Suuruluki laskekatse tunnistus

Siin võiks esitada küsimusi , mis puudutavad jahindus- ja relvaalast seadusandlust ,et oma ala tundvad inimesed saaksid teile vastata.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

honkomees kirjutas:
baddmann kirjutas:Vaadake ikka edasi kah, järgmised normid ütlevad ju täpsustavalt:


...... osalemise eest suurulukijahil kütina, kasutades uluki laskmiseks jahipüssikuuliga laetud padrunit ja omamata selleks suuruluki laskekatse tunnistust, – karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut.

Just, seda punkti allakriipsutatud osa mõtlesingi - aga kui rikkumine seisneb samas asjas ainult kasutades haavleid-kartetše nt kitse laskmiseks?


Aga siis sa ei kasuta ju jahipüssikuuliga laetud padrunit, seega ei riku sa midagi. Osaled suurulukijahil JA ei kasuta jahipüssikuuliga laetud padrunit, seega ei ole tähtsust enam, kas sa omad suuruluki laskekatse tunnistust või ei.

BM
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Kui mingi piirang oleks ka väikeulukijahil,siis oleks see ka eraldi välja toodud või siis vintraudse jahirelva kasutamise tingimustes.
Kellamees
Postitusi: 161
Liitunud: K Mär 23, 2005 2:54 pm

Postitus Postitas Kellamees »

Tänan viidete eest. Kahjuks lugesin enne ainult seda seadust, mille sain läbi Jääger-online lehekülje. Seal ei ole parandusi väljas.
Pilt on nüüd igatahes selgem.
Teen lehe pealikule ettepaneku vahetada vananenud seadus välja uuema variandi vastu.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Kellamees kirjutas:Teen lehe pealikule ettepaneku vahetada vananenud seadus välja uuema variandi vastu.


Selle osa lehest võtan üldse välja,kuna panin linkide lehel viite Elektroonilisele Riigi Teatajale vastavatele seadustele.Pole mõtet eraldi lehel neid hoida,kuna siis peab kõiki muudatusi ja parandusi valvsalt jälgima.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

trucker kirjutas:
Kellamees kirjutas:Teen lehe pealikule ettepaneku vahetada vananenud seadus välja uuema variandi vastu.


Selle osa lehest võtan üldse välja,kuna panin linkide lehel viite Elektroonilisele Riigi Teatajale vastavatele seadustele.Pole mõtet eraldi lehel neid hoida,kuna siis peab kõiki muudatusi ja parandusi valvsalt jälgima.


Selle elektroonilise Riigi Teatajaga see väikene jama, et korra otsingu kaudu leitud terviktekst, mille linki kasutada, ei "uuene", st kui seadust täiendatakse või muudetakse, siis peale muudatuste jõustumist ei teki nad sellesse varasema otsinguga leitud teksti sisse, millele vana link viitab.

BM
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Suuruluki laskekatse tunnistus

Postitus Postitas jorr »

Suuruluki laskekatset saab ju Elva tiirus teha, vaata E Jahimehe viimast numbrit.
noorus on ilus aeg
22LR
Postitusi: 358
Liitunud: R Mär 04, 2005 12:34 pm

Postitus Postitas 22LR »

KI teostatud kontrollkäigul meie jahtkonnas (käimas oli põdrajaht) polnud inspektorid rahul asjaoluga,et ajajana registreeritud ja ajus olnud jahimehel oli ajus kaasas laadimata sileraudne.Nende sõnul võib suuruluki jahil laskekatsetunnistust mitteomaval jahimehel (laadimata )relv ajus kaasas olla vaid juhul kui on avatud väikeuluki tuusik.Ei välista,et minu inseneriharidusest jääb "Jahindusalaseid õigusakte" lapates väheseks,aga mitte ei leia ühtki viidet sellisele nõudele.Kas keegi sooviks sellist nõuet kommenteerida?BM näiteks!
Alati on rohkem kui 2 võimalust!
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Ei tunne küll täht-tähelt seadust aga KI rahulolematus on ikkagi ilmselt põhjendatud. Kui sa oled jahirelvaga jahimaal, siis sa pead jahti. Antud juhul siis, mis jahti, kui suuruluki laskekatse puudumisel suuruluki jahti ei tohi pidada. Kui nad ainult rahulolematusega piirdusid, siis tegemist väga leebete meestega.
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

Postitus Postitas bighornet »

[quote="22LR"]KI teostatud kontrollkäigul meie jahtkonnas (käimas oli põdrajaht) polnud inspektorid rahul asjaoluga,et ajajana registreeritud ja ajus olnud jahimehel oli ajus kaasas laadimata sileraudne.Nende sõnul võib suuruluki jahil laskekatsetunnistust mitteomaval jahimehel (laadimata )relv ajus kaasas olla vaid juhul kui on avatud väikeuluki tuusik.Ei välista,et minu inseneriharidusest jääb "Jahindusalaseid õigusakte" lapates väheseks,aga mitte ei leia ühtki viidet sellisele nõudele.

