Püssirohi Bars

Arutelud ja küsimused padrunite laadimisest
Vasta
Henz
Postitusi: 157
Liitunud: R Mär 28, 2008 5:07 pm

Püssirohi Bars

Postitus Postitas Henz »

Kellel on kogemusi ja juhatusi padrunite laadimisel püssirohuga Bars? Siiani olen laadinud Sokoliga aga kuna on purk Barsi ka siis prooviks ka sellega. Mis vahe nendel rohtudel on? On sellega laadides midagi teist moodi ka kui Sokoliga? Kokku suruda rohkem vöi vähem kui Sokolit vms? Sama möödu topsiga erinevaid rohtusid mööta ei tasu kuna erikaalud on erinevad, see on enesest möistetav. Tuleb kuskilt mingi jutt meelde, et keegi oli selle vastu eksinud ja püssist ilma jäänud...silmnägu oli vist ikka pähe jäänud önneks.
Purgis oleval paberil on rohukogused 12 ja 16 kaliibri tarvis. On kellelgi teistele kaliibritele koguseid pakkuda, näiteks 28 kaliiber vöi oskab juhatada kuidas tuletada ühe kaliibri kogusest teise kaliibri kogust?
Piipu, püssi ja naist ei laenata...
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Püssirohi Bars

Postitus Postitas sooviku »

Mäletan,et vene ajal üks kahemeetrine mees oli Barsiga tiirupauke laadides rinnuli pulga otsas :lol: Nii sinist õlga pole ma hiljem näinud.Selle rohuga tuleb tropp ainult vastu lükata,mitte suruda!
Naine võib olla,koer peab olema!
Siili
Postitusi: 416
Liitunud: E Aug 09, 2004 10:23 pm

Re: Püssirohi Bars

Postitus Postitas Siili »

Barsi kasutusaeg oli antud 5 aastat peale valmistamise kuupäeva.Kasutuses oli see enamuses seitsmekümnendatel.Nii vana ja vihane rohi võib toimida ootamatult?
sax
Postitusi: 246
Liitunud: T Nov 09, 2010 3:31 pm

Re: Püssirohi Bars

Postitus Postitas sax »

Ma mõtlesin ka et mis sajandil selle pommi säilivusaeg lõppes
Mis temast ikka rääkida üsna äkiline oli. Isegi kuulnud mõnest torust mis otsa leidnud läbi selle.
Eri kaliibritele rohu kogused peaksid saama laengu kaalust tuletades. Küll õlaga tunned kui piir käes
Anna aga tuld
Henz
Postitusi: 157
Liitunud: R Mär 28, 2008 5:07 pm

Re: Püssirohi Bars

Postitus Postitas Henz »

Vene asju ikka vene saitidelt vaadata...keda huvitab siis siin erinevate rohtude vördlused.
Siit ka selgub, et Bars lühendab relva eluiga..
https://truehunter.ru/455397a-ohotnichi ... kteristiki
Piipu, püssi ja naist ei laenata...
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Püssirohi Bars

Postitus Postitas aivar00 »

Ah mis te mehed jamate- Bars ju väga hää rohi. Noore jahimehena sain tuttavalt purgi Barsi. Vana ise kiitis seda rohtu aga hoiatas, et ära naa palju pane kui Sokolit. Tollel ajal säherdune asi nagu kaal rohu jaoks oli vaid valitutel. Ikka topsiga mõõtes. Mõtlesin, et laen selle rohuga tiirupauke- jahi jaoks ikka Sokol. Nooruspõlve rumaluses sai seda Barsi pandud tsipa vähem kui Sokolit. Kuna sain ka kamalutäie nn. maakera kujulisi kuule ( olid jahis rikošeti ohu tõttu keelatud) siis läksid needki käiku. Relvaks IZ54 12 cal. Päris hääd tummised paugud tulid. Naabrimehe õuel sai proovitud( naabrimehega kahasse laadisime). Tal oli kanaaiaks miski tehase vana värav- alumine ja pealmine toru oli 100mm läbimõõduga. Märkleht aia külge ja tuld. Naabrimehel õnnestus tabada märklehe taga olevat toru- tollest lendas tinakuul läbi... Ja õlad olid peale 5 seeriat mõlemal sinised. Sellega Barsi testimine sai lõpetatud. Sai veel proovitud laadida ka kaalu järgi tuttava apteekri juures Barsi kaaludes. Siis kannatas häda pärast laskekatse ära teha, kuid 6,5x 55 tundus peale sileraudset laskekatsel nagu õhupüss olevat... Kui vana see rohi oli kui purgi sain ei mäleta- üle 10 aasta kindlasti. Tuttav jahimehest vanamees aga sai enda sitast lahti ja mina olin õnnelik, et sain priilt teise mehe sita tasuta endale...
ikka lõbusalt
duv
Postitusi: 582
Liitunud: N Jaan 08, 2009 10:48 am

