Sigade Aafrika katk Eestis

Põevad metsloomad mitmesuguseid haigusi ja siin saab nendest juttu teha.
Vasta
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas gunnar »

Indrek_I kirjutas:http://majandus24.postimees.ee/3293345/talunik-kahtlustab-jaatmekaitlejat-katku-levitamises

no t**a, v**t, p**s, m**n, p****eauk. PM ei lase küll artiklit lugeda, kuid tahaks teada, mis Pärtel ütleb? Et AS Vireen on desinfitseeritud ja kõik autod ja autojuhid on kontrollitud ja see ei ole võimalik, mis see loeb et nähtav nire taga? ma tahaks selle Vireeni autosid täitsa näha, raamivahed ja asjad peaksid olema nigu prillikivid nendel ju..


Selleks et sa ikka päris insulti ei saaks, artikkel :

Talunik kahtlustab jäätmekäitlejat katku levitamises16

Postimees14. august 2015 10:32
Loomsete jäätmete käitleja ASi Vireen auto, mis vedas 28. juulil jäätmeid Järvamaa mahetalust, kus hiljem avastati seakatk, sõitis kaks päeva hiljem katkuvabasse farmi. Sel kolmapäeval avastati katk ka selles farmis.

Järvamaa mahetalu peremees Andres Alev rääkis, et Vireeni auto käis talus 28. juuli lõuna ajal. Tegu oli tavapärase tellitud veoga, millel polnud veel mingit seost katkuga. Ent hommikul oli talust leitud haige loom, kinnitus katku kohta saabus aga kaks päeva hiljem – esimese prooviga oli olnud mingi probleem.

30. juulil käis Vireeni auto Janek Trummi talus loomseid jäätmeid ära viimas. Seapidaja oli hetk tagasi kuulnud, et Järvamaa mahefarmis oli avastatud katk, ja mainis seda autojuhile. «Autojuht ütles, et ta sealt just tuligi,» meenutas Trumm. Tema sõnade peale, et sellise autoga ei tohi puhtasse farmi tulla, oli autojuht vastanud, et ta ei olnud katkust teadnud.

Kõigilt enam kui kolme kuu vanusena surnud sigadelt tuleb võtta vereproov. Ning veel tollel päeval oli Trummi talu surnud emise vereproov peremehe kinnitusel puhas olnud. Sel kolmapäeval oli farmis aga katk sees.

«On küll desod ja asjad, aga nii ei tohi teha. Meie peame reegleid järgima ja kõiki asju tegema. Aga nemad?» pahandas Trumm jäätmekäitleja peale.

Vireeni direktor Rait Persidski ütles, et säärane asi tõepoolest juhtus, ent kinnitas, et firma autod nakkust laiali ei kanna. Vireeni auto oli käinud Järvamaal tavapärasel kogumisringil. Infot seakatkust tol päeval veel polnud.

«Saame aru Võrumaa omaniku kahtlustest, haiguse leviku viis on ebaselge,» ütles Persidski. «Bioohutusnõudeid, mida oskame rakendada, oleme ka kahekordselt rakendanud.»

Persidski ütles, et auto desinfitseeritakse pärast seda, kui loomsed jäätmed on vastuvõtusüsteemi kallatud. Seejärel pestakse auto kõrgsurvepesuritega, desinfitseeritakse kange Virocidi lahusega ning pestakse uuesti. Virocidi on lahuses soovitusliku 0,25 protsendi asemel katkuajal kaks korda enam.

Persidski andmetel tegi veterinaar- ja toiduamet (VTA) nende juures erikontrolli. Eile keelas VTA loomsete jäätmete käitlejail katkuvabade farmide territooriumile minna.

«See tuli sellest, et järjest rohkem on seapidajate seas hirmu, et viirust levitavad autod – mis ei ole absoluutselt tõsi,» kinnitas ameti peadirektor Ago Pärtel. Tema sõnul on seos autode liikumise ning katku leviku vahel puhtalt oletuslik.

Nii jäätmekäitleja Vireen kui ka talunik Trumm on ühel meelel, et Vireeni auto ei sõitnud tallu sisse, kuna seakasvajataja oli korjused juba värava juurde viinud. Trummi sõnul pole värav aga laudauksest kuigi kaugel – umbes 60 meetrit.

