Aidake koguda Eesti koeranduse ainelist ja vaimset vanavara.

2005. aasta teemad
Suletud
Habemega Corgi
Postitusi: 17
Liitunud: L Nov 19, 2005 6:24 pm

Aidake koguda Eesti koeranduse ainelist ja vaimset vanavara.

Postitus Postitas Habemega Corgi »

Üleskutse Eesti koerteomanikele !

Kui soovite kaasa aidata Eesti koeranduse ainelise kui ka vaimse vanavara kogude täienemisele, võtke osa käimas olevast kaastöö üleskutsest. Käesoleval hetkel oleme eriti huvitatud 20. sajandi (1900 - 2000) materjalidest (esemed, fotod, arhiiviaines), mis on seotud koerandus harrastusega Eestis või eestlastega laias maailmas.

1. Kaastöö.
Kaastöö toimub peamiselt kahel viisil: 1) küsimuslehtedele vastamine; 2) materjali kogumine. Tõenäoliselt rajaneb Teie kogutud materjal isiklikel kogemustel või tuttavate mälestustel. Kui kasutate ka teiste mälestusi, siis tuleb ära märkida olulisemate teadeteandjate nimed, vanus, päritolu, elukutse.
Soovi korral võite jääda anonüümseks. Sel juhul lisage kinnises ümbrikus oma kontaktandmed (ees- ja perekonnanimi, sünniaeg ja -koht, elukoht, telefoninumber) ning varustage see pseudonüümi või märgusõnaga.


2. Fotod.
1. Kaastööle lisatud või saadetavaid fotosid palume nummerdada tagaküljel ja lisada andmed eraldi lehel, kus märkige ka, kas soovite fotosid tagasi või kingite need.
2. Palume koopiaid ise mitte teha, samuti ei sobi paljundusaparaadiga tehtud fotokoopiad. Originaalfotod tagastatakse. Soovi korral saab foto saatja vastutasuks ühe koopia.
3. Iga foto kohta palume märkida pildistamise aja (kas või umbkaudse) ja kus ning kelle poolt on see üles võetud. Isikuid kujutavate ülesvõtete juurde palume märkida nende nimed, muude piltide kohta märkige tegevus, sündmus või eseme päritolu ja selgitav kirjeldus.


3. Esemed.
Kui Teil on esemeid, mis Teie meelest võiksid meid huvitada, saatke nende kohta teade. Kirjutage, kas soovite esemeid müüa või kinkida. Kui oleme Teie pakutavatest esemetest huvitatud, siis võetakse Teiega ühendust.

Esemed tuleb varustada vajalike andmetega:
1) eseme nimi ning selle kohapealne nimetus;
2) kogumise aeg (aasta, kuu, päev);
3) kellelt on ese saadud (nimi, sünniaasta või ligikaudne vanus, haridus, elukutse);
4) eseme päritolu andmed: kes on eseme valmistanud (nimi, sünniaasta või ligikaudne vanus, haridus, elukutse, päritolu, elukoht, kus omandas meistrioskused, näiteks rätsep, puusepp vm), kust ese on saadud või ostetud (linn, alev, kui on teada, siis ka kauplus);
5) eseme tegemise aeg või vanus;
6) eseme otstarve: milleks, millal ja kelle poolt kasutati. Kui ese on jäänud kasutusest ära, siis püüdke seletada, millal ja miks see toimus.


Küsimuslehtede vastused ja kaastööd palume saata aadressil:
Mere pst. 8A - 15, 10111 Tallinn
Indrek LUNDAVA

e - post : koertemuuseum@koertekoda.net

PS. Samas ootame inimesi kes on nõus abistama nõu ja jõuga koerandus ajaloo süsteemi välja töötamisel

Lisana Küsimusleht nr 1.

EESTI KOERAHARRASTUS.

Järgnevad küsimused on väga üldised, teemasse sisse juhatavad. Nende abil oleks võimalik luua ehk teatav üldpilt koerteharrastusest Eestis, nagu see praegu inimeste mälus on jäädvustunud.
Vastamisel oleks hea, kui Te piirduksite võimalikult konkreetse paikkonna ja inimeste-ringiga, mida ja keda Te hästi tunnete. Vajadusel märkige kindlasti ka, millistest aastatest on juttu.

Kindlasti lisage vastaja isikuandmed:
- nimi ja perekonnanimi (soovi korral võite kasutada varjunime või jätta nime märki-mata)
- sünniaeg
- sünnikoht
- praegune elukoht
- haridus, eriala
- elukutse
- milliseid koeratõuge omate ja/või kasvatate (omasite ja/või kasvatasite)
- millisest koeranduse org. alustanud, mis ajal
- millises koerte org. tegelete praegu. Organisatsiooniline positsioon


ÜLDISTAVALT

1. Milline on Teie üldmulje nõukogude ja/või taas iseseisvus aegsest koerandusest ? Mis tuleb kõigepealt meelde, kui mõtlete sellele ajale? Kuidas Te kõige lühemalt iseloomustaksite seda aega koeranduse seisukohalt?

2. Millised olid Teie meelest nõukogude ja/või taas iseseisvus aegsest koerandusest kõige paremad ning kõige halvemad küljed? (Võrrelge neid omavahel.)

3. Millised olid suurimad muutused koeranduse argielus; nõukogude ja/või taas iseseisvus ajal ? (Võrrelge neid omavahel.). Millised olid nende muutuste positiivsed ja negatiivsed küljed?

4. Milline oli üldine suhtumine koerandusse (erinevad koeratõud, nende pidamine, koolita-mine, koertenäitused, koerte organisatsioonid ( klubid, tõuühingud )) Teie tutvusringkonnas ja lähiümbruses? Kes kujundasid selle kohta arvamust Teie lähiümbruses / kodukandis? Kas ja kuidas see suhtumine aja jooksul muutus? Kas erineva suhtumise tõttu esines arusaamatusi või konflikte? Kelle vahel, mille suhtes ja milliseid?

5. Kuskohast said koerainimesed põhilist infot sündmuste kohta maailmas, Nõukogude Liidus, Eestis ja oma kodukandis? Milliseid allikaid usaldati kõige enam? Miks?

6. Kas ja kuidas mõjutas koerainimeste igapäevaelu Teie kodukandi või teistes Teid huvitavas koerandus organisatsioonid ( klubid, tõuühingud )? Kui aktiivselt osalesite nendes töödes (juhtimine, toimkonnad) ja ettevõtmistes (koerte koolitus, dressuur, näitused, agiitgruppid).

7. Milliseid uusi, võõraid asju, mõisteid ja arusaamu tuli koerainimeste argiellu; nõukogude / taas iseseisvus ajal? Millal ja milliseid? Kuidas neisse suhtuti? Kas, mil määral, miks ja kuidas võeti neid omaks? Tooge konkreetseid näiteid.

8. Mis või kes mõjutas koerainimesi mitmesuguseid uuendusi omaks võtma? Keda või mida arvestati eeskujudena kõige rohkem?

9. Milliseid muutusi toimus Teie meelest nõukogude ja/või taas iseseisvus aegsest ajal koera-inimeste väärtushinnanguis? (Võrrelge neid omavahel.).Kas, kui palju ja keda mõjutas? Milles need muutused konkreetselt väljendusid?

10. Millised nõukogude ja/või taas iseseisvus aegsest ajal toimunud muutused koerainimeste käitumises olid Teie meelest kõige silmapaistvamad? (Võrrelge neid omavahel.). Kelle järgi selles joonduti ja keda eeskujuks seati ning peeti? Kuidas Te hindate toimunud muutusi tänase päeva seisuga?
Suletud