Külalis jahimees

Siin võiks oma küsimusi esitada alles jahimeheks pürgijad ja noorjahimehed teemadel - kuidas jahimeheks saada,minu esimene relv jne.
MLP
Postitusi: 466
Liitunud: T Jaan 17, 2012 8:20 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas MLP »

mis ülekuulamine see siin on :?: :?: :?: pakkuge mehele jahti nüüd!!! :D
sinu nukker noku!
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas sammal.habe »

mõnel pool paistab jahimeeste põud juba majas olema, et lausa lähivälismaa foorumeist peab otsima: http://forum.guns.ru/forummessage/139/1701493.html
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas GC »

Jahimehel ja jahimehel on ka väga suur vahe!
Nädalavahetusel jahile tullakse kohale kust iganes, aga igapäevaseid probleeme peavad lahendama ikka kohalikud..., keda enam palju pole jäänud!
koos koeraga
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas sooviku »

GC kirjutas: kohalikud..., keda enam palju pole jäänud!


Kuhu nad siis nüüd järsku kadusid :? ?
Naine võib olla,koer peab olema!
Kasutaja avatar
pktaks
Postitusi: 539
Liitunud: L Nov 26, 2011 12:34 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas pktaks »

Буду рад если кто из Тарту будет, угодья между Йыгева и Пыльтсамаа.

Jõgeva ja Põltsamaa vahel ju ometigi peaks mehi olema, või on tõesti põud käes? :shock:
greenhorn
Postitusi: 188
Liitunud: N Apr 29, 2004 8:31 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas greenhorn »

pktaks kirjutas:Jõgeva ja Põltsamaa vahel ju ometigi peaks mehi olema, või on tõesti põud käes?


Kümmekond aastat tagasi sai sealkandis jahipidamise võimalusi uuritud. Juba siis kurtis ühe kohaliku seltsi esimees, et mehi vähe, vanus neilgi kõrge ning uusi kusagilt peale ei tule. Hiljuti kuulsin sama muret ka ühest teisest maakonnast.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas aivar00 »

See üleüldine mure -ka meil oli hiljuti jutuks. Seltsis 60 meest hingekirjas. Kesmist vanust küll ei ole arvutanud, kuid enamus 40 +, õigemini isegi 50+.
Alla 40 mehi pole 10-tki.
Eks see ole seotud üleüldise rahvastiku vähenemisega. Meil muidugi ei ole ka loomade üleküllust - siiani saanud "normidega" hakkama.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
pktaks
Postitusi: 539
Liitunud: L Nov 26, 2011 12:34 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas pktaks »

Ja samas on piirkondi, kus mehed ootavad aastaid järjekorras, et seltsi pääseda...
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas aadu kadakas »

Ega see üleskutse pole seotud Põltsamaa JS-i Saduküla sektsiooniga?
heyx
Postitusi: 63
Liitunud: E Okt 15, 2007 5:14 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas heyx »

Põhjuseid miks noori jahimehi/naisi vähe on palju. Üldine jahimeheks olemise maine pole tänase ajakirjandusliku pildi valguses kõrge. Maaomanik-jahimees-metssiga-jahiseadus on viimastel aastatel kõik ühte väravasse.
Lisaks veel siia noored, kes loobuvad soovist saada jahimeheks pärast teooria eksami mõnekordset läbikukkumist või muust kergekäeliselt saadud välistavast asjaolust. Ilmselt peavad paljud tunnistama, et jahist on osake "fun´i" välja juuritud, paljus meenutab kohustust/tööd mitte hobi. Pean tunnistama, et pole juba mitu aastat alla 30-ne, aga siiani olen meie klubi (60+ liiget) peaaegu et noorim kütt.
Järjekorras istujate teema on ka pikem teema...
jyri

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas jyri »

nagu siin ennegi mainitud, jahil ja jahil on vahe sees.
On seltse, kus( sigadele) peetakse ainult puki/ kantsli jahti. Kuna pukkide/ kantslite arv on piiratud, siis ka jahimeeste arv on seal piiratud. On seltse, kus peetakse "laiendatud" ühisjahti- kaasas õed/vennad, naised/ tütred , väimehed / ämmad jms. Peaasi et saaks lisaks toredale päevale ka nokkmütsitäie konte puljongile. On seltse, kus ainult koerajaht( kas ainult peatavad koerad ja/ või ainult urukoerad), on seltse kus ainult kisajaht jnejnejne. Mõnes seltsis küsitakse külalistasu 50€ , mõnes 5€, mõnes koeramehelt midagi. On ka neid, kus ( töötava) koera mehele #"kompenseeritakse" kütusekulu .
Nii et igale ühele ei pruugi antud piirkonnas peetavad "traditsioonid" sobima, siit ka tulemus- "pole mehi" .
Palun mitte võtta seda kirjutist kui kellegi/ millegi "mahategemist"- lihtsalt tähelepanekud erinevatest jahtidest, kus olen osalenud. Mõnesse jahti tuleks meelsasti veel, mõnesse ei tule enam oma aega raiskama kunagi.
Kuna ( tänud "lubajatele", kelle toel on noorest kutsast saanud reaalselt tegija koer) enam "treeningu võimaldamisi" ei vaja, siis nüüd valin hoolsasti, kellele lubada koera töö tulemusi kasutada ja keda "pikalt saata"- näiteks kasvõi "kisajahi" harrastajaid. Eriti praegusel "mustal rajal", kus ilma hea otsinguga koerata pole metsas suurt midagist püüda.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas Ain Aavik »

pktaks kirjutas:Ja samas on piirkondi, kus mehed ootavad aastaid järjekorras, et seltsi pääseda...


