PCP Hatsan Bullboss 6.35mm

Arutelud ja küsimused-vastused õhkrelvadest.
Vasta
Satakas
Postitusi: 127
Liitunud: P Nov 12, 2006 9:55 pm

PCP Hatsan Bullboss 6.35mm

Postitus Postitas Satakas »

Üle pika aja jälle õhukateemas.

Kaks aastat tagasi sebisin suht hetkeimpulsi ajendil Remington Model 725 VTR 6,35mm püssi. Tavaline, murtav. Sai siis mõnda aega plaksutatud aga peamine, mis selgeks sai, oli see, et täpsust pole väga mõtet loota. Nojah, aeg-ajalt läks mõni ka sihitavale asjale pihta aga sellise kaliibriga relv, mis venitab kuni 275ms välja, hüpleb ikka liiga palju.

Panin siis palgapäeval investeeringu Hatsan Bullbossile. Lihtsalt, et aeg PCP'le üle minna. Kaliiber sama - 6,35. Võimsust sarnaselt. Isegi veidi rohkem - kuni 300ms. Heal päeval.

Pilt

Selline mõnus bullpup. Kaalusin ka Reximex Tormentat aga mulle meeldib bullpup disaini kompaktsus ning jäi Bullboss.

PCP'd polnud varem näpugagi puutunud, mistõttu olid hirmud, et nüüd pumpan end lolliks. Kaalusin korraga täiteballooni või kompressori soetamist. Leidsin juba ka autoakult töötavad kompressorid aga jätsin esialgu ootele ning võtsin ikka pumba, sest, krt, igale poole nagunii autoga ei pääse ja pump peaks seks puhuks nagunii olemas olema. Niisiis, esialgu piirdusin vaid pumbaga.

Kaup kodus, hakkasin vaatama. Einoh, enne olin muidugi revjuusid vaadanud aga teatavasti, see pole päris see.

Kui keegi mõtleb, et tellib komplekti ning kõik on selge ja see, mis selge pole, selgub manuaalist, siis lootku aga! Manuaal on muidugi olemas ja teoreetiliselt isegi inglisekeelne aga kui Hiinast tulevaid manuaale võiks nimetaga engrishiks, siis Türgist tulevaid tünglishiks. Noh, mitte, et seal päris Hiina tasemel lingvistilisi suursaavutusi oleks aga natuke ikka on ka ja mis peamine - üldiselt võis manuaalist välja lugeda vaid ühe vajaliku tarkuse - nullist pumpamiseks peab lukk olema avatud. Tõsi, ma muidugi ei tea kui vajalik see tegelikult on, tähendab, kas sellest midagi sitemaks läheks kui ma suletud lukuga pumpaks aga lihtsalt, et kõik muu manuaalis kirjutatu jäi selliste ebaoluliste asjade piiresse nagu "ära tulist endale silma" samas kui see osa, kus kirjeldatakse reaalselt püssi kasutuselevõttu nullist (a'la Bullboss for dummies) oli tõlkes üldse kaduma läinud. Õnneks on targemad inimesed leiutanud juutuubi ja teisigi veebilehti...

Kuna pump oli Gamolt, tuli vahetada otsik. Käkitegu. Väljaarvatud tõik, et vaja oli kahte 14-mutrivõtit ning mul oli just vaid paaritute numbrite komplekt ning tellitavad võtmed olid väga sobivalt just liiga kuradi laiad! Et siis külastus K-Rautasse....

Esmane pumpamine avatud lukuga, manuaali järgi. Revjuude põhjal kartsin, et sinna ma suren aga tuleb tõdeda, et see polnudki eriti hull. Ok, pidasin paar korda pausi aga seda peamiselt seetõttu, et tampida tuli nullist. Rohelises püsimiseks on tööd oluliselt vähem.

Kruttisin külge Remingtonilt võetud optika ja asusin esimest lasku sooritama. Tulemuseks oli kergelt piinlik FLOOMP! Oli lausa hirm, et midagi on pekkis ja püss ei tööta korralikult aga mäletasin, et tal pidi olema väga efektiivne summuti ning sihtmärgi kontrollimine kinnitas, et kõik on ilmselt OK!

