Talu läheduses kõlas püssipauk

Kui satud netis surfates huvitavatele lehekülgedele ,siis siia võiks neid teemade kaupa kirja panna.
Vasta
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Talu läheduses kõlas püssipauk

Postitus Postitas Ats »

http://www.sakala.ajaleht.ee/3276201/ta ... -pussipauk


Talu läheduses kõlas püssipauk

Aeg-ajalt tuleb ette juhtumeid, kus elumajale liiga lähedal kõmmutatakse jahipüssi. Nii lasid seni tuvastamata relvamehed laupäeval ühe talu juures hernepõllu poole, kus tõenäoliselt maiustas metsloom.
Aeg-ajalt tuleb ette juhtumeid, kus elumajale liiga lähedal kõmmutatakse jahipüssi. Nii lasid seni tuvastamata relvamehed laupäeval ühe talu juures hernepõllu poole, kus tõenäoliselt maiustas metsloom.


Üks-kaks korda aastas laekub politseile kaebus jahimeeste kohta. Kord kõmmutavad nood elumajade läheduses, kord eiravad eramaa silte, kord peavad ebaseaduslikku jahti.


Möödunud laupäeval tuli politseile teade Kõo vallas asuvast Paenasti külast, kus väidetavalt kaks jahimeest olid sõiduteelt hernepõllu poole ühe lasu teinud. Põllu lähedal seisab maja, mille hoovis eakas perenaine musti sõstraid korjas. Tema abikaasa Voldemar Torming, kes vahejuhtumi ajal toas oli, kirjeldas seda nii, et naine tuli joostes tuppa ja ütles, et nüüd oleks ta küll surma saanud. Püssikuul oli mehe ütlemist mööda naise kõrva äärest mööda lennanud, nii et vihinat oli kuulda.

«Jahimeestele peab ütlema, et ei tohi majade suunas tulistada,» sõnas Torming.

Kõnealune piirkond jääb Kõo jahiseltsi maadele. Loata ei tohi seltsi maadel jahti pidada ühegi teise seltsi liige. Kõo jahiseltsi juhi Jaan Zilmeri sõnul ei olnud tolleks päevaks jahiluba taotlenud ükski tema seltsi liige.

«Minu mehed need kindlasti ei olnud,» sõnas Zilmer.

Kõo jahiseltsil on 51 liiget, kellest aktiivseid jahilkäijaid on kaks kolmandikku. Jaan Zilmeri sõnul on tavaks, et mehed annavad oma jahilemineku soovist seltsi juhile teada. Ta kinnitas, et tol päeval ei avaldanud sellist soovi ükski kohalik kütt.

Igaüks, kel relv, pole jahimees

Zilmeri sõnul on suuruluki laskmiseks vaja eriluba ja kehtiva väikeuluki tuusikuga tohivad Kõo jahiseltsi jahimaadel väiksemaid loomi küttida seltsi liikmed, ilma et nad selleks eraldi luba küsima tulevad. Looma tabamisest tuleb ametivõime teavitada. Juhul kui püssist lastakse, aga loom jääb tabamata, annavad oma kandi mehed sellest Zilmeri sõnul üksteisele teada. «Ikka ütlevad, et käisid seal ja nägid, aga tead, kätte ei saand!»

Praegu pole ükski kohalik jahimees sellise jutuga seltsi juhi juures käinud.

«Tegelikult liiguvad meie poisid seal kandis vähe,» nentis Zilmer. Tema poiste hinnangul on magusamad jahimaad Võhmas ja Pilistveres.

Jaan Zilmer selgitas, et püssipauku, eriti vaiksel õhtul, on kaugele kosta.

«Isegi 50 meetri kauguselt kuuleb kuulivihinat väga hästi,» sõnas ta. Sellele, kes tulistamisega varem kokku pole puutunud, on Zilmeri hinnangul kerge eksida, hinnates enda ja kuuli vahele jäävat kaugust vaid hääle põhjal.

«Aga igal juhul käitusid jahimehed valesti. Kui nad nüüd olid jahimehed. Ega igaüks, kellel relv on, ole kohe jahimees,» täpsustas jahiseltsi juht.

Viljandi jahiseltsi esimees Priit Vahtramäe ei olnud kolm päeva tagasi Paenastis aset leidnud juhtumist kuulnud ega oskanud seda lähemalt kommenteerida. Tema teada püüavad korralikud jahimehed asutustest ja elumajadest eemale hoida. Sääraseid juhtumeid, mille kohta politseile avaldus tehakse, pidas ta pigem harvaks.

Jahipidamist võib eramaal keelata

«Neid esineb üks või kaks aastas,» teadis Priit Vahtramäe. Tavaliselt on tema tähelepanekut mööda tegemist olukorraga, kus jahimees läheb eramaale ja maaomanikule see ei meeldi.

Paraku on teo korda pannud mehi võimalik tagantjärele tabada ja kindlaks teha Vahtramäe sõnul sama tõenäoline kui nõela heinakuhjast leida.

Lõuna politseiprefektuuri pressiesindaja Kerly Peiteli teatel laekus juhtunust teade 25. juulil kell 21.17. Politseipatrull otsis Kõo poole lahkunud tumedat maasturit, kuid ei leidnud seda.

Jahiseadus kaitseb selliste juhtumite eest ka maaomanikke, lubades neil oma maal seada jahipidamiseks tingimusi või see koguni keelata.
Pole looma, pole probleemi!
Vasta