Docter või Zeiss

Optikajutud.Räägi inimestega , et leiaksid oma relvale õige optika.
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas Beretta »

http://www.frankonia.de/Zfr.+Victory+V8 ... lfernrohre
Kena küll... aga nagu kalur kirjutas feuchter Traum.
Grumpy old man
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas andrus »

jyri kirjutas:Koera omanikuna ei lubaks kütiliinil kasutada optikaid, millede min. suurendus on üle 2....m


Kuidas selle keelamisega nüüd ikka on?
jahismurf
puugi
Postitusi: 1479
Liitunud: E Mär 05, 2012 7:08 pm

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas puugi »

Sellest saad Andrus alles,siis aru kui asi ennast puudutab.
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas andrus »

Saan aru küll ja väga hästi aga päris "ohoo" juttu kah pole nagu mõtet ajada.

Keelaks mingi min.suurenduse ja voh NEED vot need on OK riistad.
Kui inimene on tropp siis on ta tropp sõltumata m.nni pikkusest ja min.suurendusest.
Õnnetusi juhtub ja juhtub ka siis kui sa oled üritanud riski 0 lähedaseks viia.
jahismurf
jyri

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas jyri »

andrus kirjutas:Kui inimene on tropp siis on ta tropp sõltumata m.nni pikkusest ja min.suurendusest.
Õnnetusi juhtub ja juhtub ka siis kui sa oled üritanud riski 0 lähedaseks viia.

(y) (y) (y)
Aga minimiseerida võib, ja seda ma üritan teha. Üks on nö õnnetus( keegi pole selle eest kindlustatud), teine aga loogiline ja kahjuks oodatud finaal.
Üks kord on juhus, teine kord on kokkusattumine. Kui aga kolmas kord- siis juba seaduspärasus.
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas Motorist »

Koerte omanike murest nende neljajalgsete sõprade pärast ajus võib aru saada, aga reaalsus on see et 3x min suurendusega optika on tõenäoliselt suurel osal meestest kes täna jahil. See oli ju nn hea standard veel 5-6 aastat tagasi. Täna on need suurused alla tulnud...aga ega igamehe rahakott võimaldagi üle 4-5 aasta 500-1000 või rohkem eurist optikat vahetada või siis 2-3 optikat igale relvale vahetuseks osta...aimpoint on hea lahendus, aga näiteks minu Blaseril tähendaks see vähemalt 700€ kulutust. Ja ka see ei päästa, kui midagi kõrvade vahel pole :VS
Liinil jäta siga laskmata, kui koer ja siga koos optikasse mahuvad...nii lihtne see ongi ja 100m taha pole kiirelt jooksvat siga koera ees põmmida nagu nii mõtet. Pigem kuula ära jahikkaslaste hurjutamine, et "looma läbi lasid" kui hilje sitta lasku kahetseda.
Kui aga lähed ajusse sisse koera eest laskma, võta optika maha ja lase latilt. Pigem on viimane suurem probleem, kuna aastaid on optikaid paigutatud fix jalgadele, sest see oli odavam.
jyri

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas jyri »

Motorist kirjutas:Liinil jäta siga laskmata, kui koer ja siga koos optikasse mahuvad...nii lihtne see ongi ja 100m taha pole kiirelt jooksvat siga koera ees põmmida nagu nii mõtet. Pigem kuula ära jahikkaslaste hurjutamine, et "looma läbi lasid" kui hilje sitta lasku kahetseda.
Kui aga lähed ajusse sisse koera eest laskma, võta optika maha ja lase latilt. Pigem on viimane suurem probleem, kuna aastaid on optikaid paigutatud fix jalgadele, sest see oli odavam.

