Salaküttimine Lääne-Virumaal

Siin siis jutud, mis täna metsas juhtus, kas uluk liigub või ei liigu - jookseb või on juba jooksnud ja muud päeva sündmused.
kalur
Postitusi: 427
Liitunud: N Veebr 10, 2011 6:20 pm

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas kalur »

Avalikkuse huvi selle asja vastu suht suur. Vaevalt kalevi alla pannakse. Vaikus vast sellepärast et proovide tegemine võtab aega.
lapikpudel
Postitusi: 55
Liitunud: E Jaan 20, 2014 12:25 pm

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas lapikpudel »

Aga kas see juba avalik saladus ei ole?
rix
Postitusi: 104
Liitunud: T Sept 25, 2007 11:20 am

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas rix »

Oligi arvata, et nende Põesaste pättide tegu, keegi muu siinkandis nii loll pole.
Ega see neil siin esimest korda sitta keerata pole.
Huvitav, kas neil nüüd relvalubasid, relvi ja jahitunnistusi ära ei korjatud? Kui need veel neil üldse alles veel olid.
kalur
Postitusi: 427
Liitunud: N Veebr 10, 2011 6:20 pm

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas kalur »

Palun postitage siia loetavaid artikleid. Tasulistest linkidest vähe tolku.
Slash
Postitusi: 31
Liitunud: N Aug 04, 2005 9:07 am

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas Slash »

Lugu sai alguse eelmise aasta 6. märtsil, mil kaks metssealuures olnud jahimeest leidsid Haljala vallas Vidriku külas kaks põdrakorjust. Põtru aga võib küttida ajavahemikul 15. septembrist 15. detsembrini. Üks korjuste leidjatest, Valdo, kes on jahimees olnud üle poole sajandi, tunnistas kohtus, et nägi sellist pilti esimest korda. Kui jahimehed võtavad kütitud põdral kohapeal sisikonna välja ja viivad seejärel looma töötlemispaika, siis salakütid olid põtrade küljest lõiganud ära paremad palad ja jätnud korjused vedelema.

Juhtunust teatati jahiühistu Ranna juhatuse liikmele Tanelile, kes omakorda teavitas keskkonnainspektsiooni, andes ametkonnale korjuste koordinaadid. Tanel rääkis eile kohtus, et kuna tegemist oli ühe koledama asjaga, mis nähtud, otsustas jahiühistu juhatus panna välja 2000 euro suuruse preemia sellele, kelle antud info viib salaküti või salaküttideni. Ja peagi sai ta telefonikõne. Helistajaks oli naine, kes väitis, et teab, kus põtrade liha on. Tanel andis helistaja numbri kriminaalpolitseinik Margus Kotterile.

Tunnistaja Külli rääkis kohtus, et tegeleb lihakonservide valmistamisega. Tavaliselt teeb ta neid sealihast, aga toorainet toovad ka jahimehed. Mullu 6. märtsil, mil salakütid kaks põtra tapsid, helistas talle tundmatu mees ja rääkis, et üks põder oli sõiduki alla jäänud ja uluki lihast oleks vaja konserve teha. Põdraliha tõid konservide tegemiseks kaks meest. Külli sõnul oli see väga värske.

Samas talle tundus, et ühe põdra kohta on seda nagu liiga palju. Aga see asjaolu naise sõnul teda ei häirinud. Küll aga tekkis tal kahtlus, kui ämm talle helistas ja viitas Virumaa Teatajas ilmunud loole, mis jutustas võikast veretööst metsas. Samuti oli loos juttu preemiast, mis oli lubatud salaküttide tabamiseni viiva info eest.

Külli guugeldas talle helistanud mehe telefoninumbrit ja avastas sel moel isa-poja Põesaste. Nemad olidki tema juurde liha toonud. Kõnemaneerist lähtudes arvas Külli, et talle oli helistanud isa ehk Eimar Põesaste. Ka leidis naine internetiavarustest Õhtulehes ilmunud ja salaküttimisest pajatanud loo, kus üks Põesastetest oli ähvardanud, et metsas võib eksinud kuul ükskõik keda tabada.

Välja pandud preemia ajendaski Külli sõnul teda helistama jahiseltsi juhatuse liikmele. Hiljem võttis temaga ühendust juba politseinik, kes käskis teada anda, kui tellija tuleb konservidele järele.

Külli sõnul tegi ta, mis kästud, ja pärast konservidele järeletuleku aja teatamist politseile saabusid tema juurde keskkonnainspektsiooni töötajad. Kui Põesasted olid konservid naise sõnul halli džiibi peale laadinud ja hakanud ära sõitma, peatasid keskkonnainspektsiooni ametnikud sõiduki.

Kohtus Põesasteid kaitsev vandeadvokaat Epp Landberg advokaadibüroost Küllike Namm põmmutas keskkonnainspektsiooni korraldatud uurimise piltlikult öeldes sõelapõhjaks.

Näiteks nähtub kaitsja hinnangul keskkonnainspektsiooni kogutud tõenditest, kes metsloomaliha käitles, kuid mitte see, kes põtradele jahti pidas. Ametkonna tellitud ekspertiisid ei ole Landbergi sõnul pädevad, sest pole tellitud Eesti kohtuekspertiisi instituudist.

Põesaste sõiduki läbiotsimist pidas kaitsja seadusevastaseks, sest selleks puudus kohtu luba. Seda möönis ka keskkonnainspektsiooni esindaja, selgitades, et tegemist oli vaatlusega, mis ekslikult vormistati läbiotsimisprotokolliks.

Samuti esitas vandeadvokaat kohtule perearsti tõendi, mille järgi oli Eimar Põesaste eelmise aasta 2. veebruarist kuni 1. juunini haiguslehel. Sellest peaks kaitsja hinnangul nähtuma, et tema tervislik seisund ei võimaldanud märtsis jahipidamist.

