Jahinoad

Õnnestunud jaht on hea eeltöö tulemus , kuidas teha ettevalmistusi ja mida jahil abivahenditena kasutada.
Vasta
jurakas
Postitusi: 120
Liitunud: N Nov 27, 2014 10:06 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas jurakas »

Nonii mehed,
soetasin endale Chef,s choice 15 Trizor elektrilise noateritaja.
Nüüd enamus oma nuge sellele näidanud, uskumatult hea saab. Osadel nurk teine ja suti vaeva nähes teeb nurga ümber 30 kraadiseks. Teravus küll mega ja kohe masinast viimast ketast näidanule on tera terav ja võtab käeseljalt karva.
Aga küsimus,
üle neti vaadates, siis jubedalt kõik kiidavad seda japsi 30 kraadist nurka ja enamus noatootjad ka vaikselt üle pidid minema sellele.
Aga mis on miinused siis? Kas nüriks läheb kiiremini vms?
Samas Spydercod jt väga tugeva teramaterjaliga terad vist nii lihtsalt järgi ei anna, et pigem ikka kinni materjalis, võimis?
Tänud ette,
Edu!
Kui huvitab, siis sügavuti!
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas honkomees »

jurakas kirjutas:... suti vaeva nähes teeb nurga ümber 30 kraadiseks. Teravus küll mega ja kohe masinast viimast ketast näidanule on tera terav ja võtab käeseljalt karva.
Aga küsimus,
üle neti vaadates, siis jubedalt kõik kiidavad seda japsi 30 kraadist nurka ja enamus noatootjad ka vaikselt üle pidid minema sellele.
Aga mis on miinused siis? Kas nüriks läheb kiiremini vms?
...
loodan et see 30 on ikka 15+15 kraadi nurk, mitte 30+30 ehk kirvetera?
Pole mingi spets, aga on meelde jäänud, et 11-15-kraadise nurgaga on nö kööginoad (ka puutöönoad), mis peavadki võtma käeseljalt karvu ja õhuke tera läheb kergelt nüriks, jahinoad, mis nülgimiseks jms oma universaalse 22-25 kraadise nurgaga ei võta karva, aga ei lähe ka nii kiiresti nüriks ja lõpuks need nn ellujääjate või militaarnoad okastraadi ja konservide avamiseks on tömbi 30 kraadi all teritatud.
Umbes selline juhend on kaasas Gatco teritajal ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas Beretta »

Ütleks nii, et Chef,s choice on asi millega saab ka tervaks. Kui kiiresti on vaja, võtan sahtlist välja. Umbes nagu kähkukas. Kui aega on, lähen garaaži el. vesikäia manu.
Grumpy old man
jurakas
Postitusi: 120
Liitunud: N Nov 27, 2014 10:06 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas jurakas »

15+15 jah.
Trezoril saab kumbagi terafaasi eraldi teritada. Sp. Mudelinimi 15.
Osad japsi noad ju ühepoolse faasiga. Kokkadele paremakäelistel faas ühel pool, vasakukäelistel teiselpool, nii vähemalt kaasasolev juhend kirjutab.
Kui huvitab, siis sügavuti!
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas aivar00 »

Eks iga uus mänguasi on tore. See nurga jutt - maitse asi. Mida terevam nurk, seda kiiremini nüriks läheb. Miks sul naa teravat jahinuga vaja läheb- kas hakkad jaanisokul naha asemel karva maha võtma? Omal nahal ka proovitud enda Roselli jahinuga veid teravama nurga alla teritada. Ja siis imestasin, et juba poole kopra peal hakkab nüriks minema. Peale õige nurga alla tagasi teritamist teeb mitu kobrast ära või terve põdra. Mina olen enda aastaid tagasi soetatud Gatco komplekti luiskude ning eraldi noahoidja käepideme komplektiga rahul. Kööginugade peal kasutan igapäevaselt ( vastavalt vajadusele) tavalist V kujulist Vulkanuse profi teritajat. Toimib hästi, kuid kondistusnoad ja ka igapäevased lihalõikusnoad muutuvad selle V kujulise teritajaga lõpuks nn. laineliseks nagu ka Fiskarsi nn. rullikutega noateritaja vahel. Vot siis tuleb mängu luiskudega Gatco. Nendega saan tera jälle kenasti jonksu. Luiske kasutan näiteks kondistusnoal ca iga paari kuu tagant. Kööginugadele pole luiske veel vaja läinud, kuigi on pidevas kasutuses ning sai valitud enda käe järgi ja kvaliteetse teraga. Aitab paarist korrast Vulkanusest läbi tõmbamisest.
Jahinuga aga teritan peale igat kasutuskorda ainult luiskudega. Seda ei ole sigade puudumise tõttu vaja enam kahjuks tihti teha.
ikka lõbusalt
kolekoll
Postitusi: 33
Liitunud: L Dets 22, 2007 2:18 am

