Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Siin oleks tore vahetada mõtteid jahirelvadest , nende headest ja ka halbadest külgedest .
Milline relv millise jahi jaoks jne.
Kasutaja avatar
Räven
Postitusi: 176
Liitunud: K Sept 28, 2011 9:30 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas Räven »

Vaevalt, et see kes näiteks helixit või blaserit soetada tahab teeks seda teadmatusest poolautomaatide kiirema laskekiiruse või odavama hinna tõttu.
Relvi on igale maitsele ja rahakotile, mõnda lihtsalt köidab mõte relva kiirest käsitsi ümber laadimisest, hea inseneritöö ja miks mitte raudade vahetamise võimalus.
Relvad peavadki arenema, mõni eelistab aga siiani ränilukuga püssi.
Minu jaoks tundub poolautomaat liigne "tapamasin" samas annan endale aru, et tegemist on ilmselt väga effektiivse relvaga. Otseveolukuga relvade ja poolautomaadi ostjate sihtgrupp pole ilmselt siiski sama.
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas Motorist »

käisin minagi seda Merkelit kaemas...igati kobe püss oli. Kahjuks niipalju mind ei imponeerinud, et eelmisel sajandil ostetud R93 oleks välja vahetama hakanud :lol: Eks selles osas on igal mehel oma nägemus.
Mis puutub kiiresti laskmisesse, siis olen Kirbuga nõus, kiireks laskmiseks ei pea otseliikumisega lukk olema...minu sõber suudab Sauerist kiiremini pauke välja meelitada, kui mina Blaserist :M ehk siis kiiresti laskmine pole küll argument, mille nimel mõnda neist ülalmainitud relvadest osta...pigem veits võib olla "edevust" ja võib olla nats mugavust ümberlaadimisel, kuna laadiv käsi peab tegema "vähem liikumisi". aga head püssid on need kõik. võib olla Browning paneks viimasele kohale, kuna nagu Kirp mainis on see pigem modifitseeritud poolautomaat...pigem lisaks siia Krieghoffi Semprio.
Mis puutub aga, et 30-06'st sead-põdrad hästi ei kuku (9,3 parem), siis mina lasen juba aastaid 13gr Mega'ga 30-06'st mis ca 4000J laetud ja üle 100m pole kunagi pidanud kõndima (kui just piimajärgi lask polnud). haavakanal on muljet avaldav ja otsimisega probleeme pole 8). tõsi aga, et jala pealt põdrad üldjuhul 30-06 ei kuku :mrgreen:
Mul on endal ka 9,3x64 aga seda pean pigem "vasaraga luku parandamiseks" kui meie põdrajahti vajalikuks...aga 9,3 on kindlasti hea relv (y)
jurakas
Postitusi: 120
Liitunud: N Nov 27, 2014 10:06 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas jurakas »

Tere
Kuidagi ei saa eelkirjutajatega nõus olla, kui neid kolme otseveolukuga relvi võrreldakse poolautomaatidega. Odav poolautomaat- mõni türklane vms relv on koostöökvaliteedilt ja kättesobivuselt tunduvalt kehvem kui Helix või Blaser. Odavam hea poolautomaat kindlasti pole.
Ise olen vaadanud Sauer 303 syncro XT ja väga meeldib see poolautomaat. Hetkel veel ära pole ostnud ja ehk just sp. et Helix pakub kiitelt laskmist ja rohkem kui 3 padrunit. Olen ka mina kiirelt viiese salve tühaks lasknud, on ka teised mehed sedasama teinud. Poolautomaadi 1+2 kui seadust järgida on kahjuks ma maksimum. See kui kellegile piisab ühelasulisest ja teisele kolmest ja kolmandale viiest pole nagu ju teema, kuna seadus ei keela ühtegi neist. Ja kas mina teen jahipäeval 1 või 10 lasku ei tohiks ka ju kedagi torkida, kui load taskus.

Motorist kirjutab, et sead 30-06 üle 100m m väga ei jaluta, mul ka tulemused jäid sarnaseks sel kaliibriga. 9,3-ga sead astuvad heal juhul ainult mõned sammud. Minujaoks suur vahe kas otsida põlluääres metsast looma ilma koerata mustalt maalt taga tüütult kaua, või minna ja leida loom sealt kus teda lasti :D
No on 9,3 tunduvalt parem peataja. Samuti ei saa "mingi tavalise poltlukuga" kus vaja teha 4 liigutust, füüsiliselt kiiremini ümberlaadimist pakkuda, kui otseveolukk koos oma kahe liikumisega.
See on fakt ja füüsika :D
Kui huvitab, siis sügavuti!
tireb
Postitusi: 217
Liitunud: N Juun 01, 2006 3:34 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas tireb »

