Šaakal

Huvitavaid tähelepanekuid ulukite käitumisest.
Vasta
joosep
Postitusi: 80
Liitunud: K Jaan 12, 2005 9:48 am

Re: Šaakal

Postitus Postitas joosep »

Šaakalit võib Lätis lasta 15. juulist 31. märtsini.

Mille poolest meie šaakalid paremad on, et neid 1. novembrini hoidma peab?
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas sooviku »

:) Mitte šaakalid pole paremad,vaid meie seadused on alat paar kraadi paremad.Lätlastel on ni mõnigi asi rohkem lubatud,kui meil.
Naine võib olla,koer peab olema!
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas sooviku »

http://www.ejs.ee/pressiteade-saakali-a ... guleerida/
:evil: Krt,millest siis sai algul räägitud!Nüüd tehakse pressiteateid.Enne oli,et uurime ja vaatame kuidas Eesti loodusesse sulandub.Ei hakka teda keegi rohkem reguleerima!
Naine võib olla,koer peab olema!
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas Ats »

sooviku kirjutas:http://www.ejs.ee/pressiteade-saakali-arvukust-tuleb-paremini-reguleerida/
:evil: Krt,millest siis sai algul räägitud!Nüüd tehakse pressiteateid.Enne oli,et uurime ja vaatame kuidas Eesti loodusesse sulandub.Ei hakka teda keegi rohkem reguleerima!


Eks ta ikka ole nii, et "Tahtsime paremat aga läks nagu alati".
Ega siis jahimehi keegi kuula.
Pole looma, pole probleemi!
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas Beretta »

"....otsustati, et šaakali arvukust tuleks Eestis paremini kontrollida. Selleks tehti üleskutse jahimeestele tõhustada küttimist ning pöörduti keskkonnaministeeriumi poole, et pikendada jahipidamise tähtaega."
Leonid Iljitš oskas seda öelda ühe lausega:«Эконо́мика должна́ бы́ть эконо́мной»
Grumpy old man
Kasutaja avatar
unt
Postitusi: 476
Liitunud: K Aug 27, 2008 12:40 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas unt »

Selline pressiteade siis Keskkonnaministeeriumilt

Jaht šaakalile pikeneb kahe kuu võrra

Keskkonnaministeerium saatis kooskõlastusringile jahieeskirja muudatuse, millega saab šaakalit küttida senisest kaks kuud rohkem. Jahiaja pikendamise tingis vajadus ohjata šaakalite arvukuse kiiret kasvu ja sellega kaasnevate kahjustuste hulka.
Keskkonnaagentuuri hiljuti avaldatud ulukiseire aruande ja küttimissoovituste kohaselt on šaakalite arv jõudsalt kasvamas ning levikuala laienemas. Sellega on kaasnenud ka rünnakud rannikuäärsetele lammastele - keskkonnaagentuuri ulukiseire aruande järgi langes šaakalite ohvriks mullu 108 rannikualal karjatatavat lammast. Seetõttu on ulukiseirespetsialistid soovitanud intensiivistada šaakalite küttimist ning ühtlasi jahiaega ka pikendada. Samasuguse ettepaneku on teinud ka Eesti Jahimeeste Selts.
"Kuna šaakalid on Eestis jõudsalt kanda kinnitanud ning ka järjest julgemaks läinud, siis on sagenenud nende poolt põhjustatud kahjud. Looduses toimuvasse olelusvõitlusesse me sekkuda ei saa, kuid küttimisaja pikendamisega saame vähendada rünnakuid n-ö. relvitule ehk lammastele," ütles keskkonnaminister Siim Kiisler ning lisas, et jahieeskirja muudatusega algab šaakali küttimine juba 1. septembrist ja kestaks jahihooaja lõpuni ehk veebruari lõpuni. Möödunud jahihooajal kütiti 32 šaakalit.
Esimesed Eesti šaakalid avastati neli aastat tagasi Matsalust. Algselt arvati nad võõrliikide hulka, kuid uurimisega sai selgeks, et šaakal on Eestisse jõudnud omal jalal. Nii nimetati nad 2016. aastal jahiulukiteks. Praeguseks on Eestis vähemalt 11 šaakali pesakonda. Enamik neist on hõivanud Läänemaa, kuid leide on olnud ka Peipsi äärest. Eesti ulukiteadlaste osalusel tehtud analüüsist selgub, et meie šaakalid on geneetiliselt lähedased Kaukaasia suguvendadele. Eestisse rändamiseks on nad kasutanud marsruuti, kuhu jäävad sisse rannikud ja jõeorud.


