Sigade Aafrika katk Eestis

Põevad metsloomad mitmesuguseid haigusi ja siin saab nendest juttu teha.
Vasta
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Üllar Tamm »

Põrgut küll, leidub ikka tarkpäid kes anonüümsust soovides ajalehe veergudele plõksima ronivad :evil: http://www.postimees.ee/3279389/jahimee ... -puunisaed
Kui nii kõva spetsialist, võiks ikka oma nime ka alla panna :VS
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas aadu kadakas »

Päris huvitavaks kisub.
Põhimõtteliselt oleme jõudnud seakatku osas faasi, kus igaüks taotleb seda, mida oma kõige märjemates unenägudes on soovinud. Või üritab suruda läbi mingit isiklikust huvist lähtuvat seisukohta, millel seakatkuga pole ilmselt enam midagi pistmist.
Aukpüünised odadega äkki? Ülepõletamine? Mõstlik läänest valdavate tuulte tõttu idasse.
http://i24.fastpic.ru/thumb/2011/0711/2 ... 4fa29.jpeg
http://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_1_15362785.jpg
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Üllar Tamm »

Aadu, see on alles algus, see lugu läheb ikka palju lõbusamaks :lol:
Vanarahvas teab rääkida, et vanasti olla sõdade ja muude suurte hädade ajal kummalisel kombel hundude arvukus kõvasti kasvanud! Usun, et seda saame varsti ka meie näha :wink:
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Joosep Käba »

Täna meedias kuuldunud katkuteemalises uudisnupus Tõnis Kortsu kommentaar ikka väga hea. Tundub ainuke mees sealt majast, kes tegelikult ka oskab asjadest meediaga rääkida. Seda argumenteeritult ja lömitamata.

Imestama paneb rakvere lihasolkimisvabriku valvuri kommentaar. Krt selle peale ütleks mina, kui võõramaalastel ei meeldi siin bisni ajada siinsete reeglite järgi siis alati on uks lahti minna sinna kust tuldud. Näiteks omas kodus tehku nii kuidas tahavad. Seda enam, et söödavat materjali tuleb sealt järjest vähem. Saavadki kohalikud ettevõtjad oma toodangut müüa.
VR
Postitusi: 233
Liitunud: K Juul 20, 2005 9:05 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas VR »

Kas keski oskaks selgitada, kuidas muutub sigade arvu vähendamine efektiivsemaks summuti lubamisel?

Ma ei mäleta, kas raadios või artiklis keegi väitis, et siis ei saaks kõrval seisev siga aru, miks kaaslane pikali kukkus?!

Mis, need ametnikud ja lobi tegijad tõesti arvavadki nii? Kas teistes eluvaldkondades ka?
Ütleme nii, et riigi juhtimine võiks ikka reaalsuse ja teadmiste põhiselt käia, mitte filmis võis saunas nähtu-kuuldu järgi.

PS! Eile läks 30-meetri kaugusel siga puhkides minema, kui teo puruks astusin...
jyri

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas jyri »

Julgen oletada, et see keegi on kuulnud, kuid mitte piisavalt aru saanud reaalsusest, et kui samas põllus, mis üle 10ha suur, on söömas korraga mitu karja, siis ühest karjast sea laskmine summutiga ei aja teise karja sigu liikvele. Sest nad ei saa aru, kui kaugel ja mis suunast see "plõks" käis. Ja kas see "plõks" ka mingit ohtu tähendab.
Teo ( nagu ka hernekauna) peale astumise hääl on seapoolt kergesti määratletava suuna/ kaugusega ja siit ka kohe ohu tuvastamisega..
P.S. Hiljuti lasin suurest kaliibrist sea nisupõllust tugeva külgtuulega ( summutit pole), aga isegi siis, kui tulin autoga seale järgi, oli kuulda ca. 100m vastu tuult eemal jätkuvat matsutamist.
Nii et tuulise ilmaga saab ka ilma summutita põllust mitut lasta.
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas andrus »

Saab vahest ka ilma tuule,summuti ja 100meetrita. Vaid 10-15meetri pealt. Võtad ühe ära ja natukese aja pärast on nad tagasi ja sedasi 3x järjest(suurte karjas oleku puhul pole täheldanud aga kesikutw ja põrsastega ikka palju kordi).Juhuseid on iga suguseid.
Aga see summuti....kes on tahtnud sellel on see ammu olemas juba kuid ma ei tea,et selle pärast keegi oleks suutnud sigu rohkem küttida.
jahismurf
jyri

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas jyri »

andrus kirjutas: kuid ma ei tea,et selle pärast keegi oleks suutnud sigu rohkem küttida.

