Nahkade parkimine.

Vahetame muljeid ja kogemusi jahitrofeede valmistamisest ja hooldusest .
Vasta
Kasutaja avatar
rartzik
Postitusi: 94
Liitunud: N Okt 31, 2013 9:54 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas rartzik »

Ei osanud esimese hooga midagi peale hakata, kuna ahastus oli suur, kuid pidasin õigeks oma "saagat" teiega jagada. Lugu siis järgmine:
Sai selle aasta alguses, kuskil jaanuaris-veebruaris 4 kopra, 1 ilvese ning 1 seapõrsa nahk viidud Pärnu külje all asuvasse Lindi külla, Peeter Raja nimelisele härrale viidud parkimisse. Tema pidi need omakorda vedama kuhugi Poola, kus need siis odava raha eest ära pargitakse. Kõik tundus tore-kena, kuni möödunud laupäevani, kui sai nahkadel järgi käidud. Kohale jõudes pandi lauale ilvese nahk ning metssea põrsa nahk. Ok..ilves oli võrreldes teiste nahkadega veel enam-vähem, kuid põrsa nahal olid karvad alles põhimõtteliselt ainult kõrvade ning saba otsas. Peremeest(Peeter Raja) ennast kodus ei olnud, kauba jagas kätte ilmselt tema naine, kes ütles, et põrsa nahk on saanud vähe soola. Põrsa nahk kuulus minu tuttavale pikaaegsele jahimehele, kes on varemgi mitmeid nahku soolanud ja lasknud parkimisse viia. Ka temal vajus suu lahti, kui ma talle naha tagasi toimetasin, sest ta olevat kohe peale nahastamist pannud kõva soola nahale peale. See selleks.. kui küsisime, et kus on kopranahad? vastas naine, et keegi tundmatu oli eile käinud ja viinud 3 kopranahka minema.. ei tea kes, ei tea kuskohast, ei tea mitte midagi tema kohta. "Kas ta teile ei toonud nahku ära? Ütles, et tuli sõbra nahkadele järgi." kostis naine. Ei osanudki mitte midagi sellise käitumise peale öelda, vahtisin lolli näoga talle otsa. Naine pakkus, et võibolla annab mulle lambanahad "kompensatsiooniks". Veel pakkus, et ostavad Poolast mingid suvalised kopranahad asemele ja toovad siis need meile tagasi.. No ei oskagi mitte midagi sellise loo peale kosta.. mingisugust vabandust ei tulnud samuti sealtpoolt. Mida teha? Ain Allasega ühendust võtta? :lol:
Manused
Sellise naha eest küsis 10€
Sellise naha eest küsis 10€
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas sooviku »

Ega sa ometi selle põrsanaha eest 10-et eurot ei maksnud :shock: ?Kust kohast sa siukse Peetri leidsid?Sellele vennale tuleks küll üle küüru tõmmata.Parastada pole küll ilus aga ei ole halba ilma heata :wink: .Järgmine kord viid nahad Jõgevale.
Naine võib olla,koer peab olema!
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas hundikütt »

:lol: Väärt nahk.Aga tõenäoliselt ikka soolaja süü.Soola vähe olnud ja nahk lihtsalt roiskuma läinud.Parkija viga see tõenäoliselt küll ei ole,nutad ja maksadki 10 euri.Aga nahkade kadumises küll kedagi teist süüdistada ei saa,puhas korralagedus. :VS
Kasutaja avatar
Val Rajasaar
Postitusi: 95
Liitunud: E Jaan 02, 2006 5:36 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas Val Rajasaar »

No miks Sa Jõgevale ei viinud??? Seanahaga on see lugu, et pärast nülgimist tuleb ka pekk naha küljest kohe maha koorida. Sool ei lähe pekikihist läbi mingi valemiga. Kui oli rasvane siga, siis oleks pidanud soolama soolvette või karva vahele lisaks hõõruma, kui ei jaksa kohe kogu rasva korralikult maha koorida. Sama rebaste jt. rasvastega. Enne tuleks oma parkaliga alati läbi rääkida iga liigi osas, et kuidas ta neid nahku tahab. Mõne puhul sõltub ka aastaajast. Variandid: sügavkülmutatud, soolatud ja toores, soolvees, soolatud ja kuivatatud, ilma soolata kuivatatud.
Studio Viridis
Ärge unustage seda oma lastele rääkida! Muidu ei räägi keegi lastelastele...
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas kakuke »