Jääb ütelda, et hellalt koheldi, kui ainult märkusega pääseti! Isegi jalgsi kodunt mingi 500 meetrit, püss õlal,st kotist väljas, suurulukijahi kogunemiskohta hommikul astuja , kui jaht (nii suurulukijaht, mille avab tavaliselt jahijuhataja, kui individuaalne väikeulukijaht) pole avatud, saaks kuulsa Kapi käest täie rauaga (KOHE peale õueväratit!).
Ja nüüd selgituseks:

Kotist väljasoleva püssiga jahimaadel viibimine võrdsustatakse jahipidamisega. Teil oli ju käimas PÕDRAJAHT!
nimekirjas olid? ilmselt, allkirigi antud :o :D :lol:

26. Jahipidamine

(1) Jahipidamine on uluki jälitamine...

(2) Jahipidamisega on võrdsustatud jahisaagi, jahirelva, jahikoera või püünistega looduses viibimine.

(3) Jahipidamiseks ei loeta:

3) jahimaal viibimist püssikotis oleva laadimata jahirelva või lõastatud jahikoeraga;

M.O.T.T. :lol:
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Siia lisaks väikese näpunäite veel juurde,kui hommikul kollektiivjahis oled allkirja andnud,siis vest kohe selga :D ,hilisemaid pretensioone ei arvestata,et pole veel liinil jne.
Enne ava jaht ja siis alles relv kotist välja.
Mõningate asjadega on lihtsalt nii,et hea kui alateadlikult tegutsed,see on nagu asjal käimisega,enne lukk lahti ja siis asjale.
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Postitus Postitas sooviku »

Just,vest selga ja paberid korda!Meil üks kontrollija hakkas õiendama isegi sellepärast,et autos vesti ei kandnud.Polnud veel jahile jõudnudki.Nüüd panen punase vesti selga 15.septembril ja ära võtan peale seajahi lõppu.Naine algul pahandas aga pärast harjus ära.Mütsi võtan küll ööseks ära.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

22LR kirjutas:KI teostatud kontrollkäigul meie jahtkonnas (käimas oli põdrajaht) polnud inspektorid rahul asjaoluga,et ajajana registreeritud ja ajus olnud jahimehel oli ajus kaasas laadimata sileraudne.Nende sõnul võib suuruluki jahil laskekatsetunnistust mitteomaval jahimehel (laadimata )relv ajus kaasas olla vaid juhul kui on avatud väikeuluki tuusik.Ei välista,et minu inseneriharidusest jääb "Jahindusalaseid õigusakte" lapates väheseks,aga mitte ei leia ühtki viidet sellisele nõudele.Kas keegi sooviks sellist nõuet kommenteerida?BM näiteks!


Sellise KKI seadusetõlgenduse peale jääb küll suu suisa ammuli, kuna see nõue kindlasti ei tugine seadusele. Ju on konkreetsete inspektorite (või siis neid koolitanute) mõttemaailm endiselt liigselt kinni ühes teatud möödunud ajaperioodis.

Suuruluki laskekatse tunnistuse omamine võimaldab osaleda suurulukijahil kütina. Ajajana suurulukijahil osalemiseks ei ole vaja praktiliselt mingeid dokumente peale avatud jahinimekirjas olemise fakti, kuid kui dokumendid on olemas, siis võib ajaja oma laadimata jahirelva ajus kaasas kanda. Ta ei tohi seda kasutada, seda küll. (Samas enesekaitseks näiteks tohib kasutada, kuid olgu, seda ei reguleeri nagunii jahipidamisalased õigusaktid, aga see võib olla ju ka põhjuseks relva kaasas kanda).

JS § 36 lg 1 ütleb, et suuruluki laskekatse tunnistus peab KÜTIL suurulukijahil kaasas olema. Mõistet KÜTT ei ole JS küll kuskil otseselt defineerinud, seega:

1) tuleb lähtuda sõna tavapäraselt mõistetavast tähendusest, või/ja

2) tuleb lähtuda teistes seadustes/õigusaktides toodud sama sõna tähendusest, kui see on kohaldatav, ja/või

3) tuleb lähtuda samas seaduses määratletud või kasutatud sarnaste sõnade tähendusest.

