kevadine hanejaht

Siin siis jutud, mis täna metsas juhtus, kas uluk liigub või ei liigu - jookseb või on juba jooksnud ja muud päeva sündmused.
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas kirp »

Eks peale kappadi-kappadi ole aruandest muudki lugeda. Olles ka ise ühel põllul karauulitamas, siis minu arust on kummaline tulemus, et letaalne heidutus ei anna suuremat efektiivsust. Aga ju kõigi peale kokku nii ta tuli. Selle tulemuse valgusel on vähe usutav, et letaalse heidutusega edasi minnakse. Heidutuse efektiivsuse seisukohast on väga oluline selle igapävane tegemine 3x päevas (nagu uuringu ajal kohustuseks oli). Meie põllul oli igatahes nii, et kui lõputärmin kukkus, siis 2 päeva pärast mustas lindudest. Ju tulevad uued karjad, kes varasemast midagi ei tea. Aga hirmus töö on see heidutus suurtel massiividel, kummardus põllumeestele kes suudavad.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas kakuke »

Meil oli nii, et nii kaua, kui letaalselt põllult ei kukkunud midagi, ülbasid haned ka mitteletaalsel põllul (võisid kõndida koeraga neile 25m peale). Kui letaalsel hakkas letaalset juttu tulema, muutus olukord ka mitteletaalsel. Põldude vahe oli mõnisada meetrit. Eks nad said aru, et nalja pole.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas kirp »

Ei vaidle Kakukesele vastu, ei tea, sest ise ei käinud mitteletaalsel põllul. Isegi kui nii on, siis kahjuks ei võimaldanud kasutatud metoodika sellist "ülekandumist" mõõta (ju ei ennustatud sellist efekti). Ja praegu on uuringu tulem linnuvaatlejatele (kes nagunii kära tõstsid) üheselt meelepärane - letaalsel heidutusel pole mõtet.

Minul on iseenesest natuke teistsugune kogemus. Parkisin auto süstemaatiliselt teele millest ühel pool asus letaalse heidutuse põld - seal ei lasknud linnud 200 m pealegi. Teiselpool teed põllul 30m pealt jalutasid aeglaselt kaagutades kaugemale kui püssi välja võtsid, selle kolistades ära laadisid (poolautomaat) ja astuma hakkasid. Lollid need linnud nüüd küll pole :shock:
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas baddmann »

Kui letaalset heidutust (ehk jahti) ei lubata, siis eeldatavasti ei käi jahimehed ka mitteletaalset heidutust tegemas sama patrulltiiru ajal. Seega palju õnne põllumeestele - mitteletaalheidutajatele.

BM
kirp
Postitusi: 597
Liitunud: K Jaan 02, 2008 12:12 am

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas kirp »

Ei ennusta ka jahimehele, letaalheidutajale kerget põlve. Järjest enam kohustusi ja koormisi laotakse ühiskonna poolt jahimehele (kes iseenesest peaks olema vaba hobiga tegeleja) igal võimalikul viisil. Vaat kui seovad veel kevadise hanejahi otsese kohustusega ja kahjustuste vältimisega, tegematajätmisel suured trahvid. Uuringu ajal pidi 30 päeva karauulitama (iga päev kolm korda). 40 jahimehega seltsile (seda enam kui piirkonnas kohapeal elavaid jahimehi vähe) on see väga suur "töö koormus". Uuringu aegsed ~40 letaalheidutuspõldu x 30 p x 3 jahti teeb 3600 jahti kuu aja jooksul. Ja kindlasti on kaitset vajavaid põlde tunduvalt rohkem. Vaadates sellele peale, ütleks, vahest oleks isegi hää kui asjast asja ei saa.
klem
Postitusi: 73
Liitunud: E Mai 11, 2009 9:12 pm

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas klem »

kirp kirjutas:Ei ennusta ka jahimehele, letaalheidutajale kerget põlve. Järjest enam kohustusi ja koormisi laotakse ühiskonna poolt jahimehele (kes iseenesest peaks olema vaba hobiga tegeleja) igal võimalikul viisil. Vaat kui seovad veel kevadise hanejahi otsese kohustusega ja kahjustuste vältimisega, tegematajätmisel suured trahvid. Uuringu ajal pidi 30 päeva karauulitama (iga päev kolm korda). 40 jahimehega seltsile (seda enam kui piirkonnas kohapeal elavaid jahimehi vähe) on see väga suur "töö koormus". Uuringu aegsed ~40 letaalheidutuspõldu x 30 p x 3 jahti teeb 3600 jahti kuu aja jooksul. Ja kindlasti on kaitset vajavaid põlde tunduvalt rohkem. Vaadates sellele peale, ütleks, vahest oleks isegi hää kui asjast asja ei saa.


