Foorumlaste koprajaht

2005. aasta teemad
Suletud
tihane
Postitusi: 75
Liitunud: N Jaan 20, 2005 10:06 am

Foorumlaste koprajaht

Postitus Postitas tihane »

Nagu juba üldfoorumis juttu oli, oli üritus super. Aga üks asi jäi hingele kripeldama ja just seetõttu ma sellest kirjutan siin jahieetika alamfoorumis.
Ma ei tea... mis te arvate, kui eetiline on võtta jahiloomalt ära kõik võimalused terve nahaga pääseda? See teine kobras, kes visalt urus oli ja tõrjus koera rünnakud... Tagantjärele mõeldes oli ta oma vapruse eest ära teeninud pääsemise. See uru lahti kaevamine, igasuguse pääsemislootuse äravõtmine ja siis löök labidaga tundus kuidagi ebaaus. Või mis teised arvavad?

Allan
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Ei ole ka ise eriline urujahi fänn aga jaht on jaht. Ja urujahil oma spetsiifika. Samamoodi võetakse igasugune pääsemislootus ka muidu vapratel teistel jahiulukitel ainsa tabava lasuga. Võiks ju sedagi ebaeetiliseks pidada. Väga paljud peavadki. Ja mida me siin foorumis peaksime sellest arvama!?
madis
Postitusi: 123
Liitunud: L Veebr 21, 2004 10:43 pm

Postitus Postitas madis »

ise küll sellel üritusel ei osalenud, aga kas arvad, et kui urujahis rebane on nurka surutud ja siis koerale vastu hakkab on ka pääsemise ära teeninud? siis poleks ju üldse jahil mõtet. olen puukoiga nõus, et ka püssiga võetakse loomal pääsemislootus ära.
beliving that the bow has soul
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Teisalt oli selles pesas kaks täiskasvanud isast kobrast ja niipalju kui ma aru saan,siis poleks seal pesas mingit pesaelu edasi toimunud.Ei mäleta millises raamatus see kirjas oli,aga põhimõtteliselt on asi järgmine,kui lased pesakonnast ära vale looma,vana ema,siis see pesakond jääbki järglasi mitte tootma,omalajal selline viga tehtigi, ja antud moendil see selline pesa oligi.Ei emast ei poegi.Seal samas raamatus siis soovitatigi küttida noori loomi või siis terve pesakond,teisisõnu pesa tühjaks.Ja õppejahina oli asi igati paigas,kes varem (ka mina ) urujahti koprale ei olnud näinud ,sai hea kogemusepagasi.Küsimustele,miks koer vahepeal lõhna ei tunne,nagu oleks pesa tühi või maha jäetud,kuidas ja kus kaevata,mina panin igatahes Andrese ja Kusti tegemistest päris palju tallele.Kui kõrvad ja silmad lahti olid,siis väärt kogemus,esimese kopra kahva saamisega jäi minu jaoks veel palju lahtiseks.Ja kui Andresel ja Kustil oleks olnud "tavaline" jahipäev,siis oleks see teine kobras ka sinna jäänud,aga mees tahtis näidata,kui vaja,kuidas siis asi lõpuni viia.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Oh imestust küll Tihane. Olen puukoiga 100 % nõus. Üks täpne lask ja pääsemisvõimalus null. Sellel "visal hingel" oli mitu võimalust siis uttu tõmmata teisest käigust, kui esimese vennikesega rassiti või ka siis kui ta kuulis, et selline rahvamass kuhila poole tuleb pealegi alguses ilma abivahenditeta. Samamoodi teemat edasi arendades, kas lõksu või raudadega püügi puhul on üldse pääsemisvõimalus olemas? Minu arvates kisub antud teema rohkem ultraroheliste "jahimeeste" poole. Pealegi jätab, see "labida" jutt mulle imeliku mulje.
ikka lõbusalt
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Postitus Postitas kakuke »

Jaht oli täpselt nii nagu pidi. Oli kaebus, oli otsus loomad välja püüda ja asi toimis. Muidugi oleks olnud variant olnud saata Tihane selle mutikese juurde jutuga, et sorry kogu see lugu on ebaaus. :wink: Mina igatahes nautisin seda jahti. Kogu ürituse üks parimaid osasid.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Kakukesega nõus ,ürituse parim osa ja seda ta näidisjahina pidigi olema,kus kohast sa hing neid kogemusi veel saad,kui mitte oma ala spetsi käest. :D Kõik oli igati super ja mina sain veel oma ülesande ,kuna Zakslast ei olnud,siis jälgida koera tööd, ka korralikult täidetud. :D
Kasutaja avatar
Estlander
Postitusi: 338
Liitunud: K Nov 17, 2004 12:25 pm

Postitus Postitas Estlander »

Kui kaebuse põhjus oli see, et kober ujutab väärtusliku metsa üle siis on võimalus ka tamme ja kobrast hävitamata hakkama saada.
Kuskil lugesin ,et tammi alla pannakse auke täis plastiktorud mille kaudu vesi ära voolab.
Kober siis muudkui ehitab oma tammi kõrgustesse üles ja ei mõista miks vesi ei tõuse :)
Ma oleks päris rõõmus, kui mul naabriks kopraonu.
Hundist toakoera ei saa.
Kasutaja avatar
Jahimees
Postitusi: 416
Liitunud: N Okt 16, 2003 12:49 pm

Postitus Postitas Jahimees »

Estlander kirjutas:Kui kaebuse põhjus oli see, et kober ujutab väärtusliku metsa üle siis on võimalus ka tamme ja kobrast hävitamata hakkama saada.
Kuskil lugesin ,et tammi alla pannakse auke täis plastiktorud mille kaudu vesi ära voolab.
Kober siis muudkui ehitab oma tammi kõrgustesse üles ja ei mõista miks vesi ei tõuse :)
Ma oleks päris rõõmus, kui mul naabriks kopraonu.


