Sigade Aafrika katk Eestis

Põevad metsloomad mitmesuguseid haigusi ja siin saab nendest juttu teha.
Vasta
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas puugi »

Katk on ammugi Pärnumaast üle läinud ja nüüd on teema tehtud?Sügiseks on katk Soome lahe ääres väljas ja keegi pole midagi näinud?
maido
Postitusi: 66
Liitunud: T Veebr 26, 2013 8:45 am

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas maido »

Selline küsimus. Kas tartumaal on nüüd keelatud koeraga jaht? Vaatasin seda katku kaarti ja nüüd on tartumaa puhveralas, mida see täpselt tähendab jahimehe jaoks kellele meeldib koeraga jahti pidada. Tänud
Kasutaja avatar
Olgerd
Postitusi: 787
Liitunud: P Apr 09, 2006 5:16 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Olgerd »

maido kirjutas:Selline küsimus. Kas tartumaal on nüüd keelatud koeraga jaht? Vaatasin seda katku kaarti ja nüüd on tartumaa puhveralas, mida see täpselt tähendab jahimehe jaoks kellele meeldib koeraga jahti pidada. Tänud
Ainult teatud valdades on ajujaht koertega keelatud Tartumaal, siit lehelt saad täpsemat infot, kus on keelatud ja kus mitte! http://www.keskkonnaamet.ee/keskkonnaka ... orrad/sak/
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Feen »

Hetkel on koeraga ajamine keelatud igal poole :) Kui küsimus on haavatud uluki ajamises lõastamata jahikoeraga, siis tuleb kaarti vaadata. Põhiline küsimus seisneb selles, et mis 1. oktoobrist edasi juhtub?
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
veix23
Postitusi: 53
Liitunud: K Jaan 05, 2005 5:03 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas veix23 »

Kui siiamaani vaatasin mureliku näoga Tartu ja Viljandi suunas, siis nüüd tundub, et oht varitseb igast küljest. Täna siis tuli info, et katku koolend siga leiti Järvamaalt, Koeru vallast, Visusti külasti (kaks korda kiviga visata minu juurest).
Vägisi tundub, et põdrajaht toimub sel aastal teist moodi.
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Joosep Käba »

Mis mõte on jahti miskil moel piirata, kui kogu maa katku täis? Läheb Soome äkki või?
Krdi ametnike parv on nigu laada tolad. Kui pole mune otsuseis teha mis ronid sinna ametisse siis? :evil:
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas GC »

On päris kindel, et inimene, olgu see või teatud ameti peadirektor, ei suuda katku levikule piiri panna!
Võib olla tänased jahipiirangud isegi takistavad katku levikut, aga kas see on suures plaanis hea või halb!?
Lugesin kuskilt, et katk levib ca 300 km aastas. Oletame, et meie ametnike kõik otsused on õiged ja suudame pidurdada leviku 150 km-le aastas, aga mis see meile annab!?
10 aasta asemel saame katkust lõpuks lahti 20 aastaga?
koos koeraga
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Ats »

Panen failina viimase SAK-i ülevaate seisuga 09.07.2015
Manused
SAK ülevaade seisuga 09.07.2015.doc
(28 KiB) Allalaaditud 464 korda
Pole looma, pole probleemi!
renemr
Postitusi: 60
Liitunud: R Okt 28, 2011 1:26 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas renemr »

