Reeglid ajujahis

2005. aasta teemad
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Teder 5+
ikka lõbusalt
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Reeglid ajujahis.

Postitus Postitas jorr »

kui mina jahimeheks hakkasin kuskil kuuekümnendatel, oli Tartu Jahindusklubis ahujahil reegliks, et ajju lasta ei tohi, ajaja lasta ei tohi. Eraltati siis klubi poolt parematele jahimeestele kaks põdraluba ja klubi korraldas jahi millest ka meie isaga osa võtsime.Mehi oli kokku 50 ja jagati kahte kruppi luba 25 mehe peale. Vist Järvseljal toimus. Klubi poolt oli kaasas tolleaegne esimees Kostabi. Ajju lasta ei tohi, ajaja lasta ei tohi ja läks lahti.Oli ka kohalik metsavaht, kes jahti korraldas. Juba esimeses ajus oli kaks põtra sees. Ilus kolmikuga pull kõndis ajupool nii paarikümne sammu peal küttide eest läbi, vahel seistes ja mehi uurides pööras viimaks tagasi ja kõndis küljelt välja,keegi ei lasknud.Kuigi aju alles algas. Siis jooksis lehm teise külge kus Kostabi seisis, käis kaks pauku ja jaht läbi. Mehed tulid kokku ja mis oli ;esimees lasi need paugud puhtalt mööda aga siis kehtis paugu seadus" on pauk tehtud, jaht läbi". Kus nüüd läks kisaks, mehed oleks Kostabile äärepealt peksa andnud. Meil ikkagi hoolsa töö eest saadud preemialuba, tema ainult järelvalvena kaasas ja rikub veel jahi ka ära. Mehike kohkus täitsa ära ütles, et räägime metsavahiga. Metsavaht lõi käega, et mul siin põtru küll võtame järgmise masti. Lasime ikka siis põdralehma ära aga jahituju oli paljudel rikutud.Vaat nii need reeglid.
noorus on ilus aeg
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Reeglid ajujahis

Postitus Postitas jorr »

Kirjutan loo veel.Olin noore mehena põdrajahil kütiliinil esimest korda.Lasta oli lubatud üks suur loom, kas pull või lehm aga kindlasti suur loom.Läbi metsatuka, kus jaht toimus, oli hiljuti raijutud värske siht, laiusega umbes 5m.Olin sihi alguses esimene ja minust vassakul algas lage heinapõld.Vaevalt sai aju peale hakata, kui minu kõrval oleva vanema mehe juurest volgsatas põdralehm üle sihi, pauku ei tulnud.Siis ilmus meie vahele keset sihti kaks põdravasikat ja keerutasid päid kahele poole.Samas nägin naaberjahimehe laskealas pulli seismas, puude vahelt paistis pea ja osa kehast.Võtsin pulli sihikule ja samas kõlas naabri poolt pauk.Pull nagu visati tagasi ja ka mina sain püssi tühjendada, sest teadsin,et tuli suurt looma lasta ja kui teine on pauku teinud, siis üle võib alati lasta.Loom tuli nüüd minu pool küljel metsast välja ning andsin talle tagant kaks pauku veel järgi.Läks vaevaliselt üle lageda ja kadus teise metsatukka.Mehed tulid kokku ja mis oli, naabrimees oli lasknud sihil seisva vasika, mina aga lasin teist looma.Oli üks luba aga lasti kahte põtra, teine kindlasti haavatud, kes süüdi?Mina noor jahimees aga teine vana kogenud kütt üle 50 a.vana.Palun komenteerige kui lugema juhtute.
noorus on ilus aeg
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Mida seal ikka kommida. Vanamees keeras käki kokku, kui lasta tuli ainult suurt looma. Samas ei imestaks üldse kui said oma koosa. Kuidas siis asi lahenes?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

reeglid ajuiahis

Postitus Postitas jorr »

