Kuidas lasta?

2005. aasta teemad
Suletud
Kaido
Postitusi: 19
Liitunud: E Juun 13, 2005 9:23 am

Kuidas lasta?

Postitus Postitas Kaido »

Nimelt küsimus selline, et kuidas uut püssi sisse lasete ja optilist paika panete? Teretulnud oleks kõik kogemused
Kui kirpu ei nä pane konn otsa!
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

kuidas lasta

Postitus Postitas jorr »

Kui oled Tartu ümbrusest, võta Elva tiiruga ühendust.Seal on palgaline mees kes minul pani kevadel asjad paika.Ainult 25kr. raha, padrunid muidugi endal.
noorus on ilus aeg
greenhorn
Postitusi: 188
Liitunud: N Apr 29, 2004 8:31 pm

Postitus Postitas greenhorn »

No pea igas jahipoes panevad kollimaatoriga selle enamvähem paika. Edasi lased juba tiirus liivakoti/toe pealt selle ise sisse.
Lahtimurtavaga veel lihtsam. Püss toe peale ja kiikad torust sisse ning krutid optika selle järgi samasse sihtmärki, edasi taas paugutamise ja kruttimise rõõm kuni õigesse auku jooksma hakkab. Padruneid varu piisavalt.
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Postitus Postitas hendrik »

Ära hakka niisama padruneid raiskama, otsi korralik statiiv, püss sinna. Enne pane läbi toru ja optika enam-vähem paika, et kuulid ikkagi märklauda jookseks, tee lask ja ära relva liiguta. keera optika viimatilastud auku ning lase nüüd uuesti märklaua keskkohta. kord vajadusel. Idee poolest peaks mingi 3 lasuga optika paika saama + mõni kontrolllask. Veel lihtsam, otsi mõni jahikaaslane ja küsi nõu, kes, mis ja kuidas, kui on sõbrad, küll asjad korda saad. Pealegi, igas seltsis on vähemalt üks-kaks natuke pädevamat venda, kes saavad mõistlikult hakkama asjaga. Mingit liivakoti ja toru järgi kruttimise rõõmu ei mõtet harrastada kui just tühja paugutamine nii väga ei meeldi. Palju kasulikum on need padrunid juba sisselastud optikaga tiirus trenniks kasutada...
Põhimõtteliselt, kui sa kuskil lääne-harjumaal või tallinna lähedal, siis saaks ehk aidata isegi...

p.s. jahipoes ei panda kollimaatoriga asju paika...
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Postitus Postitas Joosep Käba »

Ma olen ka vindil läbi toru 100m kaugusel A4-l asuva märklaua järgi risti paika keerand enamvähem ja siis tuld nigu ikka.
ma ei tea kas ta kollimaator on millega poes pannakse aga kui ma poest ära tulin ja 100m pealt A4 sisse ei saand(poes üteldi 10x10cm ruutu läheb) siis hädaga vaatasin läbi toru keerasin risti ja üllatus-üllatus A4-le märgi piale sain.
A üldse endal ka vaja spetsialisti juure minna. Sako püss 30-06 ca 300 pauku aint teind, sako jalad ja meopta toru. Sättind teist igast pidi vahetand moona ja ei saagi jooksma. 100m pealt 10-15cm ring. Lastud korralikult toelt ja ei saa nigu laskmise viga ka olla. Venna tikka 30-06 jookseb ka minu käes samades tingimustes nigu peab max-2-3cm ring jahikuuliga ja umbes 5x odavama optikaga. :shock:
Eks ma mõne targemaga(loe ka kogenumaga) siit lehelt pea ühendust võtma.
Priit Roostfeldt
Postitusi: 156
Liitunud: N Veebr 03, 2005 1:59 pm

Postitus Postitas Priit Roostfeldt »

Mina olen esimesed 2 lasku teinud 35 m pealt, seejärel paikakruttinud 35 pealt veel üks lask nö täpi pihta. Kui pauk on umbes 2 senti all siis saja pealt peaks täpi sees oelma. :D
greenhorn
Postitusi: 188
Liitunud: N Apr 29, 2004 8:31 pm

