IZ-18 MH?

Siin oleks tore vahetada mõtteid jahirelvadest , nende headest ja ka halbadest külgedest .
Milline relv millise jahi jaoks jne.
duv
Postitusi: 582
Liitunud: N Jaan 08, 2009 10:48 am

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas duv »

Siis pole ju probleemi, kui rahul. Selle hajumise saad ka kindlalt paremaks erinevaid kuule proovides. Mul omal umbes sama tee läbi tehtud ja 17 aastat toimib, kusjuures sama kaliibri poltlukk kapis vedeleb ja jahil ei käi, sest kortermajast tülikas tassida. Palju hullem oleks, kui oleks mingi 2-3 tuhhise kvaliteetrelva ostnud koos samade probleemidega. Mul oma tellitud 10x kallimal combi Finnclassikul käis 30-06 padrun sellise jõuga pesast välja, et mitmel korral sai see tõmmitsa nimeline välja stantsitud plekitükk koos kestaga välja tõmmatud ja ainult õnneliku juhuse tõttu ei kadunud ära. Neil kordadel tuli alati meelde, kui mõnus seda IZ-il teha oli. Ka tuli tal rauad omal jõul kokku laskma timmida, mida sai õnneks kruvikaga teha.
VR
Postitusi: 233
Liitunud: K Juul 20, 2005 9:05 pm

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas VR »

Kõigepealt tahaks muidugi hüüda (kuskile kõrgemale) - "Sa näed ja ei mürista..."
ostius kirjutas:Ostsin hiljuti IŽ-18-MH ning jagaks teistega oma kogemusi. Nagu öeldakse: tark õpib teiste vigadest, loll enda omadest ning täielik idioot on üldse õppimisvõimetu.
Kommenteeriks tegelikult iga lõiku, aga esmalt kõige tähtsam:
See püss on ilma automaatse kaitseriivita (tegelikult lihtsalt päästiku piirajaga, mitte kaitseriiviga).
Seetõttu ei tohi mitte mingil juhul olla päästik liiga kerge ja võimalusega, et see ei liigu piisaval vedru survel ette.
On mitmeid juhuseid, kui selle püssi kokku "löömisel" toimub lask. Mina olen tuvastanud mitmel hiljem "viilitud päästiku".
Mis raha eest selline "noore tehniku komplekt" siis pakkumisel oli, uuena 15 a tagasi maksis 170.- euro vääringus ilma optika ja korrektse kinnituseta.
See vintpüss on "projekteeritud" sileraudsele püssile vintraudse raua paigaldamise näol. Mingi tasakaalu või "kasutusmugavuse" arvestamisega pole keegi arvanud, et peaks tegelema.
Lahtimurtaval püssil ei oma tähtsust (sellel klots nii lühike ka) raua vastu puude. Enamasti on isegi niimoodi "kolisemist" kompenseeritud.
Ma ei oska muud öelda - kui tõmmata paralleeli automaailma, siis ZAZ-968'le võid ju "Ballistoli" (loe: lääne) õli panna ja lihvida-poleerida, ta jääb ikkagi sapakaks.
Lõpetuseks - selle mudeli aeg on Eestis otsa saamas. Tavalisel jahimehel oli kunagi unelm - vintraudne relv. Raha polnud, saadaval vaid uued püssid - aga need kallid. Siis tuligi osta selline "samkompunn", aga VINT!
duv kirjutas:combi Finnclassikul käis 30-06 padrun sellise jõuga pesast välja, et mitmel korral sai see tõmmitsa nimeline välja stantsitud plekitükk koos kestaga välja tõmmatud
Kahjuks lahtimurtaval püssil on "faasiga" padruni puhul just see probleem ja Sinu omal veel kõige pikem hülss nende seast. Seetõttu soovitamegi alati "randiga" padrunit - nii nagu see vanas Euroopas (kust sellised relvad pärit on) iseenesest mõistetav on.
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas Välek »

Aastaid tagasi olin jahil, püss seljas, rauaots ülespoole, poolmantel rauas. Komistasin käpuli maha nii õnnetult, et laetud seesama iz 18 keeras üle selja ja rauaots jäi kukkudes põlve suunas. Püss käis laraki vastu kõva maad. Hiljem selgus, et see püss saab põrutuse peale lahti minna. Kukkumisi ennustada ei saa, aga niipalju saame küll teha, et ei soeta sellist relva. Liiga ohtlik.
Kasutaja avatar
ostius
Postitusi: 7
Liitunud: N Dets 24, 2015 6:18 pm