Loen ja mõtlen, kas selle asemel, et "suuri" padruneid kasutada ei peaks rohkem tiiru külastama. Mul ei ole 308-ga ka probleeme, kui just nagu üks eelkirjutaja mainis, et päris piima järgi lohakas lask tehtud pole. Seda aga juhtub ikka mitme aasta tagnt korra.
Olen "suure " padruni mehi kuulnud rääkimas, et isegi läbi 40 cm männi lasi põdra maha. Ei usu ja kui see nii ongi siis milleks seda vaja on?
Teine selline lasi 300m pealt läbi võsa ja jutt oli selline, et kui maha ei jäänud siis pihta ei saanud ja isegi kontrollima ei läinud.
Samas ei eita raske kuuli headust uluki peatamisel.
Eelkõnelejad, ma ei arvusta Teie mõtteid, see vaid minu arvamus
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas andrus »

Aga sa proovi järgi ja siis saad ka kogemuse. ;)
40cm mändi ja 300m läbi võsa jutud on muidugi soe aur mõndade suust.
jahismurf
jurakas
Postitusi: 120
Liitunud: N Nov 27, 2014 10:06 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas jurakas »

Olen seale relva vedades lasknud ca 25cm täisjõus männi läbi. 9,3 läks täitsa läbi, väljumisava juba narmendas ja loopis kiude lahti. Loom seda kuuli külge ei saanud. Järgmise aga sai. Hiljem läksin uurima spetsjomm ja leidsin üles tolle männi.
NB! siin osad kirjutavad, et "suured kaliibrid", "jämed mehed" jne et need mehed kuidagi teised või kehvemad. Kulla jahimehed, Teie ehk metsas eluvõtja esmane ja peamine kohustus on küttida nii, et loom ei piinleks või pikalt metsaall ringi ei jookseks. Et seda ei juhtuks on üks komponent hea lask ja teine määrav asi on kaliiber ja kuuli peatamisjõud. See peaks ju igale selge olema!? Osadele vist mitte, kuna tihti kuulen jahimehi rääkimas oma kaliibrist (minuarust lastepüss :D ) et jubehea on lasta, tagasilöök olematu jne. No mulle täitsa arusaamatu, tahad küttida, siis õpi laksma või treeni ennast, suurus siiki on eelis :D
Seega vääralt kumavat kuvanidmehi (väiksemahe kompleksis) vaatan hoopis mina vääralt, on teil jahipidamistavadest ikka adekvaatsed arusaamad?
Kui huvitab, siis sügavuti!
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas Välek »

tireb kirjutas:Mul ei ole 308-ga ka probleeme, kui just nagu üks eelkirjutaja mainis, et päris piima järgi lohakas lask tehtud pole.

Olete kuulnud, et venelaste tuumakatsetuses loomade peal, seisid hobused pärast pauku epitsentrist... vist oli 2 km kaugusel pysti. Ega ometi keegi eelda, et keegi arvab et 9,3 veel vägevam on...
Andrus Michelis
Postitusi: 436
Liitunud: K Nov 03, 2004 9:13 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas Andrus Michelis »

Kui on selline kuum teema siis teen kah noka lahti oma kogemustega. Kiitma ei hakka loen ette, mis puudused on minu meelest. Kuigi plusse on kah.
Maralit pole olnud au kasutada, kuid BARil on salve disain sama ja probleem seega kah. Nimelt on salve väga lihtne kaotada. Suvaline oksake vajutab sinu eest päästiku kaitsme ees olevale nupule ja läinud ta ongi. Ja salv on kallis ja kaduma läheb ta koos luugiga. Üldse on kogu Marali-Bari salvendus disaini ohvriks langenud, kaotades praktilisuses väljanägemisele.
Blaser igavene äge, täpne ja uuenduslik pill aga võib täiseti vabalt juhtuda, et lihtsalt ei tee pauku ja kogu lugu. Jää või mingi sodi või mis iganes aga fakt jääb faktiks. Lisaks võib see 650G tõmbetugevusega päästik teatud olukordades liiga kergeks osutuda aga reguleerida seda ei saa. Selle raha eest võiks ju saada? Success kabaga ja optikaga on vinnastusnupu kasutamine kõike muud, kui ergonoomiline. Eriti kinnastega.
Helixit mul õnneks pole olnud. Seega olen vait.
Kas 308, 3006, või 9,3, selle üle võibki vaidlema jääda. Olen neid kõiki pidanud. Sama teema, et kas parem on suur või väike auto. Argumente leiab rohkem, kui netis ruumi.
Tegelikult läheb kahe lasu vahel enamus aega uuesti sihtimisele. Kogu protsessi kiirus on kinni ikkagi põhiliselt laskuris. Alles hiljuti nägin klippi, kus lasti ühetoimelise revolvriga sama kiiresti kui püstoliga.
Ma ei kuuluta tõde. Avaldan vaid arvamust.
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas tony »

Success kaba, optika ja kindad sobivad ikka väga hästi kokku ja mingit probleemi kiirel laskmisel nendega pole. Kas sul A.Michelis on Success kaba? Mul on ja võin igasuguse sellise jutu ümber lükata seda tõestades. Olen enam-vähem kõik Eestis levinud jahikaliibrid ära pidanud ja tänaseks jäänud 9,3 peale pidama ning vaevalt seda valikut enam muudan.
jurakas
Postitusi: 120
Liitunud: N Nov 27, 2014 10:06 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas jurakas »

