklikult! Eestis on ikka rohkem koeri ,kui sina toota jõuad ,seepärast pole mõtet kõig eest kätt tulle pista! :)
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas puugi »

Marekp kirjutas:Olen jätkuvald arvamusel, et jahikoera pass on nõukaaegne igand, mille oleks pidanud vabariigi taasloomise käigus koos pesuveega minema viskama.
Soomes pole tõesti kunagi koertele jahipidamisel mingit tõupiirangut olnud ja puugi poolt kirjeldatud kaost ei ole ka sündinud.
Lugesin hiljuti Metsästys ja Kalastus 1/2015 ilmunud artiklit "Sukupuustaan pudonneet", päris hea ja mõtlema panev artikkel. Seekord teemaks olid hagijad ja vaatluse all olnud konkreetse kutsika soontes voolas soome hagija ja inglise rebasekoera veri. Maksab selline tõutu jahikoera kutsikas 250 eurot (tõukoer 1000 eurot). Nõudlus selliste "reppumiehen koira" (nagu neid kõnepruugis kutsutakse) järgi on suurem kui pakkumine, seega müüjad uurivad ennem ostja tausta, et olla kindel, et koer ikka tegev jahimehe kätte satuks, mitte diivanikoeraks. Loomulikult, ostjaid teavitatakse kutsika vanematest ja et selline kutsikas tõuaretusse edasi ei lähe.
Hea ajakirjandusliku tava kohaselt anti sõna ka 3-le suuremale hagija tõuühingule(soome hagijas, beagle ja dreever), muuhulgas küsiti ka, kas ja kuidas sellised mitmetõulised hagijad mõjutavad puhtatõulisi ja tõuaretust. Tähelepanuväärne oli et kõik kolm ütlesid, et see ei mõjuta puhtatõuliste hagijate tõuaretust. Küll aga nad taunisid sellist äri, aga mis neil ka muud üle jäi. 8)
Üks kõnekas fakt veel, soomes pidi igal aastal turule tulema umbes 500 täiesti tõupuhast, aga ilma paberiteta soome hagija kutsikat.
Tagasi tulles nüüd selle konkreetse kutsika juurde, siis uus omanik oli väga rahul. Kutsikas oli alles 9 kuune kui tema eest lasi juba 2 jänest (ühes jahis). Soome halljänestest on umbes 10% hall-ja valgejänese ristandid. Koera omanik ütles sellepeale, et miks peab koer olema puhtatõuline kui saak e. halljänesed enam ei ole. :lol:

Nii,et soomlastele polegi export pabereid vaja?Karukoeraga on neil ka kõik väga ok?Vahe on meil ainult selles,et Sina loed mingisugust ajakirja,aga minul on reaalselt soomlastest koerandusega tegelevad inimesed kes asju valgustavad. (b)
Viimati muutis puugi, E Veebr 02, 2015 9:26 pm, muudetud 1 kord kokku.
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas puugi »

Ahto Kattai kirjutas:Puugi ära võta asja isiklikult! Eestis on ikka rohkem koeri ,kui sina toota jõuad ,seepärast pole mõtet kõig eest kätt tulle pista! :)

Tore on tead lugeda kui mees kes nagu on minult korraliku koera ostnud hakkab selliseid sõnu pilduma! (b)
Tootmisest on ikka asi väga kaugel.Eks ma katsun edaspidi kutsikatele paremad peremehed otsida. :!:
linnukütt
Postitusi: 182
Liitunud: K Dets 05, 2012 8:49 pm

Re: kustutada

Postitus Postitas linnukütt »

Veel Marekp "Soome halljänestest on umbes 10% hall-ja valgejänese ristandid".

Ma pole ise Metsäsys ja Kalastus 1/2015 veel lugenud ja kahtlen vähe selles teabes. Euroopa imetajad annab sellise seisukoha: "Mõnedel andmetel annab valgejänes steriilseid ristandeid halljänesega, kuid need on haruldased". Arvatakse, et see on seal, kus levilad kattuvad, seega siis ka meil. Kui see arvamus, et 10% Soome halljänestest on hall-ja valgejänese ristandid, pole tõendatud DNA analüüsiga, siis jääbki see ilmselt ajakirjas ilmunud loo autori arvamuseks. Aga looduses toimub igasugu imeasju, loomale peale vaadates ei saa siin väita midagi kindlalt.
See oli nii huvitav teave, et nüüd ma loen kindlasti sellest ajakirjast selle loo läbi.
Vasta