Re: Püssirohi Bars

Postitus Postitas duv »

Vene aja lõpu poole müüdi mingit rohtu nimi vist Sunair 150g rohelise sildi ja plastmass korgiga purgis. Laadisin sellega 12 kal 65 pesadega padruneid, millel kippus muidu normaalseks haavlilaengu kinnivaltsimiseks ruumi väheks jääma. 12kal jaoks oli antud 1,6g ja see pani ikka korraliku nätaka tagasi. Katsetasin korra ka 1,7g-ga ja siis oli peale pauku toru ots taeva poole ja kõrvad lukus. Ausalt öelda ei kujuta hästi ette, et keegi kuskil sellist rohtu mõõdu järgi pani, sest juba Sokoli purgil kirjas, et rohulaengud tuleb kaalu järgi panna. Mis puutub katsetamisse, siis võib ju alata üliväikeste laengutega suurema poole minnes, kuni liiga tagasi lööma hakkab. Samas tuleks ka vaadata, et haavlilaengut laiali ei pillu ja mõõta ka haavli läbilöögi võimet!!! Katsetajale veel soovitaksin seda, et kui laadimisandmetes on kirjas kaliibrid 16 ja 12, siis loogika võiks nagu öelda, et see rohi ei sobi väiksematele kaliibritele. Samas võiks ju proovida seda rohtu selle arutelu põhjal vintraudses kasutada, äkki toimibki mingil moel, üks kord kindlasti. Või te arvate, et olete targemad, kui relvatööstus?
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Püssirohi Bars

Postitus Postitas aivar00 »

Ilus jutt. Seda oleksid võinud rääkida üle 30 aastat tagasi, kui jahimeheks hakkasin. Kirjandust ei ole( tänapäeva internetist rääkimata), kaale ei ole, kasutasid seda mida kuskilt kätte said ja mida vanematelt jahimeestelt kuulsid. Poest ostsid seda mida parajasti müüa oli... Täna said Sokolit, järgmine kord troppe, miskit mõõtu haavleid jne.
Uusi sileraudseid müüdi läbi tutvuste Dünamo poest. Vintraudsed olid alles ainult riiklike jahimajandite jäägritele antud.
ikka lõbusalt
duv
Postitusi: 582
Liitunud: N Jaan 08, 2009 10:48 am

Re: Püssirohi Bars

Postitus Postitas duv »

Vabanda Aivar00, aga kiri oli mõeldud algse postituse põhjal ikka, kus laadida soovitakse nüüd. Seda, kui kellelgi midagi polnud tean isegi hästi, alustasin nullist vist isegi allapoole, sest minu kodus ei olnud kohta relvadel ja jahil. Ei olnud ka kedagi, kes oleks alguses asja selgeks teinud, nii, et kõik sai läbi isiklike kogemuste õpitud.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Püssirohi Bars

Postitus Postitas aivar00 »

Duv ega ma pahandanudki- lihtsalt meenutasin enda jahimeheks hakkamise aega. Tuleb välja,et meie jahimeheks saamise teed olid sarnased. Mul vedas niipalju, et tutvusin endast 10 aastat vanema jahimajandi jäägriga. Tutvusest sai sõprus ning temaga sai noid jahimehe tarkusi kõige rohkem tundma õpitud ühiste jahikäikude raames. Temal kasud sees- abiline, kes aitab looma peale tõsta või vintsida ja hiljem nahastada. Minul lisaks värskele maksale ja keelele ka oskusi juures.
Nüüdseks mees käib ainult kalal- isegi relvad müüs maha. Ütles, et sai isu täis- jäägriamet olevat liiga pikk olnud.
ikka lõbusalt
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: Püssirohi Bars

Postitus Postitas kirp »

Võin veel lisada, et ka teine äärmus on võimalik. Olin ka kusagilt lugenud, et ei tohi seda Barsi kõvasti kokku suruda. Välja tulid siis paugud, millest suur osa olid nagu tongipüstoli sutsud, toru ja lukk (mul poolautomaat) ja põlemata terasid kõik kohad täis. Sedasi võid toru lõhki lasta kui tropid sisse jäävad ja uue paugu paned. Väga pirtsakas rohi igatahes. Sokol on igati parem ja lollikindlam (isegi hiidvana).
Vasta