Postitus Postitas greenhorn »

hendrik kirjutas:Ära hakka niisama padruneid raiskama, otsi korralik statiiv, püss sinna. Enne pane läbi toru ja optika enam-vähem paika, et kuulid ikkagi märklauda jookseks, tee lask ja ära relva liiguta. keera optika viimatilastud auku ning lase nüüd uuesti märklaua keskkohta. kord vajadusel. Idee poolest peaks mingi 3 lasuga optika paika saama + mõni kontrolllask. Veel lihtsam, otsi mõni jahikaaslane ja küsi nõu, kes, mis ja kuidas, kui on sõbrad, küll asjad korda saad. Pealegi, igas seltsis on vähemalt üks-kaks natuke pädevamat venda, kes saavad mõistlikult hakkama asjaga. Mingit liivakoti ja toru järgi kruttimise rõõmu ei mõtet harrastada kui just tühja paugutamine nii väga ei meeldi. Palju kasulikum on need padrunid juba sisselastud optikaga tiirus trenniks kasutada...
Põhimõtteliselt, kui sa kuskil lääne-harjumaal või tallinna lähedal, siis saaks ehk aidata isegi...

p.s. jahipoes ei panda kollimaatoriga asju paika...


Noh, kuna teema algataja soovis kõiki kogemusi, siis ma oma panin. Meil näiteks tiirus puudub statiiv kuhu relva kinnitada, seega liivakott suureks abiks. Mina oma püssi nii paika sain.

p.s. jahipaunas nad seda vidinat, millega optika enamvähem paika sätitakse kollimaatoriks nimetasid...
jorr
Postitusi: 3240
Liitunud: T Mär 01, 2005 9:52 pm

kuidas lasta

Postitus Postitas jorr »

Mõnel pool on ka laserpadrun.Läbi toru vaatamine paneb paika küll aga padruneid kulub rohkem.Kui leiad petsalisti, siis lasketiirus kolm pauku ja kohal.
Viimati muutis jorr, K Aug 03, 2005 7:47 pm, muudetud 1 kord kokku.
noorus on ilus aeg
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Iga meetod on hea, mis tulemuseni viib. Ma teen seda nii: spets. puki pealt läbi toru 50m otsesihtimisega paika, lask, korrigeerimine,lask,kui paigas,siis sama 100m. Siis on mõistkik enne korrigeerimist lasta väh. 2-3 lasku. Kui tundub, et paigas, kinnituseks veel 4-5 lasku. Kui optika allub reg. hästi, saab vähem kui karbiga hakkama. Kui reg. halvasti, võib kahe karbiga arvestada. Kruttimisega ei tohiks hoogu sattuda, kuna igal optikal on üks klikk täiesti erinev ja erinev omakorda samal optikal erinevates reg. suundades, kui see passis on märgitud. Pealelaskmiseks on parim jahe, niiske, tuulevaikne ilm. Hea on kui raud tuntavalt ei soojeneks. Tuld!
ninja
Postitusi: 327
Liitunud: P Mai 30, 2004 2:07 pm

Postitus Postitas ninja »

Ise olen tegelenud nende relvade sisselaskmisega küllaltki palju ja võin öelda , et on relvi mis tõesti jäävad pärast kolme lasku pidama nigu snaipri püss kuid on ka neid mis jäävadki hulkuma ja põhjust teab vaid jumal . Kuid loota et pärast kümmet pauku tiirus , mis ilusti liivakotilt tehtud ja kümnesse tabatud , oled kohe valmis loomale metsas iga kell vastu astuma ei maksa .Tuleb veel oma sadakond pauku erinevatel päevadel ja erinevates valgustingimustes lasta ja selle käigus ilmnevad esimesed vead nii relvas kui sinus endas . Kõige tähtsam on , et kui silm on juba väsinud , isegi peale kolme pauku , siis ära edasi jända ja mine ära koju . Kõik muu mis eelpool teised asjatundjad kirjutasid on aga kindlasti vaja sul endal järgi proovida ja moon on koht kus kõige vähem tuleks kokku hoida !
Weatherby Mark V Super Varmint Master 308 win
Partisan
Postitusi: 2
Liitunud: T Aug 30, 2005 8:42 am

Postitus Postitas Partisan »

Samuti peaks peale liivakotti/pukki laskma relva sealt kuhu see edaspidi jääb - järelikult õlast, sest keha võtab tagasilöögi hoopis teistmoodi vastu kui pukk või koti peal olev relv.
Varemeist tõuseb kättemaks.
Kaupo Kindsigo
Postitusi: 1059
Liitunud: E Nov 22, 2004 11:57 am

Postitus Postitas Kaupo Kindsigo »

Arvan, et ei eksi kui väidan, et kui relv toetub kahele liivakotile, lisaks vastu laskuri õlga ja vasaku käe hoie on sama mis püstilaskmisel saab relv lausa ideaalselt sisse lastud. (Ärge ainult väga kiire tulega rauda liialt kuumaks ajage!) Enamus häid vindilaskureid (näiteks Arles, Priit, Lauri, Tõnu O. jt) kasutavad just seda meetodit.
Suletud