Jahimehed ei tunne enda seadust!!!

Üldfoorumis võib rääkida teemadel , mis teistes foorumites ei kajastu.
Kasutaja avatar
-Ils-
Postitusi: 57
Liitunud: E Okt 24, 2005 2:10 pm

Jahimehed ei tunne enda seadust!!!

Postitus Postitas -Ils- »

Palju olen lugenud siin foorumis küsimusi, millele saab selge sõnaga vastata lugedes jahieeskirja või jahiseadust. Minu arust on jahimeeste teadlikkus oma seaduse kohta väike ja nii arvab ka minu jahisektsiooni juhatus. Niisiis, viidi meie sektsioonis sisse selline kord, et iga ühisjahi alguses, allkirja kogumisel, tuleb vastata ühele küsimusele jahieeskirjast või seadusest. Need küsimused on sellised, mida tõesti iga jahimees peaks teadma. Küsimused hõlmavad põhiliselt jahiaegu ja ohutus- nõudeid, kuid on ka küsimusi jahisektsiooni enda kohta. Näiteks, kui vana on sektsioon või kes on kõige vanem jahimees sektsioonis :D ? Kas ei ole mitte hea mõte? Kasvab kõigi jahimeeste teadlikkus. Näis, mis jahihooaja lõpus saab. Olen kuulnud jutte, et palju valesid vastuseid andnud jahimeestega korraldatakse hoogtööpäevakud või tehakse sektsioonisisene jahiteooria eksam. Samas tekib ka küsimus, kuidas on jahimees, kes vastab hooaja jooksul ainult mõnele küsimusele õieti saanud kätte oma jahitunnistuse või kas ta käib lihal või jahil(loodust nautimas) :D. Mis arvate sellisest mõttest?
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Re: Jahimehed ei tunne enda seadust!!!

Postitus Postitas honkomees »

-Ils- kirjutas:... Samas tekib ka küsimus, kuidas on jahimees, kes vastab hooaja jooksul ainult mõnele küsimusele õieti saanud kätte oma jahitunnistuse või kas ta käib lihal või jahil(loodust nautimas) :D.

Mõtle ise peaga, mitu korda on neid seadusi muudetud? Mu arust iga aasta tuleb mingi muudatus - ükski normaalne inimene ei viitsi hakata seadust üle lugema, et teada saada, kus paar rida teiste on.
Nagu kõigi muude sedustega - liikluseeskirju kah esimese paari muutmise korral üritasin läbi lugeda ja selgeks saada, pärast lõin käega ja viimased paarkümmend aastat olen edukalt ilma eeskirja lugemata sõitnud. On ju teada asi et kogenud eluktselised juhid teooria eksamit ära ei tee ilma eraldi ette valmistumata ja kas siiski - praktika erineb niipalju teooriast ja hakkab segama.
Ja arvan et selline mees käib just jahil loodust jne nautimas, mitte ei näri paberisse paragrahvikujulisi auke. Ega tavajahimeeste seas need seadusetundjad ikka heas kirjas ei ole. Hinnas on ikka mehed kes loodust ja loomade käitumist, mitte seadust tunnevad!
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
saialõikaja
Postitusi: 406
Liitunud: E Okt 04, 2004 10:03 am

Re: Jahimehed ei tunne enda seadust!!!

Postitus Postitas saialõikaja »

honkomees kirjutas:Ega tavajahimeeste seas need seadusetundjad ikka heas kirjas ei ole. Hinnas on ikka mehed kes loodust ja loomade käitumist, mitte seadust tunnevad!


Jutt jumala õige honkomees! :A (Y)
Miks peaksid vanad jahi ja metsamehed end pidevalt vaevama mingisuguste (vabandan ette) pool-mõtetute seaduste tuupimisega, millel reaalset pointi ju tegelt polegi! Loomulikult ei käi mu arvamus jahiaegade kohta ja seda reeglina ikka kõik teavad kah! Miks mitte end natuke mugavamalt tunda ja noorte(äsja seadust õppinud) jahimeeste käest mõne seaduse kohta natuke aru pärida, selle asemel, et paaniliselt seadust lehitseda ja monotoonseid must-valgeid tähti põrnitseda? Teine mees ütleb sulle kohe vastuse ära ja teinekord lisab veel ka mõne mahlase kommentaari või huvitava kogemuse elust enesest!

