Sigade Aafrika katk Eestis

Põevad metsloomad mitmesuguseid haigusi ja siin saab nendest juttu teha.
Vasta
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas puugi »

Kas lõpuks otsustati koerte ahistamised ära lõpetada?
Kasutaja avatar
pktaks
Postitusi: 539
Liitunud: L Nov 26, 2011 12:34 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas pktaks »

Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas sooviku »

Kas nüüd siis lõpuks tõdetakse,et Eesti otsus oli vale(ok poolvale :wink: ) ja hoopis Lukašenka andis oma riigis õige käsu?Ei ole küll selles osas eriti optimistlik,ennemini keelatakse veel midagi ära.
Naine võib olla,koer peab olema!
jyri

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas jyri »

sooviku kirjutas:,ennemini keelatakse veel midagi ära.

Sul õigus
Keelatakse nii mets-kui kodusead üldse, eriti nende söömine ja kogu Eesti elanikkond sunnitakse selle saavutamiseks Muhhameediusku ( kirikud asendatakse minarettidega )
Loodusliku tasakaalu ja toidubaasi säilitamiseks tuuakse sisse lisaks "pagulastele" ka kaamelid.
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas GC »

Mis nüüd siis juhtuma hakkab!?
Kas võetakse vastu mõned radikaalsed otsused arvukuse alla viimiseks?
Tänased otsused pigem pärsivad metssigade küttimist... jahipidamisvõimaluste piiramine, lisaks kütitud ulukite realiseerimine, mis halvemal juhul, seoses vereproovi tegemisega, võtab aega 4...5 päeva.
Minu meelest tuleks peatähelepanu suunata katku tõkestamisele metsast kodusigadeni!
Lihtsalt seetõttu, et inimesel looduse vastu võitlemisel nagunii suurt edu loota pole, mis iganes otsuseid me vastu ka ei võtaks. Pealegi katku tõkestamine Eesti territooriumil ei anna enne suurt midagi kui samal tasemel suudetakse seda tõkestada ka naaberriikides.
koos koeraga
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Feen »

Metsast kodusigadele läheb nüüd maru hästi. Kombainid jne põllul (jah, juba). Tuuakse sööt lauta ja mine tea mis sead selles põllus ringi jalutanud vms.

Vahepalaks info, et Tartumaal, Konguta JS maal, Karijärve ümbrusest leiti 3 seakatku kahtlusega surnud siga. Sanglast olla ka positiivne proov tulnud.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
Jahimees
Postitusi: 416
Liitunud: N Okt 16, 2003 12:49 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Jahimees »

SAK registreeriti ka Põlvamaal 24.juuli Aarna külas.
Kas tuleb jaht???
Kasutaja avatar
Jahimees
Postitusi: 416
Liitunud: N Okt 16, 2003 12:49 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Jahimees »

renemr kirjutas:Kuna meie jahimaadelt(Koeru) avastati katkuhaige metssiga ja sellega seoses mõningad veidrad asjaolud, otsustasin anda lühiülevaate toimunust. Ja alustama peab natuke kaugemalt.
Ca . paar nädalat tagasi sain kõne kohalikult elanikult, et Piibe mnt ääres maas surnud põrsas. Sõitsin siis sinna kohale ning vahetult enne laiba juurde jõudmist tahtsid maanteele tulla veel 5 põrsast.Ise mõtlesin, et selge pilt, lisaks põrsale peab emis ka maas olema, mis nad muidu siin hulguvad. Koristasin põrsalaiba ära ja tegin mitu tiiru tee ääres oleval heinamaal ja samas kõrval väikeses metsatukas, lootuses leida ka emis. Ei leidnud tookord. Kui ära hakkasin sõitma, kakerdasid põrsad teisele poole maanteele. Infoks veel niipalju, et see emis oma põrsastega elas juba kevadest saadik antud tukas ja käisid pidevalt üle tee olevat vana silohunnikut puistamas. Tegemist maisisiloga ja väga mokkamööda neile.
Ise veel mõtlesin, et kahju küll, aga midagi pole teha, loodus teeb oma töö ja eks nad riburada pidi surevad ära. Sisuliselt lugesin asja lõpetatuks.
Nüüd siis teisipäeva hommikul sain kõne, et meie jahipiirkonnas leitud katkuhaige siga. Korjuse leidjaks talunik, kes hakkas oma heinamaad niitma ja emis, keda ma juba paar nädalat tagasi otsisin oligi ikka põrsast ca 40 m eemal maas ja parajalt roiskunud. Inimene teavitas ise vet.ametit ja tuldi ning võeti proovid ( reieluu ja õlaluu). Tulemus positiivne. Kui me sõitsime nö. sündmuskohale, et kokku leppida korjuse matmine, siis jällegi vahetult enne pärale jõudmist kakerdas 1 põrsas maantee ääres. Rääkisin oma loo ära ka vet.ameti inimesele ja olin kindel , et ülejäänud 4 põrsast on vahepeal maha surnud. Otsustasin, et lähen õhtupoole ja lasen selle viimase maha, et võtta ka sellelt proovid. Käisin uuesti õhtul väikese teeäärse tuka läbi, et ehk leian põrsaste laibad ja ainsa elusoleva põrsa. Ei midagi. Ainult paar kevadist pesakohta.
Läksin siis üle tee silohunnikute poole ja mida ma näen, kõik 5 põrsast elus ja terved ja hunniku otsas tuhnimas. Mind märgates vahtisid mind pisut aega ja hakkasid tasapisi suure tee poole liikuma. Läksid üle Piibe mnt heinamaale, sellese kohta, kuhu me hommikul matsime emise. Vahtisid seal pisut ringi ja kakerdasid tagasi metsatukka. Vot nii. Aru ma ei saa, kui emis katkus, kuidas need põrsad juba katku surnud pole. Veelgi veidram, et 99% tõenäosusega hoopiski jäi emis auto alla. Katkuhaige läheks surema vee äärde või kuhugi varjulisse,jahedasse kohta, aga mitte tiheda liiklusega maantee äärde heinamaale. Minul polnud see õhtu südant kedagi maha lasta. Olen nüüd paar päeva käinud neid vaatamas, siiani kõik elus.
Magavad/elavad ühel pool teed metsatukas, söömas käivad teiselpool .Elavad paari hektari peal, mida poolitab Piibe mnt. Ära nad minna ei oska. Vat nii selle katkuga lood. Tuli justkui Kalevipoja sammuga, 60 km , nii, et vahepeal mitte ühtegi leidu.Tappis emise , aga jättis põrsad ellu.Panin põssades ühe pildi kah.

