Nõiajaht jahipidamisele??

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
Kasutaja avatar
Kolevoll
Postitusi: 249
Liitunud: E Apr 05, 2004 2:16 pm

Nõiajaht jahipidamisele??

Postitus Postitas Kolevoll »

Selline intrigeeriv teema ajakirjanduses
https://lemmik.postimees.ee/4409177/kohtla-jarvel-avastati-prugikottidest-nelja-looma-nulitud-surnukehad
tekitab küsimuse, et kas nüüd on oodata nõiajahti...

Kohtla-Järvel avastati prügikottidest nelja looma nülitud surnukehad

Esmaspäeval 12. veebruaril kell 15.30 tehti Eesti Loomakaitse Seltsi (ELS) infoliinile telefonikõne, milles teatati, et Kohtla-Järvelt on leitud nelja nülitud, tükeldatud ja prügikottidesse topitud looma korjused.

Teatajale tundus esialgu, et tegemist on kolme koeraga, kuid peagi selgus, et kotis ei pruukinud olla mitte koerte, vaid mõne metslooma jäänused. Looma liigi tuvastamiseks pöördus ELS mitme spetsialisti poole ja pidas nõu ka loomakorjuste transportijatega.

Olenemata looma liigist võib tegu olla siiski väärkohtlemisega või seaduserikkumisega. «Leitud loomi on nülitud ja lõigatud terava esemega. Samuti on loomade juurest leitud mitmeid paare siniseid kummikindaid. Tundub, et keegi on loomad tapnud, koorinud neilt seljast kasuka ja seejärel korjused lihtsalt veidi kõrvalisemasse kohta prügikottides ära visanud,» kommenteeris ELSi otsese abistamise juht Margit Midro.

Juhtumi lahendamiseks võttis Midro ühendust Politsei- ja Piirivalveametiga. Politsei on algatanud kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvi 264 järgi, mis käsitleb looma julma kohtlemist. «12. veebruaril leiti Kohtla-Järvel Turu tänaval nelja looma surnukehad. Politsei alustas juhtunu täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks kriminaalmenetlust Karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb looma julma kohtlemist,» kinnitas politsei- ja Piirivalveameti pressiesindaja Kerttu Krall.
Loomaliigi tuvastamine on esmatähtis

«Kõigepealt tuleb tuvastada, mis loomadega on tegemist ning mis on nende surma põhjus. Vastavalt loomakaitseseadusele on loom imetaja, lind, roomaja, kahepaikne, kala või selgrootu, olgu ta siis kodustatud või kodustamata. Kriminaalmenetluslikus mõttes ei oma tähtsust, kas tegemist on mets- või koduloomaga,» täpsustas Krall ja lisas, et kõik täpsemad asjaolud selguvad alustatud kriminaalmenetluse käigus.

Loomakaitseseaduse §4 lg 1 on märgitud, et looma suhtes lubamatu tegu on looma hukkumist, vigastamist või talle valu ja välditavaid füüsilisi ja vaimseid kannatusi põhjustav tegu, nagu looma sundimine talle üle jõu käivatele pingutustele, loomavõitluse korraldamine, looma hülgamine või abitusse seisundisse jätmine, loomale kannatusi põhjustav aretustegevus ja muu sarnaste tagajärgedega tegu, mis ei ole tingitud looma ravimisest, muust veterinaarsest menetlusest ega hädaolukorrast.

Tõenäoliselt on tegu kährikute ja nugisega

ELS palus loomakorjuste pilte analüüsida Eesti Metsloomaühingul, kelle ülesandeks on selgitada milliste loomadega on tegu. «Eesti Metsloomaühing ei võta antud asjas info vähesuse tõttu lõplikku seisukohta. Konsulteerides jahimeestega võib foto järgi oletada, et tegemist võib olla kolme kährikuga ning ühe metsnugisega,» kommenteeris Eesti Metsloomaühingu esindaja.

«Korjuste seisukorda võib selgitada see, et pea on võetud ilmselt trofeeks või Veterinaarametiga lepingu täitmiseks marutaudi uuringutel. Nahad pargitakse ning lähevad kasutusse. Täpse hinnangu saab anda käppade ja koljukuju järgi. Mis oludel loomakorjused sinna on sattunud ei hakka ühing spekuleerima, seda selgitab loodetavalt alustatud uurimine.» ELS võttis ühendust ka topisemeistriga, kes kinnitas, et korjused on oskamatult nülitud ja tegemist on arvatavasti kährikute või metsnugisega.

Pärast ELS-i esmast üleskutset juhtunu kohta rohkem informatsiooni selgus, et loomade surnukehad olid esmakordselt avastatud 11. jaanuaril, ent leidja ei andnud sellest teada. ELS palub jätkuvalt inimestelt igasuguseid vihjeid, mis võiksid juhtumi lahendamisele kaasa aidata. Infot oodatakse aadressile info@loomakaitse.ee või telefonil 526 7117.
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Nõiajaht jahipidamisele??