Ma ästi ei usu, et siin foorumis mõni selline imemees on, kes seadust sõna-sõnalt peast teaks? Sina -Ils-?? Kui nii on siis ainult kiidusõnad sulle selle eest, kuid see ei tähenda, et teised põlised jahimehed, kel pole pea paragrahve, numbreid ja lõike täis pressitud, Sinust kehvemad oleksid!!! Onju :wink:
tuleb jaht või jaa?
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Postitus Postitas rajaleidja »

Miks peaksin ma näiteks teadma, millal neppi lasta tohib, kui ma sellest jahist huvitatud ei ole. Kui tuleb nepi jahi isu peale, siis vaatan seadustikust järgi, millal sellega tegeleda tohib. Samamoodi kui mehel koera pole ja koeraga jahil ei käi, ei hoia ta ennast ka kursis, mis koeraga näiteks mäkra võib taga ajada.
Kasutaja avatar
Jass
Postitusi: 15
Liitunud: N Okt 13, 2005 11:23 am

Postitus Postitas Jass »

Ärge tehke nalja :D ma tahan näha neid mehi kes kõike seadusi ja muid küsimusi teavad, neile meestele tuleb au anda :D
saialõikaja
Postitusi: 406
Liitunud: E Okt 04, 2004 10:03 am

Re: Jahimehed ei tunne enda seadust!!!

Postitus Postitas saialõikaja »

-Ils- kirjutas:Samas tekib ka küsimus, kuidas on jahimees, kes vastab hooaja jooksul ainult mõnele küsimusele õieti saanud kätte oma jahitunnistuse või kas ta käib lihal või jahil(loodust nautimas) :D. Mis arvate sellisest mõttest?


Eelduste kohaselt on ehk nii, et kes kõike nii peast teab käib LIHAL!
Kui JAHIL käid ja tuleb näiteks loom ette ja on jahiaeg ka sellele loomale, aga no vot ei meenu, kas teda nüüd tohtis lasta või mitte - kahtluse korral jätad sõrme sirgeks ja liha võid poest minna ostma! ...lihtsalt väike mõttetera :wink: :wink: :wink: ...

:lol:
tuleb jaht või jaa?
Pauli
Postitusi: 1291
Liitunud: E Nov 29, 2004 4:03 pm

Postitus Postitas Pauli »

Aegajalt küsitakse ikka väga elementaarseid asju. Loomulikult ei pea seadus täht-tähelt peas olema (a la hõigatakse: "§ 37!" ja sina muudkui vuristad), aga põhilisi asju (jahiajad, viisid etc) võiks ikka teada.
Juhilubade eksamit ei teeks mina ka ilmselt esimesel katsel ära (ehkki mul on load alla 10 aasta), aga mitte selle pärast, et seadust ei tunne, vaid selle pärast, et ARK nõuab tegelike teadmiste asemel sedasama täpse sõnastuse peast vuristamist.
indian
Postitusi: 410
Liitunud: E Okt 31, 2005 5:11 pm

Postitus Postitas indian »

Kuna olen menetlev ametnik siis olen probleemiga eriti kursis. See suur kimp seadusi, millega pean tegelema, muutub pidevalt ja mitte just eriti tihti paremuse suunas. Seoses eurohullustega on tekkinud mõned seadused mille täitmine reaalajas on tihti kole raske kui mitte võimatu. Ei saa meie kultuuri- (kultuurituse) ruumis täita. On juhtunud, et Riigikogu võtab seaduse ja tõstab selles paragrahvid ringi, § 49-st saab äkki § 120, seadus ise aga jääb peaaaegu muutmatuks. Kas nii õigustatakse oma eksistentsi või ``markeeritakse`` kõva töötegemist, kes teab? Lohutuseks võin öelda, et meie jahiseadus ja jahieeskirjad on ühed selgemad ja arusaadavamad õigusaktid üldse. Võlaõigusseadus, Tsiviilseadustiku üldosa, Asjaõigusseadus, uus Pakendiseadus jne., lugege neid, vot need on alles üllitised. Kõige hullem on see kui seadus on kaheselt- kolmeselt mõistetav, õnneks meie Jahiseadus seda ei ole. Asi on vist selles, et see on suures osas 30- nendate aastate oma pealt maha pandud. Lohutuseks veel, et näiteks Saksa Relvaseadus mahub ära koos kommentaaridega ``vaid`` 3500-le leheküljele. Soome oma on aga eriti lakooniline ja väga selgelt- üheselt mõistetav.
Iga asi tuleb omal ajal või siis natuke hiljem.
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Postitus Postitas Feen »