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas ostius »

Tänan asjalike kommentaaride eest! Nagu antiikajal öeldi: "Mürk, mida sulle pakub filosoof, võta vastu; lollpea käest aga ära taha isegi mitte palsamit!"
Võtan arvesse, et hiilimisjahti sellega ei lähe. Varitsusse aga käib küll. Seda enam, et nüüdseks olen juba üle 40 lasu teinud ning mingeid tõrkeid ei ole esinenud.
Samas pole põhjust kurta, et hinna-kvaliteedi suhe oleks paigast ära. Nn. "noore tehniku komplekt" (relv, Valgevene optika, optika jalad, püssikott ja kaks karpi padruneid) maksis kõigest 50 eurot. Selle raha eest on ju püssi piisavalt. :roll:
oliver
Postitusi: 79
Liitunud: E Sept 25, 2006 9:25 pm

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas oliver »

Mis kaliibris see püss on? Olen klõpsinud sõbra oma 7,62x39, päris tore lasta kuid ei kujuta selle püssi kerguse juures ette tummisemaid kaliibreid. Muidugi võib viga minus olla, mulle ei meeldi jõuline tagasilöök...
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas Välek »

ostius kirjutas:maksis kõigest 50 eurot. Selle raha eest on ju püssi piisavalt. :roll:

Oled vahel mõtelnud, et oleksid valmis andma või maksma väga palju, et see enda lollusest tekitatud sit.t oleks olemata. Mina oleks valmis maksma kordades rohkem, et selline relv oma kapist utiliseerimisele saata.
Kasutaja avatar
ostius
Postitusi: 7
Liitunud: N Dets 24, 2015 6:18 pm

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas ostius »

Relvade ohutu käsitsemine on väga oluline. Enamus nn. õnnetusi on tegelikult tingitud kasutaja hooletusest või rumalusest, mitte relva tehnilisest olukorrast. Ei tahaks küll ennast kiita (aga kes seda siis minu eest ikka tegema hakkab :wink: ), kuid viimase 15 aasta jooksul on mulle tehtud ainult üks hoiatus. Nimelt püstolit kabuurist tõmmates hoidsin teise käega kabuuri ümbert kinni ning IPSC reeglite kohaselt loeti see relva suudmega üle enda tõmbamiseks. Muidu olen intensiivselt kasutanud Galili, AKM, M-14, AK-4, G-3, KSP-58, Carl-Gustavit, Glocki, USP, Arminiust, Remingtoni jne, kuid pole veel (ptüi-ptüi-ptüi üle vasema õla) ühtegi soovimatut lasku teinud.
Kuna siin foorumis on hoiatatud IŽ-18-MH ebatavalise päästiku eest, siis tuleb selle relva kasutamisel selle eripäraga lihtsalt arvestada. Lihtsalt ei kanna relva, padrun padrunipesas ja ongi ohutus tagatud. Juba vanad roomlased teadsid, et nool, mille lendu teatakse, tabab harva märki.

Oliverile
Kaliiber 308 Win. Lööb kõvemini tagasi küll, kui eelmainitud automaadid.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas kakuke »

Ma arvatavasti kordan ennast, aga Iz-18MH on väga hea relv selleks, et saada teada, milline järgmine relv olema peab ja milline ta olla ei tohiks. Kui rahalised ressursid piiratud, siis mina igal juhul soovitan pigem seda versus mitte kui midagi vintrelva osas.
Minu püssil oli klotsi raua küljest lahti saamine täpsuse parandamiseks ülioluline ja mäletan, et ka päästikut poleeriti tal. Samuti freesiti sisse pilu optikarõngaste fikseerimise jaoks.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas baddmann »

kakuke kirjutas:...
Minu püssil oli klotsi raua küljest lahti saamine täpsuse parandamiseks ülioluline ...


Minu omal, mis oli Win308 (erinevalt Kakukese 222REM) oli raua vaba ujuvus ehk klotsi ja raua selge õhuvahe samuti oluline täpselt laskmiseks. Päästiku poleerimiseni ei jõudnud arvatavasti selle tõttu, et klotsi ja raua õhuvahe tekitamisest suurulukijahi täpsuse jaoks piisas, võistlemas selle relvaga ei käinud.

BM
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas baddmann »

Välek kirjutas:....Hiljem selgus, et see püss saab põrutuse peale lahti minna....


Loomulikult saab põrutuse peale minna relv, mille konstruktsioon leiutati sellel ajastul, kui põrutuse peale lahti minemise riskiga relvade juures veel keegi ei arvestanud. Rääkimata riigist, kus see konstruktsioon leiutati ja kasutusele võeti. IŽ-18 ei ole muidugi ainuke selle "veaga" relv maailmas.