Kuna meie jahimaadelt(Koeru) avastati katkuhaige metssiga ja sellega seoses mõningad veidrad asjaolud, otsustasin anda lühiülevaate toimunust. Ja alustama peab natuke kaugemalt.
Ca . paar nädalat tagasi sain kõne kohalikult elanikult, et Piibe mnt ääres maas surnud põrsas. Sõitsin siis sinna kohale ning vahetult enne laiba juurde jõudmist tahtsid maanteele tulla veel 5 põrsast.Ise mõtlesin, et selge pilt, lisaks põrsale peab emis ka maas olema, mis nad muidu siin hulguvad. Koristasin põrsalaiba ära ja tegin mitu tiiru tee ääres oleval heinamaal ja samas kõrval väikeses metsatukas, lootuses leida ka emis. Ei leidnud tookord. Kui ära hakkasin sõitma, kakerdasid põrsad teisele poole maanteele. Infoks veel niipalju, et see emis oma põrsastega elas juba kevadest saadik antud tukas ja käisid pidevalt üle tee olevat vana silohunnikut puistamas. Tegemist maisisiloga ja väga mokkamööda neile.
Ise veel mõtlesin, et kahju küll, aga midagi pole teha, loodus teeb oma töö ja eks nad riburada pidi surevad ära. Sisuliselt lugesin asja lõpetatuks.
Nüüd siis teisipäeva hommikul sain kõne, et meie jahipiirkonnas leitud katkuhaige siga. Korjuse leidjaks talunik, kes hakkas oma heinamaad niitma ja emis, keda ma juba paar nädalat tagasi otsisin oligi ikka põrsast ca 40 m eemal maas ja parajalt roiskunud. Inimene teavitas ise vet.ametit ja tuldi ning võeti proovid ( reieluu ja õlaluu). Tulemus positiivne. Kui me sõitsime nö. sündmuskohale, et kokku leppida korjuse matmine, siis jällegi vahetult enne pärale jõudmist kakerdas 1 põrsas maantee ääres. Rääkisin oma loo ära ka vet.ameti inimesele ja olin kindel , et ülejäänud 4 põrsast on vahepeal maha surnud. Otsustasin, et lähen õhtupoole ja lasen selle viimase maha, et võtta ka sellelt proovid. Käisin uuesti õhtul väikese teeäärse tuka läbi, et ehk leian põrsaste laibad ja ainsa elusoleva põrsa. Ei midagi. Ainult paar kevadist pesakohta.
Läksin siis üle tee silohunnikute poole ja mida ma näen, kõik 5 põrsast elus ja terved ja hunniku otsas tuhnimas. Mind märgates vahtisid mind pisut aega ja hakkasid tasapisi suure tee poole liikuma. Läksid üle Piibe mnt heinamaale, sellese kohta, kuhu me hommikul matsime emise. Vahtisid seal pisut ringi ja kakerdasid tagasi metsatukka. Vot nii. Aru ma ei saa, kui emis katkus, kuidas need põrsad juba katku surnud pole. Veelgi veidram, et 99% tõenäosusega hoopiski jäi emis auto alla. Katkuhaige läheks surema vee äärde või kuhugi varjulisse,jahedasse kohta, aga mitte tiheda liiklusega maantee äärde heinamaale. Minul polnud see õhtu südant kedagi maha lasta. Olen nüüd paar päeva käinud neid vaatamas, siiani kõik elus.
Magavad/elavad ühel pool teed metsatukas, söömas käivad teiselpool .Elavad paari hektari peal, mida poolitab Piibe mnt. Ära nad minna ei oska. Vat nii selle katkuga lood. Tuli justkui Kalevipoja sammuga, 60 km , nii, et vahepeal mitte ühtegi leidu.Tappis emise , aga jättis põrsad ellu.Panin põssades ühe pildi kah.
Manused
põrsad.jpg
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas GC »

Väga mõtlemapanev lugu!
Kas tõesti on põhjust mõnede analüüsitulemuste õigsus panna kahtluse alla!?
See oleks küll väga kahetsusväärne!
koos koeraga
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas sooviku »

GC kirjutas:Kas tõesti on põhjust mõnede analüüsitulemuste õigsus panna kahtluse alla!?


:lol: Ärge üritagegi.Teile seletatakse see asi nii ära,et hakkate pärast ise ka uskuma :wink: .Laua taga sea pilti vaatavad mehed teavad alati täpsemalt,kui need kes sigadega iga päev koos elavad.
Naine võib olla,koer peab olema!
jyri

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas jyri »

Nõuka ajal sai iga labor, mis "tuvastas" marutaudi (toodud kähra pea järgi), sai lisafinatse preemia näol iga "tuvastuse" pealt. Kui tuvastati ms proovis keeritsuss, siis saadi selle asemel üks tasuta luba kompensatsiooniks.
Kui praegu kehtivad samad stimuleerimise mehhanismid, siis pole mingi ime, et seakatk tuvastatakse näiteks ka prooviks toodud hülge lestal. Peaasi, et saaks roopa raha juurde küsida, mis mingil moel vähemasti jahimeesteni ei jõua kunagi.
Sama mehhanism, miks meil näiteks huntide arvukust ja nende poolt tekitatud probleeme pidevalt minimiseeritakse. Ühtedele õnnetus, teistele raharõõm.
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Üllar Tamm »

sooviku kirjutas: :lol: Ärge üritagegi.Teile seletatakse see asi nii ära,et hakkate pärast ise ka uskuma :wink: .Laua taga sea pilti vaatavad mehed teavad alati täpsemalt,kui need kes sigadega iga päev koos elavad.


Selline lugemismaterjal siis EJS-i kodulehel üleval http://www.ejs.ee/keskkonnaagentuur-soo ... uurendada/
Kui vaadata väljatoodud numbreid, siis on oodata sügisel päris tõsist tööd sõraliste arvukuse kahandamisel. Samas käpaliste arvukuse reguleerimiseks vist erilisi väljavaateid ei paista :roll:
Arvestades praegust katku levikut, on see sügiseks suure tõenäosusega pealinna all väljas ja enamus jahimaid teises tsoonis, seega oluliselt raskem etteantavaid norme täita. Kui siia lisada RMK poolt üles tõstetud probleemid kahjustustega, siis jääb vägisi mulje, et asjad juhtuvad kuidagi üheaegselt nagu keegi kõrgemal koordineeriks ja juhiks seda protsessi...
Hakka või vägisi vandenõuteooriaid uskuma :lol:
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas gunnar »

Üllar Tamm kirjutas: Kui siia lisada RMK poolt üles tõstetud probleemid kahjustustega, siis jääb vägisi mulje, et asjad juhtuvad kuidagi üheaegselt nagu keegi kõrgemal koordineeriks ja juhiks seda protsessi...
Hakka või vägisi vandenõuteooriaid uskuma :lol:


Paraku enamasti pole mitte tegemist vandenõuga, vaid hariliku rumalusest, ebakompetentsusest ning ahnusest tingitud rumaluste jadaga.
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Välek »

Vasta