Oh, seda jahiaegade pulli on ikka ette tulnud. ja ütlen ausalt, seda keda mingil ajal lasta võib, ei ole võimatu endale selgeks teha, küll aga vägagi vajalik. Siin võiks tõstatata küsimuse, et paljud jätavad sõrme sirgeks kui ikka andmine käib (linnujaht ja pasknäär, tuhkur-nugis-mink)...? Selliseid asju võiks teada. Tegelikult on mul endal siin esitatud küsimusi vahepeal lugedes tekkinud endal küsimus, et kas siis seadust pole kunagi lugenud või? Ma ise ei mäleta ka kaugeltki kõiki asju sealt, ja ega vist pole kõikide loomade-lindude jahiajad ka meeles (Kakukesel nt lahe kalender seinal, sealt hea vaadata), aga seda ma tean küll, millal on hea seadust lappama hakata, et oma küsimusele vastust saada, mitte ei uuri siin antud teemat. Loomulikult on siin ka lahatud raskesti arusaadavaid küsimusi, see ju igati ok.
Lõpetuseks selline kõrvalpõige, et kunagi vaatasin sokujahis jänest, september oli... kaugele jäi, aga kui oleks lähemale tulnud??? Ja kui hiluti Liivi juures käisin ja niisama jututasin ja mainisin, et teeme ühiselt jänese-rebasejahti, siis ta mõtles, et kas ikka jänesejaht juba käib. Mul siis oli nii, et :shock: :? appi, ei tea tõesti, mis sest, et ise juba suht kindel olin selle käimises oktoobris... aga kuna üks jänes lastud ja loal kah, siis võttis selline mõttehetk korra seest külmaks. Ok, jahiajad pole ainukene teema ses suhtes. Ja kui tõesti vahepeal ühisjahti sattuda, siis tuleb teada seda mida jahijuhata seaduste järgi ette vuristab ja nõuab (st, laskekatse, punane vest etc).
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Kasutaja avatar
-Ils-
Postitusi: 57
Liitunud: E Okt 24, 2005 2:10 pm

Re: Jahimehed ei tunne enda seadust!!!

Postitus Postitas -Ils- »

Ok, see jahil ja lihal käimine ei olnud ennem kirja panemist eriti läbi mõeldud. (Proovin selle postituse rohkem läbi mõelda ja proovin väljenduda selgemalt)

saialõikaja kirjutas: Miks peaksid vanad jahi ja metsamehed end pidevalt vaevama mingisuguste (vabandan ette) pool-mõtetute seaduste tuupimisega, millel reaalset pointi ju tegelt polegi!


Vanad jahi- ja metsavennad ei peakski end vaevama nende seaduste tuupimisega. Kui nad on kaua jahis käinud ja pideval sellise asjaga tegelenud siis nad peaksid lihtsamaid seaduselõike teadma juba peast...aga kui peavad pidevalt tuupima, siis mina ütleksin selle kohta lihtsalt s..tpea. Loomulikult ei küsita meilt küsimusi a`la Mida peab sisaldama jahisaaduse üleandmise-vastuvõtmise akt. See ei oleks normaalne. Nii keerulisi asju vaadatakse loomulikult seadusest järele, kui ei olda kindlad. Mina näiteks tunnen ennast jahil kindlamini, kui mingi 75 aastane värisevate kätega vanamees kordab üle jahi ohutusnõuded, mida ta viimati luges vene ajal ja on selle aja jooksul mitu korda muutunud.
Ja juhtkonnast saan ka muidugi aru. Kui sa sõidad autoga ja rikud liikluseeskirja, siis vastutad selle eest täielikult sina. Aga kui kuulud kuhugi jahiorganisatsiooni ja selles organisatsioonis rikutakse pidevalt seadust, vaadatakse sellele organisatsioonile ka viltu ja ühisjahist ei hakka ma rääkimagi(vastutav isik: jahijuhataja).
Enamuse teie suhtumine siin on, et jahimees ei peakski oma seadust tundma. Mis siis viga! Kaotame üldse jahitunnistuse eksamid ära ja laseme täislambad jahti...las lasevad seda, keda nad tahavad ja siis, kui nad tahavad, või mis?
Soovitus sulle: Kui leiad seadusest pool-mõttetu seaduselõigu, siis jäta see vahele ja mine edasi, kuni leiad mittemõttetu seaduselõigu ja siis tee see endale selgeks. Ja järgmine kord jahis olles jõudes olukorrani, mida see õpitud seadus reguleerib, ei pea sa enam jääma metsaserva lolli näoga mõtlema, et kuidas ma ikkagi pean käituma, et ma seadust ei rikuks. Mõtled, mõtled senikaua kuni loom lännu. Siis tekib küll vist tunne, et õhtul kamina ees loetud seaduselõik läks asja ette. Ja ma arvan, et mida rohkem tekib selliseid olukordi, seda rohkem jätad sa vahele ka "pool-mõttetuid" seaduselõike :D