Õigesti arvasid, sain koosa ja sarved mis oleks nagu minule pidanud saama võeti ära.Nõuti isegi seda, et tuleb loom kinni maksta, kuigi saime vasika naaberseksjoonile anda, neil oli luba olemas.Lõpuks siiski rahunetti.
Sellest loost on möödunud üle neljakümne aasta aga ikka nagu torgib kui keegi ajujahi reegleid mainib. Olin ju esimest korda kütiliinil ja selline jama kohe kaelas.
noorus on ilus aeg
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Huvitav kas tõesti pakkub kellegile naudingut sellised "konfiskeeritud"sarved omale seinale riputada,kuigi jah umbes sarnane lugu käis siit läbi ka möödunud põdrajahist ja kuuldavasti on ikka meie hulgas tarmukaid ,kes pärast enda "allakirjutamist kohtu -otsusele"teevad pärast kõik et seda enda kasuks pöörata!
Kahjuks on meil ilmselt jah eestis palju jahtkondi kus reeglid tehakse teatud seltskonna poolt ja pole raske arvata millised need on :wink: Olen ise ka pikka aega jahtkonna asju korraldanud ja lõpuks loobusin sellest,lihtsalt mõõt sai täis-see teine teema.Minu arvates ei tohiks üks mees ,isegi kui ta on õiglane jne.jahtkonda üle 4-5 aasta juhtida siis arvatavasti kaoksid nii mõnedki probleemid .Inimene lihtsalt harjub ,muutub mugavaks ja nii tekkivadki vahel võrdsetest võrdsemad.Suures osas on muidugi mehed ise süüdi,seljataga vannutakse ja ollakse rahulolematu ,aga ütlemise ajal on suu vett täis ja pärast vehitakse seljataga jälle rusikaga!Noored mehed ärge peljake,kui tunnetate ülekohut hakkake vastu ,võtke sõna .Kindlasti saate algul urjutada,aga kui oma seisukohti oskate põhjendada hakkatakse teid peagi arvestama!Muidugi ei tähenda see kõigele vastu raijumist,vaid ikka mõistlikust.Öeldakse ju -rumal pole mitte see kes ei tea/oska vaid see kes ei oska/häbeneb teadjalt küsida!
Kivi kotti!
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Reeglid ajuiahis

Postitus Postitas jorr »

Kult, aitäh, hästi öeltud.
noorus on ilus aeg
tsuks
Postitusi: 197
Liitunud: N Apr 17, 2003 10:56 pm

Postitus Postitas tsuks »

Iga sektsioon on oma pääliku väärt!

Miskist 4.-5. aastast tsüklist ei saa juttugi olla! Et vahetame välja!?
Lugupeetud- me oiame oma olevat- (kes korduvalt on tahtnud ameti maha panna)- nedai bohh linnamehed pukki saavad!

Mehel muidugi väsimus juba- iga asi aastatega muutub algul rutiiniks ja pärast nuhtluseks!
Kuid- kordan- "linnamehi" - neid koosolekul aktiivsemaid ja jahijuhatajana keelavatel padrunivöös seajahil haavlipaukude olemasoolu- mitte rauas- vaid vööl (Sic!)- mina oma jahisektsioonis pukis näha ei tahaks.

Tõlgin viimase lause eesti keelde tagasi:
Ootasime jaanuaris ommiku 1,5 tundi sealubadega meest kelle vabandus oli tipa ups ja profülaktikamõttes -kel haavlipaugud vööl see jahti ei lähe!

Põdrajahis lastakse loomadel vabalt liinist läbijoosta- sest keski ei julge püssi tõsta- äkki "vale loom" - saab jälle sõimata.

Kui 2. vasikaeest lehm mahatõmmata siis silm ka ei pilgu- väljavedamisel on suurimaid organisaatoreid- kuid nahastamisel ja tükeldamisel (see omaette ooper) pole keskit- kuid jagamisel esimene käsi!!!
arvate et utreerin?

Jaht nigu kalapüükki peaks olema hobi- ehk lõbu, nauding...

Kui olete rahul sellega mis on- hoidke ja aidake kaasa- kui pole rahul- üldkoosolekul on kõik võrdsed ja igamees on mees.
tsuks nigu ma olen...
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Huvitav kas mujal ka sellist jama esineb, et ajujahis on nagu kaks leeri, nn. linnamehed ja maamehed? :M
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
hunt
Postitusi: 138
Liitunud: T Mär 16, 2004 10:20 pm

Postitus Postitas hunt »

kakuke kirjutas:Huvitav kas mujal ka sellist jama esineb, et ajujahis on nagu kaks leeri, nn. linnamehed ja maamehed? :M


arvan, et igas sekstsioonis "jahimehed" ja "linnamehed" :lol:
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