JS-s on sõnaga KÜTT seonduvalt veel kasutuses üks mõiste - KÜTILIIN. Kuigi kummalegi neist ei ole sõnaselget tähendust antud, siis ikkagi on neid kahte mõistet koos sisustades arusaadav, et tavapärases tähenduses mõistetakse kütiliini all küttide paiknemise asukohta, kuhu ühel või teisel meetodil üritatakse suunata jahitavaid ulukeid nende tabamiseks küttide poolt tulirelvaga tulistamise teel. Kui tegemist on suurulukijahiga, siis esitataksegi kütile teatavad nõuded (laskekatse), teistele jahis osalejatele (peamiselt ajajad, aga võib olla ka teisi, nt pealtvaatajad) aga mitte.

Jahil kütina osalemine aga ei ole samuti seaduses kuidagimoodi defineeritud. Ei ole nii, et kui oled jahil ja relv on kaasas (väljaspool püssikotti), siis oled automaatselt kütt, kuigi võid näiteks just hetk tagasi olla ajust väljunud ajaja. JS § 35 lg 1 ütleb, et jahist osavõtjate nimekirja kantud isikul ei ole suurulukiküttimise loa omamine kohustuslik ega nõuta temalt ka teisi jahipidamist õigustavaid dokumente, KUI TA EI KASUTA dokumendi olemasolu eeldavat jahipidamisvahendit.

Üheski õigusaktis ei ole öeldud, et pelgalt jahirelva kandmine jahil loetakse automaatselt selle kasutamiseks. Tõsi, antud näites on KKI pidanud silmas JS § 26 lg 2, mille kohaselt on jahipidamisega võrdsustatud jahirelvaga jahimaal viibimine. KUID: ega see konkreetne õnnetu ajaja ju ei väitnudki, et ta EI VIIBI jahil - kaugel sellest, nagu ma aru saan, ta täielikult nõustus ju asjaoluga, et viibib jahil. Kuna ta oli kantud ka jahist osavõtjate nimekirja, tegutses ajajana ja ei kasutanud jahirelva, mis tal küll kaasas oli, siis ei rikkunud ta ühtegi seadust ning KKI inspektorid oleks võinud oma lõuad koomal hoida.

Nüüd siit edasi arutledes: KKI inspektorite soovitus, et ajajal, kel on kaasas relv, kuid pole suuruluki laskekatse tunnistust, peab olema avatud väikeulukijahi luba. Selline soovitus teeb küll parajalt nõutuks - seaduse täitmist kontrollima pidavad ametiisikud esinevad mõttega, et pidage aga jah suurulukijahi ajal veel lisaks jahi toimumisalal ka väikeulukijahti. Tõepoolest, praegu ei ole see küll keelatud (mingil ajal minu mäletamist mööda isegi oli keelatud), kuid jahiohutuse seisukohalt on selline "topeltjahtimine" aga vägagi küsitav. Ning lisamaks arutellu ka paraja annuse sarkasmi, tekib tahtmine küsida: kas KKI silmis ongi siis väikeulukijahiloa avamine tõepoolest ainult õigustus jahimaal jahirelvaga viibimiseks ?

Veel üks aspekt: JS sai hiljuti endale § 58', mille sõnastus on järgmine:

§ 58'. Jahipidamine jahiloata, jahikoerapassita ja suuruluki laskekatse tunnistuseta

Jahipidamise eest jahiloata, jahikoeraga jahipidamise eest jahikoerapassita või osalemise eest suurulukijahil kütina, kasutades uluki laskmiseks jahipüssikuuliga laetud padrunit ja omamata selleks suuruluki laskekatse tunnistust, – karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut.

Selle karistusnormi läbilugemine ja tõlgendamine koosmõjus JS varasemalt viidatud sätetega oleks võinud KKI inspektoritele ometi selgeks teha nende arusaama vääruse. Kuid mis parata, kel jõud sel kipub olema arvamus, et neil on alati ka õigus.

Siinkohal soovitus: nimekirjas on otstarbekas ära märkida, kes on ainult ajaja (nt pole laskekatse tunnistust). Siis on vähemalt jahijuhataja paremini kaitstud antud näitega sarnase ametnike omavoli eest.

