kuulipadrun täistshokile

2005. aasta teemad
Suletud
aivara
Postitusi: 37
Liitunud: L Apr 02, 2005 10:38 am

kuulipadrun täistshokile

Postitus Postitas aivara »

Tervitus pühadehommikul.

Huvitaks kogemused sobivast kuulipadrunivalikust täistshokk sileraudsele, täpsemalt MC 21-12. Mis sobib ühele relvale, ei pruugi joosta teisest rauast, aga mingeid üldistusi vast teha saab :?:
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Pühi jah! Seda, et selle pead ikka ise oma püssi peal ise ära proovima. Ka sama margi püssid ei pruugi sugugi ühtemoodi lasta.
Pealegi pole kuulipauk täistsokile hea, ta ikka hakkab tsokki venitama. Kui üldse proovida, siis ehk konteineriga kuule. Näit. nn POLEVO, või siis mõni turbiinkuul, kui selliseid liikvel on. Ei ole enam aastaid sileraudsega tegelnud.
vana sokk
Postitusi: 144
Liitunud: E Nov 22, 2004 3:32 pm

Postitus Postitas vana sokk »

Mina prooviks kasutada kaliiber väiksemat kuuli aga see on minu arvamus sest siis kuul ei venita midagi ja väljub rauast tervena.
võimalikult suurem ports
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

Kunagi ammusel ajal ma laadisin ise jahikale kuulipauke. Kaheraudsel oli pool- ja täistšokk. Tiirus sobis kõige paremini poleva2 kuul. Täistšoki rikkumisega ei olnud suurt hirmu, sest polevatel oli kenad paksud plastkonteinerid, mis usutavasti annavad nii palju mängima, et relva suudemosa venitama ei hakka. Igaljuhul sain oma vana 16. kal saueri nende poleva2 kuulidega tiirus väga kenasti jooksma. Sokolit ladusin paugule alla 1,5gr. Pauk sai pehme ja paras, hea oli 35m jooksva metssea dublette lasta. Hiljem kui ostsin 12 kal. juurde, siis üritasin püssi rikkumise vältimiseks kasutada sellist nippi, et laadisin 12. kal. kesta sisse 16 kal. poleva 2, lisaks panin kuuli ja 12 kal. kesta vahele 16. kal lõigatud pappkesta (ümbriseks kuuli konteinerile). Ei tea, head nahka sest ei tulnud, loopis ja tegi sada imet selle asemel, et õigesse kohta minna... Pidi küll hea nipp olema, vanad mehed põdrapeiedel rääkisid. Üldiselt - sai kuuliga laskmiseks vintraudne muretsetud...
Olavi Kool
Postitusi: 663
Liitunud: K Mär 03, 2004 10:03 am

Postitus Postitas Olavi Kool »

Juhtusin jälle arvuti ligi ning loe ja imesta! MC 21-12 on puhtalt linnujahi püss ja sellest kuuli jooksma saada suht raske kuna tahab ümberlaadimiseks rasket kuuli ja rohtu ka tiba rohkem. Proovisid meiekandi mehed polevo kuulide ja isetreitud alakaliibrilistega aga lõpuks pidid ikka loobuma.Kui rohtu vähe ei lae ringi ja kui palju siis täpsus kadunud ja märgis lapiti. Isegi Blondo kuulid jooksid paljudel juhtudel lapiti. Kui juba jutuks tuli siis kuul venitab tšhokki vähem kui peen haavel. Kuulil ju ribid peal mis deformeeruvad tšhokis ja lupsti läbi aga peenike haavel pressitakse tšhokis ühtseks tinamassiks ja kuuli laenguga võrreldes väiksema rohu kogusega tagasilöök sama, miks?
naised saunas rääkisid
Kasutaja avatar
Kolevoll
Postitusi: 249
Liitunud: E Apr 05, 2004 2:16 pm

Postitus Postitas Kolevoll »

Paistab, et kuuliga tulistamise asjus on MC 21-12 kohta erinevaid arvamusi. Meie seltsis on viis eelnimetatud püssi ja neist kahe omaniku suust on kuuldud arvamust, et püss “vist pillub”. Et need kaks meest ei ole püssi lasketäpsust usaldataval meetodil tiirus proovinud, ei saa ka nende juttu ülima tõena võtta, mida omakorda ilmestab veel see, et üks neist meestest kasutab padruneid “mis parasjagu pihku satub”.

Olen MC 21-12 kasutanud 21 aastat ja selle aja jooksul olen leidnud et täpselt saab tulistada kuulidega: Polevo, Blondo, Brenneke (Saksamaal toodetu), Strela ja kuuliga, mis pisut Brenneke kuuli meenutab, laetud Küprose padrun Victory. Loetletutest kolm esimest kuuli olen ise padrunisse laadinud, kahte viimast olen juba padrunitesse laadituna tarbinud. Viimased kolm aastat olen kasutanud kuule Polevo ja Brenneke. Küprose kuuli, mida varem kasutasin, ei ole õnnestunud nüüd enam hankida (ega eriti pingutanud ka ei ole selle leidmiseks).

Polevo kuuliga tulistan tiirus laskekatsetel ja võistlustel. Viimati katsetasin selle kuuliga laetud padruneid kaks nädalat tagasi, lasin tiirus 35m distantsil seisva metssea figuuri pihta viis lasku (3 toelt, 2 seistes), mis kõik tabasid märklehe keskel asuvat “5” ala. Padrunisse laadisin 2,1g püssirohtu Bars.

Jahil kasutan Saksamaal toodetud Brenneke kuuli, mida ise padrunitesse laen, lisades laenguks 2,35g püssirohtu Bars. Enne selle kuuli kasutuselevõttu tegin kuuli lasketäpsuse testimise viimatinimetatud püssirohukogusega laetud padrunitega. 15 kraadise õhutemperatuuriga selge nähtavusega tuulevaiksetes tingimustes tulistasin relva toetades 40m distantsil asuvasse märklauda 7 lasku. Tabamused mahtusid 8cm diameetriga ringi.

Kuuliga laetud Küprose padruni kohta saan öelda, et 50m peale seatud õllepudeleid oli võimalik tulistamisel tuge kasutades kaks korda järjest tabada. Proovisin kuuli täpsust enne jahiks kasutamist ka märklehel, kuid tulemusi enam kahjuks ei mäleta. Sellel kuulil oli peale täpsuse veel heaks omaduseks ka suhteliselt hea ekspansiivsus.

Üldiselt on nii, et konkreetsele relvale täpselt jooksva kuuli leidmiseks tuleb katsetada erinevate kuulidega ja erineva püssirohulaenguga laetud padruneid.
Suletud