Põder

Huvitavaid tähelepanekuid ulukite käitumisest.
Vasta
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

ma sain ka käe peaaegu valgeks :D Lugu siis järgmine. Sai reedel natuke pidutsetud ja hilja magama mindud. Väsimus oli kole suur, aga otsustasin siiski laupäeva õhtul metsa minna. ronisin kell kuus pukki ja jäin ootama. ootasin ja ootasin, kuni üks hetk silmad lahti tegin ja ülesse ärkasin :lol: jäin krt kaks korda magama. kell seitse otsustasin pukist alla ronida, sest kartsin juba uuesti magama jääda ja alla potsatada.
otsustasin veel mõned metsavahe teed läbi sõita. ja krt ühel teel seisiski põdra pull. harusid peas 4-5 mõlemal pool. sõitsin veel natuke edasi, jätsin auto teeäärde ja hiilisin tagasi. põder kurivaim vahtis ikka keset teed. otse minu poole. vahemaa meie vahel max 40 meetrit. vahtisime tõtt oma 4-5 minutit. jurakas liigutas vaid aeg-ajalt kõrvu. mina ei tahtnud teda otsaette lasta, aga tema ei tahtnud jällegi külge ette keerata. üks hetk ta siis keeras aga keeras nii et kohe oli pea põõsas. vaid tagumik väljas. ja nii mu käsi valgeks tegemata jäigi.
siit ka küsimus. Kas põtra tasub otsaette lasta või ei. minule on räägitud, et ega eriti mõtet pole. mõni ütleb, et lase aga. mina jätsin ta igatahes sellel korral hämaras laskmata. küll ma ta veel kätte saan. ma tean kus ta elab
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Tea misspärast teda otsaette ei või lasta,mina olen neid küll üsna mitmeid ära võtnud ,vindiga ei ole mingit probleemi.Mõned aastad tagasi lasi küll üks mees siledaga medali väärse pullile otsaette ,pull kukkus ,aga mõne ajapärast kargas püsti ja pani minema ,Õnneks oli mehel püss veel valmis ja sai teise paugu veel anda .Esimene kuul oli tabanud paksu luud ,kus sarv välja kasvab ja ei olnud luud purustanud ,oli lihtsalt põrutus.Vindi kuul lõhub aga pealuu päris kindlalt ,isegi paksukohapealt.
Kivi kotti!
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Postitus Postitas Beretta »

Otsaette ei ole proovinud aga rinda küll, Otse ees on mingi peopesa max.kahe suurune ala ( kuskil jahiraamatus on ka pilt põdra erinevate asendite ja tabamise % kohta- 0% on see tagumikust). See 5 haruline oli ca 70 meetri peal ja otse ees, peale lasku läks mingi 20m ja surnud.
kaliiber 30.06 ja kuuliks Lapua Mega
gloss
Postitusi: 110
Liitunud: E Dets 06, 2004 8:34 pm

Postitus Postitas gloss »

eks lasta võib muidugi, pealask ikka tapab.
aga kas trofeed ei riku ää
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Kaasas oli mul 12kal. sileraudne. Ja miks ma kõhklesin oligi see, et mulle on räägitud, et ees on luu niivõrd paks, et kuul läbi ei lähe. pea on ju paraja nurga all ka ja rikošetti kerge minema. pärast peapõrutusega põder metsas.
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

Postitus Postitas bighornet »

rajaleidja kirjutas:Kaasas oli mul 12kal. sileraudne. Ja miks ma kõhklesin oligi see, et mulle on räägitud, et ees on luu niivõrd paks, et kuul läbi ei lähe. pea on ju paraja nurga all ka ja rikošetti kerge minema. pärast peapõrutusega põder metsas.


Teooria tundmine on asjadele alati kasuks! No mehed, võtke siis sel aastalgi mõni pulksarvega pulli peakolu ja lõigake ta ükskord piki -ja põiki ja teil on asi selle luupaksuse koha pealt selge. Asi pole ju luu PAKSUSES.
KA iga põder laskub põlvili, kui ta selle paaritonnise!!! paugu kolu pihta saab!
Usun Kuldi kogemuslikkust, kuid ikkagi lisan, mul on on kaks juhust väga pika jahimehestaažiga (40a) kolleegilt,enamus karabiiniga, kes siiamaani enam silme vahele ei põruta. Kui 25 m pealt lõug uljalt üleval, mitte all, sulle otsa töllitab, on rikošett garanteeritud.
Ise arvan, et pea selles osas on karvkate kah päripidi, mis asjale kaasa aitab. Jutt on ka ilmselt mõnesentimeetrilisest alast.
No aga pea on põdral ka piisavalt suur, et mõnda teist piirkonda valida.No ja sileraudsega see valik ka kesine. :wink:
Viimati muutis bighornet, T Sept 27, 2005 1:44 pm, muudetud 2 korda kokku.
Kellamees
Postitusi: 161
Liitunud: K Mär 23, 2005 2:54 pm

Postitus Postitas Kellamees »