Isegi sihik oli peaaegu. 10m distantsilt tuli vaid 5-6 cm raadiuses korrigeerida. Kui külghajumine paigas, on edasine mure vaid distantsist sõltuvalt vertikaalhajumist korrigeerida. Vähemalt ideaalis. Siiani pole pikematele jahimaadele veel jõudnud.

Hoolimata varasematest teadmistest PCP'dest oli tagasilöök või õigemini selle puudumine siiski veidi üllatav. Hea küll, mingi tilluke nõks siiski käib aga seda ei julge tagasilöögiks pidada. Isegi 10a jõnglane, kes seni Remingtoniga lasknud, oli üllatunud.

Päästik. Peaaegu sujuv ja surnud punkt on raskelt tajutav. Käik on küll suht pikk aga otseselt ei häiri. Kui häirima hakkab, peaks saama reguleerida nii pikkust kui tõmbetugevust.

Aga tõsiselt üllatas mind see, et päästik on otseses mõttes kandiline! Ilma igasuguse töötluseta. Nurgeline.
Pilt

Ma ei tea, kas see on taotluslik või mis aga mina igatahes võtan peatselt graveerimisriista välja ning lihvin selle korralikult kumeraks, sest see tõepoolest HÄIRIB.

Kui läbi sai lastud kolm salve (a 10 kuuli), tekkis hämming. Revjuude kohaselt peaks ballooni rohealast piisama umbes kolmekümneks lasuks aga osuti püsis kangekaelselt maksimumi lähedal. Praeguseks on läbitud umbes 50 lasku ja osuti on nihkunud umbes poolele. Tõtt-öelda kõlab see kergelt murettekitavalt, sest juhib mõtted võimalikule reguleerimisele, mis mulle üldse ei meeldiks aga lasukahjustusi Remingtoniga võrreldes tundub, et kõik on siiski nii nagu peab - plekist kuulipüüdja, mida Remingtongi korralikult räsis, tundub omavat isegi vägevamaid muhke. Eks vabasse loodusse jõudes (kui mätas üles soojeneb) saab lähemalt vaadata.

Tellisin Aliexpressist puhtalt nalja pärast holosihiku (1,5€ :lol: ). Noh, et äkki see ei lähe postitamise käigus katki ja nooremal põlvkonnal on sellega põnevam (tead ju küll, CoD jmt). Lisaks vastava jubina selle optika kohale kinnitamiseks. Adapter kaamera (telefoni) optika külge panemiseks ei tee kah paha. Bipodi veel kaalun. Picatinny relsid külgedele kinnitamiseks tellisin samuti aga sobivat kaheosalist bipodi Alist ei leidnud (kui keegi oskab juhatada, olen rõõmus). Võiks küll kohalikust poest tellida aga arvestades, et siiani on lõbu juba üle 700€ maksnud, siis ootan selle 130€ väljaminekuga vähemalt suure suveni. Oh...ja kui veel lisada, et teie, 4,5mm-mehed ei saa eales aru saama 6,35mm-meeste haput nägu kuule ostes.... ütleme, et eelmisel suvel läks mul Remingtoniga puhtalt kuulidele sott. Ja seejuures polnud niisugust tunnetki, et oleks lasta saanud! Muidugi on ka tuttavlikult 7-9€ maksvaid karpe aga peab mainima, et kuule on neis kõigest 200! Kui tahad aga midagi korralikumat ja raskemat, käristad sama 200 eest 20-25€ välja.

Aga seniste kogemuste põhjal on siginenud väike hirm, et olen nüüd omamoodi cheater. Kui varem oli õhukaga millelegi pihta saamine parasjagu väljakutse ning enne igat lasku kripeldas hinges ärevus, siis nüüd, mil mitmekümne meetri pealt kärbestel vastavalt tellimusele kas parema või vasema silma väljalaskmine isegi haigutama ei aja, tekib küsimus, et ega kogu laskmine sellega kaasnevat põnevust hajuta?