Re: Jahinoad

Postitus Postitas kolekoll »

Eks see teritusnurk sõltub jah, rohkem metallist ka, hiljuti teritasin TOJIRO jaapanlaste nakiri nuga ( juurviljanuga ) kus siis tehas andis juhendi, et teritada tuleb 9+9 kraadi. Tera materjal oli Shirogami, ehk siis valge teras ( HRC 61 ) Terav ta tõesti sai, lõikas läbi vabalt rippuva vetsupaberi nagu muuseas. Kasutasin nii liha lõikamisel kui ka igasugu juurikaliste lõikamisel.. väga hästi peab tera, küll aga ma ei usu , et sama nurk kestaks kas kopral, seal või põdra nahastamisel. Pigem ikka mingi ehk 17 kraadi. Küll aga olen katsetanud igatsorti teiste metallidega nagu AUS8, AUS10, VG10 .. erinurkadega ja kaua lõikab .. Lõikamiseks kasutasin paksemast pappkastist materjali.
müün pimedate linnas peegleid.
jurakas
Postitusi: 120
Liitunud: N Nov 27, 2014 10:06 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas jurakas »

Nonii, kriban seda, et see 15+15 nurk mida nüüd mitmel jahinoal olen kasutanud töös ja ei kurda. Kaks siga korraga on suurim töö olnud ja tera vahepeal teritada pole vaja olnud. Nüüd päevalõpus küsitakse jahimajas tavaliselt minu käest nuge kui loomad kallale minnakse :-)
Täheldnud seda, et kodus jälle teritades erinev teramaterjal vajab erinevat vaeva, aga teravaks saavad kõik.
Kõige suurem vaev oli esmakordsel teritusel faas õigeks saada. Kui see tehtud, siis hiljem ületeritus juba lihtne.
Kui huvitab, siis sügavuti!
valgeronk
Postitusi: 316
Liitunud: L Sept 12, 2009 10:22 am

Re: Jahinoad

Postitus Postitas valgeronk »

Viimase aja tegemised. Tegin aega parajaks :D .
Manused
nuga3.jpg
nuga2.jpg
kalur
Postitusi: 427
Liitunud: N Veebr 10, 2011 6:20 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas kalur »

Tore teada, et on inimesi kellel aega ja oskusi selliseid nugasid valmistada. Kiidan meistrit. (y)
mustlesk
Postitusi: 635
Liitunud: N Dets 02, 2004 1:48 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas mustlesk »

Palju aega olnud (y)
Kasutaja avatar
sokk
Postitusi: 508
Liitunud: R Veebr 19, 2010 6:29 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas sokk »

valgeronk kirjutas:Viimase aja tegemised. Tegin aega parajaks :D .

Tere
Kuidas tera kestab ja vastu peab? Mis terast on kasutatud. Kas pakud müügiks, mis hind on? Valmistada ka tuped noa jaoks, mis materjalist? :D
Born to hunt.
https://www.facebook.com/HuntingSmurf/
https://www.instagram.com/huntingsmurf/
https://www.youtube.com/channel/UCodfVOhCwglMPdlrvIjWP7A
ktmxcx
Postitusi: 5
Liitunud: T Mai 09, 2006 9:23 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas ktmxcx »

EKA-l uus nuga swedblade G4, G3 uuendus. G4 saab juppideks võtta ja paremini puhastada. Tupp ka uus. Hind ka uus. G3 maksis Jahipaunas 55 euri, G4 maksab 95 euri. Endal on G3 ja olen rahul. Kas siin kellelgi G4 juba kasutuses ka? Viimati käisin paunas moona ostmas, mõtlesin et võtan ühe G3e varuks aga enam polnudki. :V
GC
Postitusi: 389
Liitunud: R Nov 12, 2004 5:15 pm

Re: Jahinoad

Postitus Postitas GC »

Mul juba mitu aastat selline kasutusel...
https://tooriistakeskus.ee/product/pid/11033/bid/11058
Uhkustada ei saa, aga kõik vajaliku on ära aidanud teha!
Annab teritada ja pole kahju ära kaotada!
koos koeraga
valgeronk
Postitusi: 316
Liitunud: L Sept 12, 2009 10:22 am

Re: Jahinoad

Postitus Postitas valgeronk »

Ega ma nuge otse müügiks ei valmista.Olen mõnele heale jahikaaslasele teinud.Tööd on korraliku noaga,küllalt,penskarile paras nokitseda.Tera on damaskusest(vämees tellib tooriku).Noapea on kreeka pähklist või palisandrist.Noakolju vanapronksist,mustast eboniidist,pronksist.Tuped noale teeb proff sadulsepp.Hind kujuneb vastavalt nõudlusele.Nuge teritan:esmalt 650,teiseks lihviks 1000 teemandluisuga(luisule piserdan püssipuhastus õli).Hind noale keskmiselt 250 mõned rahad siia-sinna.Hetkel noatoorikud tellimisel.
Vasta