BM
duv
Postitusi: 582
Liitunud: N Jaan 08, 2009 10:48 am

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas duv »

Põrutuse peale lähevad lahti relvad siis, kui omanik eeskirju rikub. IZ-18-nel täiesti olemas kaitseriiv, mis oleks mõistlik alles siis maha võtta, kui loom juba laskeulatuses. Minu püssil reguleeris päästiku relvameister, sest sellel ajal tuli talle optika kinnitus nagunii teha ja töö käigus palusin ka päästikut sättida. Juhul, kui päästik liiga ära viilida, siis tuleb igast püssist kergelt juhulask, s.h. ka suurte sõdade aegsetest, millega võis muidu laetuna täägivõitlust pidada. Esilae aluse kinnitusaluse viilisin ja painutasin ise paika, sättides puuosa ka nii, et ei logiseks ja A4 leht vahelt läbi käiks padrunipesani välja. Kui nüüd vigade otsimiseks läks lisaksin ka puudused minu vaatevinklist, mida on siiani plussid käsitlus mugavuse osas ületanud. Minu 308 on tõesti lahtise sihikuga laskmiseks liiga kerge, mis tähendab, et ilma optikata lastes sain 10-konna laskudega sinise õla. Püssi pära võiks mugavam olla ja käe kohast on minu omal odavuse eesmärgil tõenäoliselt rihveldamata jäätud. Alla 10g poolmantliga lõhub küll hästi, aga loom kipub palju edasi minema. Ajujahis on kehva võitu teist lasku teha, tuleb silmad loomalt(loomadelt) alla püssile suunata, mille tõttu võib mõndagi olulist nägemata jääda, ka võtab laadimine ärevuses rohkem aega. See eest maastikul liikumiseks ideaalne just oma ehituselt, kus looma eemal nähtavale ilmudes on võimalik vaikselt padrunit vahetada, soonega padrunit hoiab tõmmits mõnusalt kinni(ei kuku ise välja), nii et võimalik lahtise rauaga ohutuse mõttes liikuda ja hiljem vaikselt kokku murda.
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas Välek »

Duv, kaitseriiv sellel relval on vaid nime poolest kaitseriiv. Päästiku tagasinihkumist see nupuke takistab, aga põrutuse korral võib lask toimuda hoolimata sellest, et kaitseriiv on peal.
duv
Postitusi: 582
Liitunud: N Jaan 08, 2009 10:48 am

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas duv »

Millel on õige kaitseriiv selles mõistes. Pumpadel poolautomaatidel ka peaks selline nupp päästiku taga olema, kui palju ta ära kaitseb ei tea, sest pole neid lahti kiskunud. Vanematel sisekukkedega kaheraudsetel on samuti ainult päästikute riivistamine. Automaat kaitseriiv ka maitse asi minu meelest, liiga palju klõbistamist, kui vaja laengut vahetada. Peamine kaitseriiv on ikkagi inimene, kes oma relva tunneb ja arvestab olukorraga.
keegikuskilkunagi
Postitusi: 31
Liitunud: T Okt 11, 2016 2:28 pm

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas keegikuskilkunagi »

mees läks arsti juurde ja küsis kuidas hoiduda suguhaigustest.

Arst siis seletama:
"Tõmbad kõigepealt kondoomi peale. siis paned epot, siis uuesti kondoomi, siis linane riie peale. see immuta läbi tärpentiiniga. Ja nii veel neli korda.
Ja mis peamine! EI MINGIT KURADI SEKSI!"

Ehk lolli vastu ei aita ka kaitseriiv ja ka kõige kogenumal võib ka parima kaitseriiviga õnnetusi juhtuda.
Ja lõpuks - kes kontrollib kontrollija tööd ehk kui kaitseriiv on purunenud(keset jahti) hoiab õnnetust veidi eemal ainult ja ainult kaine mõistus.
Henz
Postitusi: 157
Liitunud: R Mär 28, 2008 5:07 pm

Re: IZ-18 MH?

Postitus Postitas Henz »

Tere
Selline küsimus, kas antud relval on vöimalik kaitseriivi lülitust vasakukäelise järgi kohandada, ehk siis ringi pöörata? Ehk möni targem on selle relva hingeeluga rohkem kursis ja teab rääkida kas see on vöimalik vöi mitte?
Piipu, püssi ja naist ei laenata...
Vasta