Eks saab näha. Tuleb pea tööle panna. Andsin vanemale jõnglasele ülesande ehitada mitu erineval kontseptsioonil töötavat kronograafi (ta sihuke leiutaja, progeja ja elektroonik) ning suvel asume neid testima. Et kui asjadele pihta saamine enam pinget ei paku, on vähemalt miskit põnevat...
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: PCP Hatsan Bullboss 6.35mm

Postitus Postitas aivar00 »

Ma ei mõista selle relva vajadust- selgita palun enda seisukohta. Nimelt on 22 LR-i moon samas hinnaklassis. Milleks too õhukas parem on?
ikka lõbusalt
VR
Postitusi: 233
Liitunud: K Juul 20, 2005 9:05 pm

Re: PCP Hatsan Bullboss 6.35mm

Postitus Postitas VR »

See püss on siis relvaloa peal ja laskemoona ostmiseks müüjale seda näitama - kus Eestist kuule osta saab?
Satakas
Postitusi: 127
Liitunud: P Nov 12, 2006 9:55 pm

Re: PCP Hatsan Bullboss 6.35mm

Postitus Postitas Satakas »

aivar00 kirjutas:Ma ei mõista selle relva vajadust- selgita palun enda seisukohta. Nimelt on 22 LR-i moon samas hinnaklassis. Milleks too õhukas parem on?


Väike guugeldus ja kalkulatsioon näitas, et odavaim 22LR ja kallimapoolsemad 6,35 "plönnid" on tõesti sarnase hinnaga, jäädes umbes 13 sendi kanti. Kuid, võrdluses osalesid ODAVAIMAD 22lr ja KALLEIMAD õhukakuulid, mis viib tegeliku hinnaskaala tasakaalust välja.

Aga see selleks.

Tegelikult on point hoopis selles, et siin, põhjapool lahte on 6,35 täpselt sama vabas müügis nagu purk õlut ning kui juba osta, siis suurem kaliiber. Eesti 4,5mm piirangu valguses ma muidugi mõistan su küsimust.

Samas palun siiralt end veel mitte üles puua, sest käesolevaga olen ma peamiselt arvustanud vaid püssi, mitte erinevat 6,35 laskemoona (mida kavatsen teha millalgi suvel). Seega, kui kellelegi antud mudel meeldima peaks hakkama, võib ta selle osta ka 4,5-kaliibris.
Satakas
Postitusi: 127
Liitunud: P Nov 12, 2006 9:55 pm

Re: PCP Hatsan Bullboss 6.35mm

Postitus Postitas Satakas »

VR kirjutas:See püss on siis relvaloa peal ja laskemoona ostmiseks müüjale seda näitama - kus Eestist kuule osta saab?


Ei, kuna viibib püsivalt Soomes, kus ülempiir just 6,35mm juures.

Samas ei näe ma probleemi laskemoona ostmises ilma relvaloata. Viimati relvaseadust vaadates ei leidnud ühtki kitsendust kuulide omamisele/ostmisele.

Müüja, va reo, võib muidugi omaalgatuslikult luba küsida aga see oleks umbes sama seaduslik kui piima ostmisel elamisloa küsimine. Probleem tõuseks pigem sellest, et Eestis on 6,35mm õhkrelvade hulk nullilähedane ning poes taolist moona lihtsalt pole.
Satakas
Postitusi: 127
Liitunud: P Nov 12, 2006 9:55 pm

Re: PCP Hatsan Bullboss 6.35mm

Postitus Postitas Satakas »

Sai esimest korda vabas õhus ja pikemal distantsil proovitud.

Distants 50m, otse merepinnal, suhteliselt tugevad tuulepuhangud (sest olin just mere ääres).

Sai lastud erinevaid kuule. Parima tulemuse andsid H&N Barracuda Hunter Extreme kuulid.

Parim tulemus (põhigrupi ⌀12,5 mm):
Pilt
(NB! 9 lasku salves! Ärge otsige kümnendat!)

Ülejäänud olid rohkem selles stiilis:
Pilt

Põhjus, miks parim tulemus paremale kiivas, on selles, et sihik oli alles osaliselt reguleeritud. Miks teised grupid rohkem hajusid? Ilmselt erinevate põhjuste koosmõju: tuul oli üsna kaootiline, küllap parima tulemuse ajal oli lihtsalt vaiksem hetk (v.a. kaks jonnipunni vasakul, sest põhiliselt oli tuul paremalt) ning selle grupi laskmisel rakendasin ka klassikalisi nippe. Miks ainult selle grupi ajal? Sest kõhualune oli sitaks konarlik ja korraliku, stabiilse asendi leidmine oli tõesti äärmiselt raske.