See põrsas on küll äge. :D
Tuhka see 10 euri, selle maksad ära, elu läheb edasi, aga lasin mõned aastad tagasi Jõgeval ühe väga suure kuldi naha ära parkida (seal öeldi siis, et seal pole varem nii pikka seanahka pargitud). Maksin selle eest 90 raha ja selgus, et kilbist polnud sool läbi läinud (loomulikult sellist asja parkali süüks ei pea) ja kummalgi pool kilbi kohas on 20cm karvadeta laigud. Vot selle raha eest vedeleb mul siiani kuuris selline nahk, sest seinale või põrandale sellist ei pane. Nii, et pole see 10 raha midagi hull. Elab üle. Aga veel soovitati mulle, et lase emis, kui kena suurt nahka tahad. :D Vot millised toredad soovitused. :lol:
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
rartzik
Postitusi: 94
Liitunud: N Okt 31, 2013 9:54 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas rartzik »

Leidsin tolle venna numbri siit samast foorumist. Nahad viisingi sinna lihtsalt proovi mõttes. Eile panin uued nahad posti ja saatsin Skineksisse- loodan, et mingit jama sealt ei tule :roll:
Kasutaja avatar
mrr
Postitusi: 315
Liitunud: P Nov 07, 2010 9:52 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas mrr »

Mina olen ikka Keilasse oma asju tassinud, kas see Järva on siis parem?
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas aivar00 »

Nii juhtud kui sa teenuse pakkujat ei tunne ja temaga mingit lepingut ei tee - peaasi, et saaks odavamalt. Ei ole see parastamisena mõeldud, kuid enda ameti tõttu säherduste probleemidega tihti kokku puutunud. Venelastel on selle kohta hea ütlelus - hotsetsa rõbku sjest i na hui sest!
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
rartzik
Postitusi: 94
Liitunud: N Okt 31, 2013 9:54 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas rartzik »

Tundub, et leidsin oma nahad üles. Eile kirjutas üks kaasfoorumlastest ning täna võtsin telefonitsi temaga ühendust. Nahad olid rännanud Ida-piiri lähistele :). Parkali jutt oli minu arust, et läksid kuhugi Virtsu kanti :D .Piltide järgi tundusid õiged nahad olevat, aga 100% ennem kindel ei ole, kui need nässakad lõpuks kätte saan :D
otse
Postitusi: 40
Liitunud: N Jaan 27, 2011 4:41 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas otse »

Lasin ka paar aastat tagasi mõned metssea nahad Peetri juures teha, nii hull tulemus ei ole kui Sinu pildil, karv jäi külge.Jõgevaga võrreldes on kvaliteet aga kehva küll.Suuresplaanis naha ja raha raiskamine.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas Feen »

No, selliset nahalt viimased karvad ära ja saab vägeva trummi :)
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Herr
Postitusi: 8
Liitunud: P Aug 21, 2016 10:47 am

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas Herr »

Kas keegi pärnu kandis kah nahka pargib
vollifedja
Postitusi: 573
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas vollifedja »