BM
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

Ja üks hea soovitus Baddmanni jutule juurde, kes ikkagi tahab suurulukijahil ( pean siin kohal silmas põtra, hirve, karu ja metssiga) relvaga käia (ma olen küllaltki kindel, et relv võetakse kaasa ikkagi selle kasutamiseks, vaielge palju tahate), siis on otstarbekas käia eelnevalt ja ikkagi see suuruluki laskekatse ära teha ja paber jahil kaasas hoida. Sest siis olete paremad laskjad, teie jahikaaslased on teie laskeoskuses kindlamad ja üleüldse on maailm parem :wink: .

Baddmanni jutust kumab välja korraliku juristi visioon (hetkel siis kaitsjana). Arutluskäik selge ja loogiline, KUID mina väidaks selle arutluskäigu juurde ikkagi, et jahirelva kasutatakse jahipidamiseks so. uluki surmamiseks, seega kui sa oled relvaga jahil ( eesmärk uluk küttida), siis olet sa ikkagi kütt ja suurulukijahil olgu see tunnistus taskus. Keegi ei võta ju püssi ajusse niisama kaasa, raske asi ja segab.

Selle jutu juurde ma küsiks: kas püssiga mees, kes kõnnib tasakesi metsas mööda kvartalisihti paralleelselt ajuliiniga ( eesmärk uluk küttida) kütiliini suunas on kütt või ajaja?? Mis vahet on sellel mehel võrreldes temast 50m metsa jääva mehega nn. ajajaga, kellel on ka relv ajus kaasas? Teeme asja põnevamaks - selles mõttelises ajus on ka koer.

Hendrik@asi on huvitav ja põhimõtteline
Ülo
Postitusi: 113
Liitunud: N Juul 22, 2004 10:11 am

Postitus Postitas Ülo »

Lisaks omalt poolt baddmani -ile juurde.

Kuna Järvamaal toimunud sama kontrollretke käigus oli ühes teises jahtkonnas analoogiline juhus, aga mehel (ajajana nimekirjas aga laskekatsetunnistuseta) kaasas vintrelv, siis jõudis asi lausa keskkonnainspektsiooni vestlusele kutsumiseni. Süüdistus oli selles, et mees viibis jahil vintrelvaga, millise korral KKI-i inspektor nõudis laskekatse olemasolu igasugusel jahil ???.
Osalesin siis ka toodud vestlusringis ja paragrahve uurides jõudsime Järvamaa inspektoritega alljärgnevale seisukohale :
1. Vastavalt kehtivale ja ERINEVALT varemkehtinud Jahieeskirjadest ei ole VINTRELVAGA jahipidamisel laskekatse nõutud IGASUGUSEL jahil (eelmise eeskirja tõlgenus) vaid ainult suurulukijahil (kits, ilves, hunt, karu, põer, siga hirv) ;
2. Kui jahimees peab jahti suurulukile haavlipüssiga ja kasutab haavlitega laetud padrunit (metskits, ilves, hunt), siis suuruluki laskekatse tunnistust vaja ei ole. Kui aga sama mees paneb sileraudse püssi rauda kuuliga laetud padruni ja peab jahti näiteks metskitsele, on suuruluki laskekatse tunnistus nõutav ;
3. Kollektiivjahil ajajana NIMEKIRJA KANTUD jahimees, kellel puududb suuruluki laskekatse tunnistus, võib kaasas kanda laadimata relva (nii sile kui ka vintraudset). Laadida ja tulistada sellest relvast võib ta aga ainult enesekaitseolukorras, mis fikseeritid Karistusseadustikus.
Väikeuluki jahiluba jahimees sellisel juhul avama ei pea ja ei saagi, sest osaleb ta ju kollektiivjahis.



Toodud selgitustes KKI meestega sai ka konsulteeritud seaduse loojate esindajaga, ehk Kaarel Rohuga
Ülo
Postitusi: 113
Liitunud: N Juul 22, 2004 10:11 am

Postitus Postitas Ülo »

Hendriku seisukohaga isiklikult täiesti nõus - kui tahad relva suurulukile peetaval kollektiivjahil kaasa võtta, tee laskekatse ära ja probleeme ei ole.

Enda jutule liskas ka veel niipalju, et inspektoritega "puurisime" paragrahve, aga.......selge see, et ega need mehed nüüd oletatavas enesekaitsehirmus seda püssi küll metsa kaasa ei võtnud ! Vast ikka jahipidamiseks. Ja siin juba sõltub konkreetsest jahijuhatajast, kas ta lubab sellised mehed püssiga metsa või ei.
Suletud