Teistest testitud kuulidest sai häid tulemusi ka H&N Barracuda Hunter aga täieliku pettumuse valmistas H&N Grizzly, mis hoolimata tootja lubadusest stabiilsusele lendasid ikka häbiväärselt juhuslikult.

Seejuures on huvitav märkida, et kuul ise on umbes neljandiku võrra raskem, mis võiks põmst tähendada, et langeb rohkem. Aga võta näpust! tabamispunkt oli 50m pealt 5-7 cm kõrgemal! See omakorda viib mõtte sellele, et kuna tegu pole diabooliga vaid n.ö klassikalise kuuliga (slug), siis parem aerodünaamika tagas ka lamedama trajektoori, millest võiks iseenesest eeldada ka tihedamat gruppi aga sittagi! Tõsi ta on, et Grizzly puhul tundus keskmine lennukiirus olevat suurem (50m on piisav vahemaa, kus võib juba kõrva järgi lasuheli ja märklaua pläraka põhjal mingeid erisusi märgata, ehkki vahe jäi 0,3 sekundi piiresse (salvestasin heli ja mõõtsin hiljem ka akustiliselt keskmise lennukiiruse lasu ning tabamuse helide vahe ja distantsi põhjal, saades tulemuseks ~290m/sek - NB! Keskmine kiirus viiekümnel meetril, mitte algkiirus!) aga pikema laskmise puhul on siiski võimalik kõrvaga vahet teha) aga derivatsioonile sellest kasu polnud. EI teagi, kas tegu oli erinevate tuuletingimustega või kuuli pikiristlõike pindalaga, mis diaboolist suurem ning tuule mõjutusele altim või lihtsalt kuuli enese suurema ebastabiilsusega. Tegu oli esimese, ennekõike lõbulaskmisega ning alles suvel, mil stabiilses, tuulevaikses keskkonnas viibin, kavatsen põhjalikuma testi teha.

Lisaks on huvitav märkida, et õige asendi puhul oli tänu tagant paistvale päikesele võimalik näha ka kuuli lendu ning teada juba... mmm... 0,1 sekundit ette, kuhu see tabab. Sealjuures ei märganud ma ühegi kuuli puhul spiraalitamist (üks peamisi põhjusi peale laskja enese, mis õhukate puhul gruppi laiali paisutab), mida sageli põhjustab vigastatud seelik või lihtsalt tasakaalust väljas disain - kõik tundusid lendavat üsna ühtlasel, kergelt kaarjal trajektooril aga ka seda on plaanis slo-mo-kaameraga tuulevaikses keskkonnas kontrollida. Olengi viimase paari nädala jooksul kõiksugu lisavidinaid tellinud, a'la bipod, kaamerakinnitus, erinevad picatinnid-adapterid jmt. Parasjagu otsin odavamapoolset laserkaugusmõõtjat, mida saaks picatinnile kinnitada (lihtsalt laiskusest/mugavusest) ja piilun ka korralikumaid optikaid - praegune on lihtsalt häbiväärne paarikümne-eurone 3-9x32, mis eelmise püssiga vägisi kaasa tuli - ning kronograafi.
Manused
20220424_134800.jpg
20220424_134810.jpg
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: PCP Hatsan Bullboss 6.35mm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Mis selline riistapuu ka maksab? Mul omal ka PCP ja see lahtise luku soovitus tuleb ilmselt sellest , et see klapp mis õhku lasu momendil rauda laseb oleks kindlasti suletud , muidu lahkub pumbatav õhk kohe raua kaudu välja. Tegelikult avab seda klappi "inertsiga haamrike" mis päästmise momendil vastu seda klappi lööb ja seega ei tohiks see ka kinnise lukuga klappi avada. Aga võibolla on siis see nii öelda ennetav rikke meede. Kui Mingi kogus on õhku juba sees ,siis avaldub rõhk ka tolle klapile ja sulgeb selle kindlamalt, seega siis ei ole tähtsust kas lukk on kinni v lahti. Vähemalt nii on see minu püssil.
Satakas
Postitusi: 127
Liitunud: P Nov 12, 2006 9:55 pm

Re: PCP Hatsan Bullboss 6.35mm

Postitus Postitas Satakas »

Ahto Kattai kirjutas:Mis selline riistapuu ka maksab?


See oli kuskil 500-600 vahel. Peast ei mäleta.
Vasta