Omal kogemus koera pealuuga, (mitte jahis) ~5m distants ja otsaette, cal5,6 (tinakuul). Tulemus oli ca 2cm pikkune kriim peni otsaees ja ei midagi enamat. Isegi korraks ei võtnud hoogu maha.
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Sellistel puhkudel, kui põder seisab norm. laskekauguses otse vastu, on mõistlikum lasta rinda. Ikkagi suurem tabamisala. Kolust kuuli rikosettimise võimalus on ka olemas. Lisaks trofee rikkumise võimalus.
Olku
Postitusi: 54
Liitunud: K Juul 20, 2005 11:03 am

Postitus Postitas Olku »

Natuke annaksin edasi omapoolseid kogemusi selle pealasu suhtes, kuna endal on ka 4 põtra nii lastud(otse pähe), püssiks on Tikka 30-06 ja kasutan 11,7gr Sako superhammerhedi. Siiamaani ei ole otse pähe laskmisega probleemi olnud, kuna sinna kus põder on ennem lasku seisnud - sinna on ta ka kukkunud. Kuid sellega tahan ma sede öelda, et ennem lasku on põder mulle ka otsa vaadanud. Nii, et alati tasuks ennem lasu sooritamist natuke mõelda, kas lasta pähe(kui loom läheb müügiks) või rindkeresse(kui on tegemist trofee loomaga).
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

bighornet kirjutas: Kui 25 m pealt lõug uljalt üleval, mitte all, sulle otsa töllitab, on rikošett garanteeritud.
Ise arvan, et pea selles osas on karvkate kah päripidi, mis asjale kaasa aitab. Jutt on ka ilmselt mõnesentimeetrilisest alast.
No aga pea on põdral ka piisavalt suur, et mõnda teist piirkonda valida.No ja sileraudsega see valik ka kesine. :wink:

Ei kahtle hetkekski ,et kindlam/muretum on lasta rindu v mis veel parem sapsu ,aga mis teha kui on vaja ka müügiks küttida ja hinna vahe ikka 10 EEK-u kilolt.Kuigi ka küljelt risti lastes võib õnnestuda "puhas " lask.Arvan ,et pähe tasub ikkagi ainult sellisel juhul tulistada,kui ollakse täiesti kindel püssi täpsuses ja iseenda võimetes.
Mõned minu kogemused siinkohal:Lasin trohvee pulli ,ei tahtnud koljut rikkuda ja kuna ma koljul nagunii selle pika "ajukausi" ülevalpool sarvi ära olen saaginud siis otsustasingi sinna tulistada.Kaugus oli mingi 70 m ja ilmselt mängis hasart siin oma osa .Tabasin kolju ülemist tippu/kolju liitekohta,seda nii napilt ,et ainult nahal oli paari cm pikkune lõhe.Pull kukkus hoobilt ,kuid kargas kohe püsti ja teine pauk tuli ikka küljelt lasta.
Selle 25 m pealt nina püsti pulli laskmine on jah pisut keerulisem .Igaljuhul ei tohi siis üritada seda õiget kohta sihtida ,vaid kuhugi silma alla v nina pealt sisse ,siis jookseb kuul ilusti ajudesse.Minuarust need üli lgidalt vindiga lastud paugud kipuvad liiga alla minema ,kuna ei arvestata optika ja raua vahet ja sealt tulevad need lõualuu paugud millega loom minema läheb.
Kivi kotti!
Kasutaja avatar
Mart
Lehe päälik
Postitusi: 2339
Liitunud: L Dets 07, 2002 8:59 pm

Postitus Postitas Mart »

Lasin kunagi põdravasikat otse rindu 16 cal (millegipärast ei tulnud mõttesegi otse pähe lasta) ,kuul purustas rinnaku ja tungis mitte sügavale rinnakorvi.Loom liikus veel mingi 100m koerad küljes,enne kui maha heitis,armupauk ka veel kõrva taha.Kui vasika asemel oleks pull olnud,mine tea,kuidas see kõik lõppenud oleks.Kordan üle,et tegemist oli 16 cal-iga.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

puukoi kirjutas:Sellistel puhkudel, kui põder seisab norm. laskekauguses otse vastu, on mõistlikum lasta rinda. Ikkagi suurem tabamisala. Kolust kuuli rikosettimise võimalus on ka olemas. Lisaks trofee rikkumise võimalus.

oleks tegemist olnud ajujahiga, oleksingi rindkeresse lasknud. aga see kord käisime põtra vaatamas müügi jaoks. oleks ma seekord rindkeresse lasknud, poleks mind vist rohkem jahis näha tahetud :lol:
janno99
Postitusi: 20
Liitunud: T Dets 28, 2004 9:34 pm

Postitus Postitas janno99 »

Ma arvan et tavaliselt on ikka nii, et mingil hetkel se põder oma pead ikka ka keerab peab ainult kannatust olema. Vähemalt endal sellised kogemused ja sel aastal juba üsna mitu põtra nii lastud.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

To Janno99
rajaleidja kirjutas: üks hetk ta siis keeras aga keeras nii et kohe oli pea põõsas. vaid tagumik väljas. ja nii mu käsi valgeks tegemata jäigi.
janno99
Postitusi: 20
Liitunud: T Dets 28, 2004 9:34 pm

Postitus Postitas janno99 »

Jah endalgi juhtus täna nii, et keeras aga palju. Mis teha Diana oli temaga mitte minuga.
Vasta