Mis nendest põrsastest saanud on? Elutsevad seal edasi või on ka läinud?
Kas tuleb jaht???
jyri

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas jyri »

koeri kasutada ei tohi – need panevad metssead jooksma ning nii võib haigus levida kiiresti ka teistesse maakondadesse,» märkis ta ja lisas, et eriti juhtub seda metsikute murdjakoerte kasutamise puhul.

Ja tulidki ühe konkreetse Kuristiku tänava tegelase kõrvad päevavalgele Kaul Nurme suu läbi - Kisajaht + lakkamatult klähvivad taksid sigu liikuma ei pane, aga "metsikud murdjakoerad" (y) jooksutavad nad 100km! :VS No comments.
rixa
Postitusi: 387
Liitunud: P Mai 04, 2008 6:37 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas rixa »

Nagu ma aru saan, siis ühegi nelja farmi juhtumi korral põletit ikkagi ei plaanita kasutada. Huvitav, mis see "õige" kogus siis on?
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Eik »

rixa kirjutas:Nagu ma aru saan, siis ühegi nelja farmi juhtumi korral põletit ikkagi ei plaanita kasutada. Huvitav, mis see "õige" kogus siis on?


Just minu mõte, et "seebiks" keeta kannatab aga kohapeal põletada on kallis :D
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas rajaleidja »


Nii lolli juttu ministeeriumim poolt pole enne kuuldunu :D Tahaks näha siga, kes jookseb ummisjalu 100km ja kes teab, kui palju veel koerte ees.
Ma olen ammu öelnud, et asi on puhtalt rahas. Ja nüüd öeldi see ka välja. Jäägu siis ka selle juurde, mitte ärgu ajagu jama:
"VTA peadirektori Ago Pärteli sõnul on jahipidamise piirangute otsus tehtud Balti riikide ja Poola poolt ühiselt Euroopa tasandil ja seda muuta ei ole nii lihtne. Selle otsusega on seotud ka SAKi puhul Euroopast tulev raha, mis tema sõnul katab 75% Eesti kulutustest.
Minister Kruuse sõnul on olukord keeruline ja toimida tuleb talupoja mõistusest lähtuvalt, aga selliselt, et rahastus säiliks."

Kui tekib oht, et tuleb oma eelarvest maksma hakata, siis jäägu piirangud peale või karmistame veelgi. Lihtne. Ja minu poolest võib sigade arvukus ka kahekordistuda. Tulevad kahjunõuded, las siis riik vastutab ka oma piirangute eest.
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Ats »



Ka Läänemaa veterinaarkeskuse juht Urmas Johanson selgitas, et metsseajahi pidamine võib katku levimist hoogustada. «Sead jooksevad maha kuni 100 kilomeetrit päevas ning siis pole midagi imelikku, kui haigus jõuab Lätist Pärnu- või Läänemaale,» ütles ta Läänlasele. Seetõttu on ka veterinaar- ja toiduamet seisukohal, et katku ajal ei tohi metssigade küttimist suurendada.


Järelikult ei tohi metssigu palju küttida.
Pole looma, pole probleemi!
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas GC »

Me võime seda küttimist suurendada või vähendada, keelata seda, teist ja kolmandat,... kasvõi saba peal seista...
Öeldakse, "las koerad (ametnikud) hauguvad, karavan (katk) läheb ikka edasi! Mitte, et ma seda tahaksin, aga inimese käed jäävad siin lühikeseks!
koos koeraga
Vasta