Postitus Postitas sammal.habe »

Lugege vaid Eesti Metsa Abiks Facebook-i lehte, kui virtuaal-nõiajahti näha tahate... :mrgreen:
Stiilinäide seoses äsjase seadusemuudatusega. Ent selliseid on seal veel.
https://www.facebook.com/groups/321102291623006/permalink/523135148086385/
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Nõiajaht jahipidamisele??

Postitus Postitas aadu kadakas »

Krt, ma hakkasin käbedalt rasvast sööma, et alla mingil juhul ei võtaks:
Mille järgi tehti kindlaks, kes on nõid? Mõned nõiduses kahtlustatavad seoti kinni ja visati "õnnistatud" külma vette. Kui nad vajusid põhja, tunnistati nad süütuks ja tõmmati välja. Kui nad jäid pinnale, peeti neid nõidadeks ja hukati kohapeal või anti üle kohtupidamiseks. Teisi kaaluti, kuna arvati, et nõiad on kerged või ei kaalu üldse midagi.
duv
Postitusi: 582
Liitunud: N Jaan 08, 2009 10:48 am

Re: Nõiajaht jahipidamisele??

Postitus Postitas duv »

Tegu ju röövmõrvaga, kus ohvritelt rööviti kasukad ja seejärel nad tapeti, et ei jääks tunnistajaid. Või vastupidi, et tapeti röövi käigus ja rööviti kasukad. Pea eemaldati, et laipa ei oleks võimalik tuvastada. Nääd pole muud, kui CSI krinalistid kohale kutsuda ja mõrvar iga hinna eest DNA, sat piltide jne. põhjal tuvastada.
Walter
Postitusi: 98
Liitunud: P Okt 21, 2012 8:13 pm

Re: Nõiajaht jahipidamisele??

Postitus Postitas Walter »

Kas nõiajaht on Eestis legaalne tegevus ning mis vahenditega seda peetakse? Kas EJS (või KKI) koordineerib ka nõiajahti ning tegevusele väljastatakse ka lube?
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Nõiajaht jahipidamisele??

Postitus Postitas sooviku »

Üks "roimauurija" ütles eile mingites uudistes,et neilt vaesekestelt oli eemaldatud nii nahk,kui karvkate. :wink:
Naine võib olla,koer peab olema!
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Nõiajaht jahipidamisele??

Postitus Postitas aadu kadakas »

Mul jäi silma AK-st, kui klipi lõppedes laotati neile känkaritele õrnalt õiges mõõdus valge lina peale. Üks jobu jätab vedelema ja ülejäänud lähevad päris lolliks.
sax
Postitusi: 246
Liitunud: T Nov 09, 2010 3:31 pm

Re: Nõiajaht jahipidamisele??

Postitus Postitas sax »

sooviku kirjutas:Üks "roimauurija" ütles eile mingites uudistes,et neilt vaesekestelt oli eemaldatud nii nahk,kui karvkate. :wink:


Tule taevas appi. Võtnud nahk aga jätnud karvadki alles :mrgreen:
duv
Postitusi: 582
Liitunud: N Jaan 08, 2009 10:48 am

Re: Nõiajaht jahipidamisele??

Postitus Postitas duv »

aadu kadakas kirjutas:Mul jäi silma AK-st, kui klipi lõppedes laotati neile känkaritele õrnalt õiges mõõdus valge lina peale. Üks jobu jätab vedelema ja ülejäänud lähevad päris lolliks.


Mis ta ikka jobu peaks olema, on ju Kohtla-Järve territooriumilt eesti suurim linn, mis hõredalt asustatud. Väga vabalt võisid need lihakehad ka parajas metsaservas vedeleda, kus keegi kaunishing need räpastes prügikottides sorides leidis. Õige oleks muidugi olnud raiped kilekottidest välja lasta, sest preaegu rongad üliaktiivsed oma kere täitmisel ja hommikuahetuses juba kohal. Linnainimesena on mulle olukord täiesti mõistetav, pole ju oma maja metsas kus karusloomad ära nülid ja lihakehad lauda taha lindudele viskad, metsas kohe ära teha praegu, kui valdav osa päevast pime ka kehvavõitu. Õige ta muidugi pole, aga nii mõnigi nugis, mis kortermaja keldris nülitud on mul prügikasti rännanud, sest linna serva sõbra juurde 7 km Tallinna liiklust tõugata pole igakord lihtsalt aega.
Kasutaja avatar
Priidik Õun
Postitusi: 164
Liitunud: N Dets 20, 2007 11:00 pm

Re: Nõiajaht jahipidamisele??

Postitus Postitas Priidik Õun »

Hulgaliselt pilte kilessepakitud lihakehadest, nende osadest ja siseelunditest.
Nõrganärvilistel mitte vaadata!
https://www.selver.ee/liha-ja-kalatoote ... -ulukiliha
Kui hobu on surnud on tark sadulast maha tulla.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Nõiajaht jahipidamisele??

Postitus Postitas aadu kadakas »

Isegi veiseliha rebitakse loomalt, et ikka julmem oleks. Usutavasti on siin ka tegu mõne jahimees-roimariga, kes summutatud lasuga metssea pähe vissi talu taga heinamaal veebruarikuus maha tsuras, röövis ohvrilt julmal moel karvad ja siis naha.
Vasta