Success kaba poltlukuga relval on ülimugav haare ehk kinni hoida.
Aga ümberlaadimine on suti aeglasem kui tavakabaga. See sp. et käsi asetub relval rohkem viltu ja pöial peab ka pikema tee lukuhoovani liikuma.
Ise succsessi kaba parimat toimimist näen poolautomaadil.
Aga see võib mõnele tunduda juba juuksekarva lõhkiajamiseks :-)
Kui huvitab, siis sügavuti!
Motorist
Postitusi: 266
Liitunud: N Mai 12, 2011 11:56 am

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas Motorist »

Jurakas ma pidasin rohkem 100m juures silmas rohkem põtra ja hirve ja seda halvimal juhul...siga nii kaugele tavaliselt ei jõudnud. nende teekond jäi alla 30m:) kahjuks viimaste aaste sea kogemus puudub, kuna Valgamaal sigu põle :mrgreen:
Ja muuseas, kui varasematel aastatel kasutasin metsas teinekord 9,3x64 siis üldjuhu siga ei astunud meetritki, vaid heitis samasse kohta rahumeelselt pikali :lol: Peale 5-6 sea küttimist palusid aga jahisõbras sellest püssist seajahis loobuda, kuna üldjuhul jäi lihasaak väikseks - eriti põrsa puhul :wink:
ka Aafrikas 10 loomast vaid üks ei tahtnud kohe pikali heita (wildebbest) , aga seal oli rohkem jahimehe ja moona viga.
nagu ütlesin on 9,3x62 väga hea kaliiber. Hea peatamisjõuga ja mitte veel väga tugeva tagasilöögiga... siit ka tema populaarsuse tõus viimasel kümnendil. Ning erinevalt 9,3x64 lõhub oluliselt vähem
Andresele - eks need suurte kaliibrite külajutud rohkem ole, kus puust läbi ja pikali, läbi võsa ja pikali...kuigi kindlasti on erandeid :lol: Aga ega püssid ju puust läbi looma laskmiseks pole mõeldud...ka mina olen kuulunud ühte stoorit oma soome sõbralt, kes paras relvahull ja kodu kapp eri kaliibreid täis...tal ka seal üks .460 Weatherby Mag . see olevat tema sõnade kohaselt läbi 40cm männi põdra pikali pannud...kuna tegu tõsise lapi metsamehega, ei hakkaks tema sõnades kahtlema.
Muuseas mul oli endal aastaid poltlukuga 308...väga hea relv eesti oludes...lihtsalt sel hetkel kui soetasin R93 polnud seda kaliibrit poes saadaval aga mul oli kohe vaja :VS
Success kaba pole laskmises proovinud, aga poes käes tundus mõnna ja kindlasti eriti mõnus pikematele maadele täpse lasu tegemiseks...
Kasutaja avatar
mrr
Postitusi: 315
Liitunud: P Nov 07, 2010 9:52 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas mrr »

Lasta võiks täpselt, mitte kiiresti! Nii on kõigil valutum. 8)
jurakas
Postitusi: 120
Liitunud: N Nov 27, 2014 10:06 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas jurakas »

Mrrilt kuldsed sõnad :-)
Aint teinekord võimalus lasta mitut siga, eks ma järgmine kord proovi ühe täpse lasuga kolm maha saada :-)
Kui huvitab, siis sügavuti!
jurakas
Postitusi: 120
Liitunud: N Nov 27, 2014 10:06 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas jurakas »

9.3 × 62 küll rohkem ei lõhu kui 30-06.
See jutt et vähem liha jääb ei vasta küll tõele, vähemalt see minu praktika.
9.4×64-ga aga pole kokku puutunud.
Kui huvitab, siis sügavuti!
Kasutaja avatar
mrr
Postitusi: 315
Liitunud: P Nov 07, 2010 9:52 pm

Re: Merkel Helix vs Browning Maral vs Blaser R8, R93

Postitus Postitas mrr »

Kus neid rivis jooksvaid sigu enam on.... :shock:

Aga ühte looma mitu korda tulistada - mina mõtlen 2x üle, enne kui "veel ühe paugu" panen. Sellel ajal jõuan rahulikult ka oma R8 Success ümber laadida. Reeglina esimene lask peaks ikka nii hästi tabama, et loom enam kilomeetrite kaugusele ei lähe. Kui on miskipärast keeruline lasta - siis jätan pigem laskmata ja otsin parema laskepositsiooni.

Ühesõnaga, ma ei saa aru neist, kes kütavad kogu salve ühte looma tühjaks ja siis ütlevad, et küll see alles kohe kukkus. Pärast on jahisaagiks verevalumeid täis pudrumass.

Sihi targalt ja lase täpselt - siis pole vaja ümberlaadimisega ja pärast praagiga tegeleda.
Vasta