saialõikaja kirjutas:Ma ästi ei usu, et siin foorumis mõni selline imemees on, kes seadust sõna-sõnalt peast teaks? Sina -Ils-??


Ei, ma ei tea seadust sõna-sõnalt aga tänu sellele korrale, mis meie jahisektsioonis on sisse viidud olen saanud palju targemaks ja uurinud ka seadusi. See on ka selle iga jahilkäigu küsimustiku eesmärk. Ja kas see on halb eesmärk?

honkomees kirjutas:Hinnas on ikka mehed kes loodust ja loomade käitumist, mitte seadust tunnevad!


Olen sinuga nõus, kuid arvan, et mehed kes tunnevad loodust, loomade käitumist ja veel sedust peaks olema veel rohkem hinnas kui need esimesed.

Lõpetuseks kordaksin veel, et küsimused ei sisalda mingeid ülispetsiifilisi seaduselõike vaid on tarkused, (Mitte ainult seadusest tulenevad, vaid sisaldavad tarkusi ka loomade, metsa ja looduse kohta) mida peaks üks õige jahimees teadma.
madis
Postitusi: 123
Liitunud: L Veebr 21, 2004 10:43 pm

Re: Jahimehed ei tunne enda seadust!!!

Postitus Postitas madis »

Mina näiteks tunnen ennast jahil kindlamini, kui mingi 75 aastane värisevate kätega vanamees kordab üle jahi ohutusnõuded, mida ta viimati luges vene ajal ja on selle aja jooksul mitu korda muutunud.
---
sa -Ils-räägid endale juba vastu. Sa ütled selles lõigus ära, et seadused muutuvad tihti. ka mina ei näe vajadust seadust iga kord enne jahti läbi lugeda. Ma ütlen otse välja, et mul on oma ajaga muud ka teha, kui seda seadust tuupida. ma saan aru jah, et vaja seadust tunda jne, aga kui ta tihiti muutub siis...
need muutused pole muidugi nii suured muutused - põhimõte jääb samaks. kas need ohutusnõuded muutuvad nii palju, et kui enne ei tohtinud ajaja ajust tulles liini peal seista, siis nüüd tohib või? ma vastan kohe ära. nüüd ka ei tohi. nii et seadus jääb laias laastus samaks. muudetakse väikest sõnastust.
kui küsitakse selliseid, asju, mida jahis tõesti vaja läheb, siis polegi vaja ju seadust korrata, sest sa jahi käigus mõtled neid lõike läbi. kui sa tõesti pead enne jahti kordama, et küsimustele vastata osata, siis pole nendel küsimustel mõtet.
mina tunneks ennast kindlamini mingi vanamehe kõrval, kui noore ja hakkamist täis relvaomaniku kõrval, kes kibeleb juba "kätt valgeks" saama. see vanamees jätab vahel sõrme sirgeks, aga noor püssiomanik vajutab kähku vb isegi sahina peale, peaasi, et ikka lastud saaks.

selle jutu mõte oli see, et kui küsitakse tõsti selliseid asju, mida jahis vaja läheb, siis miks ma pean selleks seadust õppima? ma olen neid momente ju jahi käigus läbi elanud ja tean siis vastavatele küsimustele vastust ja oskan vastavas olukorras käituda.

see on minu arvamus ja pole vaja mind kohe selle pärast hukka mõista. ma palun ise ka vabandust, kui ma kellegi arvamust väga jõhkralt kritiseerisin. loodan siiski, et ei teinud seda.
beliving that the bow has soul
Kasutaja avatar
-Ils-
Postitusi: 57
Liitunud: E Okt 24, 2005 2:10 pm

Postitus Postitas -Ils- »

Kui tihti muutub siis ei olegi vaja teada? Ma väljendun selgelt, kui vanamees ei ole seadust lugenud pikki aastaid ja see on palju muutunud, siis ta peaks selda natuke uurima ja mõtlema mis on nüüd teisiti. Kui arvad, et sa tõesti oled nii tark ja sa ei pea seda seadust tundma siis palun väga ja ma ei väida, et sa pead olema esimene lugeja järjekorras kui see seadus muutub. Lihtsalt hoia ennast kursis.See kursis hoidmine ei pea toimuma iga jumala päev ju. Igaljuhul arvan, et selline küsimuste küsimine, tõstab igati meie jahimeeste teadlikkust.

madis kirjutas:kui sa tõesti pead enne jahti kordama, et küsimustele vastata osata, siis pole nendel küsimustel mõtet.