Lisainfo

Kadri Kauksi
Pressiesindaja | Keskkonnaministeerium
Spokesperson | Ministry of the Environment
Jahil juhtub nii mõndagi... ja kõigil pole vaja kõike teada!
!!!
Postitusi: 55
Liitunud: L Mär 26, 2016 6:32 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas !!! »

Ametnikud on kohati ikka väga eluvõõrad, kui arvavad, et šaakalid tegid paarituhande kilomeetrise (kui mööda rannikualasi ja jõeorge, siis pigem isegi kolmetuhande kilomeetrise) kiirrännaku Kaukaasiast Läänemere kaldale ilma et sellele teekonnale oleks maha jäänud sama geneetilise materjaliga asurkondi!
Pigem on šaakalid jõudnud Eestisse siiski inimese kaasabil! Näiteks võisid nad jõuda siia mõne tühja kaubavaguniga, kuhu oli kutsikad sulgenud kellegi kuri käsi!
Kasutaja avatar
pktaks
Postitusi: 539
Liitunud: L Nov 26, 2011 12:34 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas pktaks »

http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/uu ... d=79740640

Internetis levivad teated šaakalite nägemisest lisaks Lääne-Eestile ka mujal Eestis ning linnade lähedal.

Kahe päeva eest kirjutati Facebookis Kilingi-Nõmme koduhoovis varahommikul nähtud šaakalist, kelle omanik minema peletas. Teated hiljuti sisserännanud loomast tekitavad inimestes ärevust. Kas on põhjust šaakalit linnades peljata?

Rannikualadelt, Saaremaalt ning Piirissaarelt kaugemal on šaakali viibimine kinnitamata. Linnade lähedal võiks looma kohata pigem Lihulas, mille ümbruse märjad alad peaksid šaakalile meeldima. „Pilti oleks vaja. Muidu jäävadki asjad juttude tasemele,” ütleb keskkonnaagentuuri juhtivspetsialist Peep Männil. “Kindlaid fakte pole.”

„Üldiselt on ta kõigesööja ja talle võiks meeldida tagahoovides toitu otsida küll.” Männil räägib, et kuna inimesed nii hästi šaakalit ei tunne, siis aetakse looma segi rebaste või kährikutega.

Šaakalid on end kindlalt sisse seadnud Lääne-Eestis. Läänemaal ja Pärnumaal on alates jahihooaja algusest septembris kokku jahitud kaks šaakalit. Eelmisel aastal kütiti üle 30 looma. Suuremaks jahipidamiseks oodatakse talve ja lund.

Läänemaa jahindusklubi juhatuse esimees Aarne Taal rääkis, et kohalikud jahimehed pole veel leidnud sobivaimat viisi šaakalite küttimiseks. Plaanitakse jahikoerte väljaõpet, mis nõuab teistsugust õpetust kui teiste metsloomade puhul.

„Asi on ikka väga tõsine. On nähtud seda, kuidas metskits jookseb eest ära ja kolm šaakalit järel,” rääkis Taal. „Lehmadel on saba ja kintse ära näritud. Samuti tekitatakse kahju koduloomadele.”

Šaakalijaht algas 1. septembril ning kestab veebruari lõpuni. Tavaliselt algab šaakalijaht novembris, aga sel aastal toodi jahi algus kaks kuud varasemaks, kuna šaakalite arvukus tõuseb järjest.

Kuidas teha kõige parmini vahet šaakalil ja rebasel?