Ajendas kirjutama viimane (eilne) sõit Leetu tooma-viima nahku parkida.
Panen siis kirja-Kui soovid lasta nahku parkida ja tahad, et oleks ka väga hea tulem-
1. Nahka võttes palun nüli korralikult-liha-rasvaga nahast head nahka ei tule
2. Kindlasti soola-soolates tuleb neil vähemalt parim,pehmem park , kui kuivatatud nahkadel.
3. Kindlasti kasuta nahkade säilitamisel ühte viisi-kas kuivata e. soola. Mõlemad vajavad erinevat lähenemist-tehnoloogiat parkimisel , ei saa samasse patta panna, kui tahad kvaliteetset , pehmet nahka tagasi. Kuivatatud nahk vajab pikemat tsüklit ja ei pruugi saada nii pehme kui soolatud.
4- ÄRA krt KOONERDA SOOLAGA!. Pigem rohkem, kui vähem! Korralikult kõik kõrvad-käpad-ninad, naha äärevahed täis! et ikka oleks valge. Siis voldi "ümbrikuks" ja rulli kokku, pane kasti, ämbrisse,tihedalt üksteise-teineteise kõrvale, peale, SOOL ikka vahele.. kaanega kinni. Las tuleb vedelik-ära vala seda maha ja ära soola uuesti, ära pese vahepeal(jah, on niii korralikke mehi) ja soola uuesti! See vedelik ei ole vesi, vaid täitsa vajalik "staff" eel tööks. Las liguneb. Võib hoida hooaja ka soojas-ei juhtu midagi, kui on KORRALIKULT soola!
5. Ära too toornahka-ilma soolata, sügavkülmast, vaakumpakendis, kinni nööritud, traaditatud. jm nipid, mida kõikke olen näinud-kogenud selle mõne aastaga meestelt nahku Leetu viies.
6.Pole vahet, kas on nülitud tupena, kõht lahti lõigatud-sool on oluline.
virulane
Postitusi: 3
Liitunud: P Mär 30, 2014 4:51 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas virulane »

Mul ka kogemusi kopranahkadega.Kobras tuleb nülgimiseks panna selili lauale või veel parem sellisesse renni nagu puude saagimisel kasutatakse.Esimesed käpad maha,kõhu pealt lõhki,tagumised jalad lahti ja pärakuni ka lahti. Siis hoides naha servast kinni nüli puhtalt nahk maha keerates kobrast külili. Nuga peab olema terav ja ÜMARA otsaga. Hoides nahka pingul saab täiesti puhta naha. Siis keerad kopra teist külge pidi ette ja nülid naha lõpuni. Saba juures jääb ikka paks rasvakiht külge selle saab noaga maha lõigata laua peal. Kui jääb mõni koht lihaga tuleb see eemaldada. Soolamiseks on parim panna põrandale lattide peale vana sõelaplekk ja nahk karvad allpool sinna laiali tõmmata.Seejärel sool peale paksult.Soolvesi nõrgub välja ja nahk sooldub korralikult.Kui on rohkem nahku siis panna järgmine soolakihi peale ja nii edasi virna.Tuleb hoolikalt vaadata et kõik kohad oleksid soolaga kaetud. Alles peale sooldumist võib üleliigse soola maha raputada ja naha kokkukeeratult plastkasti laduda. Nii pole minul nahkadega probleeme parkimisel olnud. Olen ka teiste jahimeeste kopranahku Leetu parkimisele viinud ja igasugu imesid näinud,mõned nahad on peaaegu koos ribidega soolatud, mõned käkras,kilekottidesse kohesoolatult pakitud ja siis traadiga kinniseotult karvavabaks muudetud.Kõige suurem viga ongi kui soolvesi ei saa välja nõrguda. Muidugi tuleb kobras enne nülgimist puhtaks pesta kui on mudane ja peale nülgimist siis veidi kuivatada.
Parkida viimastel aastatel Tartus ja Jõgeval pole juhust olnud,Karjakülas aga olid hinnad röövellikud ehkki kvaliteet oli parem. Nüüd viin Leetu. Korralikult nülitud ja soolatud nahast saab seal korraliku töö. Viimati viisin sinna oma 250 nahka ja kel oli korralik kaup sai ka vastu korraliku naha. Aga mõni imestas ka et kuidas niipalju sisselõikeid jne.Siit järeldus: kõik algab nülgimisest ja soolamisest. Ka korralikult soolatud ja kuivatatud nahast saab korraliku vestinaha.
vollifedja
Postitusi: 573
Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm

Re: Nahkade parkimine.

Postitus Postitas vollifedja »

Täpselt. Mul on renn olemas, lätlased kinkisid, jube mõnus on isegi metsas, ei saa sopaseks , jääb liha puhas. Mahub ilusti kaasa, on kasti pikkusega. Ise lõikan kõhu lahti külje pealt-korjan uueks kasukaks ainult kõhunahku...
Vasta