Põhimõte ongi see, kui sa vastad küsimusele valesti siis sa saad ju teda ka õige vastuse. Teinekord sa enam ei eksi. Ja kui sa ei eksi metsas reaalses olukorras sis veel parem.

Madis küll kirjutas, et kui oled metsas ja satud reaasesse olukorda siis mõtled selle kõik läbi ja oskad ikka õieti tegutseda. Aga miks sa siis küsimusele vastates end ei pane samasse olukorda ja ei mõtle kõike kenasti läbi. Sama tulemus peaks tulema, aga eks inimesed on erinevad.

Kui see süsteem on natuke aega töötanud, siis kirjutan teile kindlasti kokkuvõtte kuidas on läinud. Kui palju ja kes(nooremad/vanemad) vastavad õigemini.

Madis ei ole veel ühest minu mõttest täielikult aru saanud: mina mitte ei väitnud, nooremad jahimehed on jahis ettevaatlikumad ja ei ole nii hasarti täis kui vanemad vaid minu selle lause põhimõte seisis hoopis selles, et vanemad mehed võiksid ka ennast hoida seadusega kursis, mitte mängima kõiketeadjaid õpetajaid. Aga sellepoolest olen madisega nõus, et nooremad mehed lähevad iga krabina peale hasarti ja kukuvad paugutama samal ajal kui vanemad mehed on tähelepanelikumad ja vaatavad rahulikult mis saab. Aga see on hoopis teine teema.

Täie austuse juures -Ils-
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Kulla ananüümne -Ils- Mis sa arvad, mis need 75 AASTASED VÄRISEVATE KÄTEGA sektsiooni kaaslased sinust küll arvata võivad ,kui teada saavad milliseid üllitisi saa siin rahvale esitad :wink: Milliste kiriteerjumite järgi otsustad ,et jahimehed elementaarseid asju/seadusi ei tea,kas ainult selle järgi ,kui mõni sinusugune koolipoiss siin foorumis püüab endale midagi selgeks teha :?: Vahelduseks selgita missuguse seaduse järgi peab enne ühisjahti keegi vastama küsimusele -kui vana keegi on v millal sektsiooni päälik viimati ennast tühjendamas käis :wink: - sellist jaburust kuulen ma küll esimest korda!Kui sa veel pole seaduses sinnamaani jõudnud kus kirjas kuidas ühisjahti alustatakse
siis õpi ja vasta aga virgalt küsimustele ,siis ei ähvarda sind kindlasti mingid karistused /sunnitööd ja ehk saab sinust veel kunagi tubli euro ametnik :M kes eesti looduse ja rahva hävingust päästab :!:
Sorry! aga sellised ninatargad ajavad karvad turri!
Kasutaja avatar
-Ils-
Postitusi: 57
Liitunud: E Okt 24, 2005 2:10 pm

Postitus Postitas -Ils- »

Ah...loobun. Mida ma seletan kui minust aru ei taheta saada ja minu mõtete taga nähekse ainult isikut. :( Nõme!

Jääme siis kõik oma arvamuse juurede.

Täie austuse juures -Ils-
22LR
Postitusi: 358
Liitunud: R Mär 04, 2005 12:34 pm

Postitus Postitas 22LR »

Ils.Kas need küsijad ongi need värisevate kätega 75.aastased vanamehed?Milles probleem-ei oska neile vastata?Sinu teksti järgi julgen arvata,et Sinul on neilt veel palju muudki õppida Ei taha siin kedagi solvata.Tundub küll,et mingi okas on hinge jäänud.Kui nii ,siis lahenda see jahiseltskonnas,FOORUMIS ei tasu oma jahikaaslasi küll sedaviisi nimetada.Meil üks sell 78.-ne,nõks üle 100kg-tahad järsku kätt suruda-anna märku! :lol:
Alati on rohkem kui 2 võimalust!
Vasta