Tuleb meeles pidada, et sarnasus rebasega on suur, kuid rebase esikäpad ja kõrvad on eest tumedad, šaakalil mitte. Ka šaakali saba on lühem ning täiskasvanud loom suurem.
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas sooviku »

Kuidas selle šaakaliga on,kas hagijas või mõni muu tõug võtab teda ajada?Või peavad koerad seda elukat hundiks või teiseks peniks?Piltide järgi vaadates meenutab ta ikka rohkem koera ,kui rebast.
Naine võib olla,koer peab olema!
Kasutaja avatar
ylaril
Postitusi: 116
Liitunud: K Juun 29, 2016 3:38 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas ylaril »

Kuidagi eriti populaarseks hakkab see loom muutuma juba.
Praktiliselt iga päev juba jookseb mõni artikkel meediast läbi.

http://www.delfi.ee/a/79778442

http://www.delfi.ee/a/79777382

Korraldatakse juba rahva küsitlusigi, mille tulemus küll tüüpiline, st kõige suuremad kommenteerijad jõuavad ikka nende kahejalgsete šaakaliteni.

http://www.delfi.ee/a/79778438

Paljudel siinsest kommuunist nende isenditega tegemist on tulnud viimasel ajal?
Häädemeeste kandis on küll tublisti kanda kinnitanud ja tõesti kolistab juba ka alevis ringi.
aberukk
Postitusi: 97
Liitunud: P Dets 18, 2011 2:26 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas aberukk »

ikka liigub aegajalt,peale pimeduse saabumist koer lolliks läheb siis on teada milles probleem.Suht arg(ettevaatlik) loom .Tuulise ilmaga on mõnekorra õnnestunud prosega näha ka.Kusjuures kährikuid oma kodu ümbruses tänavaasta pole ühtegi näinud.
Kasutaja avatar
rartzik
Postitusi: 94
Liitunud: N Okt 31, 2013 9:54 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas rartzik »

sooviku kirjutas:Kuidas selle šaakaliga on,kas hagijas või mõni muu tõug võtab teda ajada?Või peavad koerad seda elukat hundiks või teiseks peniks?Piltide järgi vaadates meenutab ta ikka rohkem koera ,kui rebast.


Eelmise jahihooaja lõpus sai mõned jahid tehtud šaakalile. Siis mu karukoer ning norrakas ja beagle ajasid küll, aga päris väledad olid..roostikus oli koertel raske sammu pidada.
Ats
Postitusi: 933
Liitunud: R Aug 18, 2006 12:14 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas Ats »

Mõned pildid šaakalikaamerast
Manused
Capture2.JPG
Capture1.JPG
Capture.JPG
Pole looma, pole probleemi!
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas Beretta »

"Eesti Jahimehe" selle aasta avanumbris lk 40. saame Peep Männililt teada: " Pigem jääb šaakal meil väiksearvuliseks nišiliigiks või kaob siit mõne aja möödudes". Oma väite kinnituseks toob ta näite ondatra levimisest 1970-ndatel ja selle järgnevast kadumisest haruldaseks.
Ondatra on teadupärast näriliste seltsi hamsterlaste sugukonna esindaja ja võrdlus tundub kohatu. Kui võrrelda šaakalit - siis pigem kiskjaliste seltsi koerlaste sugukonna esindajatega, kus nad on teise võõrliigi- kährikkoeraga kõrvuti. Miks me peame uskuma, et šaakali näol on tegemist paberist tiigriga?
Grumpy old man
!!!
Postitusi: 55
Liitunud: L Mär 26, 2016 6:32 pm

Re: Šaakal

Postitus Postitas !!! »

Ondatra algne laialdane levik ja hilisem kadumine olid seletatavad kiskjate (põhiliselt mingi) algul oskamatusega ondatrat murda ja hilisema "täienenud haridusega", ehk ka kultuuriga!
Samasugust "haridust" annab emakaru edasi poegadele! Kui emakaru pole näiteks mesipuid rüüstanud ja selliseid oskuseid poegadele edasi andnud, siis täiskasvanuna võivad suure tõenäosusega ka pojad rahulikult mesipuudest mööda kõndida ilma neid puutumata!
Nüüd oleks küll huvitav kuulda hr. Männili teooriat, kes võiks tulevikus "spetsialiseeruda" šaakali murdmisele?!
Vasta