Kui too ''uue jahisääduse'' teema veel käsil oli, siis sai selliste lugudega palju kokku puututud - ja ega probleem nüüdseks siis kadunud pole.
Ja ei pääsegi, ega hakkagi kunagi pääsema .. on muidugi seltse, kus ''piisava aja'' möödudes sünnibki ime...
See on meite riigikeses omaette teema.
Enamjaolt on asi juhtkonnas (klubis ja muus) kinni.
Ilmekaid näiteid võib tuua enamuse turismijahiäri piirkondade kohta, kus isegi maid omav jahimees ei oma seltsi pääsu rääkimata seltsi kuulujate liikmete jahi pidamise võimalustest.

On veel eraldi asjaolud noorte tulijatega, kes on töö ja raha teenimisega nii hõives, et üritavad küll seltsi liikmeks saada, aga ..

Avaldused olemas ja selts valmis ka neid vastu võtma, kuid puudub omapoolne initsiatiiv ja ilmselt ju ka jahipisik .. paljugi on kinni ka kodudes ja elukaaslastes, kes vähimagi tähelepanu kadudes ja rahavoogude mujale suundudes löövad takka üles ja kasutavad võimu, et mitte neid voogusid katkestada .. (..sul ei tohi olla muid ''jumalaid'' peale minu/meie ...). Nii jääbki palju noort järelkasvu teenima ''muid kehtestatud huve''.
Eks negatiivne kuvand jahimeestest on samuti tugevalt üles haibitud seoses ühiskonnas toimuvate protsessidega. Osad protsessid on kinni ühiskonna alustalades ehk perekonnas, kui sellises ... Osa negatiivset suhtumist on pärit eelmise sajandi aegadest ja ''alkokultuurist'' ning tugevatest eelarvamustest, mida aegajalt meedia kaasabil kiputakse afiššeerima.

Ai kurja .. siinne heietus hakkab sinder pikaks kiskuma.
Kes viitsib arendab edasi.

Loodan, et taburetiga ei visata ja muu kättejuhtuvaga.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas Feen »

Ma ise pole väga kokku puutunud sellega, et vähe jahimehi kusagil ja oleks hirmsasti rahvast juurde vaja. Kui selline asi kusagilt natukene silma jäänud, siis pigem on ikka regulatsioon, seltsi elu, arusaamad ja rahvas sellised, et noor lihtsalt põgeneb eemale. Üldiselt väga Jüri jutuga päri. Muus osas on ikka järjekorrad ning palju rohkem jääb silma inimesi, kes tahas jahimeheks hakata aga pole kusagile minna. Kohad täis jne.

Kui on seltse, kus rahvast puudu, siis kasvõi siin on olemas osa - tule jahile. Ma arvan, et kui kirjutada, et jahiseltsis napib inimesi, noored ja hakkajad, tulge kampa, küll siis tuleks ka. Paraku hakkab asi sellest pihta, et ei kasutata arvuteid, mingid võõrad seltskonda ei sobi jne jne. Jõgeva ja Põltsamaa on Tartule piisavalt lähedal küll, et sinna rahvast liiguks. Tartumaa jahiseltsides paistab enamuses järjekord olema.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
raindrenkhan
Postitusi: 219
Liitunud: K Mär 26, 2008 10:26 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas raindrenkhan »

sooviku kirjutas:
GC kirjutas: kohalikud..., keda enam palju pole jäänud!


Kuhu nad siis nüüd järsku kadusid :? ?


Ma arvan et neid jahiseltse on ikka päris palju kus kohapeal elavaid jahimehi ikka vähe ja need ka enamus vanemad inimesed. Enamus elavad ikka linnas või linna lähedal. Neil kel siis jahiselts kuskil päris maa piirkonnas on või ääre aladel nagu näiteks minul endal.
Jaht ilma koerata on justkui saun ilma õluta
greenhorn
Postitusi: 188
Liitunud: N Apr 29, 2004 8:31 pm

Re: Külalis jahimees

Postitus Postitas greenhorn »

Ilmselt on paljud paberitega nooremad kütid maalt parema palga pärast linna või selle lähedale kolinud. Sellest ka suurem surve linnalähedastele seltsidele. Tihti tuuakse põhjenduseks just seda, et kauge ja kallis sõitmine, te siin kohe käejala juures, tahaks teile.
Vasta