Kohtuistung jätkub järgmisel teisipäeval.
Veel on mehi metsades.
rix
Postitusi: 104
Liitunud: T Sept 25, 2007 11:20 am

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas rix »

Las kohus võtab nende põesastete eelnevad sitakeeramised ja jamad ka arvesse.
Kui liha dna on sama, mis konservides, siis pole väga midagi vaielda.
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas Välek »

rix kirjutas:Kui liha dna on sama, mis konservides, siis pole väga midagi vaielda.

Vaevalt dna konservis on määratav. Pidi lagunema kuumutamisel.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas aivar00 »

Ehk siis ametnikud tegid ennast järjekordselt lolliks. Kui kaua peavad kõrgelt haritud (minu teada inspektsiooni keskharidusega enam tööle ei võeta) ametnikud jobud olema ning ei suuda menetlust läbi viia vastavalt kehtivale seadusele. Selleks ei ole ju palju oidu vaja- on kriminaalmenetlus, koosta vastavad määrused, saada toores liha dna ekspertiisi. Sündmuskohalt pidid nad ekspertiisiks nagunii proovi võtma ja vastavalt pakendama. Edasine ju ainult vormistamise küsimus. Et asja põnevamaks teha ja lisatõendit hankida, siis jah võib ju lasta vennikestel juba valmis konservile kah järgi tulla ning nad siis kinni võtta. Kui info juba liikus oleks koheselt tulnud taotleda prokurörilt luba kogu vennikeste elamise läbiotsimiseks ehk siis nii kui konservidega mehed käes kohe nende juurde koju läbiotsimist tegema. Aga olgu peale - see ei ole ei esimene ega ka kahjuks mitte viimane kord, kui neid lolliks kohtus tehakse iseenda oskamatuse tõttu. Noored kogemusteta ja juhtimisoskusteta juhid aga kiitlevad - elu on ju lill ja nemad justkui oskavad kõike...
ikka lõbusalt
Prohvet Maltsvet
Postitusi: 426
Liitunud: T Dets 11, 2007 5:26 am

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas Prohvet Maltsvet »

Kahjuks KKI-l puudub ikkagi vastav suutlikus.
Ole kui leebe tuul...
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas aadu kadakas »

2 K ikka maksti välja? :D
Ardi
Postitusi: 9
Liitunud: L Apr 10, 2010 1:36 pm

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas Ardi »

aivar00 kirjutas:Ehk siis ametnikud tegid ennast järjekordselt lolliks. Kui kaua peavad kõrgelt haritud (minu teada inspektsiooni keskharidusega enam tööle ei võeta) ametnikud jobud olema ning ei suuda menetlust läbi viia vastavalt kehtivale seadusele. Selleks ei ole ju palju oidu vaja- on kriminaalmenetlus, koosta vastavad määrused, saada toores liha dna ekspertiisi. Sündmuskohalt pidid nad ekspertiisiks nagunii proovi võtma ja vastavalt pakendama. Edasine ju ainult vormistamise küsimus. Et asja põnevamaks teha ja lisatõendit hankida, siis jah võib ju lasta vennikestel juba valmis konservile kah järgi tulla ning nad siis kinni võtta. Kui info juba liikus oleks koheselt tulnud taotleda prokurörilt luba kogu vennikeste elamise läbiotsimiseks ehk siis nii kui konservidega mehed käes kohe nende juurde koju läbiotsimist tegema. Aga olgu peale - see ei ole ei esimene ega ka kahjuks mitte viimane kord, kui neid lolliks kohtus tehakse iseenda oskamatuse tõttu. Noored kogemusteta ja juhtimisoskusteta juhid aga kiitlevad - elu on ju lill ja nemad justkui oskavad kõike...


Mul on tõesti hea meel, et meie seas on foorumis selliseid asjatundjaid. Kui KKI-s järgmine tööpakkumine tuleb, kus jahinduse valdkonda inspektorit otsitakse, siis saadan selle Sulle privasse.
kalur
Postitusi: 427
Liitunud: N Veebr 10, 2011 6:20 pm

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas kalur »

Aga mida aivar valesti ütles? Äkki seletad lahti.
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas Beretta »

Ardi. Kui sa viitsiks lugeda Riigiteatajast jahinduse kohta käivaid kohtulahendeid, siis on see üks suur ametnike ennast lolliks tegemise lugu. Mõne puhul võtab lausa sõnatuks, kui loll ametnik võib olla. Meenub üks, kus ametnik kirjutas sileraudsega haavlilaenguga kitse küttinud mehele trahvimääruse kuna mehel ei olnud suuruluki laskekatse tehtud.
Grumpy old man
Knuckles
Postitusi: 2
Liitunud: E Apr 29, 2019 7:56 am

Re: Salaküttimine Lääne-Virumaal

Postitus Postitas Knuckles »

Beretta kirjutas:Ardi. Kui sa viitsiks lugeda Riigiteatajast jahinduse kohta käivaid kohtulahendeid, siis on see üks suur ametnike ennast lolliks tegemise lugu. Mõne puhul võtab lausa sõnatuks, kui loll ametnik võib olla. Meenub üks, kus ametnik kirjutas sileraudsega haavlilaenguga kitse küttinud mehele trahvimääruse kuna mehel ei olnud suuruluki laskekatse tehtud.


Mida antud näitel ametnik valesti tegi? Jahiseaduse §26 lõige 4 ütleb, et põtra, pruunkaru, punahirve, metssiga ja hallhüljest võib tulistada ainult kuuliga. Siit loen mina välja, et kitse laskmist haavliga seadus ei keela.
Vasta