rõhk autoklaavis?

Tore oleks ju ka teada, mida teised söövad ehk kui oled midagi maitsvat valmistanud, paku teistelegi.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Postitus Postitas aivar00 »

Miks peaks temperatuur vale olema. Vesi hakkab juba aurama enne keema minekut. Auru temperatuur peaks seega olema vee temperatuurist erinev. Aga see näit, mida sul kraadiklaas klaavis näitab peaks küll õige olema. Klaavi efekt selles peks vist seisnemagi, et veeauruga kuumeneb kiiremini läbi. Vene ajal olid isegi kasutusel kartuli keetmiseks nn. kiirkeetja, kus aur töö ära tegi. Keesid kiiremini pehmeks küll. Võibolla nüüdki müügil, aga see rohkem eide rida. Omal lapsepõlvest mälestus, kui pott keema läks,siis vilistas mis kole.
ikka lõbusalt
veix

Postitus Postitas veix »

tere mehed tekkis selline küsimus miks te üldse autoklaavis keedate.surve all keetmine rikub maitset ja välimust kõik rasv ja mahlad
uhutakse liha seest välja ja on kõik karbi servades mis pole konservi välimusele küll plussiks kui omale teha.
aastaid tagasi sai ka klaavis teha. viimased aastad keedan kas katlas või pliita peal eriti vaiksel tulel 3tundi ja tulemus on ilus ja hea.
muidugi enne seda nõrutan hakkliha ööpäeva et verd võimalikult palju välja saada on tulemus parem.
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Ausalt öelda ei mäletagi, millist numbrit see kraadiklaas klaavis näitama pidi, kuna olen viimasel ajal ainult rõhku järginud - kui rõhk on õige, siis ka kraad ja kõik. Tegin enne põdra- ja seajahti kõik sügavkülmalihad jälle purki, et uuele laarile ruumi teha. 2 korda tegin, kõik OK
Aga potis sussitamisega ei viitsi küll tegelda ja pole kindlust, kas saab korralik või tuleb mõni botulismi pisik sisse ja viskad sussid püsti. Klaavil see mõte ongi, et rõhu all keedad ikka kõrgemal temperatuuril kui 100 ja kõik see pisik hävib.
Ja kas keedad kõik hea lihast välja - ei tea, peaks tuttavalt toidutehnoloogilt küsima. Mina küll maitse üle ei kurda, poekonservist ikka etemad
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Postitus Postitas Eik »

Lõin klaavile 1,5 atti sisse ja tulele, siis kraad 105'ni, tuli alt ära ning hommikul lahti, super hea sai seekord !!! (y)
suslik252
Postitusi: 9
Liitunud: K Okt 26, 2005 1:26 pm

Postitus Postitas suslik252 »

Ise kasutan nii,et 1att sisse ja keedan 4-a attini siis temperatuur a´140 kraadi.siis maha ja hommikuni ei mingeid mantleid ja tekke.
Kasutaja avatar
Eik
Postitusi: 1237
Liitunud: L Jaan 25, 2003 12:18 am

Postitus Postitas Eik »

Nu ma ei tea, 140 kraadi ilmselgelt palju, mul võttis juba 115 kraadi juures üleküpsenud maitse juurde.
bighornet
Postitusi: 414
Liitunud: P Jaan 30, 2005 6:16 pm

Postitus Postitas bighornet »

Kord nagu vihe oli, et taust milles opereeritakse, tuleb selgitada :!:
ma saan aru, et üks räägib rõhu all oleva vee, teine mees aga auru temperatuurist.
On küll maitse asi, kuid isegi juba üle 104 kraadi annab maitsele matsu (näiteks mekutage bulgaaria purgiherneid!?). Ega te ometi suitsurääbist tee vanaisale talveks karpi, et siis konti hammas kindlasti ei tunneks :o
Uskuge ometi siis Zakslast (seni elav) ja ka Veix`i (ka elab), kuigi halli habemega 30a staažiga konservitööstuse mehed väidavad autoklaavita garantiiks 4 tundi, st keema hakkamisest (kalast lihani botulismiprii!). Mine sa neid praktikuid tea (mõni ikka veel teadjam elab). Ilmselt sõltuv ka eelnevast liha seisundist :)
Kasutaja avatar
honkomees
Postitusi: 2969
Liitunud: P Mär 14, 2004 4:13 pm

Postitus Postitas honkomees »

Kraade pole ammu jälgind, aga kui minu meetodil, liiter vett auruks, 2 atti sisse, kuumutada 4 atini ja hoida sel rõhul (4-4,2 atti) 1,5-2 tundi, siis on OK, aga kui lasta üle 4,5 ati siis alumised read kõrbevad kindlalt ära.
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
puukoi

Postitus Postitas puukoi »

Autoklaavimine, selleks et hästi välja tuleks, nõuab kainet pead ja rikkalikku kogemust. Ühe asja sain ise väh. selgeks - temp. peab jääma 103 - 105 vahele. Piisab sellest, et saavutada see temp. ja kohe tuli surnuks. ( sest tõus 100st 105ni ja uuesti 100ni tagasi võtab tund-poolteist väh. aega ). Edasine põletamine rikub maitse. Edasi tuleb lasta 1t. iseseisvalt jahtuda, seejärel kasvõi külma voolava veega jahutada, eriti noorema looma puhul, kuni saab klaavi avada.Vanema looma puhul võib lasta lõpuni iseseisvalt maha jahtuda. Säilitada tuleb konserve, nagu kõiki toiduaineid jahedas.
Kes botulismi pelgab, ärgu parem jamagu konservidega.
Mis rõhk selle kraadi juures on, see on täiesti suva, esmane on ikkagi temp. Tähtis on aga 1,0 at ette survestada, et kaasi pealt ei pilluks. Liha ettevalmistamine on omaette peatükk.

Lugesin postitused veelkord üle, Zakslase oma vastab minu arusaamale.
Kasutaja avatar
Oxoma
Postitusi: 129
Liitunud: R Dets 30, 2005 9:04 pm

Postitus Postitas Oxoma »

honkomees kirjutas:Kas te krt mehed pole konservitehases käind, mina küll olen sheff olnud. Autklaavi juhitakse lihtsalt kuum aur ja kogu moos, kodus teed potile tule alla ja vesi aurustub- ongi sama käes :D
Ei tea, minu mitmed tuttavad teevad ikka auruga :)


honkomees kirjutas:
trucker kirjutas:
honkomees kirjutas: Mina panen põhja niipalju vett, et purkideni ei ulatu ja ainult aur tekiks, kergem pliidile tõsta ka


Krt nii ka saama või :shock: ,mina ikka klaav vett täis ja ikka nii,et ülemine rida ka kergelt kaetud .

Ikka nii ja ainult nii, eluaeg nii teind :!: Ainult purk ei tohi osaliselt vette ulatuda, vesi alumise resti all, sõltuvalt autoklaavi suurusest , mul läheb liiter või paar.
Sa mõtle palju energiat sa kulutad selle veekoguse kuumaks ajamiseks. Kuulsin alles mõned aastad tagasi, et mõni teeb vett täis autoklaavis.


Mina keedan kiirkeetjas purkides prügikala, et luud pehmeks saada. Peab keetma pool tundi, siis luud täiesti pehmed. Nüüd lugesin siin, et nagu ei peakski purgid kaelani vees olema. Mõtlesin ka, et mis ma ikka seda suurt kogust vett kuumutan ja tegingi viimase satsi vähese veega. Aga võta näpust! Luud jäid kõvaks! Edaspidi ikka purgi kaelteni vett panen.
Vasta