Kopraliha eeltöötlus

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
Vasta
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Kopraliha eeltöötlus

Postitus Postitas jorr »

Kas kopraliha ka äädikavees leotada?Kas enne suitsu panemist tuleb ikka keeta ka?
noorus on ilus aeg
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Milleks?
Feeniga kahasse tehtud koprad oleme eelnevalt soolanud soolvees ja seejärel pikkinud küüslaugu ja kadakamarjadega. Kõik kes proovinud on siiani kiitnud seda liha taevani.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
tuuba
Postitusi: 38
Liitunud: N Veebr 03, 2005 1:35 pm

Postitus Postitas tuuba »

Täpselt, täpselt! Mitte mingit äädikat! Siis juba osta Selverist Perešašlõkki! Aga olen teinud ka nagu Feen käskis, just soolvees, ja väga hea oli tõesti. Feen on veel võlgu ühe koprasaba retsepti, mille ta augustis lubas üllitada. Vist pika suitsu põhise retsepti. Ootan juba põnevusega.
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

Kopraliha eeltöötlus

Postitus Postitas jorr »

A kuidas suitsetamisega?
noorus on ilus aeg
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

ai kurjam. jajah... ma siin vajan ühte vanemat looma ka selleks :D üks saba ootas järjekorras, aga lendas siiski minema, polnud aega teha. eks millalgi hakka katsetused ka pihta. Kui suitsutada kuumsuitsus, aga mitte väga hullu leegiga, siis tuleb kah söödav.

Ja ei saa mitte vaiki olla... Võta 1 kobras, tee tükkideks, 1 kg soola kopra kohta. 2 ööpäeva, või isegi vähem, soolas. Ja siis piki kadakamarjade ja küüslauguga... vana laul? aga nüüd... ribid, need raiuda selgroo küljest lahti. jätta külge kõhunahk. Panna tükkidele u 3 küüslauguküünt, viilutatult ja u 10 purustatud kadakamarja. Keera tükid rulli ja 2 hambaorgiga kinni, või niidiga. ja suitsuta ka sellise mõnusalt rohke suitsu ja vaiksema kuumusega. oi kui head saavad, muidu ikka nende ribidega paras jama.
Viimati muutis Feen, N Aug 11, 2005 2:30 pm, muudetud 1 kord kokku.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Sooviks selle soola suhtes täpsustust. 1 kg soola kopra kohta? Millise kaaluga see kobras umbes on, millist soola kasutad (meresoola, jämesoola, peensoola). Meil on alati selle soolvee kohta meestega vaidlusi. Kas kopra teed tükkideks või paned tervena suitsu?
Ise olen alati teinud tavalise jämesoolaga ja külma veega soola ära lahustanud. Mõni jälle ütleb, et sool tuleb keevas vees lahustada. Vett tuleb panna vist niivähe kui võimalik, et ainult liha ära kataks?
ikka lõbusalt
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Need millele mina olen pannud 1kg soola on olnud sinna 20kg kanti loomad (eluskaal). Mõned ütlevad, et tahaksid soolasemat, samas enamus on rahul olnud. Ise olen kasutanud tavalist jämesoola, mille olen lahustanud külmas vees. Kobras läheb ahju ja soolamisse ikka tükkidena (aba, koivad, ribi jne). Vett olen pannud nii, et ära kataks. Tänagi hakkame kopraid suitsutama. 8)
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
ozz
Postitusi: 179
Liitunud: K Dets 03, 2003 10:18 am

Sool

Postitus Postitas ozz »