Mina ka ei tea. Kui oled oskaja, teed asja ka sileraudsega ära (y) , kui oled käpard :VS , ei aita ka isesihtiv kuul mitte :D .
Kasutaja avatar
unt
Postitusi: 476
Liitunud: K Aug 27, 2008 12:40 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas unt »

VR kirjutas:Kas keski oskaks selgitada, kuidas muutub sigade arvu vähendamine efektiivsemaks summuti lubamisel?

Ei muutugi! Aga meil on mehi, kes tahavad kanda lillasid pükse, mehi, kes panevad autode alla sinised tuled ja kui teemale lähemale tulla, siis ka püssirohu tera poolitajaid jne jne.
Minu arusaam asjast selline, et kui ikka keegi tahab ja ei saa sellest summuti kasutamisest ei üle ega ümber, no jumala eest, las kasutab! Ühesõnaga - pseudoprobleem :D Ja seda nii summuti kasutamise keelajate poolt kui ka kasutada soovijate poolt.
Jahil juhtub nii mõndagi... ja kõigil pole vaja kõike teada!
plaaster
Postitusi: 344
Liitunud: E Dets 19, 2005 10:32 am

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas plaaster »

Summuti oluline mürareostuse vähendaja ning ammu oleks pidanud summutid lubatud olema nagu põhjanaabritel.
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas sammal.habe »

ma näen summuti kasutegurit siis, kui tõesti on vaja mõne õrnahingelise ja terava kuulmisega kodaniku maja ümbrusest (nt 200m kauguselt vaikse ilmaga) siga, kobras vm nuhtlusisend ära lasta. et pärast ei kurdetaks et "kuulid vihisesid ümber pea" ja kurjad jahimehed tahtsid elunatukest välja võtta. mürareostus, just nimelt.
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Välek »

Sellele mehele võib sumpsikolakas olla hoopis takistavaks asjaoluks :wink: . https://www.youtube.com/watch?v=7ob0fgc0I7A
Üks nõks pikem lugu samast talendist https://www.youtube.com/watch?v=b43aF4R0h40
Andrus Michelis
Postitusi: 436
Liitunud: K Nov 03, 2004 9:13 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Andrus Michelis »

Ma ei kuuluta tõde. Avaldan vaid arvamust.
jyri

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas jyri »

Andrus Michelis kirjutas:http://arvamus.postimees.ee/3281075/nikolai-laanetu-aarmiselt-luhinagelik-on-arvata-et-seakatku-levitavad-peamiselt-inimesed


Müts maha eriala teadja ees (b) .
Paraku Eestis pole kompetentsus primaarse tähtsusega - vaja ikka olla õigete poliitiliste vaadetega. Ehk teisisõnu neid üldse mitte omada, sest Brüsseli käskude pimesi täitmisel pole isiklikku vaatevinklit vaja!
Tegelikult seletab autor ka sellise "paradoksi", nagu katku levik just ajal, kus aju- ja koerajaht kinni- ehk kevad/suvisel ajal. Kinnitades samas paljude ( ka minu) poolt väidetut, et nendest pseudopiirangutest ( aju- ja koerajahi keelamine) tolku pole :VS

Kui nüüd hr.Laanetu jutt osutub vettpidavaks, siis peaks jahipidamise ( sigade arvukuse ) piiramise initsiaatorid omale uut töökohta otsima. Kui oled oma tegudega/ tegevusetusega ikka räiget kahju tekitanud kogu "riigile" , siis pead ka "poliitilist" "vastutust" kandma. Ehk vabastama maksumaksja poolt kinnimakstud töökoht pädevamale.

Jutust koorub, et ( nagu keegi siin juba mainis) Batka Lukash toimis ainuõigesti ajal, kui EU "ametnikud" alles tatte mälusid.
Jaanes Partsioja
Postitusi: 134
Liitunud: P Sept 19, 2010 8:34 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Jaanes Partsioja »

Ammu ootasin millal Kolla oma suu lahti teeb, ega teda väga need toolisoojendajad - koha hoidjad suurt kuula. Paraku meil kõik nii targad, et eriala tippe ei kuulata, kui just poliitilist tuge taga ei ole. Austusest Nikolai Laanetu vastu loodan, et hakatakse lõpuks kaasama jahindust puudutavatesse otsuste tegemisse eriala tippspetsialiste.
Lõpetuseks: "Ei saa lõputult olla nii, et keegi Jaanes arvab et tema otsus on õige ja põdrad peavad tulevast aastast hakkama lendama - ja nii ongi õige."
Vasta