Vot Sinuga ma läheks sellise jutu järel mistahes jahti. Paraku on liialt palju neid, vanu ja ka rohelisi, kes räägivad küll nii aga ikka lasevad. Sellepärast käingi "väikeste" puntidega
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas kirp »

Enamus soome "proffe" ehk siis liikuva märgi laskjaid (paljud ka reaalsed jahimehed) lasevad siga 50 pealt 14x suurendusega (endal ka vähe imelik tundub). Väiksemal suurendusel pidavat kannatama täpsus. Ise ei ole lasketiirus eriti yle 6x julgenud keerata, aga mõtlesin proovima hakata. Ju on harjutamise asi, sh. mõlema silma "pildi" kasutamine kui yks neist suurenduseta ja teine 14x zoomis. Ostsin ka kunagi endale toru mille alumine ots 1x suurendusega. Just selleks, et silmade pildid sarnased oleks. Minule ei istu. Võimalik et vaja vaid siis kui siga praktiliselt jalust maha jookseb. Aga seda juhtub jahtides üldjuhul harva. Ehk siis "moraal" - ka koera ellujäämisel on oluline laskeoskus, mis nii mõnelgi kamraadil kipub kehvapoolne olema. Ja optika 2 või 3x erinevus seda vaevalt päästab.
jyri

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas jyri »

Sa kirjutad jumallaõiget juttu. Paraku käib see justnimelt "proffide" ja tiiru kohta.
Ma pole proff, aga proovinud märki "jooksev siga" lasta 14x suurendusega, keerasin optika tagasi kuskil 6-7 peale. Sest mitte proffina lasen asendist "püss vööl", mitte õlas, lisaks kunagise kaarraja laskjana ka optikaga lasen mõlemad silmad lahti. Jahil kui mitte varitsuses on üldse maksimaalselt 2.5x peal. Ja vägagi efektiivne.
Aga nagu siin paljud kirjeldavad, liinil seisjate optikad ei võimalda piisavat vaatevälja isegi minimaalsel suurendusel, lastakse "ühe silmaga", ehk täpsus annab kõvasti soovida. Ja ongi nii, et kui 10 korda lihtsalt mööda( sihtimiskohast, siga võib isegi ka pihta saada) siis 11 korral võib kuul ka koera tabada. Kasvõi rikoshetist( nagu minu koeraga juhtus), sest koer oli lähedal, aga optikas teda ei nähtud.
Palju meil on jahimehi, kes kõikidest ohutustehnika ettekirjutistest kinni peavad? Mina olen oma 46 aastase staažiga tegelikult vähe näinud. Enamus pool kus ma käinud, leidub ikka neid kes sülitab sellele. Mitte foorumis võin ka nimede nimetamisega lugusid rääkida, kus ainult tänu juhusele jäid inimesed ellu keelegi lolluse läbi.
Aga Docter või Zeiss on sama, mis blond vs brünett vs punapea, ema vs tütar vs vanaema, Zolli vs Pirelli vs Bugatti jne. Ehk kui rahuldab- siis on hea (y) , kui ei- siis paha (n) . Nii lihtne see ongi :D
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas Feen »

Ema ja tütre võrdlusega siin nõus :)

Laskmise osas on 1 väga oluline moment kus optika ei määra midagi. Nimelt see hetk kui sa vaatad olukorda silmadega. Enne kui püss tõuseb. 2-3 sekundit võiks ikka sihtmärki vaadata kui püss tõuseb (jahis on tihti selline aeg olemas). Ja kui ei ole olemas, siis peab olema teada kas ja millised koerad jahis ning kus need piknevad (gps ja info). Halb lugu on siis kui mingi 20 siga risti-rästi liinile tiirutama jäävad ning koer nende hulgas on või kuulmise peale üle kitsa sihi lendavat siga katsud lasta. Aga need on juba olukorrad kus pole vahet mis püss või optika. Jüri mainitud variandid on muidugi head ja teevad elu mugavamaks ja jahi kvaliteetsemaks. Aga... ma hetkel ei keelaks ära optikaid või püsse vaid koolitaks inimesi ning valiks vastava relvaga inimesed õigesse kohta.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas Välek »

Andestust vahelesegamise eest, aga lainurk 1-4x suurendusega optikad ei jää feuchter Traum hinnaklassi (võibolla suurema suurendusega jäävad) Ja kas kellelgi jääks põrsast põdrani laskmata seetõttu, et tal on ainult 4x suurendus, kui samal ajal lasevad mehed lahtiste sihikute ja holosihikutega? (ei soovi jutuga kuidagi sekkuda koerateemasse)
pirjokas
Postitusi: 5
Liitunud: R Juul 17, 2015 11:20 am