No, aga kas see igas sektsioonis just selline probleem ka on, nagu tsuks kirjutas? Vot selles on küsimus.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Vaevalt nüüd igalpool sarnane vahe tegemine ,eks jobusi ole nii linnas kui maal .Selles on ´Tsuksil küll õigus ,et jahtkond suuresti oma juhi nägu.Kui mina esimeheks sain oli meilgi sedasi ,et ajujahis teatud seltskond kippus ikka kohe kütiliinile marssima,aga pole midagi ,mehed rivisse -paariks v kolmeks loe ja loosiga esimene aju number,ning kellelgi pole midagi kobiseda.Olin ametis paarkümmend aastat ja üritasin ka ikka valimistel enda kaelast asja ära libistada ,kuniks mõõt lõpuni täis sai.Ma ei mõista miks peaks üks mees aastast -astasse käima ja lunima ,et mehelt maksu kätte saad ,tegema aruandeid ,korraldama jahti jne.Ma võin ju ka vilet lasta ja jahile ilmuda kui mulle meeldib,lihtsalt nimi kirja ja kogu lugu.Tsuks oled linnameeste vastu ja väidad ,et peate oma vanast kinni hoidma ,ma ei mõista miks ei võiks see jahtkond mõnda aega näiteks Tsuksi nägu olla :?:
Kivi kotti!
hunt
Postitusi: 138
Liitunud: T Mär 16, 2004 10:20 pm

Postitus Postitas hunt »

Eks igaüks ise teab kuidas oma seltsis lood on.
Palju sellest ei räägita-kes see ikka oma musta pesu avalikult...
Jahiseltskond peaks ikka olema selline,kus saad rõõmsa tuju aga mitte üksteise peal sita tuju jne. väljaelamise kohaks.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Reeglid ajujahis

Postitus Postitas jorr »

Mina olen oma seltsis kaheksat esimeest näinud.Ja tõesti, iga mehe ajal on elu ise sorti.Umbes nagu venemaal, kes eesotsas, määrab ka reeglid. Praegune on noorepoolne vend, kuid nuriseda ei saa, mees on hingega asja juures.Meil sellist lugu, et linna- või maamehed, pole kunagi olnud,vähemalt mina ei tea.Meil rohkem aktiivsus loeb, ole sa siis maalt või linnast, noor või vana.Aga ütlen, et hoitke mehed selle eest, et sisekliima käest ära läheb. :( Siis ära ühisjahti parem peagi.Nurinat on alati olnud, ega kõigi meelejärgi olla ei saa ja esimehel on siblimist kõvasti.Oli ka meil peremees, kes "omapoiste" pundiga tegi mis meeltis, kuid enne kui asi kurjaks läks, astus kõrvale.Eks oma mõju olnud ka klubil ja riigikorral, küllap vanemad mehed mäletavad.Praegu on meil rohkem spetside punt,nülgimise juures lausa kaks tõpratohtrit ja mehi vahel nii palju ümber,et ei mahu ligi.Sellist lugu, et keegi mõnda liigutust teha ei taha, meil nagu ette ei ole tulnud.
Krt. panin teemast mööda, kui nüüd metsas sama lugu.... :roll:
noorus on ilus aeg
mola
Postitusi: 63
Liitunud: R Sept 16, 2005 3:11 pm

Kas lasta ajusse sisse ?

Postitus Postitas mola »

Tahan oma kogemuste ja emotsionide baasil oelda, et olen kartma hakanud Miks?
Olen tunduvalt rohkem ajaja olnud, kui kytiliinil seisja ja tihti on nii, et tuleb nagu varavavaht karjudes oma puuri kaitsta et loom ajusse tagasi ei jookseks ja selline olukord just siis kui kytiliin juba lahedal. Paaril korral on loom minust 15-30 m peal kui kytt teda laseb- molemad looma naevad yksteist mitte (veel lehtedes vosa). Kuuleb ta mind kindlasti, sest tavaliselt kui kytiliinile lahenen teen nimme kova haalt. Voi ei osata naha- ekstaasis tekib tunnelnagemine ja naed ainult looma. Seda nyyd tahangi oelda, et see pauk mis sinu poole lastakse on tunduvalt valjem kui korval seista. Siiamaani on lainud onneks.
Sellega ei taha oelda seda, et arge ajusse laske, ei, ylalkirjeldatud juhul on looma vaga hea lasta - tavaliselt ta seisab voi liigub aeglaselt. Olen isegi niimoodi lasknud.
ps. vest on mul suur, uus ja neoonpunane.
Suletud