Drever - hea jahikoer?

2005. aasta teemad
Suletud
Kasutaja avatar
Mattis
Postitusi: 39
Liitunud: R Okt 08, 2004 2:00 pm

Drever - hea jahikoer?

Postitus Postitas Mattis »

Kas on kellelgi kogemusi Dreveriga jahti pidades? Siiani olen kuulnud vaid kiidusõnu! Äkki keegi teab kust saaks Dreveri kutsikaid?
Otsid mind - MINE METSA :) !
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

drever-hea jahikoer

Postitus Postitas bighornet »

eksootilised koerad on uhked ja täitsa kättesaadavad tänapäeval. Aga ta on vist nagu rootslaste hagija tüüpi ikka. Mis suurt jahti temaga pidada? Kole spetsiifiline tööloom. FCI poolt kinnitatud standardi nr.130 kohalt saab vast täpsemat teavet. Jõudu!
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Postitus Postitas Siili »

Peaks olema sobilik hirve ajama.
Kasutaja avatar
Patterdale
Postitusi: 195
Liitunud: L Nov 06, 2004 12:32 pm

Postitus Postitas Patterdale »

http://www.dreeveri.fi/
Väga head jänese ajajad.
Dog and man are truely partners in the hunt.
Kasutaja avatar
sahh
Postitusi: 8
Liitunud: E Mär 14, 2005 2:57 pm

DREVER

Postitus Postitas sahh »

Drever on väga hea jänese ajaja. Ja ehk teab keegi kellel oleks pakkuda kutsikat soovitavalt emast ja kolmevärvilist.
Priit Roostfeldt
Postitusi: 156
Liitunud: N Veebr 03, 2005 1:59 pm

Postitus Postitas Priit Roostfeldt »

aga mida meie jahiseadus selle peale ütleb?????????
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

priit kirjutas:aga mida meie jahiseadus selle peale ütleb?????????

Jahiseadus ei ütlegi midagi. Jahieeskiri aga:

(16) Hall- või valgejänesele võib pidada jahti hagija, hurda, taksi või terjeriga 1. oktoobrist 28. veebruarini.

Mõistlikule inimesele ütleb see punkt, et hagijas = tavatähenduses jälge ajav ning kilkav ajukoer (st põhiline aretuslik kasutuseesmärk on selline) ning asi on OK. Aga tuletagem nüüd meelde et KKI mehed ei ole teps mitte kõik kaugeltki mitte mõistlikud ning sealt võivad hakata tulenema probleemid. Mõtet edasi arendades loodaks siiski, et halduskohtunikud on omakorda jällegi mõistlikud ning tühistavad vahepealsed ebamõistlikud väärteomenetluse otsused ära ;)
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Postitus Postitas Siili »

Siin saab erinevalt tõlgendada.Ei ole iga koer sugugi hagijas kes kilgates looma jälitab ( saksa jahiterjer, taks jne). Kas pole dreveri aretusliini üks nõudeid mitte meil praegu laineid lööv verejälje ajamine. Otseselt ei ole üheski seaduses õeldud et dreveriga võib jahti pidada vaid jänesele.Süüdistus, et koer kilkas, ei pea teps mitte kohtus vett.Nimetusel peab olema sees sõna -hagijas- Eesti hagijas, Vene laiguline hagijas,Soome hagijas jne. Drever on drever ja ongi kõik, kasuta milleks tahad.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

Siili kirjutas:Siin saab erinevalt tõlgendada.Ei ole iga koer sugugi hagijas kes kilgates looma jälitab ( saksa jahiterjer, taks jne). Kas pole dreveri aretusliini üks nõudeid mitte meil praegu laineid lööv verejälje ajamine. Otseselt ei ole üheski seaduses õeldud et dreveriga võib jahti pidada vaid jänesele.Süüdistus, et koer kilkas, ei pea teps mitte kohtus vett.Nimetusel peab olema sees sõna -hagijas- Eesti hagijas, Vene laiguline hagijas,Soome hagijas jne. Drever on drever ja ongi kõik, kasuta milleks tahad.


Jah, tõlgendusteks on maailm lahti. Puht-tekstoloogilne ehk grammatiline tõlgendus on ainult üks võimalustest, kuid mitte alati kõige õigem. Eesmärgipärast tõlgendamismeetodit kasutades tuleks vaadata, milline on olnud seadusandja tahe kehtestades nõuet hagija kasutuseks jänesejahil ning kõrvutada seda võimaliku kasutatava jahikoera eesmärgipärase/tavapärase kasutusotstarbega. Lõplikku vastust oskab tõepoolest kohus öelda. Ainult tõunimetustele ei saaks minu hinnangul tugineda, kuna jahikoerte tõunimetusi kasutatakse tänapäeval nende võimalikult päritolumaa keele lähedases kirjapildis ning sõna "hagijas" või selle enam-vähem täpne vaste ei pruugi teistes keeltes eraldi mõistena (ehk siis otsetõlgitavana) olemaski olla.

BM

BM
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Postitus Postitas Siili »

Mis puutub teistesse keeltesse ja maadesse, siis seal sellist piirangut sees ei ole ja meie kohtupraktikas oleks ikka pretsedent küll, kui seadusemõistmisel hakataks lähtuma mingi suvalise maa kirjapildist või arusaamast.Jahimehe koraanid antud valdkonnas on JAHISEADUS ja JAHIEESKIRI. Kui kusagil näiteks Bandustani keeles on drever hagijas, see kotib meid õige vähe.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

Mind ei koti ausalt öeldes üldse kui mõni pidevalt peaga vastu seina tahab joosta :VS Jõudu talle ;)

BM
Suletud