Mida seal vaielda, ei mõista!? Niipalju võiks öelda et, kes tahab keetku soolvett, kes tahab võtku konnatiigist, kes tahab pangu kuiva soola, soolane tuleb ta nagunii, pole mõtet põdeda. Sool jääb nagunii külge, kui ta kord sinna juba pandud on! Ise teen vanal ja äraproovitud meetodil. Võtad kopra vaatad kui suur on - kas mahub ämbrisse, siis ämber vett täis ja niipalju JÄMESOOLA,MERESOOLA, LAUASOOLA, millist soovid vaba valik, et keskmine TOORES kartul seisab ehk tõuseb vaikselt pinnale! Nendele aga kelle oskused köögis piirduvad prügiämbri väljaviimisega panen kirja: 6 liitrit vett ja 1 kilo soola. Hoiad soolvees nii kaua kui tahad ega ta mädaks ei lähe! Mina hoian 2 päeva! Vaatad looma järgi, keskmine loom 2-3 päeva, suuremat looma võid ka kauem soolas hoida.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Aitähh Ozz. Eks ma siis tulevikus viingi ainult prügiämbrit välja ja liha soolamise jätan sinusuguste spetsialistide pärusmaaks. Loomulikult ei ole mingit vahet soola kogusel nagu sa väidad, aga sooladel on minu teada erinev tugevus (eriti meresoolal ja peensoolal), kuid eks ma siis "õpin" siis targemate käest ümber. :lol: :lol: :lol:
ikka lõbusalt
ozz
Postitusi: 179
Liitunud: K Dets 03, 2003 10:18 am

Soolamine

Postitus Postitas ozz »

Noh! Pole ju midagi hullu!? Paned ükskõik millist soola ja niipalju, et kartul peal seisab! Vahet ju pole kas on meresool või tavaline sool. Vahepeal katsetad kas seisab?! Milles küsimus??
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

Postitus Postitas bighornet »

aivar00 kirjutas:Sooviks selle soola suhtes täpsustust.
millist soola kasutad (meresoola, jämesoola, peensoola).

Kui ikke valida on, tuleks kasutada klassikaliselt jämesoola. Mu meelest see jodeeritud peenike põle see, märkasin seda kala soolates, kus kahtlane kõrvalmõju enam tunda, liha õrnem. Ikke tavalist- jämmedat! Meresoola kohalt suu kinni (mina leotan selles varbaid, kui valutavad).
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Parim oli Ukraina jäme sool, mida jämedam, seda parem. Lausa magus oli. Siiani ei ole sotti saanud, millest see headus ikkagi oleneb. Loogiliselt võttes, jahvatuse jämedus ei tohiks asja muuta. Meresooladest tundub mulle päris hea soomlaste Merisuola. Ka paras jäme, maitselt üsna Ukraina kaevandussoola sarnane.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Soola teemal pole enam midagi lisada (kui just seda, et nii mõnigi nüans võib tunduda lihtsana, kui seda enne palju tehtud, aga mõnikord vajavad mõned asjad ikka üle kontrollimist). Ise kasutan võimaluse korral jämesoola ja kah ukraina oma.

Aga sel nädalal katsetasin Jorri jaoks (tegelikult häda olukorra sunnil) ära äädika teema eeltöötlusel. Asi juhtus siis nii, et pärast pardijahti oli väsimus suur, kobras aga jäi paremaid aegasid ootama, ja sai vahepeal mõni tund sooja. Edasi nahk maha ja tükkideks ning vette. Seisis seal niisama päevakese, siis vahetasin vee ning vaatasin, et peaks ikka äädikat ka lisama, muidu läheb ikka käest ära (visuaalsed uurimised andsid selleks alust). Valasin siis juurde natukene punast veiniäädikat. Hommikuks oli vesi mustjas-punane, hapu lõhn juures ning igavene jama lugu üldiselt. Pesin siis liha korralikult puhtaks ning tegin tugeva küüslaugumarinaadi, mõningate maitseainetega. Täna siis sai ära suitsutatud. Tulemuseks see, et lihal ikkagi hapukas maitse juures ning lisaks sellele kuiv ka. Kindlasti ei olnud asi kuumuses kuna samas ahjus oli ka Kakukese kober. See tuli natuke liigagi pehme... just nagu kuumsuitsu kala, suitsu oleks võinud rohkem olla (aga järelvalepaus venis pikaks ja üks pakk võttis tuld ja nii see läks). Vot. Siit moraal, ära pane koprale, ega muudele lihadele ka, enne suitsutamist äädikat juurde.
Lohutuseks viis Kakuke mu jahimaadele, kell 7 läksime, lasin 2 parti ja ühe kopra ka, tagasi, suitsuliha ahjust välja ning jõudsime täpselt Sundasuniku ajaks tagasi.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Vasta