See on korraks nii, kui sealt vett pidama ei saa(toru otsakinni) teeb tammi kas üles või alla poole ja paisutab ikka.
Kas tuleb jaht???
tihane
Postitusi: 75
Liitunud: N Jaan 20, 2005 10:06 am

Postitus Postitas tihane »

Ma lihtsalt avaldasin oma arvamust. Ja tegelikult olin ma ise ka aktiivne tammi/pesa lahti lõhkuja rohkemal või vähemal määral. Lihtsalt pärast, kui sai mõnega veel räägitud, siis hakkas natukene kripeldama, et kas oli ikka päris õige tegu. Seepärast siia kirjutasingi, et saada õlale patsutatud (kõik oli õige!) või leida kaasmõtlejaid.
Mis täpsesse lasku puutub, siis seal on sinu hiilimise, varitsemise, looma käimiste tundmise ja mida iganes oskus ja lõpuks ka laskmisoskus versus looma nina, kuulmine, instinkt.
Eetika on ikka suhteliselt isiklik kategooria. Kellegi jaoks on see eetiline, teise jaoks jälle mitte. Arvamuste lahknevus teebki selle foorumi huvitavaks :). Lihtsalt järgmine kord, kui peaks jälle minema koprajahile, ma tean, et annan ka koprale võimaluse.

Allan
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Postitus Postitas baddmann »

aivar00 kirjutas:...Minu arvates kisub antud teema rohkem ultraroheliste "jahimeeste" poole. ...


Ei saa mitte vaiki olla...

Kui iga jahieetika-teemaline arutluskäik kohe "ultrarohelisuse" poole kisub, siis tuleks vist jahieetika kui selline teemana üldse põlu alla panna - tapame ja hävitame nii kuidas jõuame ja sealjuures hoidku need, kel jahimehena veidi teised arusaamad koos oma nägemusega eetilisest jahipidamisest, oma suumulgud kinni - paneme nemadki põlu alla.

Ma ei pea urujahti iseenesest ebaeetiliseks (kuigi lugu ma temast kah eriti ei pea), kuid arvestan võimalusega, et on nii jahimehi, kellele urujaht ei meeldi kui ka neid jahimehi, kellele ta väga meeltmööda on. Kummalegi ei peaks nende eelistuste pärast nina pihta virutama. Urujahil on teadagi oma spetsiifika nii uluki kättesaamise kui ka surmamise osas ning kõigile ei pruugi see meeldida - see ei tee neist veel ultrarohelisi.

Parimat,

BM
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Postitus Postitas sammal.habe »

tihane kirjutas:Lihtsalt järgmine kord, kui peaks jälle minema koprajahile, ma tean, et annan ka koprale võimaluse.


mina jällegi ootan, et kobras annaks ka mulle võimaluse! :D
eelmisel hooajal sai 14 :roll: korda kopraluures ja õhtuti istumas käidud. looma nägin kaks korda, neist lasta sain ühe korra ja seegi läks minema. lihtsalt käisid nad väljas pigem hommikuti.
sel hooajal, tõsi küll, on kopraliha mekk juba suus. ent see tuli pardijahi käigus.
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Ma võtaks asja kokku sedasi,et ebaeetiline ja hävitamisena oleks paistnud asi siis ,kui keset karmi talve oleks kohale läinud ja veed alla lasknud. :evil:
Samas on kohti,kus kobras üldse ei sega oma tegemistega ja seal neid ei torgita ka,aga kui ta kasagil elu segama hakkab,siis tuleb nad lihtsalt välja püüda.
Selles suhtes on kobras meil vist ainuke liik,kes oma tegevusega võib inimeste elu seisma panna.Paisutab vee ülesse ja ujutab teed üle.Pole tema poolt ka just eetiline käitumine. :D
Ja roheline on iga jahimees,kes rohkem,kes vähem.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Mõtlesin lisada, et sealne koprateema on üles paisutatud. Ei teinud need loomad seal kellelegi eriti liiga, suht loomulikud elupaigad ja vanamutikesed on enamasti mingil huvitaval seisukohal sel teemal. Sealkandis kirjutavad kõik usinasti kaebekirju. Eetika seisukohast arvan ma, et seal sa talitatud õigesti, sellist pesa maha jätta sinna poleks ka mõtet olnud. Suur hulk parandamist oleks kopral olnud. Püssiga koprajahi teemal ka eetika poolelt, üldse koprajahi teemal, igal juhul tuleks eelistada seda, et kobras kätte saada. Minu jaoks on igati sant tunne see kui kobras lastud, aga tüüp lasi jalga ja kusagile jääb mingi kompost alles. Antud kuhila juures siis sai teise loomaga minu jaoks sellele kohale punkt pandud. Keegi ei jäänud leinama, meil saak olemas, vanamutid vast ka rahulikumad.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Suletud