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas pirjokas »

hmm siin on selle ajaga palju juttu tulnud

tänud kõigile vastamast
aga optika läheb 223 remi peale et rebaseid ja muid väikseid loomi laksida
ja muidugi pukist kährikut

tervitustega
J
Viimati muutis pirjokas, R Sept 11, 2015 7:16 pm, muudetud 1 kord kokku.
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas Motorist »

Prijokas "näedsa" oleks kohe kõik ausalt hingetagant ära rääkinud naguy Agu Simka poleks pikka ja sisutihedat boleemikat tekkinud :lol:
Aga sinu variandi puhul jääks küll Zeiss'i juurde...
Sellesse 14X suurendusega kahesilma laskmisesse küll väga ei usu aga kes neid "proffe" teab :shock: ...lasen ka ise mõlemad silmad lahti suurendusega 3-4x max. 14x suurenduse juures 40-50m on pea võimatu jahisituatsioonis looma korralkikult optikasse saada (väli jääb suht väikeseks)..vähemalt mina ei suuda või ei oska :VS
Endal kogemus selles osas Aafrikast Lasin seisvat Wildebeest 200 m pealt ja optika oli 6x keeratud (ilmne liialdus).
Kuna oli moona praak ja lõi tongi kestast välja, siis lask looma eriti maha kukkuma ei veendnud :lol: Elukas sööstis peale lasku otse meie suunas. PH keelas rinda lasta ja käskis oodata, kuni loom külje keerab...peris sitt tunne, kui loom otse sinu peale tuleb :mrgreen:
Lõpuks jooksiski loom ca 10m-15 mööda ja üritasin teda uuesti optikasse saada...no mis sa seal saad või näed näed...ainult karvane külg ja kõrval seisva "piginoka " (tracker) pea...vedasin siis üle trackeri pea ja uuesti ette ning üritasin kaela lasta...tabasin aga pikki lõugu, nii et komistas, kukkus ja murdis esijala :lol: ...aga ega ta sellest maha veel jäänud, vajas ikkagi veel ülekoputamist...
Peale seda meenus mulle eelmise aafrikajahi PH ütlus ... kui seisvat looma 6x suurendusega enam lasta ei suuda, siis on loom sinu jaoks liiga kaugel ja pole mõtet üritada...jooksva looma jaoks on 6x korda rohkem kui liiga palju...aga tema oli "proff" selles sõna tõsises mõttes ja teeninud sõjaväes "leiba" snaiperina :shock:
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas kakuke »

Motorist kirjutas:...
Peale seda meenus mulle eelmise aafrikajahi PH ütlus ... kui seisvat looma 6x suurendusega enam lasta ei suuda, siis on loom sinu jaoks liiga kaugel ja pole mõtet üritada...

Siin ma vaidleks küll vastu. Inimeste silmad on väga erinevad ja ma ei näe mingit paha selles, kui näed väga täpselt kohta, mida lased, st suurema suurendusega seda näed. Ennekõike pean silmas seisva looma laskmist. Ise lasen ka optikast kaks silma lahti. Seda igasuguse suurendusega.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
jyri

Re: Docter või Zeiss

Postitus Postitas jyri »

Motoristi Afrika jutule sarnane kogemus Eestist. Nägin põllul üle 200m repsu. Keerasin optika max. suumi peale, reps sai ära kutsutud. Järgmisel põllul aga tuli ootamatult nähtavale kuldinärakas. Püss õlga ja- midagi ei näe, sest vahema alla 20 m ja optika jäi max. suumi peale. Ja läkski puhtalt minema peale tupleet ( koerad kontrollisid- haavatud polnud).
Sestap nüüd keeran pukis 2...7 , sõltuvalt kaugusest ja muudest teguritest, muidu hoian sinna 1.8-2.5 kanti. Ja juba sai lastud ka jooksvat siga ca. 100m pealt, pole hullu midagi et ei näe kuuli sisenemise ava kohe ( nagu tiirus laskjatel meeldib). Keerad uluki teisele poolele ja näedki kohe, kust see kuul sisenes (y)
Vasta