Janek Trumm ütleb, et tahab selguse saamiseks ja südamerahu huvides proove võrrelda, et näha, kas katku leviku ja jäätmeautode liikumise vahel on seos. Tõve levik paistab kaardil tema hinnangul liiga hüplik, et seda mitte kasvõi osaliselt autode süüks panna.
Kasutaja avatar
unt
Postitusi: 476
Liitunud: K Aug 27, 2008 12:40 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas unt »

kirp kirjutas:Vaadates nakatumise levikut Baltimaade+Poola kaarti jääb silma kummaline omapära. SAK on levunud praktiliselt lõunast põhja. Lääneosa mitmel riigil nakatumata. Vaevalt, et metsamasinad vms inimtegevus riikides vaid ühes suunas käib. Kui eeldada, et koldest leviks nakkus kõigis suundades nagu lained kivi ümber, siis peaks kõik baltimaade mandriosa ammu nakatunud olema. Metsead kah et vaevalt läänepoolsest alast eemale hoiavad (meil teisi soojemas merelises kliinas vaat et rohkemgi). Nii, et ainet mõtisklusteks (nagu Stirlits kavatses mõlgutada).

Õige tähelepanek! Aga siin võib rolli omada nn "hõrendusefekt" - hõrenduse poole liigub küllastunud ümbruskond. Sigade asurkond hakkas hõrenema A.katku tõttu Valgamaal ja seega tekkis sinna pigem äärealadelt tervete loomade juurdevool, mitte haigete väljavool. Et siga on ikkagi iseseisvalt ja omatahtsi liikuv "osake", siis tühjenev piirkond ei toimi päris nii, nagu labori tõmbekapp, aga ometi on hõrenenud asustusega alale sissetung suurem kui sealt väljatung. Võib-olla selline arusaam selgitab seda katku leviku põhiteed. Võib olla??? Kindlasti aga mitte "suuri hüppeid"! Viimaste puhul peab olema teine selgitus. Ja suure tõenäosusega on siin ikka mängus inimene ise.
Jahil juhtub nii mõndagi... ja kõigil pole vaja kõike teada!
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas puugi »

Üllar Tamm kirjutas:Siin siis vähe rohkem pilte katkusigade matmisest https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Kes vähegi kopaga on maad kaevanud, peaks omama ettekujutust kui suur mullahunnik tuleb välja kaevata, et rekkatäis seakorjuseid 6-7 meetri sügavusele matta! Piltidelt vastu vaatava mullavalli ja ühel pildil näha oleva augu põhjal pakun, et üle 4 meetri sügavust seal küll ei ole. Kui sedagi!

Õigust räägid.See kopp suudab max 4,5 meetrit sügavust võtta(kaevas mulle tiigi)Paas tuli vastu ja sead lükati otse vette!Kus on 23meetrine liivsavi kiht?Kõik on üks suur vale mis rahvale räägitakse? :M
Kui katk nüüd levima hakkab peaks nagu kuritahtlikud levitajad vastutama panema?
Saarlastelt käivad ka sama firma autod üksikuid koolnuid mandrile toomas.Miks neid ei lubata kohapeal hävitada?
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas sooviku »

Ehkki Margus Puust kutsuti jahimeeste poolseid seisukohti esitlema selgus kohapeal, et menetlus on sellises etapis, et muudatusi hetkel enam sisse viia ei ole võimalik.

:evil: No,mida kuradit.
Naine võib olla,koer peab olema!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas honkomees »

gunnar kirjutas:
Beretta kirjutas:Ei saanudki näha. Seaduse, ka seaduse muudatuse võtab vastu Riigikogu ja see läbib seal 3 lugemist. http://www.riigikogu.ee/tutvustus-ja-aj ... adusloome/


Määrust muudab ministeerium, selleks pole riigikogu vaja. Jahieeskirja saab suht käigu pealt muuta. Kuna jahipidamise vahendid on seaduses siis nendega läheb veel aega.

Samas ei anna see jahieeskirja muudatus suurt midagi, vähemalt ajakirjanduses ministri suhu pandut seal ju pole, v.a. ajujahi pikendamine kuni märtsi lõpuni, poegivale emisele, mis ikka rõve on ... .
Näis, mis seadus ütleb, kui see tuleb.

Praegu kehtib uus jahieeskiri ja keskkonnaameti ning EL keeld koertega jahile korraga ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas baddmann »

honkomees kirjutas:Samas ei anna see jahieeskirja muudatus suurt midagi, vähemalt ajakirjanduses ministri suhu pandut seal ju pole, v.a. ajujahi pikendamine kuni märtsi lõpuni, poegivale emisele, mis ikka rõve on ... .
Näis, mis seadus ütleb, kui see tuleb...