Eks see sõltub, kui kummargile jahimees end ise laseb. Meite maadel oli üks letaalpõld, kus elus pole hani maandunud. No see selleks - põllumeestega muidu oli kokkulepe, et mitteletaalse osa, patrullimise, päevikud, aruanded jms teevad nemad, jahimees siis oleks tegelenud letaalse osaga.

No ja kuna sellel ainukesel letaalpõllul ka sel aastal hani ei maandunud, siis läkski nii, et jahimehed istusid kodus ja põllumehed rallisid gaasipaugutitega päevad läbi ringi. Toimisid küll aga kõrvalt vaadates tundus üsna hull töö - tasuvust ei oska hinnata.
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas Välek »

Kõige puhtam töö kõige kiiremini tehakse hernepõllus. Külvisenorm keskeltläbi 100 tera ruutmeetril on piisavalt vähe, et rahulikult toimetades näiteks poolte seemnete äraviimisel põld hukatusse saata. Kahju ei teki vaid söömisest- hani ei ole varblane, kuigi hernetõusmed on tugevad, suudavad nad peal paterdases neid ohtralt murda. Sõltuvalt kultuurist võib 2 nädala jooksul tekitatud kahju- mai algusest mai keskpaigani tähendada seda, et põllule kombainiga asja pole. Rahvasuu vahel räägib, et tärganud hernest hani ei puutu. Pildil näha väljakistud taimed, tera otsast nahka pandud.
Manused
Screenshot_20191130-224215_Gallery.jpg
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas aadu kadakas »

EOÜ lehelt:
https://www.eoy.ee/ET/tallinna-haldusko ... kehtivuse/

Toon aga välja viimase lõigu, mis EOÜ uudiste lehel on väheke teistmoodi:

Kevadine hanejaht on lõppenud. Ornitoloogiaühing kutsub üles inimesi, kes tänasest kuni hanede lahkumiseni mai teisel poolel märkavad põlluservas hanesid varitsevaid püssimehi, rikkumisest viivituseta teatama riigiinfo telefonil 1247.

Huvitavalt arenev ühiskond, mida võiks siis ehk koputamisühiskonnaks nimetada. Minu meelest on siin pigem tegu üleskutsega ikka nähtud jahimeestest teda anda :D . Näiteks lähed sokujahti ja oled ka põlluservas. Egas inimesed neid daatumeid vaata, vaid hakkavad "maailma paremaks muutma".
sax
Postitusi: 246
Liitunud: T Nov 09, 2010 3:31 pm

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas sax »

Nüüd peaks sügisjahi ka kinni panema, äkki väike-lauk saab pihta. Ja pealegi puudub teaduslik tõestus hanejahi vajalikkusest.
Jaht Tapab poisid, nüüd pliiatseid teritama ja põdrajaht lukku
rixa
Postitusi: 387
Liitunud: P Mai 04, 2008 6:37 pm

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas rixa »

sax kirjutas:... ja põdrajaht lukku


Sellel teemal ikka palju iroonilist nalja visatud. Jeanne d'Arc võiks ära teha, saaks hundid söönud.
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas sammal.habe »

Mõelge ikka mida kirjutate, augustis on raudselt MTÜ Eesti Suurkiskjad kaebamas karujahi asjus. Jeanne d'Arc pakub ju ka karuvaatlusretki ja rendib varjeid. Ega sealt põdrajahi kohtusssekaebaminegi kaugel pole. :mrgreen: üks metsaabiline jäi silma FBs kilkamas et tema tahaks rebaseid küttimise eest kaitsta. MTÜ Eesti Väikekiskjad ja MTÜ Eesti Sõralised on veel loomata...
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas sooviku »

Ärge naerge,siin pole tegelikult nalja grammi eestki.Ots tehti hundijahiga lahti ja nüüd on hulludel(vabandust,huvigruppidel)vabad käed kôik kohtu kaudu pausile panna.EJS on kogu aeg rääkinud,et tuleb aruteludel kaasata igatsugu vähemusi ja huvigruppe.Nüüd on käes!Nagu klassikud ütlevad:"Nad panevad su kinni"
Naine võib olla,koer peab olema!
Kasutaja avatar
Kolevoll
Postitusi: 249
Liitunud: E Apr 05, 2004 2:16 pm

Re: kevadine hanejaht

Postitus Postitas Kolevoll »

No arenguruumi paistab kõvasti olevat. Nt MTÜ Eesti Närilised, Eesti Paelussid, Eesti sääsed.....
Vasta