Oot, kas lugesid ikka õiget JE versiooni (jõustub alates 17.08.2015):

(6) Metsseale võib pidada:
1) aasta ringi varitsus- või hiilimis- või ajujahti;
2) 1. oktoobrist 31. märtsini jahti jahikoeraga, välja arvatud FCI 6. rühma kuuluva jahikoeraga, kelle tõustandardis kinnitatud maksimaalne turjakõrgus on üle 52 cm.

Seega ajujaht lausa aastaringi lubatud.

BM
jyri

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas jyri »

Tea kas vaatan valest kohast, aga ei leia :VS koera kasutamise regulatsioone haavatud suuruluki otsingul. Kas on muudetud või jäi samaks?
Paluks abi viidetega :M
Tänan (b) / Jyri
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas puugi »

Haavatud ulukit otsid nagu vanasti,aga muidu saad hooajale ühe kuu preemiaks juurde.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas honkomees »

baddmann kirjutas:... Oot, kas lugesid ikka õiget JE versiooni (jõustub alates 17.08.2015):
... Seega ajujaht lausa aastaringi lubatud.
BM
ikka õiget, aga ilma koerata pole ka aju, vähemalt seaaju ... ilma koerata tuleb siga välja vist ainult 1 juhul sajast, kogemata lolli peaga.
Seega tegelikult on jama see märtsi koerajaht. Tegelikult võiks koerajaht olla keelatud 1.veebruar - 1. september, no võib-olla isegi 1. august. Pitsitavad siis mõne põrsa varasügisel ära aga ikkagi pole sellist pudenemise peal emise piinamist nagu kevadtalvel.
Ja ärgu tulgu ütlema, et koerad hakkavad põdravasikaid murdma, seahais on ikka koertele eelistatud. Et nad seajäljelt läheksid põdrale üle, selleks peavad nad põdrale otse otsa koperdama.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
TiitR
Postitusi: 1172
Liitunud: L Aug 25, 2007 12:44 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas TiitR »

Tõin täna kohalikust jahindusklubist nii vereproovi ampullid, desopulbri, kui vastavad ankeedid ära ja sain paari jahimehega kokku ja seletasin edasi klubist kuuldut, kuidas nüüdsest nendega käituda, vahiti neid ampulle, ankeete ja mind kui pidalitõbist ja vastati kui ühest suust, et krt, me pole enam jahimehed, vaid kui laboritöötajad ja p*rsse need sead, las ajavad need laborimemmed neid ise taga, polegi isu enam jahti minna! Eriti, kui meie maadel pole ühtegi katkujuhust veel avastatudki. :?
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Beretta »

Riigikogu tuleb erakorraliselt kokku aga mitte jahiseadust parandama vaid Kreekas järjekordselt raha põletama.
Grumpy old man
jyri

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas jyri »

honkomees kirjutas:Seega tegelikult on jama see märtsi koerajaht. Tegelikult võiks koerajaht olla keelatud 1.veebruar - 1. september, no võib-olla isegi 1. august. Pitsitavad siis mõne põrsa varasügisel ära aga ikkagi pole sellist pudenemise peal emise piinamist nagu kevadtalvel.
Ja ärgu tulgu ütlema, et koerad hakkavad põdravasikaid murdma, seahais on ikka koertele eelistatud. Et nad seajäljelt läheksid põdrale üle, selleks peavad nad põdrale otse otsa koperdama.


Vot sellega ka mina pea 100% nõus (y) , v.a. seajaht koeraga alates 01Augustist :VS . Kui taheti 1 kuu juurde panna, siis olgu selleks September, mitte Märts, kus enamusel emistest juba triibulised taga. Siis just lähebki murdmiseks :mrgreen: , ja mitte ainult laikade poolt ( kuigi veeretatakse nagunii ainult nende kraesse :evil: ).
Kasutaja avatar
Karmo
Postitusi: 301
Liitunud: K Okt 13, 2004 2:30 am

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas Karmo »

puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas puugi »

Seda oleks pidanud insenerid kohe mõtlema,et vette mattes tõusevad korjused maapinnale tagasi!Nüüd ei imesta üldse kui kogu Jõgevamaa katkuga kaetud saab.Karudel on hea söömas käia. :P
kahro
Postitusi: 313
Liitunud: N Veebr 16, 2006 7:30 pm

Re: Sigade Aafrika katk Eestis

Postitus Postitas kahro »

Kas kellegil on tuvastatud seakatku antikehasid metssigadel? Ei taha kuulda küla jutte!
Vasta